Dåseposten: Selvbruner til gravide

02.06.14

Hej Katja & Helene

Jeg vil høre jer,  om I kan hjælpe mig med at gennemskue selvbrunere, og hvilke der evt ville være ok at bruge en gang i mellem, når man er gravid.

Jeg lider desværre af en del pigment pletter på mine skinneben, og jeg har derfor været utrolig glad for St Tropez selvbruner i sommer månederne. Jeg er dog lidt i syv sind, når det kommer til at bruge den nu hvor jeg er gravid. Det er naturligvis ikke ok at udsætte mit barn for diverse stoffer, blot for at mor kan have brune ben.

Jeg har prøvet at købe Nordic tan, som er svanemærket, men jeg er blevet pænt skuffet over den, både i forhold til lugt samt striber.

St tropez har nedenstående ingredienser. Efter hvad jeg kan se, så er der ikke parabener i, men jeg kan ikke gøre mig klog på de andre ingredienser. Måske kan I? 🙂

Eller måske I kender til en anden selvbruner som er bedre for den gravide krop?

På forhånd tak.

Venlig hilsen jeres trofaste læser
Charlotte

Kære Charlotte

Stort tillykke med graviditeten.

Noget af det første, der desværre ofte følger med en graviditet, er at man styrter ud og smider sine gamle produkter ud i angst for at de er farlige.

Hvad det er, der skulle være farligt for et foster i kosmetik, er aldrig helt gået op for mig. I hvert fald har jeg til dags dato ikke set dokumentation for, at den kosmetik vi omgiver os med i hverdagen på nogen måde er farlig for vores ufødte barn. Selv parabenerne er jo frikendt nu.

Faktisk er det en rigtig god idé at vælge selvbruner under graviditeten i stedet for god, gammeldags sol. Som gravid er du nemlig i meget høj risiko for at få endnu flere pigmentpletter. Vi kvinder får dem som regel mens vi er gravide eller bruger hormonel prævention. Det er kombinationen af sol og hormoner, der giver de brune pletter på huden.

Ved at undgå solen og i stedet bruge selvbruner mindsker du risikoen for det problem.

Samtlige selvbrunere på markedet er lavet på samme stof. Dihydroxyacetone. Det har været på markedet siden 1960’erne og er blevet brugt af millioner af kvinder verden over lige siden. Fordi det er et så gammelkendt stof, så kender man det rigtig godt og ved, at der ikke er nogen risici forbundet med det. Det er et harmløst sukkerstof, der virker på overfladen af huden, og som ikke indebærer nogen risiko. I modsætning til den rigtige sol!

Hvilken selvbruner du så vælger handler mere om alle de andre ingredienser. Altså dem, der giver konsistens, duft, farve osv. For der er dihydroxyacetone i dem alle uden undtagelse. Jeg kan derfor heller ikke fremhæve nogen som bedre end andre, men jeg synes, du skal holde fast i den, du normalt bruger. Jeg anbefaler selv gerne

Jeg er selv gravid, og jeg kan love dig for, at produkterne i mit skab er de samme som altid. Der er ingen dommedagsprofeter, der skal skræmme mig til at købe deres “naturlige” produkter i stedet. Den dag nogen kan dokumentere for mig, at et produkt rent faktisk har en potentiel skadelig effekt på mit foster kunne jeg naturligvis ikke drømme om at bruge det. Men jeg har endnu ikke set et sådan eksempel.

Nyd din selvbruner og din graviditet med god samvittighed.

Kærlig hilsen
Katja

Læs mere:
Jeg bruger primært udelandske myndigheder som kilder, når det kommer til graviditet. De danske lader til at mene, at kvinder skal gå barfodede med fedtet hår – bare for en sikkerheds skyld – i de fulde ni måneder. Det er stort set umuligt at få noget seriøs information ud af den danske Sundhedsstyrelse pt.

nhs.uk
American Pregnancy Association

Den danske brancheforening skriver også generelt klogt om emnet her.

PS. Der findes selvbruner-piller derude, og de er noget helt andet, skal jeg lige skynde mig at slå fast. De indeholder ofte store mængder beta-karoten og bør bestemt undgåes. Men det er en helt anden historie.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
7 kommentarer
Sofie

HALLELUJA!!! Endelig nogen, som skriver det, jeg har tænkt hele vejen gennem min graviditet… 🙂 Dejlig blog, I er altid mine go-to når det handler om skønhed

Mandy

Jeg er også gravid og har brugt de samme produkter som altid. Dejligt at I heller ikke er forskrækkede!!! Nogle gravide kan kigge bebrejdende på mig,når jeg har mascara på. Jesus altså!
Tak for en fantastisk blog!

Erika

Jeg er gravid, og har også googlet produkter, men det endte med jeg googlede rundt efter beviser for at jeg ikke måtte bruge det makeup jeg har i forvejen.
Og fandt intet.
Kun en meget forsigtig dansk sundhedsstyrelse……
Så jeg bruger det, jeg plejer. Stadig mest svanemærkede produkter, og ingen begrænsning på makeup.

Zuzzan

I min optik kan man bruge hvad man har det ok med (personligt fulgte jeg danske guidelines og ja de er stramme men US er for slappe) men når det nu er sagt så ER det kun 9 mdr man opfordres til at ungå visse ting og helt ærligt så er gravide kvinder da så smukke af lykke at maling er ligemeget.

Anne

Tillykke Katja, med baby nr. 3! Og også tillykke til alle de andre gravide der læser med. Det er sådan en dejlug tid – kommer helt til at savne min vom. 🙂

Monica

Jeg har smurt mig ind i selvbruner, da mine vinterblege ben skreg på sol hen over vinteren på trods af graviditet. Hver eneste dag har jeg lagt make up, som jeg plejer. Mit hår er vasket, som jeg plejer, min hud har fået fugt og pleje, som vanligt – og mit hår er blevet farvet. Jeg har brugt parfume og faktisk gjort alt, som jeg plejer, når vi taler “skønhedspleje”. Eller det vil sige – jeg har nok brugt endnu mere olie på huden, for graviditeten har givet enormt tør hud. Nu doserer jeg rigeligt med solcreme og sætter mig glad og gerne i solen. Det er bedre end piller på recept 😉

Louise

Da min mor ventede mig brugte hun ikke make up, hun farvede ikke hår, spiste sundt, røg ikke osv. Hun gjorde alt det man nu burde gøre – men jeg er blevet multi allergiker, jeg har tør hud med konstante underlige eksemer. Så helt ærlig – jeg tror ikke at man skal være helt fanatisk. Nu er jeg selv gravid – og udover jeg har skruet ned for brug af parafumer og hårfarve, så har jeg ikke ændret på noget.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *