Bagom ‘naturlige’ solcremer – Amazing Space og Tromborg

22.07.13
Tromborg og Amazing Space solcremer

Tromborg og Amazing Space solcremer

Den seneste tid har budt på en trist udvikling – solcremer og UV-filtre er blevet de seneste fy-ingredienser, som vi skal være bange for.

Hudkræft og modermærkekræft er i voldsom stigning i Danmark på grund af dårlige solvaner, solskoldninger og solarie – DET er farligt. Din solcreme er ikke farlig. Modermærkekræft har overhalet livmoderhalskræft og er nu den hyppigste kræftform blandt unge kvinder.

Men selvfølgelig kan vi også købe ‘naturlige’ varianter af solcremer. Tromborg og Amazing Space har lavet hver deres meget hypede og meget forskellige varianter.

Problemet med at lave naturlige solcremer er bare, at det kan man ikke. Der findes ikke naturlige eller økologiske solfiltre. Solfiltre er kemisk fremstillede, for ellers virker de ikke.

Der findes to typer solfiltre: Organiske/kemiske og fysiske/mineralske. De organiske absorberer UV-strålerne, mens de fysiske lægger sig som en hinde og blokerer dem.

Der findes to mineralske solfiltre, som er titanium dioxid og zink oxid, men det drejer sig om nanopartikler, som det efterhånden ikke giver mening længere at tale om skulle have en mere naturlig oprindelse. Men de har nogle særlige fordele for sensitiv hud.

Et enkelt solfilter Isoamyl p-Methoxycinnate har sin oprindelse i kanel. Det er en cinnamat, hvilket flere UVB-filtre er, men denne har man åbenbart udvundet oprindeligt af kanel. I sidste ende er det fuldstændig ligegyldigt for stoffets egenskaber om det har været kanel oprindeligt eller er syntetisk fremstillet. Og det er og bliver et kemisk UV-filter.

Amazing Space Sunlight Soufflé – uden UVA-beskyttelse
Amazing Space har valgt kanel-tilgangen i deres Sunlight Soufflé solcreme, som kun indeholder det ene solfilter – Isoamyl Methoxycinnamate.

Problemet er, at Isoamyl Methoxycinnamate kun er et UVB filter og ikke dækker de lange UVA-stråler.

Både UVA- og UVB-stråling er skadelig. UVA-stråling trænger dybere ned i huden og kan give for tidlig ældning af huden (rynker), øjenskader og bidrager til kræft i huden. UVB-stråling giver især anledning til solskoldninger og på lang sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden.
Citeret fra DMI.dk

En solcreme, der kun beskytter dig mod UVB strålerne og en mindre del af UVA-strålerne vil altså beskytte dig mod solskoldninger, men IKKE mod rynker, solskader, for tidlig ældning pga sol, og UVA stråler spiller også en rolle for både kræft og soleksem. Jeg ville aldrig vælge en solcreme uden bredsprektret UVA-beskyttelse. Se hvilke filtre der skal være i en solcreme for at beskytte mod de lange UVA-stråler her.

Tromborg – bredsprektret beskyttelse tilsat planteolier
Tromborg har i modsætning til Amazing Space tilsat hele to solfiltre, der beskytter mod de lange UVA stråler: Avobenzone og Titanium Dioxid. De er lige så kemisk fremstillede som alle andre UV-filtre. Heldigvis – for de beskytter dig sammen med Tromborg Deluxe Sun Protections indhold af samme kanel-solfilter mod hele spektret af UV-stråling. Tak for det!

Det naturlige islæt kommer så fra alle de andre ingredienser i solcremen udover UV-filtrene. Der er nogle æteriske olier og nogle planteolier i, som jeg ikke vil komme ind på her.

Der findes kun en begrænset mængde UV-filtre, som er godkendt af EU til brug i solcremer. Og det er de samme, der går igen på tværs af firmaerne. Forskellene og styrkerne ligger i at kombinere filtrene, så man er beskyttet mod hele spektret af UVA og UVB stråler. Og en solcreme, der ikke kan løse den opgave, skal man efter min mening holde sig fra.

Her kan du købe det
Amazing Space Sunlight Souffle SPF 24 koster 295 kroner og kan købes hos Amazing Space. Tromborg Deluxe Sun Protection Cream findes i flere SPF varianter og koster mellem 290 og 340 kroner hos blandt andet Tromborg selv.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
24 kommentarer
Natasja

Kære Pudderdåser,
Måske denne kommentar ikke passer så godt ind her, men jeg har et spørgsmål ang. UV-beskyttelse til håret. Jeg ved at I før har skrevet at det er svært at vide hvor meget produkter rent faktisk beskytter mod UV-stråler. I går købte jeg Purely Professionals Protection 2, fordi mit hår fra forårsmånederne af og indtil sidste uge har været udsat for solen uden beskyttelse eller solhat, og lige pludselig var helt smadret pga. solen, indtil jeg fik klippet spidserne af, dog mere hår end ventet, og derfor har jeg drømt om at ege denne beskyttelse, så jeg i det mindste føler at jeg gør lidt mere for at passe på min manke. Har I prøvet den og ved I om dens indhold af “naturligt solfilter” i form af solsikkefrøolie rent faktisk har noget at have det i?
Kærlig hilsen Natasja

Pudderdåse Katja

Kære Natasja
Jeg har ikke prøvet den, men som du jo ved, så anbefaler vi generelt ikke hårprodukter med UV-filter. I stedet er det optimale at beskytte sit hår med hat eller med en fed balsam, hårolie eller lignende. Udfra den tankegang kan det selvfølgelig godt give mening at kalde solsikkeolie for beskyttelse mod solen, men om den er bedre end alt muligt andet, det har jeg ikke undersøgt nærmere.
Kh. Katja

Marie

Hej søde pudderdåser.
Tak for en skøn blog!
Jeg bruger lige for tiden Vichy eller La Roche-Posay dry touch spf 30 i ansigtet, mener at de har godt UVA filter, men synes det virker omstændigt at skulle bruge dem året rundt, og tænkte derfor på, om der var en ansigtscreme med solfaktor, som altså også opfyldte kravene om UVA, som i kendte til?
Har fedtet, og for tiden uren hud, grundet hormonelle forandringer. Der er ingen cremer der virker ordentligt på det, men en dagscreme skulle altså ikke være fed og hydrerende, da jeg så ikke vil kunne bruge den.
Håber i kender en, til trods for det nok lidt er mirakelønskning!

Pudderdåse Katja

Jada – der er masser. Dels fra de samme mærker, dels fx.:
https://pudderdaaserne.dk/2012/09/08/olay-total-effects-billig-hudpleje-der-virker/
https://pudderdaaserne.dk/2011/04/02/anmeldelse-clinique-superdefense-spf-25-age-defense-moisturizer/
Jeg stod lige i dag og kiggede på en Cleanance dagcreme med solfaktor fra Avene på apoteket. Clinique og Estée Lauder koncernen generelt laver gode dagcremer med solfaktor. Det samme gælder Kiehl’s. Der er mange at vælge mellem 🙂
Der er rigtig, rigtig mange faktisk 🙂

Marie

Ih, men det lyder da som om, der er bud.
Lyder fedt med Olay, da det jo er til at betale, spørgsmålet er bare om min selvhydrerende hud overhovedet vil absorbere det 🙂
Hvis der var en der var direkte matterende og modvirkede uren hud, var det jo ideelt. Det ville bare være fedt med én creme, i stedet for 2-3 stykker.

Pudderdåse Katja

Der er adskillige matterende. Men decideret modvirker uren hud? Nej desværre 🙂

lene

Katja skrev: “Jeg stod lige i dag og kiggede på en Cleanance dagcreme med solfaktor fra Avene på apoteket”
Var det den her:
Avene Hydrance Optimale UV legere spf 20
fra hvad jeg kan forstå indeholder den tinosorb S, så måske den er et godt alternativ, med ikke så meget fedt i?

Katja Moikjær

Skrev jeg det? Undskyld, jeg har tabt rækkefølgen her:)
Jeg er glad for Avenes solcremer, men har ikke prøvet denne. Hvis konsistensen føles god, så prøv den – deres beskyttelse er i orden.

Jytte

I min ungdom (!) gik jeg meget op i at flashe en smart flaske solcreme på stranden. Jeg ville nok have faldet pladask for de to du nævner. Senere er jeg blevet klogere (eller måske kedeligere/fattigere?) og køber de fornuftige (billigere) solcremer, som jo er nøjagtigt lige så gode. Tak for jeres altid kritiske indgang.

Pudderdåse Katja

Tak Jytte 🙂

Louise

Hvad mener I om Mac’s Prep+Prime face protect SPF50? Der står på hjemmesiden, at den er bredspektret, men engang da jeg købte den i MAC i Magasin, sagde Mac-ekspedienten, at jeg ikke kunne bruge den som solcreme. Det synes jeg, virker lidt mærkeligt, når der er factor 50 i. Jeg bruger den i ansigtet i sommerhalvåret og jeg har meget, meget lys hud (er ægte rødhåret). Jeg synes, den er super god, fordi den ikke fedter.

Pudderdåse Katja

Jeg er enig med dig og også stor fan. Den har faktor 50 og selvfølgelig kan du bruge den. Den indeholder også UVA beskyttelse.

L

Har i den fulde ingrediensliste til Tromborgs deluxe sun face protection spf 20? Har så sart hud og kan ikke tåle visse ingredienser. Hav en god dag!

Katja Moikjær

Desværre ikke længere. Det er et gammelt indlæg. Og jeg kan ikke umiddelbart finde den på nettet. Matas og Magasin forhandler Tromborg, så du kan se den bag på flaskerne i butikken. Ellers skriv til Tromborgs webshop, de kan sikkert hjælpe.

L

Tak for svaret. Jeg har prøvet at skrive direkte til dem 5 gange, vedr. ingredienser på flere af deres produkter. Men de svarer aldrig! Når jeg spørger bloggere som bruger deres ting, svarer de heller ikke. Du er den første som har svaret tilbage. Når Tromborg går meget op i indhold og kvalitet, synes jeg det er mærkeligt man ikke kan få disse oplysninger nogle steder. Jeg bor ikke i dk og kan derfor ikke tjekke produkterne ud selv. Derfor synes det er dejligt med et firma som Rudolph Care der skriver alt hvad deres produkter indeholder, så kan man tage stilling til hvad der virker for én, inden man bruger mange penge på det. Mange tak for hjælpen.

Katja Moikjær

Vi er HELT enige! Det er oplysninger man skal få øjeblikkeligt af producenten! Hvorfor ikke bare lægge dem på nettet?

Lene

Hvis ikke der findes naturlig beskyttelse der beskytter både mod UVA og UVB hvordan forklarer i så fx. kokosolie, hindbœrkerneolie, gulerodsolie osv der har meget høj spf? Er ved at undersøge disse ting og har indtil videre ikke fundet noget negativt. På forhånd tak.

Helene Randløv

Hej Lene
SPF giver udtryk for UVB beskyttelsen. Og har altså ikke noget med UVA beskyttelsen at gøre. Når nu du har undersøgt det, vil jeg meget gerne bede om links til de veldokumenterede undersøgelser om emnet. Det er meget interessant! I øvrigt er kokosolie mig bekendt ikke blandt de olier, som angiveligt skulle have høj SPF.
Mvh. Helene

Lene

Hej, hvorfor viser i ikke min besked? Modbeviser den jeres indslag eller har i bare ikke tid og lyst til at vise det og svare? Mvh. Lene

Helene Randløv

Hej Lene
Her bag ved skærmen sidder der et menneske, som udover at passe et fuldtidsjob og familie, svarer på alle mulige spørgsmål, hvis svar ofte er et par klik eller søgninger væk.
Det gør jeg uden betaling eller anden form for kompensation. Din kommentar blev netop ugodkendt, fordi jeg gerne ville have tid til at svare. Hvis ikke jeg havde gjort det, er det umuligt for mig at finde kommentaren frem igen, og så havde du aldrig fået svar. Her på bloggen får vi hundredevis af kommentarer på gamle og nye indlæg, og det er meget let at overse nogle, det undgår vi ved at ugodkende dem.
Kh. Helene

Louise

Svarer I mon på gamle kommentarer? Hvert fald er jeg på udkig efter en mineralsk filter solcreme til mit ansigt! Kan I anbefale en?

Pernille

Hej pudderdåser.
Forstår ikke, hvorfor I skriver, at Amazing Spaces solcreme ikke beskytter mod UVA. Der står inde på deres hjemmeside, at den både beskytter mod UVA og UVB-stråler?

Helene Randløv

Hej Pernille
Det er fordi, du ikke har fået det hele med. Det er de lange UVA-Stråler, den ikke beskytter mod.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *