Dåseposten: Antirynke kosttilskud

06.04.13

Kære dejlige (og dygtige) dåser

Et ønske:

Jeg har efterhånden hørt, at der findes videnskabeligt belæg for at nogle kosttilskud mod rynker virker. Men jeg føler, at det er en jungle. Derfor ville jeg elske et af jeres grundige og troværdige indlæg om emnet.

Mvh. Katrine

Kære Katrine

Tak for dine pæne ord om os. Kosttilskud og huden er et spændende (og forvirrende) felt. Det vælter frem med produkter, der claimer en masse påstande.

Men tilbage til dit spørgsmål. Der er klart en sammenhæng mellem, hvad vi spiser og vores hud. Hvis vi har det godt og er sunde og raske, kan det ses på vores hud – og modsat.

Der er lavet meget forskning de seneste år på sammenhængen mellem en lang række vitaminer og andre ingredienser, og der er flere af dem, der har en positiv effekt på huden og ældning. Blandt andet:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • Flavonoider
  • Antioxidanter generelt
  • Essentielle fedtsyrer

Denne artikel fra 2012 samler op på den eksisterende forskning, der er temmelig omfattende. Blandt andet har C-vitamin og E-vitamin givet som kombineret tilskud vist sig effektiv til at reparere skader på huden og som beskyttelse som solens negative effekter.

Men jeg tør ikke på nogen måde anbefale folk at spise løs af enkelte vitaminer. Det er en meget dårlig idé, der kan give alvorlige problemer. For eksempel kan A-vitamin og netop E-vitamin give alvorlige bivirkninger ved overdosering. Omega 6 fedtsyrer kan give neurologiske problemer. Og der er netop en tendens til ekstra høje doser af A-vitamin i mange antiage kosttilskud.

Vitaminer ud over de almindelige anbefalede doser bør foregå i samråd med folk, der har forstand på de bivirkninger, det kan have. Kosttilskud er på ingen måde harmløse – tværtimod.

Jeg vil bestemt ikke fraråde denne slags kosttilskud overhovedet. Det kan være en god ide, jeg tager selv flere slags kosttilskud. Men bare minde om, at de bør tages med samme forsigtighed, som vi tager medicin.

Artiklen fra 2012 i Dermatoendocrinology skriver som konklusion:

To conclude, nutrition and skin aging still remains a controversial and conflicting subject. A promising strategy for enhancing skin protection from oxidative stress is to support the endogenous antioxidant system, with antioxidants containing products that are normally present in the skin. However, this should be not confused with a permanent intake of non-physiological high dosages of isolated antioxidants. Fruit and vegetables consumption may represent the most healthy and safe method in order to maintain a balanced diet and youthful appearing skin.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *