Solcreme – den store afsmitning-på-tøjet-test

14.06.14
Test af afsmitning af solcremer på tøj

Test af afsmitning af solcremer på tøj

Solcreme er en nødvendighed lige nu, men mange oplever det evindelige tilbagevendende problem: Gul skjolder på det hvide tøj.

Alle solcremer kan give pletter, så jeg kender ingen ultimativ løsning på problemet, andet end at citere en god veninde, der har arbejdet i mange år hos et af de rigtig store mærker indenfor solbeskyttelse:

“Man skal bare lade være med tage sin nye lette hvide bluse på sammen med solblokker”.

Og hun har ret, for det er meget svært helt at undgå. Jeg har kunne læse mig frem til at Avobenzone skulle være den største synder, når det kommer til at give gule skjolder. Men det kan mig egen lille hovedpude-betræk test her i hvert fald IKKE beskræfte. Tværtimod kan jeg ikke finde nogen sammenhæng mellem indholdsstoffer i solcremerne, og hvor meget de smitter af. Det virker fuldkommen tilfældigt.

Testen
Jeg tog alle de solcremer, jeg havde liggende derhjemme. Så hvis der er nogen, jeg ikke havde med, er den eneste grund, at jeg ikke havde dem liggende. Jeg burde selvfølgelig have lavet den med samtlige 100-vis af solcremer derude. Måske en anden gang?

Hver solcreme lagde jeg i en pæn tyk klat på et gammelt hvidt hovedpudebetræk af ren bomuld og har markeret med vandfast tusch, hvilken creme der er hvilken. Den fik lov at ligge og trække i 24 timer, hvorefter jeg vaskede den ved 30 grader. 60 grader havde sikkert givet et bedre resultat, men herhjemme vasker vi almindeligt tøj ved 30 eller 40 grader, og det er jo det, der tæller i denne sammenhæng. Kogevask er derfor ikke relevant, selvom mit gamle stakkels hovedpudebetræk nok ville have godt af det nu.

Resultatet
ALLE solcremerne efterlod en eller anden form for afsmitning. Undtagen Derma Baby. Dernæst var det klart Avène og Vichy, der klarede testen bedst. De mest gule pletter er en delt plads mellem Apotekets og Riemanns. Men husk på, at jeg lagde et rigtig tykt lag på – normalt er det kun huden, der får den slags mængder. Dette giver ikke nødvendigvis et korrekt billede af, hvor meget de reelt misfarver tøjet ved dagligdags brug.

En bemærkning om Vichy – Jeg tog Vichys nye farvede solmousse til børn med her, fordi den kraftige ferskenfarve gjorde den særlig interessant. Værd at bemærke er det, at den (selvfølgelig) laver en meget kraftig ferskenfarvet plet umiddelbart – det er jo en farvet creme – men at den faktisk i sidste ende vaskes bedre af end mange af de andre.

Derma Sollotion Baby blev klart vinderen her. Det er dog også med et vist forbehold, da det ikke er en solcreme for alle. Derma Sollotion Baby er en ren mineralsk solcreme UDEN nanopartikler. Det vil sige, at den er en superfedtet, klistret og kridhvid spøgelsescreme. Spørgsmålet er også, om den kan afsætte hvide skjolder? Det har jeg ikke testet. Af de mere almindelige typer er det Avène og Vichy, der løber af med sejren.

Stakkels La Roche-Posay er nok blevet lidt forfordelt i denne test, da de jo kun har fået lov at være repræsenteret med deres sololie, og der er nok i højere grad tale om en fedtplet end om solfiltre, der smitter af.

Desværre kan jeg som sagt ikke baseret på denne test komme med en generelt konklusion om, hvilke ingredienser der gør tøjet mere gult. Så jeg håber, I vil supplere med jeres erfaringer i kommentarfeltet.

Hvilke solcremer oplever I som gode og dårlige i forhold til afsmitning på tøjet?

Solcremerne
Oppe fra venstre hjørne og nedaf mod højre er det i rækkefølge:

Apotekets Solspray faktor 30

Apotekets Solspray Børn faktor 30

Avène Spray 30+

Avène Lotion Children Fragrance Free 50+

Derma Sollotion Høj SPF 30 Baby

Forever Living Aloe Sunscreen Spray SPF 30

La Roche-Posay Anthelios Nutritive Oil 50+ SPF

Matas Kids Sollotion SPF15

Riemann P20 SPF 20 Medium

Riemann P20 SPF 50+ Very High

Matas Solcreme børn

Vichy Capital Soleil SPF50 Invisible Hydrating Mist

Vichy Capital Soleil SPF50 Super Foam for Kids

Yves Rocher Maxi Spray SPF30

I sidste ende er der ikke anden udvej end at prøve selv. Og

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Jeanet

Tak for en altid god blog! 🙂
Jeg bruger La Roche-Posay Anthelios Xl faktor 50 og den gør for det første mig meget hvid i ansigtet og smitter også af på ens farvede tøj, så det får hvide kanter desværre. Men efter vask på 30 grader, så går den faktisk fint af igen og efterlader ingen mærker. 🙂

Mette

Jeg har prøvet Biotherm, Ambre Solaire, Nivea, Lancaster og Piz Buin inden for de seneste år, og ALLE laver gule skjolder på hvidt tøj, som ikke forsvinder efter vask. Heller ikke på 60 grader.
Løsningen må være at droppe det hvide tøj, når man skal have solcreme på. Dog vil jeg tilføje, at jeg synes, at problemet er størst, når man sveder med solcreme på.

Miss Jeanett

Jeg bruger mest Ambre Solarie og Riemann – og begge farver (dog er Riemann værst), men jeg har ingen problemer med at få begge dele af mit hvide tøj whatsoever. Så mærkeligt at du ikke kan få det af selv ved 60 grader? (jeg vasker ved 30/40 grader. Kun håndklæder og sengetøj får 60)

Katja Moikjær

Jeg vaskede også kun ved 30 – og det var en GOD stor og indtørret klat 😉

Katja Moikjær

Jeg er enig 🙂

Rikke

Hej bruger selv riemann og den smitter ganske rigtigt af, især når man sveder meget ( jeg bruger den når jeg spiller beach volley – så jeg kommer til at svede meget) men jeg har aldrig haft problemer med at vaske den af i en 30 graders vask!

Karina

Hmmmm… iPad driller…. Ville bare sige tak for test og godt råd om at undgå hvidt tøj sammen med solcreme

Katja Moikjær

Tak Karina 🙂

Christine

Tak for det! 🙂 I har virkelig nogle gode indlæg om solcreme, det sætter jeg stor pris på.
Jeg har været på apoteket og prøve La Roche-Posay på egen hud og købt den i snakker så meget om til ansigtet 😉 Det bliver en god sommer.

Katja Moikjær

Tak Christine. Er glad for at du kan bruge dem 🙂

Heidi

Jeg er lige kommet hjem fra ferie hvor vi var 12 personer sammen og alle brugte samme solcreme. 2 ud af de 12 havde store gule plamager på deres tøj og resten intet. Det bar virkeligt underligt, og viser at det også må være forskelligt fra person til person…

Katja Moikjær

Hvor er det sjovt. Og ja, der sker helt sikkert noget der. Sved i sig selv kan jo også give mærker.

Chris b

Jeg er pt i Thailand og har p20 med, jeg endte forleden med en hvid t shirt der havde gule og orange pletter over det hele og da jeg prøvede at vaske den blev hele t shirten orange og jeg måtte smide den ud. Dagen efter havde min bror samme problem på sin t shirt, vi har brugt den i 14 dage hernede uden problemer og pludselig kan vi ikke have hvidt på mere i hvert fald. Cremen klarer ellers jobbet virkelig godt med at holde hele dagen, men i mine øjne er det et ret stort minus at man ikke kan have tøj på i lyse farver specielt når man er udenlands hvor man ikke kan holde sort og mørkt ud i løbet af dagen.
Chris b

Katja Moikjær

Det er godt nok ærgerligt. Det nytter ikke noget at det ødelægger tøjet. Æv!

Ulla

Det afhænger også af om de solcremer du har brugt er nye og uåbnede før brug. Eller om har haft dem liggende i skabet i et år. Som nye er de hvide i tuben. Efter et år bliver cremen gul at se på allerede før du kommer den på tøjet. Cremen oxiderer som det hedder. Du kan ikke sammenligne nye produkter med nogle der har ligget i dit skab i uvis tidsperiode.

Helene Randløv Hansson

Hej Ulla
Det er solfiltrene, der er gule og ja, de bliver mere gule over tid, men det har ikke det helt store at sige i forhold til tøjet.

Kh. Helene

Pernille Kirk

Har I en opdatering på denne ellers meget relevante undersøgels? Eftersom at UV indekset er omkring 3 allerede, er jeg på udkig efter en solcreme til børnene, som ikke smitter af. Men kan se at denne undersøgelse er fra 2014, og mange nye cremer er kommet til siden 🙂

Helene Randløv

Hej Pernille
Ja, mange nye produkter, men det er stadig de samme filtre. De fleste pletter kan dog fjernes med alkohol eller rensebenzin.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *