Dåseposten: Hvor længe kan makeup holde sig?

11.02.16
MAC Pro øjenskygger
MAC Pro øjenskygger
Mine MAC Pro øjenskygger som jeg flyttede rundt på i går. Disse er omtrent mellem 5 og 8 år gamle.

Hej Pudderdåser

Ved der er holdbarhed på mascara, cremer mm. Men hvor lang tid kan make up såsom øjenskygger og læbestifter holde sig? Er der overhovedet en udløbsdato?
Tak for en inspirerende og spændende blog.

Mange hilsner fra Gitte

Kære Gitte

Tusind tak for din mail. Vi er glade for, at du kan lide bloggen.

På kosmetik er der i dag et lille ikon, der markerer, hvor længe produktet kan holde sig efter åbning.

Men som med alle andre udløbsdatoer skal man tage dem med et meget stort gran salt og bruge sin sunde fornuft. Jeg har oplevet cremer, der har været harsk allerede før den blev åbnet. Og jeg har makeup, der har holdt sig fin i årevis. Det handler om at turde stole på sin næse, sine øjne og sin sunde fornuft.

Du kan sammenligne det lidt med en “mindst holdbar til” dato på fødevarer. Den er bestemt ikke det samme som “sidste anvendelsesdato”. Ligesom med kornprodukter, dåsemad, ris, krydderier og den slags, så gælder det samme råd på makeup:  Så længe lugt, smag, udseende og konsistens er ok, vil det være ok at anvende produktet. Jeg vil derfor nødig begynde at opstille tommefingerregler.

Som en tommelfingerregel vil cremede produkter såsom læbestifter blive dårlige hurtige end pudrede produkter såsom øjenskygge.

I går sad jeg og rodede med mine gamle MAC øjenskygger, som jeg ikke har haft på i meget lang tid. Nogle af de ældste er ældre end min ældste søn. Og han går i 1. klasse nu. Jeg har haft nogle af mine aller ældste MAC øjenskygger på i dag, og de fejlede absolut intet.

Når man har så stor en samling makeup som jeg, så er det klart, at man ikke skifter alle sine læbestifter ud hver 6. måned. Alder alene er ikke den eneste faktor. Hvor godt de er blevet opbevaret, hvor god hygiejnen er og hvor lidt eller meget produktet er blevet brugt spiller i lige så høj grad ind. Og ikke mindst hvilke konservering der er anvendt.

Duft til det. Kig kritisk på det. Mærk på det. Ser det helt normalt ud og dufter helt normalt, så er der ingen grund til at smide et godt produkt ud, blot fordi det ikke er helt nyt længere. Det ville da være et frygteligt spild.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
5 kommentarer
Karina

Hej Katja
Mit øje fangede lige en bestemt øjenskygge. Hvad er det for en farve/navn på den røde, der nærmest er på vej ud af billedet i højre hjørne?

Katja Moikjær

Det er Orange fra MAC. Navnet er Orange, og den er klar orange. Ikke rød. Billedet snyder nok lidt, det er taget i kunstig belysning og har også været gennem instagram.

Bodil

Læbestift holder længere hvis du har den i fryseren eller i køleskabet, når du ikke bruger dem. Jeg har sommerlæbestifter som ikke er så kønne uden solbrændthed og de overvintrer i fryseren!

Sara

Hej.
Jeg har rigtig mange øjenskygger som jeg købte som en samlet pakke fra Sephora. Man kan ikke undgå at åbne dem allesammen, selvom jeg kun skal bruge den ene.
Mit spørgsmål er så, om det er ok at bruge de resterende øjenskygger nu (de er aldrig blevet brugt), selvom de r tæt på 7-8 år gamle?

Katja Moikjær

Kære Sara. Ja, absolut. Jeg har masser af øjenskygger, der er så gamle.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *