Head & Shoulders’ ekspert svarer på spørgsmål om skæl

09.07.13

Sponsoreret indlæg

Alt godt kommer til den, der venter, og i dette tilfælde har I ventet længe på de lovede svar fra Head & Shoulders Head Principal Scientist Dr Siân Morris. Til gengæld er det også spændende læsning. Der er mange spørgsmål, og svarene er lange, så læn jer tilbage, og bliv klogere på skæl og tør hovedbund.

Husk også på, at det hele er oversat til engelsk og derpå tilbage til dansk, hvorefter jeg har redigeret det igen – eventuelle manglende sprogblomster er ikke doktorens skyld.

M:
Jeg har døjet med skæl/tør hovedbund i MANGE MANGE år. Jeg har tilmed brugt specielle hårkure, men intet virker… Hvad skal jeg gøre?

Dr Siân Morris:
Jeg forstår godt, at det er frustrerende at lede efter en løsning på problemet, når man lider af skæl og tør hovedbund – og du har tydeligvis prøvet en del muligheder af allerede.

Det er ikke sikkert, at det gælder for dig, men mange mennesker fortæller os, at de ikke er klar over, at skæl er en tilbagevendende tilstand. Hvis du én gang har haft skæl, er det altså sandsynligt, at det vender tilbage. Skælbehandling virker både på årsagerne og symptomerne, så du kan forblive skælfri, men det er nødvendigt at gentage behandlingen regelmæssigt. Hvis du ønsker at behandle skællen, når den bryder ud, og derefter skifte til en anden shampoo, bør du finde et produkt, du holder af, og som kan være din regelmæssige plejeløsning.

Hos Head & Shoulders forstår vi, at man har behov for en shampoo og balsam, som både er dejlig at bruge, og som virker effektivt. Så kan du finde den kombination, der er rigtig for dig, og som du kan holde dig til, også når skællene og den tørre hovedbund er væk. På den måde, skulle du forblive skælfri. Et tip er at bruge både antiskælshampoo og -balsam. Vi ved, at folk ofte bruger antiskælshampoo sammen med en almindelig balsam, men vi har fundet ud af, at resultatet bliver bedst, når begge produkter behandler årsagerne til skæl. Vi har designet udvalget af Head & Shoulders-produkter, så du kan vælge, hvilket resultat du ønsker for din hovedbund og dit hår. Desuden findes der er en bred vifte af dufte, du kan vælge imellem, så du kan være skælfri på en behagelig måde.


Line:
Head and shoulders er fantastisk i de første måneder/år det virker, og holder såmed skældet væk, problemet er bare at et stopper med at virke efter noget tid, jeg prøvede at vaske mit hår med ALT, men intet hjalp. Skællene og kløen var blevet endnu værre end da jeg startede med at bruge head and shoulders.

Dr Siân Morris:
Skæl bryder typisk ud under tre forhold: fedt i hovedbunden, Malassezia Globosa (en lille organisme, som findes naturligt i vores hovedbund) og en medfødt følsomhed over for visse biprodukter fra Malassezia Globossa. Når alle tre forhold er gældende, kan skæl og kløe forekomme.

Du kan effektivt fjerne dem, men som en naturlig del af din hovedbunds miljø, vil de blive ved med at komme tilbage. Derfor er du nødt til at bruge antiskælprodukter jævnligt for at forblive skælfri. Folk udtrykker ofte bekymring for, at en langvarig brug af samme produkt medfører, at din hovedbund ”bliver vant til det, og du er nødt til at skifte”. Vi har udført et årelangt studie, hvor vi fandt ud af, at dette faktisk ikke er et problem.

Der kan selvfølgelig være andre faktorer, der spiller ind i dit tilfælde – mange ting kan påvirke vores hud, lige fra de produkter vi bruger til stresspåvirkninger. Derfor vil jeg anbefale, at du konsulterer din læge eller hudlæge, da du er urolig for, om du har et dyberliggende problem. Fagpersonerne vil være i stand til, ikke bare at undersøge din hovedbund og vurdere, om din hovedbund har brug for ekstra behandling, men også tale i dybden med dig om problemet og dermed identificere andre muligheder for dig.

Maria:
Jeg ville rigtig gerne vide, præcis hvad det er der fremprovokerer tør/skællet hovedbund! Jeg har tidligere i mit liv haft lidt skæl engang imellem, men som oftest er det gået væk efter en (normal, uden skælshampoo) hårvask eller to. Nu er det dog pludselig kommet, og efter otte hårvaske er der ingen forskel. Har ikke ændret hverken hårprodukter eller kost, så er interesseret i at høre hvilke grunde der i det hele taget kan være 🙂 Fedt at I laver sådan en spørgerunde!

Dr Siân Morris:
Det er et rigtig interessant spørgsmål! Selvfølgelig kan vi have forskellige hudtyper, men ofte er skæl og tør hovebund to sider af samme sag. Det vil måske overraske dig at høre, at omkring 50 % af alle mennesker på et eller andet tidspunkt vil opleve skæl. For at få skæl, er der tre forhold, der skal være til stede: sebum/fedt i hovedbunden (hvilket er årsagen til, at vi ikke rigtig oplever problemet som børn), Malassezia Globossa (en lille organisme, som er en del af din hovedbunds flora), og en individuel overfølsomhed over for bestemte ingredienser, såsom oliesyre, som produceres af Malassezia. Hovedbunden bliver irriteret og betændt, og den naturlige hastighed, som cellerne i din hovedbund udskilles med, øges, og dermed fremkommer flager af skæl. Samtidig kan dette skade hovedbundens naturlige fugtighedsbalance, og hovedbunden bliver tør.

Det, du bør gøre, er at sikre dig, at du holder hovedbunden fri for fedt/sebum – ved at anvende et balancerende rense- og balsamprodukt – og så behandle Malassezia Globossa, ved at anvende produkter, hvis virkning er påvist. Hos Head & Shoulders har vi i mange år arbejdet på at optimere virkningen af antiskælingredienser, så vores produkter virker de steder, hvor årsagerne til skæl kan gemme sig – også mellem hårvaskene. Hvis du oplever skæl, vil jeg anbefale regelmæssig hårvask med en antiskælshampoo, som du kan gøre til din regelmæssige shampoo. Du vil finde masser af information om de forskellige Head & Shoulders produkter på vores hjemmeside, hvis du vil udforske mulighederne.

Pernille Aaby Larsen
Jeg bruger selv Apple Fresh shampoo og balsam, men supplerer det med en dybderensende shampoo en gang ugentligt. I perioder har jeg lidt af fedtet skæl, og jeg vil derfor gerne vide, om Head & Shoulders også er velegnet til denne form for skæl?

Det lyder som om, du har taget det rigtige valg med Head & Shoulders’ Apple Fresh Shampoo – det er netop én af de muligheder, jeg ville have foreslået. Men du bør nok også overveje Citrus Fresh, hvis du vil tilføre oplevelsen et forfriskende element. For at skæl skal opstå, skal der være hovedbundsolier til stede, og vores formularer er designet til at frigøre skælbekæmpende komponenter, så det burde være et godt valg for dig.

Du nævner ikke noget om, hvorvidt din dybderensende shampoo er en antiskælshampoo, eller hvor ofte du bruger den. Jeg vil anbefale, at du holder dig til dit antiskælprodukt (vi ved, at det er mest effektivt). Jeg er heller ikke sikker på, hvor ofte du vasker dit hår, men hvis du har mulighed for det, bør du måske indføje en ekstra hårvask i din rutine (jeg ved, at det ikke altid er muligt i vores travle verden). Du kan bruge en balanceret shampoo, som er effektiv, men ikke for hård mod hovedbund og hår, til effektivt at styre fedtet skæl, men du bør sikre dig, at shampoo med nøgleingrediensen, ZPT, som bekæmper skæl, bruges regelmæssigt. Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig.

Ida
Jeg har i mange år lidt af skæl/tør hovedbund. Jeg prøvede mig frem med forskellige shampoo – også receptplig. Nu har jeg dog fundet ud af, at kun Head & Shoulders virker. Flere gange har jeg forsøgt med anden (skæl)shampoo, men resultatet er det samme hver gang; skæl!

Hurra for H&S!

Dr Siân Morris:
Tusind tak for de søde ord – vores undersøgelser viser effektiviteten af Head & Shoulders, men vores forskere elsker at høre om jeres virkelige oplevelser, fordi det er dem, der virkelig er vigtige.

Lone
Hvad er forskellen på skæl/tør hovedbund/ svamp? Min frisør og min læge er uenige om hvad jeg har.. Min hovedbund klør og drysser med små fine skæl, men der sidder også “kager” i hovedbunden… Hvis jeg har benyttet en receptpligtig skælshampoo synes jeg kun, at drysseriet er blevet værre?

Dr Siân Morris:
Skæl er ofte resultatet af en tør hovebund. Jeg kan selvfølgelig ikke se din hovedbund, og jeg er ikke sikker på, hvad de forskellige fagpersoner ser, og hvad de fortæller dig. Men jeg kan hjælpe dig med at forstå årsagerne til skæl. Skæl forekommer, når disse tre forhold gør sig gældende i din hovedbund:

  • Hovedbundsolie eller sebum – dette er noget, vi alle har i en vis grad fra puberteten og frem, så længe vi har hår (lige meget hvor kort).
  • Malassezia Globosa – dette er en svamp, som fremkommer i din hovedbund (så det er her, dit svampe-problem kommer ind i billedet), men prøv at lade være med at stresse over det. Jeg ved, at det lyder ubehageligt, men det er faktisk helt normalt, så du foretager dig ikke noget forkert, der får det til at komme frem – alle har det. Når det så er sagt, er det vigtigt at fjerne svampen for at hjælpe med at behandle en typisk grund til skæl. Og det er derfor, Head & Shoulders indeholder et dobbelt Zinc Complex, inklusiv ZPT, som kan hjælpe med at opnå dette.
  • Individuel overfølsomhed – for at trives, konsumerer Malassezia Globossa hovedbundsolier (hvorfor en afbalanceret hårvask kan være en hjælp), og i denne proces produceres komponenter såsom oliesyre. Nogle mennesker er overfølsomme overfor oliesyre, og det kan lede til betændelsestilstande, hyperspredning eller hudceller (hudceller skabes for hurtigt og bliver til flager/skæl). Dette leder til symptomerne tørhed, klør og hudflager – og når dette sker, er vi selvfølgelig også mere tilbøjelige til at kradse os i hovedbunden, og det kan medføre flere frustrationer.

Ud fra det, du siger, lyder det som om, at du også er plaget af skorpedannelser – hvilket både kan skyldes, at du klør dig i hovedbunden, men også kan skyldes såkaldt seborrhoeic dermatitis. Dette kan have de samme årsager, som skæl har, og kan ligne en mere alvorlig form for skæl.

Derfor vil jeg anbefale, at du konsulterer din læge igen – fortæl, hvad du oplever, at det udskrevne præparat ikke rigtig virkede, og hør, om der er andre muligheder, du ikke har afprøvet. Dette kan inkludere Head & Shoulders som en vedvarende løsning, men også andre løsninger og præparater, der kan virke bedre, end det du hidtil har prøvet. Held og lykke!

Sara:
Jeg oplevede sidste år, for første gang nogensinde, at have problemer med skæl i hovedbunden. Det skete efter et uheldigt skift af shampoo, og selvom jeg har prøvet både at skifte tilbage, og skifte helt til skælshampoo, forsvinder problemet ikke. Kan jeg nogensinde blive helt skælfri eller har jeg ødelagt min hovedbund for altid?
– Må jeg gerne bruge andre produkter end skælbehandling hvis jeg lider af skæl (f.eks. varmebeskyttelse, hårolie i længderne, balsamspray, saltvandsspray mv)?
– Må jeg gerne glatte mit hår og bruge føntørrer?
– Hvor tit bør jeg vaske mit hår?

Dr Siân Morris:
Mit første forslag er, at du overvejer, hvilke ændringer du har foretaget (også mht. shampoo) omkring det tidspunkt, hvor du begyndte at opleve problemet. Hvis du kan identificere disse, kan du måske identificere årsagen til ændringen. Men hvis du oplever skæl, er der både gode og dårlige nyheder. Den dårlige nyhed er, at skæl er et tilbagevendende problem, hvorfor du ikke kan behandle det én gang og så håbe på, at det aldrig kommer igen. Den gode nyhed er, at du kan kontrollere det ret effektivt ved blot at vælge en antiskælshampoo og balsam, og du kan vælge et lækkert produkt, der giver dig det plejeresultat, du ønsker, imens du behandler skællen.

Jeg ved ikke, om du er bekendt med udvalget af Head & Shoulders produkter, men vi har designet dem med en række forskellige dufte og fornemmelser, så du kan vælge den, der er rigtig for dig. Foretag afbalanceret hårvask, så du renser, men ikke slider på håret. Ved vedvarende brug opnår du både at blive skælfri og få et tilfredsstillende resultat for dit hår og din hovedbund. Forhåbentlig har vi gjort det let at foretage skiftet – oven i købet nyde det.

Jeg anbefaler regelmæssig hårvask – det kan hjælpe med at kontrollere årsagerne til skæl, hvilket Head & Shoulders produkter er designet til. Hvis du gerne vil vaske hår dagligt, er det ok, men du bør bruge skælshampoo flere gange om ugen. Mht. andre produkter, så er det ok at bruge dem, men husk, at de kan producere deres egne “flager”, som ikke er rigtig skæl, men som kan forekomme sådan. Mht. glattejern og føntørring vil jeg råde dig til at tage same forbehold, som hvis du ikke havde skæl – beskyt dit hår og kontroller temperaturen, så du ikke overopheder hovedbunden, men ellers opnår det look, du ønsker. Head & Shoulders hjælper dig til at forblive skælfri og smuk.

Sponsoreret indlæg

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.