Tirsdagstip: Vask håret rigtigt

13.05.14
Aveda Culture Clash hår
Aveda Culture Clash hår
Foto: Aveda

Hver eneste gang vi skriver om hår, irriteret hovedbund og den slags, så bliver kommentarfeltet tit brugt til at kommentere på, hvor usundt det er at vaske håret hver dag. Det er ikke det, som dette indlæg skal handle om i dag, for ligegyldigt hvor tit du vasker dit hår, så skal det naturligvis gøres så skånsomt som muligt. Vask håret rigtigt… det er til dels en provokation, for du skal selvfølgelig gøre lige det, som du har de bedste erfaringer med, men det skader aldrig at gå vanerne efter i sømmene.

Vasker du hele håret?
Det er gået op for mig, at mange andre kvinder vasker hår på en helt anden måde end mig. Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele dette tip med dig, hvis nu du også vasker håret lidt mere hårdhændet end nødvendigt. Det kan nemlig udtørre dit hår og sørge for slidte og kedelige spidser.
Vi ved alle sammen, at det er i hovedbunden, at sebum (altså fedtet) bliver dannet, og det er også det, vi gerne vil have vasket væk eller i hvert fald minimeret. Med mindre du har rigtig meget produkt i spidserne, er det helt unødvendigt at bruge shampoo der. Sørg derfor for, at din shampoo kommer i hele hårbunden, men ikke i resten af håret. Det minimerer udtørring af spidserne, og det kan samtidig spare dig for at stå med en filtret høstak, når du skal til at rede håret efter badet.

Vask med omtanke
Som sagt er det mere metoden end frekvensen, du skal tænke over i forbindelse med hårvask. Mit hår bliver ikke særlig slidt, selvom jeg kun ganske sjældent springer den daglige hårvask over. Samtidig er der utrolig mange, som spørger mig, hvordan i alverden, jeg får mit hår til at blive så langt uden nævneværdig pleje. For sandheden er, at jeg virkelig sjældent bruger balsam og tæt ved aldrig bruger hårkur.
Hemmeligheden er uden tvivl måden, jeg vasker håret.

Rigtig slidte spidser
Er dine hårspidser rigtig slidte, kan det være en idé at starte med balsam. Balsam lægger sig som en beskyttende hinde på hårstrået. Kommer balsammen i, inden du begynder med at vaske med shampoo, skulle det beskytte endnu mere mod udtørring og holde bedre på fugten. Hvis du bruger både kur og shampoo, har jeg hørt fra en del frisører, at det kan være en rigtig god idé at starte helt bagfra. Gør håret eller bare spidserne våde, fordel hårkuren i håret og lad den virke i cirka tyve minutter. Skyl derefter håret og kom balsam i, og mens den virker, vasker du så hovedbunden med shampoo.
Denne metode passer også langt bedre til mit temperament, når det kommer til vandforbrug. I den periode hårkuren virker, kan du jo passende skrubbe kroppen, barbere benene, eller hvad du nu kan forestille dig at bruge tyve minutter på.

Det er ikke helt tilfældigt, at jeg har valgt et billede fra Avedas smukke kampagne for makeuplooket Culture Clash. Det er nemlig Avedas far Horst Rechelbacher, som oprindeligt introducerede den omvendte hårvask.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
42 kommentarer
Krummes Krummelurer / Christina

Det skal jeg helt klart prøve. Har aldrig tænkt at man skulle undlade at vaske spidserne. Det skal jeg se om virker her 😀 Tak for endnu et godt råd 😀

Helene Randløv

:-* Christina

Pernille Aaby Larsen

Jeg har længe vasket håret bagvendt, men jeg har aldrig tænkt på det der med at undgå shampoo i spidserne. Det skal prøves 🙂

Helene Randløv

Hej Pernille
Ja, en ny teknik er det ikke, men ikke mindre effektiv og vi har såvidt jeg husker ikke skrevet om det før… så det må siges at være på tide.
Kh. Helene

Stinna Guldmann

Sjovt, jeg har aldrig brugt shampoo i spidserne. Jeg kommer kun i bunden. Her troede jeg, at det var sådan alle gjorde 🙂 Men tak for tip med balsam først, det vil jeg prøve!
Jeg prøvede en lang periode at vaske hår kun i balsam (CO-only / Curly-girl metoden). Ved ikke om I har hørt om det? Det fungerede rigtig godt. Mit hår er langt og krøllet 🙂

Baysen

Jeg er en af dem, som vasker hele håret hver dag. Og det begynder altså at kunne mærkes i længden 🙁 Men jeg har simpelthen ikke kunne lure vask-kun-hovedbunden-teknikken. Jeg har en lang page, så jeg synes, at det er lidt svært kun at ramme hovedbunden.
Kunne du evt. dele/forklare din teknik??

Baysen

Jeg forsvandt muligvis i mængden, så jeg prøver lige igen.
Har du et tip til, hvordan man nøjes med at vaske hovedbunden? Med min lange page synes jeg, det er svært at undgå spidserne, når man skal vaske baghovedet/nakken? Eller kan man nøjes med at vaske hovedbunden på toppen af hovedet, hvis det primært er der, at håret fedter?

Helene Randløv

Det beklager jeg Stine :'(
Altså hvis det fungerer for dig at gøre sådan, så skal du bare nøjes med toppen. Oplever du at hovedbunden bliver irriteret i siderne eller i nakken, må du vaske hele hovedbunden. Sørg endelig for at vaske sæben grundigt ud, så der ikke sidder rester nogen steder :-*
Kh. Helene

Baysen

Det kan jo ske 🙂
Tak, jeg må prøve mig frem. Det ville i hvert fald være rart at få styr på teknikken, for hold nu op, hvor er det træls at skulle vælge mellem fedtet hovedbund og knastørre spidser.

Manja

Mange tak for denne guide – det virker bedre end jeg troede det ville!
Synes simpelthen min hovedbund, herpå det seneste, ikke har kunne blive ordentlig ren, på trods af at jeg vaskede det som jeg plejer.
Egentlig havde min frisør godt fortalt, at jeg skulle fokusere på hovedbunden, men vidste ikke det gode trick med balsam (altså i spidserne først og derefter fokus på hovedbund).
Jeg kan i hvert fald forskellen og det er nice. Så vil prøve at blive ved med at gøre det på den måde.

Tazo

Skal det også vaskes bagfra, hvis man har hårolie i?
For jeg har læse de fleste steder, at når man har haft olie i håret, fx natten over, så er det bedst at starte med shampoo, inden håret gøres vådt.. Men kan man så godt få olien ud af håret, hvis man starter bagfra med hårkur, balsam og så shampoo?

Helene Randløv

Hej Tazo
Nej, hvis du har olie i, ville jeg bestemt starte med shampoo, med mindre du altså ikke har noget i mod halvfedtet hår 😛
Kh. Helene

Randi

Et af de bedste råd jeg har fået længe. Det sidste halve år har jeg startet med at putte balsam i længderne, vaket mig og renset ansigt og sluttet badet af med at putte shampoo i hovedbunden.Mit lange hår er blevet så pænt. Det er jo et gratis tip. :grinning:

Helene Randløv

Hvor er det fantastisk Randi! Sejt!
Kh. Helene

Camilla Sophia Hansen

Sikke et fantastisk råd! Har selv langt hår med nogle frygtelig tørre spidser. Det er ved at drive mig til vanvid. Så dette råd skal da helt klart prøves :-). Jeg har altid vasket mit hår to gange med shampoo. Er det egentlig unødvendigt? Hørte bare engang, at det ikke blev ordentlig rent kun ved en gang… Kh Camilla Sophia

Helene Randløv

Hej Camilla Sophia
Så håber jeg, at det gør en forskel for dig! Et andet tip, hvis spidserne er RIGTIG tørre, er at gnide lidt kokosolie i spidserne inden vask.
Selv vasker jeg altid håret to gange, men da jeg vaskede det hver dag, vaskede jeg for det meste kun en gang.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *