Dåseposten: Alkohol i hårplejeprodukter?

07.06.13

Kære skønne dåser!

Først og fremmest tak for en uhøjtidelig, no-bullshit og fantastisk blog.

Jeg har lært meget af at læse med, f.eks. at alkohol udtørrer hud. Men hvad med hår?

Jeg har naturkrøllet og meeeeeeget tørt og kruset hår. Det betyder, at jeg dagligt bruger store mængder af produkter til at afhjælpe dette. Jeg er allerede på kokosolie-vognen og smører en gang om ugen hele manken ind i en ordentlig nævefuld kokosolie og lader det sidde i nogle timer, før jeg vasker det ud. Men ud over dette har jeg brug for hårbalsam/hårkur til at fugte håret, samle og tæmme det. Jeg er parfumeallergiker og bruger for tiden noget der ligner en halv spand af Matas stribede uparfumerede hårkur dagligt for at få det nogenlunde blødt og håndterbart. Oven i dette smider jeg efter hårvask en omgang silikonebaseret hårolie i for at undgå at manken går helt i afro-krus.

Jeg har dog lagt mærke til, at de fleste balsammer, hårkure og hårmasker – altså de ‘våde’ produkter, der skylles ud og ikke de olie-/silikonebaserede, der skal blive siddende – indeholder store mængder alkohol. Det er typisk den anden ingrediens på listen – næst efter vand. Nu ved jeg, at hår i modsætning til hud er dødt, men jeg kom alligevel til at tænke på, hvilken virkning disse store mængder sprit (som det vel i virkeligheden er) har på mit tørre hår. Vil I mene, at jeg i virkeligheden gør ondt værre ved at hælde alle disse sprittede produkter i mit knastørre hår? Og hvis det er tilfældet, hvad kan I så anbefale?

Bedste hilsener Charlotte

Kære Charlotte

Først og fremmest skal vi være helt sikre på, at derrent faktisk er tale om sprit? Ordet “alkohol” optræder nemlig i mange andre ingredienser som for eksempel Lauryl alcohol, Cetyl alcohol, Myristyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetearyl alcohol og Behenyl alcohol. Selvom ordene ved første øjekast får en til at tænke på alkohol, så er der tale om såkaldte fedtalkoholer, der er blødgørende, fugtgivende ingredienser, som intet har med sprit/alkohol at gøre (du bliver nok også fælt skuffet, hvis du forsøger at få en brandert ud af dem).

Alkohol forstået som finsprit – det som afspritter og i sidste ende udtørrer huden hedder typisk alkohol denat. eller slet og ret alkohol på ingredienslisten. Det kan også hedde:

ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol eller Isopropyl alcohol

Nødvendigt i tørshampoo og hårspray
HVIS din balsam eller hårkur indeholder en af de sidstnævnte former for alkohol (hvilket jeg ikke håber, den gør), så ville jeg afgjort finde en anden. Alkohol udtørrer også håret og er en fjollet ting at putte i en balsam – og jeg kan ikke huske nogensinde at have set det, pånær et par hårolier, jeg har set for nylig.

Der er derimod mange andre hårprodukter, som man ikke kan lave uden alkohol. Alkohol gør det muligt at binde produkt til håret og få resterende væske til at fordampe med det samme. Derfor er det stort set umuligt at forestille sig en god hårspray eller tørshampoo uden alkohol i. (Jeg ved godt, man kan købe såkaldt tørshampoo, som har form som et pulver, men det er og bliver bare hårpudder – ikke tørshampoo. Og der er altså forskel, selvom det også en dejlig ting.)

PS. Hvis det er svært at gennemskue hvilket slags alkohol det nu lige er, der står på produktet, så tag en god sniffer til flasken. Hvis alkohol står højt nok oppe på ingredienslisten til at være et problem, så har produktet typisk en umiskendelig sprittet lugt. Fedtalkoholerne lugter ikke sprittet – de er bare fedtstoffer.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
7 kommentarer
Chanie

Herligt svar pudderdåser. Tester selv hårprodukter, og havde selv for nyligt fat i en ok shampoo og conditioner fra The Body Shop, desværre var der isopropyl alcohol i, som jeg blev slemt skuffet over. Hvad laver det lige i shampoo og balsam til tørt hår tænker man så. 🙂

Louise

Arganolie skulle være genialt i tørt hår såvel som til en hulens masse andet. Der er noget der hedder argan only, som bliver heftigt kommenteret – POSITIVT – på facebook. Selv bruger jeg en hjembragt fra Marokko. Den har gjort underværker på både min før sandpapirstørre kind og noget udslæt jeg får i ansigtet en i mellem. Kan bruges til alt og skulle også være genialt i tørt og kruset hår.
Mvh Louise

Charlotte Bendtsen

Hej dejlige dåser.
Jeg har et stort problem med mit hår som er fedtet på toppen men alligevel tørt og uregerligt i spidserne, mit hår er også ekstremt elektrisk og har været det, det sidste års tid. Samtidigt så døjer jeg også med meget kraftig med skæl, og head n shoulders produkter virker bare ikke på det. Jeg har meget kraftigt og langt hår.
Jeg vasker hår ca. hver 3 dag med Pantene pro-v repair & protect shampoo og bruger balsam i spidserne.
Har i nogen ide til hvad jeg kan gøre? Jeg er virkelig træt af det da mit hår konstant ser fedtet ud og når jeg har andre til at arbejde med mit hår får jeg konstant at vide at jeg har vildt meget skæl.
Jeg håber på det kraftigste i kan hjælpe mig

Pudderdåse Katja

I forhold til skæl, så skal du muligvis opgradere til Nizoral shampoo. Den kan du købe på apoteket. Hvis det heller ikke virker, så skal du nok forbi lægen.
I forhold til tørt hår, så vil jeg nøjes med at bruge en leave in hårkur i spidserne så længe du har problemer med hårbunden. Fx. denne: http://purelyprofessional.dk/shop/treatment-1/

Anja

Jeg har også naturkrøller som bare pr. definition er tørt (som de fleste med naturkrøller?) og har selvfølgelig slugt det her indlæg ☺
Møg svært at finde produkter som giver fugt nok til krøllet hår! Kan dog anbefale at prøve at droppe silikonen.. det har i alle tilfælde haft en positiv effekt på mine krøller!
Førhen brugte jeg også dagligt en silikone ’olie’.. men synes bare ikke rigtig jeg fik den sammen effekt som mine veninder med glat, blankt hår… For ca. ½ år siden holdt jeg så op med at bruge hårprodukter med silikone i, sådan lidt som et forsøg. Stod for at skulle købe ny shampoo og balsam alligevel og tænkte at det var forsøget værd.
Efter jeg har droppet silikonen, er mit hår blevet en hel del blødere og mindre tørt ! Det har også fået lidt mere glas, måske fordi det nu er lidt mindre tørt.
Det var ikke en ændring jeg kunne se eller mærke fra den ene dag til den anden, men måske efter 2-3 uger.
I stedet for silikone ’olien’ bruger jeg (ren) Argan olie og en god leave-in balsam til at ’tæmme’ krøllerne. Urtegårdens Argan olie er god til prisen.
Hår er selvfølgelig forskelligt.. men jeg kan virkelig se og mærke en forskel
God hår-dag herfra

Maria Jæger

Jeg har tør hud, og har lige købt en ny solcreme. Men den allerførste ingrediens er alcohol denat. Er den klog at tage i brug :-)?

Pudderdåse Helene

Hej Maria
Nej, det lyder ærlig talt som en rigtig dårlig idé 🙁
Kan den ikke byttes?
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *