Dåseposten: PHMB – farligt konserveringsmiddel i L’Oréal og Garnier?

28.09.16
Garnier makeupfjerner

Garnier makeupfjerner

Hej Katja

Jeg har skrevet nogenlunde det samme i en kommentar på bloggen, men jeg tænkte, at det måske er bedre her, da indlægget drejede sig om noget helt andet. 🙂

Det sidste års tid har jeg brugt Garnier Micellar Cleansing Water, men jeg har ikke kunnet finde den på hylderne den sidste tid. Så fandt jeg frem til denne artikel, hvor den er nævnt.

Er artiklen blot (endnu) en skræmmekampagne, eller bør jeg finde et andet rensealternativ? Jeg kan se, at man stadig kan få den flere steder på nettet, men det vil jeg jo ikke, hvis der er noget om snakken.

De bedste hilsner

Catharina

Kære Catharina

Du er ikke den eneste, der savner Garnier og L’Oréals renseprodukter. Garniers øjenmakeupfjerner er den mest effektive og mindst irriterende tofasede øjenmakeup, jeg nogensinde har prøvet, og jeg har endnu ikke fundet en, der ligner.

Men sidste år forsvandt de fra hylderne på grund af balladen om konserveringsmidlet PHMB – polyaminopropyl biguanide. Debatten blev meget teknisk og handlede om, hvorvidt stoffet er forbudt eller ej, og juraen vil jeg lade nogle andre om at debattere. Du kan blive klogere på den ved at læse mere i SPT’s spørgsmål og svar om sagen her (SPT er brancheorganisationen.

I alle andre tilfælde, hvor vi har taget potentielt farlige ingredienser op, har vi holdt os til SCCS udtalelser. SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) er EU’s øverste instans indenfor dette felt, og klogere mennesker med større autoritet finder vi ikke. Det er dem, vi citerer for at parabener er sikre og at cyclopentasiloxane er helt fin. Og de kloge folk i SCCS har faktisk et problem med PHMB.

I juli 2015 udtaler de at:

On the basis of the data available, the SCCS concludes that Polyaminopropyl Biguanide (PHMB) is not safe for consumers when used as a preservative in all cosmetic products up to the maximum concentration of 0.3%.

Det er en ret klar udmelding fra deres side. SCCS siger, at PHMB IKKE er sikker for forbrugerne med den nuværende maksimum koncentration på 0,3 %.

De udelukker dog ikke, at man i fremtiden kan sætte en anden grænse for sikker brug, men der er brug for flere studier.

Polyaminopropyl Biguanide er klassificeret som “Carc 2 H351 – Mistænkt for at fremkalde kræft”. Samtidig lægger SCCS vægt på, at kvaliteten af de undersøgelser, de har modtaget, har været for dårlig.

Og på det grundlag vil vi ikke længere selv anbefale et produkt med Polyaminopropyl Biguanide.

Det kan selvfølgelig sagtens være, at den vurdering bliver ændret og at SCCS kommer med en ny opinion. Og så tager vi emnet op igen.

Jeg synes også rapporten viser, at vi faktisk kan være ret trygge ved, at EU passer godt på os, og at der skal ret meget til at få godkendt en kosmetisk ingrediens. Du kan læse hele SCCS opinion fra 2015 her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
9 kommentarer
Catharina

Tusind tak for det meget grundige svar! I er virkelig mine to helte inden for den store (og til tider meget forvirrende) skønhedsverden. Netop derfor har jeg også lige bestilt 3 for 2 af jeres egne produkter på magasins hjemmeside, for jeg har så meget tillid til det I laver og står for.
Hurra for jer! 😊

Marie

Enig med Catharina!!

Bolette

Hej Pudderdåser,
Jeg har købt Garnier Micellar Cleansing Water på en ferie i Polen. Ved i hvorfor produktet stadig kan købes der, når de også er medlem af EU? Jeg købte produktet i troen om, at de havde ændret i ingredienslisten, men måske det var for optimistisk tænk. Det er dog udentvivl mit farvorit renseprodukt, men det opvejer selvfølgelig ikke hvis det er sundhedsskadeligt…

Helene Randløv

Hej Bolette
Det har sandsynlighed noget at gøre med lovgivningen herhjemme. Den er også til salg online i England og mange andre steder.
Kh. Helene

Sussi

Jeg var også en af dem der brugte både 2i1’eren og Micellar water fra Garnier og det var de første produkter nogensinde der ikke har irriteret min sensitive hud og ikke har sviet i mine øjne.
Heldigvis var der nogle søde dåser der kreerede en makeupfjerner, som absolut er en værdig konkurrent og for mit vedkommende en erstatning. Tusind tak for det.

Lise

Stoffet er så ikke kun kræftfremkaldende. Det er både allergifremkaldende, øjenirriterende (hvilket er skøøønt i en øjenmakeupfjerner), skadelig ved inhalation, miljø skadelig både akut og ved langvarig påvirkning. Kilde ECHA

Stine

Hvis kvaliteten af studierne har været for dårlig, hvordan kan de så konkludere noget? Og hvordan kan det være, at produkterne stadig må sælges i UK så? Jeg er forvirret, men fravælger naturligvis produktet.

H

Jeg har spottet de her på hylderne i Normal nu i 2018 og der ser det ud til Garnier har skiftet den problematiske ingrediens ud – er erstatningen bedre?

Katja Moikjær

Det ved jeg faktisk ikke? Hvad har de brugt i stedet? Har du set det?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *