Matas Argan striber

03.01.15
Matas Argan Leave-in Hårkur

Matas Argan Leave-in Hårkur

Hver gang jeg skriver om arganolie, har jeg det som om, jeg bør tale arganoliens fordele ned. Og det er egentlig unfair, for arganolie har mange gode egenskaber. Problemet er at olien er blevet solgt som verdens ottende vidunder, der skal kunne kurere alt lige fra cancer til akne. Og det kan den naturligvis ikke leve op til, den stakkels misbrugte arganolie.

Hvis man gennemgår den eksisterende forskning af arganoliens egenskaber, så står to ting klart:

1) Der er lavet kolossalt meget forskning om arganoliens sundhedsmæssige egenskaber, hvis man spiser den, men desværre ikke ret meget om, hvad der sker, når man bruger den på hud og hår. Og de to ting har meget lidt med hinanden at gøre.

2) Arganolie er rig på en lang række vigtige fedtsyrer og antioxidanter – ligesom mange andre planteolier derude er. Og det gør den til en god ingrediens i både hår og hudpleje.

Det er derfor også med god grund at Matas i 2014 dedikerede en hel lille blåstribet serie til arganolien. Med argan-serien lancerede Matas en Argan Shampoo, Argan Balsam, Argan Hårkur, Argan Bodyoil og Argan Ansigtsolie. Serien er parfumeret, hvilket arganolie stort set altid er. Den lugter nemlig mest af alt af ged fra naturens hånd.

Matas Argan Leave-in Hårkur 
Jeg bliver nødt til at starte med efter min mening stjernen i serien – Argan Hårkuren. For f… den er god! Matas Argan Hårkur er en leave-in hårkur med en konsistens, som man ikke skulle tro fandtes til denne pris. Konsistensen og konceptet minder mig mest af alt om Purely Professional Treatment, omend ingredienserne er noget anderledes. Den store pumpe er solid og ligger godt i hånden. Og indholdet er skønt.

Den bløde og glatte hårkur giver fugt og glans tilbage til tørt og slidt hår uden at fedte det. Håret bliver blødt igen og nemt at redde ud. Leave-in hårkuren blev min redning, da jeg tilbragte 3 uger på neonatal i et tørt, støvet, varmt og ubehageligt indeklima døgnet rundt, hvor jeg ikke ligefrem prioriterede lange bade og grundig hårpleje ret højt. Lidt af den i tørt hår med jævne mellemrum var nok til at holde det pænt alligevel. Og i modsætning til de fleste andre hårkure derude, så fedter den ikke mit hår – hvis man naturligvis holder igen med mængden. Bare en lille smule i spidserne til tyndt og tørt hår som mit eget.

Udover arganolien indeholder den sheasmør (faktisk mere sheasmør end arganolie) og en række øvrige klassiske plejende og beskyttende ingredienser, som plejer og beskytter tørt hår. Alt sammen til en pris af 48 kroner for en stor flaske med 150 ml. i.

Matas Argan Shampoo og Argan Balsam 
Jeg har sagt det før og siger det igen: Shampoo og balsam er noget kedeligt noget at anmelde. Der er altså ikke så forbandet stor forskel. Matas stribede Argan-serie er mindst lige så god som så meget andet, hvis du har tendens til især tør og slidt hår. Især balsammen er effektiv, synes jeg, og et godt eksempel på at billigt er lige så godt som dyrt – især når det kommer til hårpleje. Shampoo og balsam koster 50 kroner stykket for 500 ml.

Matas Argan Bodyoil
Den flydende kropsolie er en af ret få af den slags produkter, der rent faktisk ER olie (ofte er basen silikone eller lignende, som er flydende, men ikke fedter. Ren olie er ret fedtet). Den er nemlig baseret på mineralsk olie. Deri er tilsat et par andre emollienter og så en mindre mængde arganolie. Kombinationen af arganolie og mineralsk olie gør det til en god mulighed for tør hud, og jeg er selv ret glad for den – til både krop og ansigt. Argan Bodyoil koster 60 kroner for 200 ml. På Matas.dk er den lige nu sat ned med 15 kroner.

Matas Argan Ansigtsolie
Ansigtsolien er stort set identisk med kropsolien bortset fra at den er baseret på vegetabilsk olie i stedet for mineralsk olie. Som ansigtsprodukt er den temmelig intetsigende. Den gør ikke nogen skade, men vegetabilsk olie iblandet lidt arganolie er altså heller ikke noget, der rykker for alvor.

I forhold til de arganolier på markedet som udelukkende er arganolie er dette blandingsprodukter med en langt lavere koncentration. Til gengæld vil en del nok foretrække konsistensen og ikke mindst duften af disse olier i forhold til den rene arganolie. Matas Argan Ansigtsolie koster 55 kroner for 60 ml.

Matas Argan striberne kan købes i Matas butikkerne og på Matas.dk.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
28 kommentarer
Kira

Æv, nu er argan hårkuren vist udgået. Kan Matas Havtorn Leave-in Hårkur bruges som erstatning, tror I? Eller skal jeg ud i en af deres balsam spray?
Tak for den -uden sammenligning- bedste skønhedsblog nogensinde!

Helene Randløv

Hej Kira
Desværre kan jeg slet ikke med parfumen i den pågældende serie, og derfor kommer jeg ikke til at teste produktet. Min favorit leave-in er fra Briogeo, som du kan finde online hos Matas.
Kh. Helene

Kira

Hej Helene. Tusind tak fordi du tager dig tid til at svare 🙂 Er det den, der hedder Don’t Despair Repair ?

Kira

Hej Helene. Tusind tak fordi du tager dig tid til at svare 🙂 Er det den, der hedder Don’t Despair Repair ?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *