Dåseposten: Råd om kemisk eksfoliering

24.11.13

Hej Katja.

Jeg har længe tænkt på at prøve kemisk eksfoliering, da jeg har læst, at I roser det til skyerne, og andre blogs også anbefaler det.

Men jeg er kommet lidt i tvivl. For der er både AHA og BHA, og jeg kan ikke rigtig finde rundt i, hvad der er godt mod hvad.

Jeg døjer med, at mine porer rigtig hurtigt bliver stoppet til, tør hud der ikke vil gå væk, min foundation sætter sig i hvertfald altid i det på næsen og over næseryggen og så, min hud ser lidt trist ud.

Så for at eksfoliere huden, vil du så anbefale AHA eller BHA? Og hvorfor er det mest som creme og ikke som maske egentlig?

Kærlig hilsen Frederikke

Kære Frederikke

Mange tak for din mail. Jeg har tilladt mig at nøjes med at svare på det ene af de tre emner, du tager op, for ellers bliver indlægget for rodet. Jeg håber det er ok.

Kemisk eksfoliering er virkelig genialt til mange ting. Det fjerner det øverste lag af døde hudceller og trist hud, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye, friske hudceller, så man får en friskere hud.

For at gøre forvirringen endnu større, så findes der efterhånden mange flere slags kemisk eksfoliering end blot AHA og BHA.

Clinique bruger for eksempel PHA i et produkt, som jeg også er ret vild med.

L’Oreal koncernen har lavet en helt ny form for salicylsyre, nemlig LHA, som de bruger i blandt andet Vichy, L’Oreal Paris og Lancôme.

Helt andre typer ingredienser kan også virke eksfolierende som for eksempel gode gamle carbamid. Eller HEPES, som blandt andet Kiehl’s bruger, der slet ikke er en syre.

Og dette er slet ikke en udtømmende liste. Derudover indeholder mange produkter en kombination af flere slags syre som for eksempel Avène Cleanance K, der både indeholder AHA og BHA.

Prøv at dele det mindre op
Groft stillet op vil jeg sige, at BHA og LHA er bedst til sart hud samt uren hud. Det er godt til hudorme for eksempel.

AHA, PHA, carbamid og HEPES er bedst til tør, trist eller ældet hud.

Når det så er sagt, så kan AHA også være rigtig godt til fedtet hud med bumser. Og mine hudorme på næsen er bange for PHA og Clinique Turnaround Serum.

Desuden er der meget få produkter kun med en type syre på det danske marked. Exuviance, MD Formulation og lignende klinik-mærker laver en del produkter kun med AHA. Men dem, du kan købe på apoteket eller i Magasin, er stort set alle forskellige blandinger. Ren BHA i en effektiv ph-værdi kan jeg stadig kun finde i udlandet – med mindre vi taler om de hæslige alkoholfyldte varianter på apoteket.

De gode produkter på det danske marked er altså enten ren AHA eller blandingsprodukter af alle mulige slags. Jeg kan ikke komme med et ordentligt bud på, hvilken en der vil være bedst til din hud. Men jeg er ret sikker på, at hud som din vil have gavn af en effektiv kemisk eksfoliering – lige meget hvilken du vælger.

Kend et effektivt syreprodukt
Du spørger, hvorfor vi ikke anbefaler syremasker. Og det er fordi i de lave koncentrationer, man bruger i kosmetik, så skal produktet blive siddende på huden uden at blive fjernet igen for at virke optimalt. En maske fjerner du efter 15 minutter. En creme bliver siddende på huden. En maske med syre i kan måske nok have en effekt, men ikke lige så god som dem, der bliver på huden. Klinikbehandlinger er selvfølgelig noget helt andet, for der arbejder man med helt andre koncentrationer, som ikke er egnet til hjemmebrug.

Derudover er koncentrationen af syre vigtig. Den må hverken være for lav eller for høj, og der er forskellig koncentration til hver syre. BHA skal for eksempel være i meget små mængder – op til 2 procent, og findes ofte ned til 0,5 procent. AHA derimod går op til 10 procent og vil ikke have nogen effekt, hvis det var i så små koncentrationer. Carbamid ser vi op til 25 procent i blandt andet fodcremer.

Højere koncentrationer skal man IKKE begynde at lege med selv. Det hører kun hjemme hos professionelle behandlere.

Alle de produkter til kemisk eksfoliering, vi har anbefalet gennem tiden, vil du kunne have gavn af (nok ikke lige ren carbamid dog). Hvad med at starte med den, der er billigst eller nemmest at få fat i for dig? Det kan lige så godt være den, der viser sig at fungere.

Jeg håber, det hjalp.

Kærlig hilsen
Katja

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
22 kommentarer
Elise

Mit spørgsmål er så: HVORDAN BRUGER MAN DET RIGTIGT?
I hvilken rækkefælge skal det påføres?
1-rens
2-skintonic
3-eksfolierende creme
4- serum
5- alm dag creme
Er det sådan det skal påføres??
Jeg har både tør og fedtet hud og bruger derfor fugtmaske om natten.
Hvordan og hvilken metode vil virke bedst.
Mvh Elise

Katja Moikjær

Yes – lige præcis på den måde, du skriver det 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *