Konserveringsmidler: Parabenefri – men hvad er der så i stedet?

11.11.12
Matas fri for parabener

Matas fri for parabener

Det er stort set ikke til at opdrive en kosmetikserie længere, som ikke reklamerer med meget store bogstaver med at være 100 procent uden parabener. Det gælder hvad end det er makeup, hårpleje eller hudpleje, og om du er i Magasin, Matas eller på apoteket.

EU’s videnskabelige eksperter har forlængst slået fast at ethyl-, methyl, butyl- og probylparaben er sikkert at anvende. Påstandene om, at de skulle kunne fremme udviklingen af brystkræft er der simpelthen ikke dokumentation for. Det er korrekt, at parabener har vist en LILLEBITTE østrogen effekt.

“In an in vivo study, the effect of butylparaben was determined to be approximately 100,000 times weaker than that of estradioland was only observed at a dose level approximately 25,000 times higher than the level typically used to preserve products.” Edwin J. Routledge, et al. (1998). “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic”. Et andet godt eksempel på sådan en type stof er soya, der også virker som et estrogen.

Der er IKKE påvist nogen sammenhæng mellem parabener og udviklingen af brystkræft.  Som American Cancer Society skriver om parabener: “But so far, studies have not shown any direct link between parabens and any health problems, including breast cancer. There are also many other compounds in the environment that mimic naturally-produced estrogen.”

Tværtimod synes jeg, det er en yderst usympatisk tendens, at se hvordan enkelte kosmetikproducenter forsøger at sælge deres produkter på kundernes frygt for cancer.

Og så kommer vi frem til det spørgsmål, som alle, der forsøger at undgå parabener, glemmer at stille sig selv, når de går efter de parabenefri produkter: Hvad er der i produkterne i stedet?

For der er en grund til, at parabenerne har været så udbredte. De er sikre og effektive konserveringsmidler, som er yderst allergivenlige og kun kræver en meget lav koncentration for at virke. Man kan være allergisk overfor parabener, men det er en sjælden allergi – så skal man selvfølgelig undgå dem.

Så hvad er der i alle de parabenefriprodukter?

MCI/MI (Kathon)
De to konserveringsmidler METHYLCHLORISOTHIAZOLINONE og METHYLISOTHIAZOLINONE, som også går under navnet Kathon hører til de meget allergifremkaldende af slagsen. Kathon var langt mere udbredt før i tiden, men med den nu udbredte parabene-forskrækkelse har det fået et comeback. Methylchlorsothiazolinone og Methylsothiazolinone hører til de gamle formaldehydspaltende konserveringsmidler, og de kan give allergi. Det er en af de hyppigste årsager til kontakteksemallergi og ca. 2 procent af alle med kontakteksem er allergiske overfor MCI/MI. Udover at være et allergen kan det i højere koncentrationer også irritere huden. Det er dog kontrolleret af EU, hvor høje koncentrationer det må benyttes i, så vi ser det kun i lave doser herhjemme. Det er pt. et stort problem i maling.

Der er også en række andre formaldehydspaltende konserveringsmidler under andre navne.

Eksempler på serier, der har produkter med MCI/MI: Nivea, Decleor og Philip B.

Alkohol
Ren finsprit er også mere og mere udbredt. Det står oftest som alkohol denat. på ingredienslisten. I små koncentrationer er det fint, men hvis det skal have en konserverende effekt, så skal der større koncentrationer til. Og i de koncentrationer kan det udtørre og irritere huden (se for eksempel Contact Dermatitis oktober 2007).

Eksempler på serier, der konserverer med alkohol: Niveas solcremer, Vichy.

Æteriske olier
Flere æteriske olier kan have en konserverende effekt. Desværre kan de også være allergifremkaldende, øge solfølsomheden, nedbryde celler og andre sjove ting afhængig af typen af æterisk olie. Æteriske olier er kraftige parfumer og ikke noget at spøge med, faktisk er de den hyppigste årsag til parfumeallergi. Læs mere her på Forbrugerkemi.dk.

Eksempler på serier, der konserverer med æteriske olier: The Organic Pharmacy, Logona, Weleda og langt de fleste naturlige og økologiske serier.

Phenoxyethanol
Siden parabener blev lagt for had, har vi set en eksplosion i brugen af phenoxyethanol i kosmetik. Det ER også mit foretrukne alternativ til paraberne. Men problemet er, at vi nu alle bliver udsat for phenoxyethanol i massive mængder – og vi kender ikke langtidseffekterne. Phenoxyethanol kan også irritere huden, og der er også en masse mere eller mindre underlødige studier, der viser andre sjove effekter. Hvis du vil have sparket din indre paranoia, så kan du læse mere her på en af mine yndlingshjemmesider.

Eksempler på serier, der konserverer med Phenoxyethanol: Matas, A-Derma, Derma, Purely Professional og mange mange flere.

Produkter helt uden konservering
Vi ser også (oh gru!) produkter helt uden nogen som helst form for konservering. Når de kommer i kontakt med bakterierne på dine fingre, øjne eller hud… Jeg ved ikke, om du nogensinde har prøvet at have en hud- eller øjeinfektion forårsaget af et urent produkt? Jeg havde en øjeninfektion i sidste uge. Det er IKKE ønskværdigt på nogen måde. Overhovedet!

Eneste undtagelse er enkelte mærker hudpleje som har gjort et særligt nummer ud af helt steril indpakning. Det drejer sig om serien fra Neovita (der desværre er parfumeret alligevel) og så den innovative creme (eller rettere indpakning) Toleraine Ultra fra La Roche-Posay.

Min pointe er, at hvis vi nu havde et kæmpe udvalg af fantastiske alternativer til parabenerne, så gjorde det hele ikke så meget. Men hver gang jeg får en ny parabenefri serie ind af døren, så er det med stigende bekymring, jeg ser på ingredienslisten. Vi ser en markant stigning i brugen af allergifremkaldende og irriterende alternativer. Simpelthen fordi der ikke er andre alternativer til parabenerne i brug. Og så foretrækker jeg altså parabenerne.

Hvad ser du efter, når det kommer til konserveringsmidler?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Signe Marie

Avene har også en ukonserveret creme + rens i steril tube, de hedder Tolerance Extreme. Bare til info.

Pudderdåse Katja

Det har jeg også lige fundet ud af og er netop i gang med at prøve den. Tak skal du have 🙂

MM

TAAAAK for oplysende, velresearchede indlæg som dette. I er seje!! Jeg havde allerede lyttet til jer i forhold til at skrue ned for parabeneforskrækkelsen, da jeg i sin tid fulgte jeres anbefaling og prøvede Paulas Choice serien, som jeg knuselsker. Desuden synes jeg, at man skal vende søgelyset mod parfume og især æteriske olier. Det eneste, jeg helt sikkert ikke kan tåle er økologiske ansigtscremer med æteriske olier.
Tak endnu en gang for at nuancere tingene – især nu hvor firmaerne bruger mærkatet “parabenefri” som marketingsstrategi.
Vh MM

Pudderdåse Katja

Tusind tak MM

Stine

dejligt oplysende indlæg, mange tak 🙂 Hvad med Kalium sorbat? Vh Stine

Pudderdåse Katja

Potassium sorbate/kaliumsorbat er ok, men det er typisk ikke et effektivt konserveringsmiddel i sig selv, så vidt jeg kan læse mig frem til det. Så du vil ofte se det kombineret med andre konserveringsmidler.

Stine

Mange tak for svaret 🙂

Henrik Boysen

Hej når et produkt er Sterilt betyder det så at der slet ikke er nogle former for konserveringsmidler i ????????? TAK

Pudderdåse Katja

Ordet steril betyder at noget er 100 procent fri for mikroorganismer.

Plejeprodukter til sart hud og anbefaling af online apotek | Copenhagen KiddoCopenhagen Kiddo

[…] et minimum af ingredienser, hvilket altså betyder, at de er uden parfume, farver og konservering. (Pudderdåserne har skrevet et godt indlæg om at parabener ikke er “all bad”, men hvis … Så nu er jeg spændt på at se, om de er gode for min hud. Imellem cremerne er der også en […]

Sofie

Hej kære dåser
Kunne I evt. lave et opdateret indlæg om parabener eller bare dette indlæg “revisited” med de nyeste opdateringer?
Jeg ryster stadig på hovedet over den voldsomme parabeneforskrækkelse nogle (især kvinder) går rundt med, men har svært ved på stående fod at huske hvad jeg lige skal sige til dem som begrundelse for, at det er skørt at undgå produkter med parabener.
MI har været meget udskældt men er ved at blive udfaset af de fleste mærker der har brugt dem så vidt jeg forstår?
Gælder det stadig, at der IKKE er påvist nogen videnskabelig dokumentation for at parabener kan fremkalde brystkræft?
Mange hilsner og TAK for jeres skønne blog, ærlige og kritiske tilgang til skønhedsindustrien!

Bjørk

Hejsa. Jeg ved godt dette er et indlæg af ældre dato, men vil lige sende en tak for det, da jeg netop sad og googlede kemi i makeup og pleje produkter. Så her var virkelig noget jeg kunne tage til mig og bruge kh Bjørk

Sophia

Hej Pudderdåserne.
Jeg har netop fået at vide, at jeg er allergisk overfor parabener, og når jeg kigger på den liste, jeg har fået fra min hudlæge med navnene på nogle parabener, står der bla. en masse navne der hedder noget med “benzoate” til sidst – eksempelvis “methyl p-hydroxybenzoate”. I mange af de produkter jeg har kigget på, som reklamerer med at de er parabenefri, indeholder Sodium Benzoate. Er det et parabene – og skal jeg være bange for at bruge det, når jeg har allergi overfor parabener? Og kan jeg stole på, at produkterne er helt fri for parabener, når det står på forsiden af produktet? Det er jo en værre jungle at finde rundt i.
Kan I anbefale nogle gode mærker eller produkter, der er uden parabener?
Jeg håber, I kan hjælpe med og besvare mine mange spørgsmål.
Kh. Sophia

Helene Randløv

Hej Sophia
Mig bekendt er det ikke, sodium benzoate er det samme som Atamon, og altså vældig populært i fødevareindustrien. Der er sikkert nogle grænseværdier og så er der nogle indholdsstoffer, som kan være konserveret, det ved jeg ærlig talt ikke så meget om, for gennemsigtigheden er desværre meget begrænset på dette område. Generelt vil jeg mene, at en mærkning med fri for parabener betyder, at der ikke er parabener i, jeg mindes ikke at være stødt på parabener (heller ikke under andre navne) i parabenefri produkter.
Jeg vil anbefale Purely Professional, som har alle INCI online. Det er nogle virkelig skønne produkter efter min mening!
Kh. Helene

Mona Rasmussen

Hej Sophia
Den liste du har fået, er ikke en liste over parabener, men over konserveringsmidler. Parabener er én slags konserveringsmiddel (der findes dog mange forskellige parabener) og benzoate er en anden slags.
Derfor kan du kigge på ingredienslisten, af et parabenefri produkt og finde f.eks. Benzoate.
Jeg ville kigge på listen og undgå de konserveringsmidler der står derpå, hvis jeg var dig.
Produkter uden nogle former for konservering? Neovita.
Med venlig hilsen Mona.

Helene Randløv

Hej Mona
Det kan sagtens være en liste over parabener, Sophia har fået.
Sodium benzoate er mig bekendt ikke en af parabenerne, men når der er andre endelser med benzoate kan jeg godt forstå forvirringen, bare for at nævne en enkelt kan ethylparaben også hedde Ethyl p-hydroxybenzoate. Desværre er der nok ikke så meget andet at gøre, end at få lamineret listen og eventuelt skaleret ned, så den er lidt mere taskevenlig og så have den med rundt og gå igennem samtlige INCI på interessante produkter.
Kh. Helene

Mona Rasmussen

Hej igen.
Du har ret Helene, de kan hedde forskelligt. Men i hudplejeprodukter skal der stå -paraben, hvis de indeholder parabener. http://www.videncenterforallergi.dk/patientinformation-parabener.html
Jeg undskylder for mit delvist rigtige svar, men hører tit misforståelsen at konserveringsmidler (som gruppen) bliver omtalt som parabener.
God dag. 🙂
Med venlig hilsen Mona.

Helene Randløv

Hej Mona
Tak for linket, jeg var lidt i tvivl, om det var lovpligtigt at skrive parabener, eller om et af de andre navne også gik an.
Det er, som du siger en meget almindelig misforståelse at skære alle konserveringsmidler over en kam, men jeg håber da alligevel på, at en læge ikke udleverer en liste med samtlige konserveringsmidler. Hvordan i alverden skal vi klare os uden?
God dag til dig også :-*
Kh. Helene

Patricia

Hej Pudderdåserne
Jeg er i gang med at udvikle nye produkter, blandt andet shampoo og havde faktisk tænkt mig at bruge Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin og Sodium Benzoate i produkterne.
Hvad vil i anbefale at jeg bruger i stedet for? vil gerne at produkterne er så allergivenlige som muligt.
Mvh. Patricia

Katja Moikjær

Kære Patricia. Det lyder bestemt allergivenligt. Om det er effektivt i en shampoo ved jeg ikke nok om, der skal du have fat i en kemiker 🙂 Held og lykke med det. Kh. Katja

Nadia Hansen

jeg prøver at rørre lidt cremer til mig og børnene selv. cremer uden aloevera og vand bliver desværre ikke optaget godt af min hud og jeg prver derfor at finde de bedste alternativer indenfor konservering- hvad emd fx Natriumbenzoat? sodium benzoate? har du hørt noget skidt om det ?

Helene Randløv

Sodium Benzoat og Natrium Benzoat er det samme og det bliver brugt i levnedsmidler. Vi bruger det også selv i vores produkter 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *