Arganolie – fakta bag historierne

20.08.13
Geder i Marokko

Geder i Marokko

Foto: Saffronearth på Flickr

‘Flydende guld’ hedder det på nettet og i annoncerne. Olien fra argantræet i Marokko. Og guld har det i hvert fald været for marokkanerne, især kvinder der har fået nye muligheder for at brødføde deres familier. Samtidig bidrager plantningen af argantræer i Marokko til at beskytte både det fredede argantræ og hele landskabet. Hvis du vil have kosmetik, der for alvor gør en forskel for mennesker i verden, så er arganolie et godt bud.

Når det kommer til listen af lovprisningerne som hudmiddel, så er det lidt sværere at finde dokumentationen. Ikke fordi der er noget galt med arganolie – tværtimod, men mere fordi listen over, hvad det kan bruges mod, nok er blevet lidt for lang. Der er i hvert fald ikke videnskabelig dokumentation for, at det skulle kunne løse alle problemer.

Rig på antioxidanter
Arganolie indeholder store mængder antioxidanter i form af E vitamin. E vitamin har mange talenter, blandt andet:

  • Beskytte mod skader fra UV-stråler
  • Beskytte mod skader på grund af forurening, stress mm
  • Beskytte hudens barriere og mindske tab af fugt
  • Mindske nedbrydningen af fedtvæv i huden

Og meget mere. Det er ikke den slags antiage egenskaber, som du kan se mindsker dine rynker på samme måde som retinol eller peptider, men det er den slags, som beskytter din hud på lang sigt.

Comedogen oliesyre
Derudover er arganolie selvfølgelig rig på en masse fedtsyrer. Den består af næstflest linolsyrer, der er antiinflammatoriske og gode for alle slags hudtyper. Men arganolie består af over 40 procent oliesyrer, som er kendt for at være comedogene. Altså siger teorien, at arganolie kan tilstoppe porerne og øge akne. Og vi har ingen studier på forsøgspersoner, der siger noget andet.

På den anden side findes der et enkelt studie af en creme indeholdende arganolie, der viser, at cremen mindskede fedtet hud. Problemet med det studie er blandt andet, at der var flere forskellige ting i den creme udover arganolien, så vi ved ikke, hvad der rent faktisk virkede.

Der er ingen tvivl om, at arganolie er rigtig godt mod alle former for tørhed, og at det er en stærk antioxidant, der kan beskytte mod mangt og meget. Men der er desværre ingen videnskabelig dokumentation for at sige meget mere end det endnu.

Det meste forskning lige nu handler om oliens egenskaber, når man spiser det, og de to ting har ikke rigtig noget med hinanden at gøre.

Det mest brugbare studie, jeg kan finde, viser, at arganolie kan hæmme hyperpigmentering. Dette er dog stadig kun udført på celler og ikke på rigtige mennesker.

Arganolie vs. kokosolie til håret
Et meget omtalt studie af kokosolie fra 2003 viser, at kokosolie har evnen til at trænge ind i hårstrået og dermed reparere kernen af hårstrået.

Man siger, at arganolie kan det samme på grund af sammensætningen af fedtsyrer. Problemet er, at ingen rent faktisk har lavet samme undersøgelse af arganolie i et laboratorie som med kokosolien. Det ville ellers være toppen, det studie kunne jeg godt tænke mig at kende resultatet af.

Lugter af gnu
Jeg har meget tør hud og sågar også en del pigmentpletter. Jeg ville derfor være en perfekt testperson – jeg har selvfølgelig også en flaske. Men jeg kan ikke…

Til et pressemøde i sommers lancerede Palmolive en serie nye showergels med duften af middelhavet, “Meditteranean Moments”, der dufter af forskellige middelhavsdufte. Da den ene viste sig at hedde “Argan Shower Gel” fik Helene og jeg frokosten galt i halsen. For det sidste i verden, jeg vil dufte af, er arganolie. Det stinker værre end en gedestald.

Det har ikke noget med gederne at gøre, selvom historien siger, at argannødderne bliver samlet op af gedernes afføring på samme måde som verdens dyreste kaffe Kopi Luwak. Det gør man ikke mere med arganolien i de store produktioner, der er kommet moderne metoder til.

Arganolien lugter bare sådan. En ram lugt af gnu, og jeg har det personligt meget svært med at skulle smøre mig ind i den. Jeg forstår endnu mindre, hvordan man kan spise den, men man kan håbe, at ristningen gør smagen mere menneskelig. Jeg har aldrig prøvet de versioner til spisning. Jeg går ud fra, at de er helt anderledes.

Arganolie har altså mange fordele for især tør hud og sikkert også tørt hår, men lov mig at dufte til den, før du køber stort ind af den.

Her kan du købe det
Du kan købe arganolie over alt på internettet, og men det er vist ikke alt sammen lige ren arganolie. Du kan også købe den fra SARD på blandt andet udvalgte apoteker, så er du i hvert fald på den sikre side.

Test din olie
Lugten er et i øvrigt praktisk trick, når du skal tjekke, om din olie købt på nettet rent faktisk ER 100 procent ren arganolie. Lugter den lidt af ged? Hvis ikke så er der tilsat noget andet eller noget andet i.

PS. Min gamle kollega har rejst meget i Marokko på hesteryg, og hun slår altid en skraldlatter op, når jeg citerer pressemeddelelsernes ord om ‘hemmeligheden bag marokkanske kvinders skønhed’. De fleste marokkanske kvinder lever hårde liv og ser ud derefter. Der er ikke megen rynkefri hud at finde i landsbyerne, når man når over en ret tidlig alder. Man skal passe på med de lidt for gode historier…

PPS. Palmolive har fjernet lugten af ged fra deres Mediterranean Moments Argan Oil from Morocco and Almond – den dufter dejligt.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
33 kommentarer
pernille henriksen

Jeg rejser jævnligt til Marokko og hjemtager altid arganolie – til både ud- og indvortes brug. Den spiselige olie smager lidt fadt af ristede nødder/peanuts. Man skal kun bruge olien kold, så jeg bruger den til salatdressing – sammen med eddike osv – og det fungerer fint.
Til kroppen bruger jeg enten den helt rene olie, eller køber en version med fx. lavendelduft. Jeg synes ikke olien stinker specielt meget, heller ikke når jeg bruger den i ansigtet – men der er sikkert forskel på hvilket mærke man køber. Jeg har ikke den store erfaring med olien i håret men på huden er den god. især når man har været i bad og er varm og fugtig. Hvis man smører fx fødderne ind uden at have været i bad, så lægger olien sig mere på overfladen og glinser, og kan ikke rigtig trænge ind.

Pudderdåse Katja

Kære Pernille
Jeg bliver nødt til at prøve den spiselige en dag. Det lyder spændende
Kh. Katja

Anne F.

Tusind tak!
Det er lige præcis den saglige information jeg har ledt efter, for det kan godt være svært ikke at lade sig flyde med strømmen af al den positive omtale af arganolie som nettet i øjeblikket flyder over med.
Jeg passer rigtig meget på ikke at tilstoppe mine porer, da jeg jævnlig døjer med urenheder, så ideen om at smøre det i ansigtet er hermed skrinlagt.
Til gengæld har jeg god erfaring med at bruge arganolie på min hunds tørre snude. 🙂
I er fantastiske til at skære igennem alle producenternes smukke ord og kort og godt holde jer til facts – bliv endelig ved!
/Anne

Pudderdåse Katja

Tak Anne 🙂 Og det er godt, din hund kan lide det – luksusbehandling den får der! Heldige dyr

Ditte Jensen

Hvor skønt endelig at læse et “rigtigt” indlæg om arganolie!!
Jeg har svært ved at tro på de meget rosende anmeldelser som især popper op på facebook – men samtidig virker det også ægte nok, man kan jo se hvem der kommenterer på facebook, og når ens venner lige pludselig også “synes godt om”, tjah…
Men synes godt nok også at det lød sært især mht akne. Folk skriver, at det først vil forværre huden, men det er bare fordi olien får huden til at rense ud! Og bagefter skulle aknen enten være pist væk eller i hvert fald markant reduceret… Hmm!?..
Men tak for endnu et godt indlæg, søde dåser, det var rigtig fedt at læse 🙂 <3
Vh Ditte

Pudderdåse Katja

Tak Ditte 🙂 Som sagt så er det absolut muligt det virker, jeg har ikke sagt det modsatte. Blot at jeg ikke har set beviser for det endnu. Men jeg glæder mig til at se undersøgelserne af det 😉

Mille

Jeg har en Arganolie fra SARD, købt på apoteket. Den lugter rigtigt nok af “geddegnu”, men lugten fortager sig næsten med det samme når man smørerden på. Jeg tager en dyb indånding – smører på og aah 😀

Pudderdåse Katja

Åh, jeg har virkelig prøvet… Men… Jeg ved ikke, det er bare svært med nogen lugte

Louise

Det er fordi den har været igennem en ged, da de spiser nødderne..
HAr altid købt olie hos Nafema.com
Og de har klart den bedste olie på markedet!
Mvh Louise

Steph

Arganolien fra Sard har virkelig hjulpet på min urene hud og mine pigmentforandringer. Og jeg har smidt mange penge efter alverdens dyre produkter i årenes løb.

Pudderdåse Katja

Dejligt at det virker for dig 🙂

Morten

Uden at skulle lyde sur, så bære ovenstående artikel i den grad præg af manglende research. Det er fair nok, at man ikke stoler på alt, som der skrives online, og det skal man heller ikke, men at begynde at komme med påstande, hvor der findes massevis af studier, som påviser noget andet, det er ikke smart. Læs f.eks de endelige rapport på http://www.mac-oils.eu/ som er flere hundrede sider lang om olien. Det er et EU projekt, som har undersøgt olien til bunds, og den afkræfter de fleste af påstandene i dette indlæg. Desuden kan der findes masser af andre kilder, hvis der søges de rette steder på nettet.
Det er korrekt, at oliesyre er et kendt comedogene, men når oliesyren blandes med de andre syrer, som arganolien består af, så sker der en kemisk reaktion, som har de egenskaber, som Mac-Oil rapporten også beskriver.
Til dit PS er det værd at bemærke, at den kosmetiske arganolie først blev opdaget i slutningen af 1990´erne, og den har aldrig været benyttet af lokalbefolkningen tidligere. Det er først i nyere tid, at lokalbefolkningen er ved at få kendskab til den kosmetiske olie. Spiseolien derimod har været benyttet i århundreder af Berberne, men effekterne ved at spise olien er anderledes, end hvis den påføres huden, neglene eller håret.
Konklusionen må være, at man ikke skal stole på alt, som man læser online, men vil man være kritisk overfor noget, så bør man lave en grunddig research først 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Morten
Du lyder skam ikke sur. Man må meget gerne kommme med modargumenter. Jeg har dog rigtig svært ved at finde dem, så hvis du vil være sød at linke til de helt præcise undersøgelser, der beskriver effekten af arganolie på acne, så jeg kan tage stilling til dem, så ville det være en stor hjælp.
Kh. Katja

Morten

Det har jeg allerede gjort? Til et EU projekt. Vil du have kilder på fransk eller arabisk også? http://www.mac-oils.eu/argan.htm
Jeg kan ik linke til der, hvor rapporten kan downloades, da linket er til deres forside. Men søg inde på mac-oils.eu, hvor du vil finde svar og dokumentation på alle dine skeptiske spørgsmål i dit indlæg 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Morten
Jeg kan sagtens se EU-projektet, du linker til, og jeg kender det udemærket, men jeg kan ikke få adgang til forskningsmateriale derinde. Selv med et login kan jeg ikke få adgang til hverken rapport eller andre data. Det er et site kun for medlemmer.
Du er meget velkommen til at sende den til mig på katja@pudderdaaserne.dk, så jeg kan se den.
Og så for at gøre klart, hvilke krav vi stiller til videnskabelige data, så taler vi om publicerede, double-blind placebo-kontrollerede studier. Publicerede i tidsskrifter hvilket betyder, at de har været igennem et uafhængigt udvalg, der har gennemgået dets validitet.
Kh. Katja
http://magazine.foxnews.com/style-beauty/argan-oil-whats-oil-fuss-about

Morten

Jeg kan ikke sende rapporten, den fylder ganske enkelt for meget. Den kommer retur.
Jeg er enig i det link du har til sidst, at det f.eks er Vitamin E eller nogle af de andre ting, som gør olien god. Men er det ikke sådan med alt? Uanset om det er rynkecreme, medicin eller andet. Det er et eller få stoffer, som gør udslaget…
Du kan starte med at læse referencerne til denne undersøgelse om indtagelse af den spiselige version. Der er en masse læsestof, som også dækker den kosmetiske version.
http://www.lipidworld.com/content/12/1/107
Eller denne inkl referencerne.
http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/340107/
Hvis du søger på fransk eller arabisk, så er der endnu flere sider. Jeg kan dog ikke de to sprog, men jeg får lige en til at linke til de offentlige sider, så kan du selv gå dem igennem.

Pudderdåse Katja

Kære Morten
Jeg er meget enig i at forskningen indenfor ernæring og arganolie er enormt spændende og resultaterne er imponerende. Det er der ingen tvivl om.
Jeg vil gerne se studier specifikt af arganolie og akne for at kunne udtale mig om dette selvfølgelig. Jeg vil glæde mig til at se dem. Jeg kan godt forstå fransk, så du er meget velkommen til at sende dem på fransk. Arabisk kniber det lidt mere med, men hvis der er forskning på arabisk, så send det endelig til mig, så må vi få det oversat, hvis det er relevant.
Jeg glæder mig til at høre fra dig
Kh. Katja

Morten

Det er desværre umuligt at finde alle rapporter fra forsøg online. Jeg fandt dog en engelsk version fra en af de førende indenfor olien fra Marokko. Du kan selv søge på de enkelte rapporter i referencelisten i link to. Ellers søg efter studier af Zoubida Charrouf, da hun er en af de førende indenfor argan olie, både den spiselige version, men også den kosmetiske version.
Wall Street Journal plejer at have meget godt styr på deres kilder.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303768104577460504019108684.html
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.teknoscienze.com/Articles/Agro-FOOD-INDUSTRY-hi-tech-Argan-oil-for-nutritional-and-skin-care-applications-.aspx#.UiEX3Tbxr0E
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejlt.201000417/abstract
http://www.ristomed.eu/index.cfm?area=sme&pag=sme_argan
http://www.researchgate.net/publication/223577141_Oxidative_stability_of_edible_argan_oil_A_two-year_study
http://www.scribd.com/doc/126431909/Argan-Oil-Medical-Properties

Pudderdåse Katja

Hej Morten
Tak for dine links. Hvor meget jeg end leder, så kan jeg ikke finde henvisninger til andre specifikke studier på akne end dette: http://edenallurebg.com/pdf/Clinical%20and%20instrumental%20study%20of%20the%20efficacy%20of%20a%20new%20sebum%20control%20cream.pdf som jeg allerede har udtalt mine betænkeligheder overfor.
Jeg håber bestemt, at vi kommer til at se flere publiceret fremover.
Kh. Katja

Karina

Er der noget bedre end at få sig et godt grin over en humoristisk, velskrevet skønhedsartikel? Solen skinner og dagen er i gang. Tak fordi I gider oveni i Jeres civile arvejdsliv.

Pudderdåse Katja

Tak Karina 🙂 Der er også ved at være byttet godt rundt på de to arbejdsliv 😉

Jan

Hej alle 🙂
Det er altså ikke ubetinget korrekt alt der er beskrevet i den artikel. Faktisk er der en del der er totalt misforstået. Jeg skriver senere eller i morgen uddybende kommentarer til artiklen. Og det er IKKE sandt at der ikke findes massere af videnskabelige artikler omkring argan olie – både kosmetiskt og til madbrug.
Så vær venlig IKKE at lade denne blogpost stå som fakta alene.

Pudderdåse Katja

Kære Jan
Jeg vil glæder mig til at læse links
Kh. Katja

henrik boysen

Sikke en dejlig artikel, har selv skrevet en magen til for noget tid siden, og jeg kan kun give dig ret arganolie er en god olie men der er hyben, oliven, kokos og avokadoolie også.
God dag M.V.H. theangrybeautynerd
PS har lagt mærke til at oppe øverst på jeres side står der nogle navne af andre bloggere som man kan trykke på. Hvordan kommer man til at stå der ?
Og kender du et godt blogger kursus man kan tage 🙂

Lærke

Fin og ærlig artikel 🙂 Jeg bliver dog noget forvirret, når jeg på utallige hjemmesider og lister har læst at arganolie har en “comedogenity” på 0 og derfor siges at være non-comedogen. Altså skulle den netop IKKE tilstoppe hudens porer?
Derudover er det ikke ikke al arganolie der lugter af “gnu” eller af noget som helst andet. Den 100% rene arganolie, jeg ejer, lugter slet ikke! 😉
Mvh Lærke

Katja Moikjær

Hej Lærke. Hvad er det for en olie du har? Nu er jeg nysgerrig 🙂

Lærke

Det er den 100% rene arganolie fra “Rømer Natur Produkt” – 100 ml.
Jeg vil mene, at den har en meget neutral lugt/duft 🙂
Og denne bruger jeg i ansigtet i håb om, at den ikke forværrer min ellers moderat urene hud – netop fordi jeg har læst mig til, at arganolie er non-comedogen.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *