Smukke kvinder uden hår og uden bryster

02.09.12
Tabuknuseren

Foto: Natascha Thiara Rydvald

For knap to måneder siden fik jeg den besked, at en af mine nære veninder og mor til to små børn har fået brystkræft. Siden har jeg lært alt for meget om brystoperation, kemobehandling og strålebehandling, og jeg er i gang med at lære endnu mere om pleje, makeup, hår, parykker og negle under kemobehandling – et emne vi også kommer til at tage op her i løbet af efteråret.

I min søgen efter informationer faldt jeg ret hurtigt over disse smukke søstre. Josina og Josephine Bergsøe, der fik konstateret brystkræft med en måneds mellemrum. I den proces valgte de at være offentligt skaldede og uden bryst, og jeg synes, det er nogle af de smukkeste billeder, jeg har set.

Tabuknuseren

I det års tid jeg selv var skaldet pga. Alopecia Areata, mærkede jeg selv fremmede folks håbløse reaktioner. Jeg husker især en voksen, ældre mand, der stillede sig op og grinte højlydt og pegede af mig ved et busstoppested, og en ekspedient på en café, der med lummer og håbefuld stemme kom hen og viskede “er du lesbisk?”. Dengang spekulerede jeg meget på, om kvinder i kemobehandling oplevede det samme. Siden har jeg så lært, at det gør de…

Josina og Josephine Bergsøe begrunder deres bog med, at den gængse holdning til kemo stadig er, at skaldede kvinder da skal skjules og gå med paryk. Og ja, min veninde er smuk med sin nye paryk, men hun er dælme også smuk uden.

Læs mere om Tabuknuseren på Facebook.

Du kan købe den skønne bog her på Frydenlunds forlag, som selvfølgelig ikke kun indeholder billeder men hele fortællingen om brystkræft og en masse praktiske råd.

Begge søstre er raske i dag. Josina Bergsøe har også en blog og en hjemmeside, hvor du kan læse om hele hendes projekt.

Josephine Bergsøe er guldsmed og laver sine egne smykker på Kronprinsessegade. Tjek dem ud her.

Tabuknuseren

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Lonnie

Hvor er de bare nogle fantastisk inspirerende kvinder!
Og Katja, mange gange held og lykke og god bedring (siger man det, ‘god bedring’, når det er kræft? Virker så fjollet på en eller anden måde.) til din veninde.

Pudderdåse Katja

Mange tak Lonnie. Jeg tror, at man siger det hele? 🙂 Jeg skal i hvert fald nok sige det videre

Amalie

Da min mor havde brystkræft, tog hun også valget, ikke at ville gå med paryk/hat/tørklæde, da det simpelthen irriterede hende. Det var hårdt at blive mindet om hver dag, at min mor var syg, men hun var så smuk, selvom hun intet hår havde.
Det var på en måde så smukt og så sårbart i en ellers skrækkelig periode.

Pudderdåse Katja

Sej sej mor, du har Amalie. Jeg håber, hun er helt rask i dag? Tak fordi du delte med os.

Pernille F

De er så smukke, stærke og dybt inspirerende for os andre kvinder! Så dem i Aftenshowet, mener jeg, for et par måneder siden. Stor respekt til dem!
Og hvor er det vildt med de oplevelser du har været ude for – og andre kvinder uden hår! Er helt chokeret over den behandling. Folk skulle virkelig skamme sig, og tænke sig om en ekstra gang.
Og masser af god bedring og varme tanker til din veninde. Håber hun bliver rask snarest! 🙂

Pudderdåse Katja

Tak Pernille. Og ja, de er meget inspirerende. Det er stærkt gået.

Cecilie

Hej. Tak for en god blog, hvor man virkelig lærer noget brugbart om skønhed og make-up 🙂 Blev lige nød til at kommentere på dette indlæg, da min egen mor i øjeblikket kæmper med brystkræft og jeg synes det ville være fantastisk hvis i tog emnet op i forhold til tips og tricks til make-up osv. når man er i kemo og også efterfølgende. Fordi man er kræftsyg er man ikke mindre interesseret i sit udseende, tværtimod tror jeg. Min mor går i hvert fald meget op i se godt ud, og ikke syg og trist. Det tror jeg gør noget for hende, at hun føler sig så lækker som hun kan se ud. Derudover har vi talt om hvordan man for eksempel plejer sit hår når det er ved at vokse ud igen? Nogle taler om baby shampoo og andre om noget andet. Ved i tilfældigvis noget om det? 🙂 Hov nu blev det pludselig et langt indlæg, men følte lige for at lægge en kommentar her. Glæder mig til indlæggene i efteråret, og alt det bedste til din veninde. Det er hårdt, men hun skal nok klare sig igennem det 🙂 Ingen tvivl. Kvinder er jo for fanden seje, især mødre.

Pudderdåse Katja

Kære Cecilie
Ja – jeg skylder stadig et indlæg. Men det mistede på en eller anden måde sin betydning… Min veninde skal have sidste kemo om et par uger. Så gør vi det nok der. Jeg skal nok gøre det 🙂
Og ja, jeg ved faktisk en del om det nu. Det gjorde jeg ikke før, men har researchet rigtig meget.
Det vigtigste ifht. shampoo og hudpleje er bare at være mild. Det mildeste jeg kender er ikke almindelig babyshampoo, men derimod Purely Professionals shampoo. Min veninde har også været rigtig glad for deres Repair Creme.
Og hvis din mors bryn er faldet af, så kan I starte med at se her: https://pudderdaaserne.dk/2012/10/21/video-sadan-tegner-du-ojenbryn/
Og så tror jeg, at det vigtigste råd er at gøre noget ud af sig selv – hvad end det er lækkert tøj, makeup eller den nye kaffemaskine, man altid har drømt om. Og at den makeup man bruger og lægger stadig handler om det samme som før og ikke om at skjule at man har fået kemo. Så hvis din mor er interesseret i makeup, så synes jeg, at hun skal læse alle vores looks og guides og prøve dem – og være helt ligeglad med, at de ikke har med kemo at gøre. Giver det mening?
Stort kram og hils din mor mange gange fra mig
Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *