Tørre læber – årsager og behandling

30.01.14

85309884

Tørre læber plager mange af os, og jeg selv har altid været læbepomade-afhængig.

Men læberne har faktisk ikke noget naturligt oliebehov. Huden på læberne har ingen fedtkirtler, og det er altså ofte udefrakommende faktorer, der udtørrer læberne.

Vinter, tør luft og sommersol er vigtige årsager. Men dem kan vi ikke gøre så meget ved. Det kan vi derimod – måske – ved den anden, som jeg selv gør mig skyldig i: At slikke sine læber.

Mange af os har en dårlig vane med at slikke os på læberne. Det har læberne ikke godt af. Vores spyt udtørrer på dem og slider på dem.

Det – kombineret med vind og vejr – er den hyppigste årsag til tørre læber. Og kuren er selvfølgelig at bryde den dårlige vane og holde op med at lade tungen slippe ud så ofte.

Gode læbepomader
Dertil kommer selvfølgelig, at en god læbepomade kan beskytte læberne mod frost og kulde.

Det vigtigste i denne sammenhæng er at vælge en UDEN smag, der blot vil få dig til at slikke læberne oftere.

Mine favoritter er:

Decubal Lips & Dry Spots Balm – billig, parfumefri og med blandt andet salicylsyre og lanolin. Den er som en billigere og bedre version af Elizabeth Ardens 8 hour cream. Den koster 58 kroner på apoteket.

Homéoplasmine, som egentlig er beregnet til et helt andet formål, som er god til alle tørre steder. Det er vaseline tilsat blandt andet Calendula, og jeg bruger den til så mange andre ting også, at den lige så godt kan komme på læberne også. Du skal købe den, når du er i Frankrig. Herhjemmefra kan du købe den billigst fra Farmaline, men fragten er knap 10 euro, så du skal købe mere eller flere for at det kan betale sig (aldrig noget problem for mig). Herhjemme sælger Untold Secretz den online for 100 kroner.

La Roche-Posay Cicaplast Lips er min nyeste favorit. Den har en højt indhold af panthenol,  der er kendt for at være effektiv til at reparere og forhindre tab af fugt fra huden. Den er ikke vaseline-baseret som de øvrige og føles noget lettere, men ikke mindre effektiv. Køb den på apoteket til cirka 60 kroner eller hos Escentual til 5 pund, hvor den dog desværre ikke er på lager pt.

Så hvordan bryder man en dårlig vane?
Hvis dit problem – som hos mig – er den dårlige vane med at slikke sig på læberne, så vil læbepomader næppe løse dit problem.

Så hvordan lærer man sig selv at bryde vanen og lade være med at slikke sig om munden? Har I nogle gode bud? Go’negl på læberne er nok ikke vejen frem…

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
9 kommentarer
Signe

årh perfekt indlæg! Mine læber er simpelthen så tørre og sprukne for tiden, jeg må at teste nogle af læbepomaderne 🙂

Mia F

Dette er et indlæg jeg har ledt længe efter. Jeg er en af dem der konstant slikker på mine læber, så læbestift er desværre næsten udelukket, og jeg vil SÅ gerne kunne gå med det 🙁 håber der kommer nogle gode råd, så man kan slippe den dårlige vane 🙂

Louise Eriksen

Jeg har en dreng på 8 år som slikker. sig meget på læberne. Jo mere han bliver tør jo mere slikker han, så det er lidt en ond cirkel. Så jeg vil også gerne høre om der er nogen der har et godt råd. Bruger Avene lipstick men må hellere prøve en af de andre.

Maya Kirkegaard

Jeg bruger en “natlæbepomade” som egentlig ikke er en læbepomade, men mere bare en meget tyk creme. Den hedder “Locobase Repair” Den er desværre helt hvid, så den er ikke helt optimal at bruge i løbet af dagen. Men den virker helt fantastisk over natten, og man kan stadigvæk føle den på læberne, om morgenen.
Om dagen bruger jeg den klassiske Carmex læbepomade, som er virkelig lækker og billig!

Maiken

Mentholatum – jeg sværger til den! Bruger mest den i krukken – når jeg bruger den, så er de tørre og sprukne læber hurtigt væk!
Elizabeth Ardens 8 hour er også god – men Mentholatum er nu den bedste!
Bodyshops læbepomade i samme serie som deres bodybutter, synes jeg er direkte ubrugelig! Den minder om en creme, end om en læbepomade.
Biotherms læbepomade er også helt ubrugelig – den minder også mere om en creme, end en læbepomade.

Nanna

Begynd at bruge læbestift i en meget kraftig farve (rød er altid en favorit) og du vil automatisk begynde at tænke mere over når du slikker dine læber

Helene Randløv

Det er også altid det, jeg råder folk til Nanna 😛
Kh. Helene

Katja Moikjær

Det er en rigtig god idé 🙂 På flere måder!

Amanda

ole henriksens læbepomade “fresh lips” har sådan en ubehagelig menthol smag, så man ikke gider at slikke sine læbet – og så plejer den læberne overdrevet godt!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *