Dåseposten: Hvad er forskellen på salicylsyre og Basiron?

01.10.14
Basiron

Basiron

Vi har fået en del spørgsmål om, hvad forskellen egentlig er på salicylsyre/BHA, som der er i vores nye T-zone peeling, og Basiron, som man kan købe på apoteket. Det er et godt og relevant spørgsmål, så nu besvarer jeg det lige her, hvor I alle kan se det.

Salicylsyre
Salicylsyre er en syre – sjovt nok. Den er en beta hydroxy acid og den kan bruges til at peele huden med. Det er en kemisk peeling, det vil sige, at den skal blive siddende på huden for at virke. Alle de der ansigtsvaske med salicylsyre, som de sælger til akne-hud kan I godt glemme.

Der findes mange andre former for syrepeelinger, fx. frugtsyre (AHA/glykolsyre) som er en af de mest kendte. Afhængig af koncentrationen kan man bruge dem dagligt til hjemmebrug eller i høje koncentrationer på klinikker. Læs mere om typer af syre her.

Salicylsyre er særligt interessant for dig, der har hudorme, forstørrede porer, bumser, fedtet hud og lignende. Årsagen er at salicylsyre kan gennemtrænge fedt og eksfoliere indeni poren, hvilket kan hjælpe godt på disse problemer. Som noget nær den eneste ingrediens, jeg kender. Samtidig har den en mild antibakteriel og antiinflammatorisk effekt.

Men salicylsyre er altså en syre, der peeler huden og indeni porerne.

Benzoylperoxid
Benzoylperoxid er det aktive stof i Basiron, som er det eneste håndkøbsmiddel på apoteket mod bumser. I EU må benzoyperoxid kun bruges i lægemidler, og du kan derfor ikke finde det i almindelige hudplejeprodukter. Kun på apoteket. I USA er det anderledes, der er benzoylperoxid tilladt i kosmetik.

Men herhjemme findes det som sagt kun på apoteket. Basiron er brandet eller mærket, som det sælges under herhjemme.

Benzoylperoxid virker helt anderledes. Det eksfolierer ikke huden og vil ikke gøre en pind forskel på for eksempel fedtet hud, hudorme eller store porer. Benzoylperoxid er et antibakterielt middel. Det virker direkte mod de bakterier som er skyld i at bumser opstår.

(Husk at læse indlægssedlen. Benzoylperoxid har som alle andre effektive lægemidler også bivirkninger. En af de mest synlige er, at den afbleger tøj, håndklæder osv. som den kommer i kontakt med)

Optimal kombination
Så hvad skal du vælge? Ja, det kommer an på… Hvis vi snakker hudorme, forstørrede porer, lidt urenheder, så er Basiron ikke for dig. Det er salicylsyre til gengæld optimalt til.

Hvis bumser er dit primære problem, så er Basiron effektivt. Og kombinationen af de to er særlig effektiv. Først den milde daglige peeling med salicylsyre og ovenpå den Basiron. Så skal du nok se en effekt på slemmere tilfælde af bumser.

Her kan du købe det
Vores egen T-Zone peeling kan du læse mere om her. Jeg har desværre aldrig set andre produkter i de danske butikker med effektive koncentrationer af salicylsyre, derfor vi lavede den. Men Paula’s Choice har.

Basiron kan du købe på apoteket til cirka 120-130 kroner. Start med den lave koncentration på 5 %, så kan du altid øge senere til 10 %.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
100 kommentarer
Anne

Hej!
I august i år afsluttede jeg et 4 måneder langt forløb med isotretinoin “actavis”. Jeg tog tre tabletter dagligt, hvilket – så vidt jeg kan huske – svarede til omkring 50/60 mg. Behandlingen har haft fantastisk effekt; totalt succesoplevelse! Men hvis jeg til stadighed gerne vil ‘være på den sikre side’ og ‘behandle’ de få – og ret overfladiske urenheder – der er tilbage, hvad skal jeg så umiddelbart gå efter? Er det basiron eller noget med salicylsyre? Min huds fugtbalance er vist så godt som ‘genoprettet’ efter den hårde omgang, så det står ikke helt skidt til.
Tak for rigtige gode indlæg!

Katja Moikjær

Kære Anne
Stort tillykke med den vellykkede behandling. Hvor er det dejligt for dig.
Sålænge du ikke har nogle bumser af betydning er der bestemt ingen grund til at bruge Basiron eller andre akne-midler. Så ville jeg holde mig til et syreholdigt produkt som fx. T-zone peelingen. Hverken Basiron eller de andre kan som sådan forebygge noget på længere, så der er ingen grund til at bruge dem på forhånd. Det kan isotretinoin derimod – den pillebehandling du har fået har ofte en meget langvarig effekt, så jeg håber, den holder hos dig 🙂
Kh. Katja

Amalie

Hej alle! jeg kan virkelig ikke anbefale Basiron! Jeg har personligt selv prøvet det, og kan overhovedet ikke anbefale det, da jeg slog fuldkommen ud af deres vaskerens. Folk der har sensitiv hud, burde ikke bruge penge på det!

Helene Randløv

Vi er meget forskellige, det der fungerer godt for nogen, det vil måske fungere dårligt for nogle andre. Der er mange der har virkelig stor gavn af Basiron.
Det er ærgerligt at du har haft så dårlig en oplevelse 🙁
Kh. Helene

Gitte

Hvis jeg bruger t zone peeling først og også vil bruge anti age cremen og basiron, skal basiron eller antiage så først på, eller er det ligemeget hvilken der kommer først?

Katja Moikjær

T-zone – Basiron – Antiage , sådan ville jeg foreslå det

Henrik Boysen

Hej dåser 🙂 Som alle andre får jeg en bums i ny og næ, hvilket jeg klare med lidt Salicylsyre og et produkt med Benzoylperoxid. Jeg har dog fundet ud af at mit Benzoylperoxid produkt fra paulas choice dækker bumsen rigtig fint hvis jeg ligger en lille klat på bumsen for derefter at lade det tørre. Mit spørgsmål er så, er det ok at ligge en lille klat Benzoylperoxid direkte oven på bumsen efter solbeskyttelse, eller vil det ødelægge solfiltret. Jeg påføre kun en lille klat direkte på bumsen, og lader den selv tørre, så jeg knidder jo ikke solcremen af.
Det er bare sådan en god måde at dække bumsen på så der er næsten usynlig.
På forhånd tak
Ps jeg ville aldrig bruge den metode med Salicylsyre, men Benzoylperoxid virker jo på en helt anden måde, så jeg tænkte……….

Maria S

Kære I to.
I marts var jeg til hudlægen og fik efterfølgende en recept på Finacea (azelainsyre) mod akne. Jeg har nemlig det sidste halvandet års tid lidt af akne efter jeg stoppede på p-piller! Og nu er jeg mere fortvivlet end nogensinde før, for jeg har slet ikke set en ændring efter jeg begyndte på Finacea. Lige som det begynder at synes bedre, så dukker det bare op igen, og hvad værre er, så har jeg selvfølgelig også fået mærker efter det!
Ind til videre er dette det eneste aktive produkt jeg bruger mod min akne, men jeg tænkte, om jeg også kunne bruge jeres t-zone peeling under, eller vil det blive for meget for min hud? Den er blevet ret dehydreret efter diverse akneprodukter (GISP ja – jeg røg som akne-rookie direkte i fælden!) og døjer derfor med forholdsvis tør hud dog med tendens til at fedte i løbet af dagen.
Jeg vil så gerne komme mit problem til livs, men efter at have brugt beautypedia flittigt, tør jeg næsten ikke købe nogen produkter her i DK af frygt for skuffelse og/eller irriterende ingredienser der kan forværre problemet, og er nu blevet mere forvirret! Og det går jo ikke!

Anne

Utroligt vi skal lide, fordi vi vil AF med p-pillen…
Jeg var nødt til at starte igen, da min hud gik AMOK overALT
Held og lykke..

Maria S

Ja, det er fandme uretfærdigt, for at sige det lige ud.
For mig er det bare rigtig vigtigt at jeg ikke er på p-piller, da jeg skal holde øje med min normale cyklus – som lige pt er ikke-eksisterende.
Egentlig også utroligt at der er lavet p-piller der hjælper på akne. Det holder os jo bare i den onde cirkel – så snart vi stopper igen, vil problemet opstå endnu en gang. Suk.
Jeg håber snart der sker noget. Det er ikke fedt at være 21 og have akne, når jeg ingenting havde i mine teenage år!

Katja Moikjær

Stakkels Maria. Først og fremmest må du IKKE bruge Finacea samtidig med T-Zone peeling. Meget vigtigt, da de begge er syre-produkter.
Dernæst synes jeg, du skal starte med at tale med den læge, der har udskrevet Finacea og fortælle, at det ikke virker. Hvilke andre lægemidler har du prøvet indtil nu?
KH. Katja

Maria S

Okay, det vil jeg lade være med så.
I juni måned kontaktede jeg hende, da jeg havde brugt tuben op, for at høre om ikke jeg skulle prøve noget andet. Hendes svar var, at der stadig var flere tuber tilbage på recepten, så jeg skulle bare væbne mig med tålmodighed og blive ved…. Men helt ærligt… 8 måneder uden resultat?
I december sidste år udskrev min alm. læge en gel til mig, men den var meget hård ved min hud. Det kløede vildt meget og fik mig til at skalle 🙁 Ikke særlig rart…
Jeg kan heldigvis ikke mærke noget efter at have påført Finacea, men det betyder så måske, at den er for mild…
Burde jeg i stedet prøve en kombination af Basiron og BHA?

Mona

Hvad er forskellen på salicylsyre og azelainsyre, hvis man da kan sammenligne det? 🙂 Jeg bruge også azelainsyre (Skinoren), hvilket jeg synes virker ok det meste af måneden, men hudorme tager det ikke – gjorde det kun lige da jeg begyndte at bruge det.

Elise S.

Hej skønne dåser
Jeg har fulgt med på jeres poster her de sidste par dage omkring jeres egne produkter og jeg kunne umiddelbart godt tænke mig at prøve jeres t-zone peeling til at “rette” lidt på huden da jeg ikke er så glad for traditionelle scrubs – de hiver hurtigt i huden synes jeg?
Men jeg er lidt i tvivl når jeg læser denne post om hvad jeg måske skal gå efter? Hvad er forskellen mellem bumser og uren hud? Jeg læser denne post som om at hver sin creme til hver sin ting?
Håber at I får en rigtig dejlig weekend!

Katja Moikjær

Først og fremmest hader jeg egentlig udtrykket “uren hud” for bumser har intet med snavset hud at gøre.
Basiron skal du kun bruge, hvis du har decideret akne/mange bumser. T-zone peelingen er både til dem og til alle os andre, der bare vil mindske porer, fjerne en bums eller to, hudorme osv.
Rigtigt akne-ramte kan så med fordel kombinere T-zone peeling med Basiron – men du lyder slet ikke som det?

Elise S.

Hej 🙂
Tusind tak for svar! Så er det helt sikkert jeres T-zone jeg skal prøve! 🙂 Så hører jeg med i “bumse-kategorien” :p For de kommer spredt (med undtagelse af én særlig der kommer samme sted hver gang :/ ) og ikke så ofte.
Igen tusind tak for en super god blog! Læser trofast med hver gang der kommer nyt, og har helt sikkert fået forbedret mine rutiner takket være jeres blog 🙂

Katja Moikjær

Tusind tak Elise, det er jeg glad for at høre 🙂

Christina

Hejsa. Jeg har lige købt jeres t-zonepeeling, men plejer at bruge cleanance K – kan de bruges samtidig eller gør de det ‘samme’?

Katja Moikjær

Hej Christina
Cleanance K indeholder hovedsageligt AHA-syre og kan derfor bedre sammenlignes med vores AHA-serum. Der er kun en mikrosmule salicylsyre i.
MEN du må ikke bruge begge samtidig. Du skal vælge mellem den ene eller den anden og må love mig ikke at bruge dem begge. Prøv at læse om forskellen på AHA og BHA her: https://pudderdaaserne.dk/2014/09/13/hvilken-syre-skal-jeg-vaelge-aha-bha-eller-en-af-de-andre/

Rosie

Hej. Jeg blev for ikke længe siden anbefalet Paula’s Choice BHA (salicylsyre) produkter. Jeg kiggede først på amazon uk, men de sendte ikke produktet til Danmark. Jeg var derefter inde på Paula’s Choice egen EU hjemmeside.
Først synes jeg at 2% salicylsyre lød af meget, så jeg var inde på Sunhedsstyrelses hjemmeside for at tjekke reglerne for kemikalier i kosmetik. De skriver at EU har forbudt produkter med mere end 0,5% salicylsyre. Jeg kan nu også se at i selv sælger et produkt med mere end de 0,5% salicylsyre.
Er der forskel på BHA og salicylsyre? Eller hvordan er disse produkter kommet udenom lovgivningen?

Katja Moikjær

Har du et link eller en kilde til det forbud?

Katja Moikjær

Salicylsyre kan bruges i koncentrationer op til 2 % i kosmetiske leave-on produkter som aktiv ingrediens eller i koncentrationer op til 0,5% som konserveringsmiddel. Vi hører til i den første kategori: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/sccp/documents/out170_en.pdf

Tina

Hej pudderdåserne!
Jeg har nu læst adskillige indlæg på jeres blog om bumser og er i hvert fald blevet lidt klogere.
Jeg har brugt jeres t-zone peeling i næsten en måned nu og kan allerede se forskel i mit ansigt ift porer. Jeg har også brugt det på min ryg, men kan desværre ikke se nogen forskel endnu. Jeg overvejer derfor at kombinere med Basiron, som i skriver her.
Er det en god idé at bruge en fugtighedscreme ovenpå de her to produkter? Eller bliver det for meget? Synes det er lidt svært at finde ud af, da det virker meget voldsomt at skulle bruge tre forskellige cremer.
Håber I kan hjælpe mig.
Kh. Tina

Helene Randløv

Hej Tina
Er din hud udtørret? Så giver det nemlig fin mening med en fugtighedscreme ovenpå. Problemet er ikke, at der eventuelt er tre eller flere cremer, udfordringen er at vælge nogen, som ikke forværrer problemet.
Kh. Helene

Søren

Hvad kan I andre anbefale imod rosacea i ansigtet? Måske noget med salicylsyre i?
Har haft det i ca. 1½ år. Først på den ene kind og nu i hele ansigtet on/off 🙁

Helene Randløv

Hej Søren
Hvad bruger du i øjeblikket?
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *