Matas Argan striber

03.01.15
Matas Argan Leave-in Hårkur

Matas Argan Leave-in Hårkur

Hver gang jeg skriver om arganolie, har jeg det som om, jeg bør tale arganoliens fordele ned. Og det er egentlig unfair, for arganolie har mange gode egenskaber. Problemet er at olien er blevet solgt som verdens ottende vidunder, der skal kunne kurere alt lige fra cancer til akne. Og det kan den naturligvis ikke leve op til, den stakkels misbrugte arganolie.

Hvis man gennemgår den eksisterende forskning af arganoliens egenskaber, så står to ting klart:

1) Der er lavet kolossalt meget forskning om arganoliens sundhedsmæssige egenskaber, hvis man spiser den, men desværre ikke ret meget om, hvad der sker, når man bruger den på hud og hår. Og de to ting har meget lidt med hinanden at gøre.

2) Arganolie er rig på en lang række vigtige fedtsyrer og antioxidanter – ligesom mange andre planteolier derude er. Og det gør den til en god ingrediens i både hår og hudpleje.

Det er derfor også med god grund at Matas i 2014 dedikerede en hel lille blåstribet serie til arganolien. Med argan-serien lancerede Matas en Argan Shampoo, Argan Balsam, Argan Hårkur, Argan Bodyoil og Argan Ansigtsolie. Serien er parfumeret, hvilket arganolie stort set altid er. Den lugter nemlig mest af alt af ged fra naturens hånd.

Matas Argan Leave-in Hårkur 
Jeg bliver nødt til at starte med efter min mening stjernen i serien – Argan Hårkuren. For f… den er god! Matas Argan Hårkur er en leave-in hårkur med en konsistens, som man ikke skulle tro fandtes til denne pris. Konsistensen og konceptet minder mig mest af alt om Purely Professional Treatment, omend ingredienserne er noget anderledes. Den store pumpe er solid og ligger godt i hånden. Og indholdet er skønt.

Den bløde og glatte hårkur giver fugt og glans tilbage til tørt og slidt hår uden at fedte det. Håret bliver blødt igen og nemt at redde ud. Leave-in hårkuren blev min redning, da jeg tilbragte 3 uger på neonatal i et tørt, støvet, varmt og ubehageligt indeklima døgnet rundt, hvor jeg ikke ligefrem prioriterede lange bade og grundig hårpleje ret højt. Lidt af den i tørt hår med jævne mellemrum var nok til at holde det pænt alligevel. Og i modsætning til de fleste andre hårkure derude, så fedter den ikke mit hår – hvis man naturligvis holder igen med mængden. Bare en lille smule i spidserne til tyndt og tørt hår som mit eget.

Udover arganolien indeholder den sheasmør (faktisk mere sheasmør end arganolie) og en række øvrige klassiske plejende og beskyttende ingredienser, som plejer og beskytter tørt hår. Alt sammen til en pris af 48 kroner for en stor flaske med 150 ml. i.

Matas Argan Shampoo og Argan Balsam 
Jeg har sagt det før og siger det igen: Shampoo og balsam er noget kedeligt noget at anmelde. Der er altså ikke så forbandet stor forskel. Matas stribede Argan-serie er mindst lige så god som så meget andet, hvis du har tendens til især tør og slidt hår. Især balsammen er effektiv, synes jeg, og et godt eksempel på at billigt er lige så godt som dyrt – især når det kommer til hårpleje. Shampoo og balsam koster 50 kroner stykket for 500 ml.

Matas Argan Bodyoil
Den flydende kropsolie er en af ret få af den slags produkter, der rent faktisk ER olie (ofte er basen silikone eller lignende, som er flydende, men ikke fedter. Ren olie er ret fedtet). Den er nemlig baseret på mineralsk olie. Deri er tilsat et par andre emollienter og så en mindre mængde arganolie. Kombinationen af arganolie og mineralsk olie gør det til en god mulighed for tør hud, og jeg er selv ret glad for den – til både krop og ansigt. Argan Bodyoil koster 60 kroner for 200 ml. På Matas.dk er den lige nu sat ned med 15 kroner.

Matas Argan Ansigtsolie
Ansigtsolien er stort set identisk med kropsolien bortset fra at den er baseret på vegetabilsk olie i stedet for mineralsk olie. Som ansigtsprodukt er den temmelig intetsigende. Den gør ikke nogen skade, men vegetabilsk olie iblandet lidt arganolie er altså heller ikke noget, der rykker for alvor.

I forhold til de arganolier på markedet som udelukkende er arganolie er dette blandingsprodukter med en langt lavere koncentration. Til gengæld vil en del nok foretrække konsistensen og ikke mindst duften af disse olier i forhold til den rene arganolie. Matas Argan Ansigtsolie koster 55 kroner for 60 ml.

Matas Argan striberne kan købes i Matas butikkerne og på Matas.dk.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
28 kommentarer
Lise Friis

Jeg synes også matas argan serie er skøn, især til håret. Dog har jeg aldrig forstået at bruge ansigtsolien (har også prøvet andre, f.eks juhldals), synes bare jeg er fedtet enormt længe og at det ikke rigtigt trænger ind. Så nu bruger jeg bare alm creme igen 🙂

Helene Randløv

Hej Lise
Olie er fedtet, eller det vil sige det meste olie er. Du skal bruge uendelig lidt, og derfor er det ofte doseringen den er gal med. Jeg er ret glad for olie selv, men det har taget mig hundrede år at lære at dosere det 😛
…Og så er jeg virkelig kritisk, arganolie og mandelolie synes jeg er hæsligt i ansigtet.
Kh. Helene

Charlotte

Kan I ikke lide duften af arganolie? Jeg har nogle flasker af det rene (håber jeg da!) fra Marokko, og det synes jeg dufter godt – sådan lidt af bagt brød og nødder 🙂

Helene Randløv

Hej Charlotte
Nej… det lugter mest af gedel**t. Det er på ingen måde nødder, de dufter af, dem jeg er stødt på 😀 Så du er heldig, hvis den olie du har dufter rart!
kh. Helene

Lykke / Emblaoglykke.com

Jeg tror, jeg skal ind og have den hårkur dér! Tak for tippet. Det er jo næsten dumt at lade være 🙂

Helene Randløv

Hej Lykke
Den er rar! Det er helt sikkert 😀
Kh. Helene

Alt og Ingenting

Jeg er altså også kæmpe fan af den der leave in-hårkur. Den redder de travle morgener! Håret bliver SÅ nemt at redde ud.
Fantastisk produkt – og så til den pris!

Helene Randløv

Hej L
Her bliver den brugt, når jeg har været nede og bade… mit hår er så rart bagefter!
Kh. Helene

Sidsel

Må prøve hårkuren til mit hår! 🙂 Hvordan skal det forstås når det er en leave- in? Altså at man ikke skal skylle den ud eller? 🙂

Helene Randløv

Yep… lige præcis sådan!
Kh. Helene

Marie

Ja, arganolie lugter ikke særlig godt. Derfor undrer det mig, at Matas’ arganolie til håret ikke dufter af noget som helst. Forstå mig ret, jeg synes det er fantastisk, når man som mig prøver at holde igen med parfume osv, men ved I, hvordan det kan lade sig gøre?
Mvh

Helene Randløv

Hej Marie
Taler vi om de bordeaux hårprodukter? Fordi det giver helt sig selv… Der er ikke særlig meget arganolie i 😀 I hvert fald ikke så vidt jeg husker.
Kh. Helene

Marie

Jeps, det er dem….øv…Eller det ved jeg ikke. Er egentlig ok glad for den alligevel, men nok mest pga den “manglende” duft…
Tak for svar!

Helene Randløv

Anytime :-*

Amy

Så forstår jeg det rigtigt?
Kropsolien kan altså også bruges i ansigtet f.eks. Om natten?

Helene Randløv

Hej Amy
Kan du lide konsistensen, så kan du sagtens bruge den i ansigtet, når du har lyst 🙂
Kh. Helene

Pernille

Du skriver at shampoo og balsam er kedeligt at anmelde, fordi der ikke er ret stor forskel. Betyder det at man ligeså godt kan vælge den billigste i netto?

Helene Randløv

Hej Pernille
Ja, mere eller mindre… sådan lidt groft sagt ikk’ 🙂 Der er skrevet en del om shampoo alligevel, læs for eksempel her:
https://pudderdaaserne.dk/2012/12/07/fredagsfavorit-loreal-elvital-hvorfor-harpleje-ikke-skal-vaere-dyrt/
Kh. Helene

Pernille

Tak 🙂 det vil jeg lige læse op på 🙂

lene

Hej! Jeg ville virkelig gerne vide INCI på den leave in hårkur, da Matas ikke skriver det på sin hjemmeside. Hvis I har tid, sfl!

Helene Randløv

Hej Lene
Vil du ikke skrive til os på facebook/mail (helene@pudderdaaserne.dk), så sender jeg dig et billede :-*
Kh. Helene

Malene

Jeg kan huske jeg læste en artikel, hvor i også roste Moroccanoil Curl Defining Cream for at være en rigtig god leave-in der gjorde håret blødt og lækkert – kan den her måle sig med den? Jeg får aldrig brugt balsam i badet, så en af de to kunne måske være et alternativ 🙂

Katja Moikjær

De minder faktisk lidt om hinanden, men curl defining cream giver hold og volumen, hvor denne er et rent plejeprodukt.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *