Gør din hud klar til efterår, kulde og frost

20.10.14
Håndsæber fra Rudolph Care og Purely Professional. Handsker fra Magasin.
Håndsæber fra Rudolph Care og Purely Professional. Handsker fra Magasin.

Så er efteråret for alvor kommet. Hvis du endnu ikke har opdaget det, så bare kig engang udenfor.

Vi har fået en del spørgsmål i den anledning om, hvordan man gør sin hud klar til efterår og vinter. Og det er bestemt et relevant spørgsmål. Men jeg har tænkt mig at tale om alt andet end fede cremer og fugt i år, for det er nemlig det mindst interessante (ja du skal selvfølgelig bruge fed creme på tør hud. Men det gør I jo allerede).

Det er langt mere vigtigt at se på, hvad der udtørrer huden, og hvordan vi kan forhindre den udtørring. Det virker måske lidt tosset at tale om tør luft, når det vælter ned med regn udenfor, men det er altså kulden og den lave luftfugtighed, der kommer nu. Også selvom det er meget vådt udenfor.

1. Kulde
Kulde og frost er den helt store synder, når det kommer til den udtørring, der sker her om efteråret. Så det allervigtigste hvad enten dit problem er tørre hænder, tørre kinder eller tilsvarende tørre steder på dine børn, er at dække det til og holde det varmt. Det vil sige på med varme vanter og huer og jo før jo bedre. Cykler du nu uden vanter på og undrer dig over, hvorfor dine hænder bliver mere tørre? Så er det på med vanter!

2. Vand
Vand er noget af det mest udtørrende man kan udsætte sin hud for. Især i større mængder eller over længere tid. Hvis du har et arbejde, der kræver hyppig håndvask, så kender du udemærket problemet. Tilsæt håndsprit derefter og så har du for alvor tørre hænder. Hvis du har tør hud, så er lange bade, fodbade, hyppig håndvask osv. ikke en god ting. God hygiejne er selvfølgelig vigtig, men find en balance.

3. Sæbe
Læg dertil at vi ofte bruger håndsæbe, ansigtsvask eller bodyshampoo, der udtørrer endnu mere – ja så er der ikke noget at sige til, at resultatet er tør hud. At udskifte håndsæben derhjemme kan give langt bedre resultater end at købe en ny håndcreme. Vi har selv oplevet det herhjemme.

Langt, langt de fleste flydende håndsæber, du køber i supermarkedet, er baseret på sodium laureth sulfat. Det gælder også Neutral, det gælder Sanex, det gælder alle dem med de korrekte mærkninger på. Det samme gælder også mange ansigtsrenseprodukter (også de dyre skulle jeg hilse at sige) samt både shampoo’er og bodywash. Hvis du har problemer med tør hud, så kan det hjælpe en del at kigge på ingredienslisten og se efter: Er der noget derpå, der slutter med lauryl sulfat eller laureth sulfat i? (Hvis du ikke har problemer med tør hud, så er det lige meget). Det kan hedde sodium lauryl sulfat og sodium laureth sulfat eller der kan stå noget andet i stedet for sodium og så – lauryl sulfat eller – laureth sulfat.

Jeg kender kun en enkelt flydende håndsæbe i supermarkedet, som er baseret på et alternativ til de to udtørrende sulfater. Min mand er hårdt ramt af tørre hænder om vinteren, og hvis jeg kommer til at købe håndsæbe med de sulfater i, så bliver det straks værre. Men holder vi os til denne fra Rema, så har hans hænder det godt vinteren igennem. Håndsæberne fra Purely Professional og Rudolph Care kan også varmt anbefales herfra.

Hvis dine hænder er voldsomt plagede, så er A-Dermas specielle barsæbe et godt bud, der virkelig kan gøre en forskel – men som også er lidt snasket at have liggende, hvis man ikke har rigtigt brug for den.

4. Indeklima
Tør luft kommer for alvor nu, især indendøre. Den relative luftfugtighed falder og vi skruer op for centralvarmen = knastør luft. For mange er det ikke et problem, for andre af os er det en kilde til daglig lidelse. Og det kan selvfølgelig også påvirke tør hud. De nemmeste råd til at forbedre indeklimaet og hæve fugtigheden en smule igen er at være emsig med støvsugeren – tør luft og støvet luft føles ret ens, selvom det selvfølgelig ikke er – og holde lidt igen med varmen. Blot du skruer en anelse ned for varmen derhjemme, så kan du hæve luftfugtigheden markant.

Og ja – så skal du selvfølgelig smøre dig godt ind. Men det ved du jo godt.

Kan du også mærke den tørre årstid nu? Har du nogle gode råd?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Louise

Kære Dåser 😉
Jeg ved godt, I synes alkohol er noget “gris” i forhold til tør hud, men jeg vil alligevel lige give et tip videre omkring håndsprit.
Jeg led i mange år af rigtig slem håndeksem og havde et helt ekstremt forbrug af cremer med binyrebakhormon.
Lige indtil jeg besøgte en dygtig hudlæge, som hjalp mig med at trappe voldsomt ned med cremen (over et års tid).
Det der gjorde den helt store forskel for mig, var da jeg begyndte at erstatte håndvask med håndsprit. Både inden madlavning og efter toiletbesøg. Således vasker jeg kun hænder med vand og sæbe et par gange dagligt.
Derudover bruger jeg bomuldshandsker under en gummihandske, når jeg laver mad og vasker op, og så smører jeg flere gange dagligt med den meget fede Ceridal-creme, som I også har skrevet om tidligere.
De tre ting i kombination har fået mit håndeksem til at fordufte – sådan da. Jeg skal stadig være forsigtig, og hvis jeg “snyder” med mine tre principper, minder min krop mig lynhurtigt om, at det er en dårlig idé.
Jeg håber sådan, at andre kan bruge mit råd – eventuelt i samråd med en læge.
Mange venlige hilsner fra Louise

Helene Randløv

Hej Louise
Lige med hensyn til håndhygiejne er jeg hundrede procent bag dig på den med håndsprit!
Kh. Helene

Louise

Hejsa,
jeg er den glade ejer af jeres AHA-serum. Indkødt fordi jeg sætter stor lid til jeres viden og ikke mindst jeres ønske om at formidle den, ærligt og klart. Tak. Når nu emnet så er den tørre hud, og som er én af grundende til at jeg bruger jeres serum, så vil jeg gerne vide, om I har forslag til afrensning der ikke inkluderer vand i ansigtet. eller om der er lignende metoder til rens, som tager hensyn til den sarte og ikke mindst tørre hud? og hvad stiller jeg op med begyndende slap hud? Kender I til kosttilskud, som I vil anbefale, fx med kollagen. Eller hvad er jeres holdning, og hvad kan man gøre? MVH Louise

Helene Randløv

Hej Louise
Tak for alt din ros 😀
Hvis du tør, kan du jo prøve vores egen Alt i en Makeup-fjerner, den er mild og god til tør hud, fordi den også indeholder fugtgivende ingredienser. Og den kan altså både bruges som afrensning af huden og til at fjerne øjenmakeuppen. Den skal bare hældes på lidt vat og køres rundt i ansigtet 😛
Mht. Slap hud… Jeg har hørt meget godt om Imedeen, men det er altså ikke rigtig noget jeg selv har prøvet. Det koster jo dyrt, så det er i hvert fald noget man lige skal overveje!
Gode fugtcremer og måske lidt anti-age med nogle gode peptider i kan gøre en forskel… og så er der EGF for eksempel BIOEffekt, det er i hvert fald effektivt!
Kh. Helene

Dorthe

Jeg har ledt og ledt og ledt efter en sulfaters håndsæbe som også er uden parfume. Fandt en hos Rema, som I også henviser til. Men kommer ikke altid lige forbi Rema når jeg har brug for sæbe. Kan se at matas har en uden parfume og parabener og dom er eco cert, men kan ikke se ingredienserne. Er der ikke noget om at øko produkter ikke må indeholde SLS?

Helene Randløv

Hej Dorthe
Jeg ved at Svanemærket tandpasta ikke må indeholde SLS, men at shampoo godt må. Om det samme gør sig gældende for økologiske produkter, ved jeg faktisk ikke… Jeg mener bestemt at have set sulfatholdige økoprodukter…
Kh. Helene

Mette

Gad vide om man kunne bruge håndsæben fra Rema til ansigts- og kropvask??

Helene Randløv

Hej Mette
Nu har jeg ikke en Rema i nærheden og har heller ikke prøvet den omtalte sæbe… men det vil jeg da mene, at du godt kan, selvom det nok er billigere at gøre det den anden vej rundt (emballagen til body shampoo plejer at være noget større ;-)), men altså jeg kan ikke selv tjekke ingredienserne i produkterne…
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *