Når Jyllands-Posten skriver damebladsvås

09.06.12

Jeg ved godt, at man ikke skal tro på alt, hvad man læser i avisen. Men når de store omnibusaviser som Jyllands- Posten ukritisk overtager damebladenes måde at skrive på, så bliver jeg træt på mit fag (journalistikkens) vegne. For hvorfor er det, at skønhed ikke har fortjent en ordentlig journalistisk behandling i de danske medier? Hvorfor køber dagbladene bare skønhedstof fra damebladene i stedet for at sætte deres dygtige journalister på opgaven? (Jeg ved det – barter aftaler er billigere i drift)

Som nu fx. Jyllands-Postens artikel i dag, som er skrevet via Eurowoman. Det er en typisk damebladsartikel – fint nok, den er skrevet ud fra den standard, der nu engang er på de danske dameblade. Men er det virkelig den standard, som de danske dagblade ønsker på deres livstilsstof? Emnet er 17 tips til at se yngre ud og vi tager dem lige fra en ende af:

Punkt 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 16 og 17 er standard dameblads-råd, som vi altid ser, og som er harmløse og fine nok. (PS. Jeg kan dog bedre lide Goss’ version her.)

Men…

2. Te indeholder plantestoffet catechiner, som er kraftfulde antioxidanter, der sætter gang i forbrændingen og konserverer cellerne i kroppen, så den ældes langsommere. Kaffe derimod er syredannende og kan give sure opstød.

Kaffe indeholder faktisk flere antioxidanter end almindelig sort te. Et amerikansk studie har vist at kaffe er den vigtigste kilde til amerikanernes indtag af antioxidanter. Er det så det samme som at kaffe er sundere – nej. Ved vi at te er sundere end kaffe? Nej. Der er ikke belæg for at sige nogle af delene.

3. Få antioxidanter i din kost
Din krop har brug for masser af antioxidanter til at stå imod med i en stresset hverdag og for at få en sund udstråling. Mangel på dette kan føre til sygdom og leversvigt. Husk derfor at få masser af grønne grøntsager og mørke bær.

Det ved vi faktisk ikke noget om. Selvom de første studier på området viste at antioxidanter i kosten var enormt vigtige, så viser nyere studier at det måske ikke er så vigtigt endda – med andre ord, vi ved det endnu ikke.

4 Argan-olie
Noget af det nyeste inden for skønhedshypen er argan-olien, som er udvundet af det sjældne argantræ, der nærmest kun vokser i Marokko. Den eksklusive olie har et særlig højt indhold af E-vitamin, er rig på fedtstoffer og antioxidanter og har både helende og fugtgivende egenskaber. Findes både som olie til krop, ansigt og hår og som madlavningsolie.

Arganolie er en god olie – men det er vindurekerneolie, olivenolie og rapsolie også. Og meget billigere. Hvad med lidt forbrugeroplysning måske?

12 Cool down

Sæt dine cremer og øvrige hudplejeprodukter i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Varme kan ødelægge en creme hurtigt, og kulden fra køleskabet giver din creme en kølende effekt på huden, der kan mindske puffede øjne.

Det kommer meget an på, hvilke ingredienser der er i dine cremer. Små molekyler som fx. C-vitamin vil have godt af det, hvorimod proteiner næppe kan tåle det. Så pas på!

13 De rigtige kosttilskud
For at bevare en ungdommelig og smuk hud er det vigtigt, at du sørger for at få dine vitaminer: A er god mod rynker, B genopbygger og styrker din hud, hår og negle, C vedligeholder fundamentet under huden, og E-vitamin sørger for, at cellerne holder sig friske og fungerer som kroppens konserveringsmiddel.

Kosttilskud med A og E vitamin øger dødeligheden betydeligt ifølge den seneste forskning. Der har været en del debat, om Fødevarestyrelsen skal ændre sine anbefalinger. Jeg kan anbefale jer at læse jeres egen udmærkede dækning af sagen.

Resultaterne af den undersøgelse er ikke færdigdebatterede, men under alle omstændigheder er A- og E-Vitamin fedtopløseligelige, farlige at overdosere, og nogle af de typer, man skal omgås med omtanke.

15 Skær ned på sukker og alkohol
Alkohol er propfyldt med sukker, og vi får generelt alt for meget sukker gennem kosten. Sukker nedbryder dine celler og de vigtigste proteiner i din hud som kollagen og elastin, der giver din hud sin elasticitet og fasthed.

NEJ! Der er ikke sukker i alkohol… Der er kalorier i alkohol, men det er noget andet, det er biologividen på folkeskoleniveau. Og nedbryder cellerne? Den forstår jeg ikke… Celler lever af glukose, de er afhængige af dem.

Kære Jyllands-Posten. Vil I ikke godt være søde at have styr på facts, når I giver råd om kost, sundhed og ernæring? Det er ikke ret heldigt at komme med udsagn af den slags om A-vitamin, E-vitamin, alkohol og glukose mm. uden at have styr på fakta. Fint nok med concealer, blush og cykle til arbejde, men at råde folk til at tage tilskud af E- og A-vitamin?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
35 kommentarer
Liselotte

Goss er jo genial og superpædagogisk:-)

Pudderdåse Helene

Det er han nemlig! Jeg er vild med ham og hans enormt upoppede stil <3
kh.Helene

Liselotte

Han lærte mig lige, hvor min foundation ligner l…, når jeg bruger en børste. Det er noget med at min hudtype bliver “løftet op/mikroeksfolieret” af børsten, lidt lige som et ryatæppe.
Så er det jo ikke vildt mærkeligt, at jeg synes det ser skidt ud – lidt a la månelandskab med lys på! Rigtig skidt når man ikke en gang har haft acne eller lignende som ung som undskyldning.
Jeg kigger troligt videre på flere videoer.

Pudderdåse Katja

<3 Goss!

Thea

Halløjsa
Total off topic, men kom der ikke en anmeldelse af Bobbi Browns skin foundation mineral makeup?
Har tør hud, og alm. mineral foundations klør og udtørrer huden, men er jo åh så hurtige at bruge, og har derfor holdt øje med den anmeldelse I på et tidspkt. skrev der var på vej 🙂
Og som en selvfølge vil jeg nævne at I jo har en super blog. Og er helt tosset med, at I er kritiske overfor den måde skønhedsstof bliver brugt som journalistisk info, men reelt bare er sladder….

Pudderdåse Helene

Hej Thea!
Det har vist sig at være noget af en udfordring at teste mineral foundations efter de parametre, jeg satte op…
BB er indtil videre min absolutte favorit og det er den jeg bruger, når jeg vil være sikker på at huden er pæn. Rigtig mange af dem jeg har testet, får jeg kløe af, hvis jeg for eksempel sveder.
Mvh. Helene

Thea

Tusind tak for svar.
Tror du den kan bruges på tør hud?
Og kan den sammenlignes med den alm. skin foundation hvis du har prøvet den? Synes nemlig godt den kan være lidt for sheer i dækningen + at den holder ikke hele dagen….

Liselotte

Aha, det gør de også på mig, altså klør. Undtagen Youngblood, der til gengæld giver “månelandskabslook” på mig (se kommentar ovenfor).

Åse

Haha!
Nr. 4 om Argan-olien. “Er rig på fedtstoffer.” No Shit, Sherlock.
Godt indlæg, Katja!

Pudderdåse Katja

Tak Åse 😀

Malene

Er især vild med nr. 15. Det er jo skræmmende så lavt et niveau, denne “artikel” er på. :-S

Pudderdåse Katja

Ja…

Annette

Det er jo pinligt!

Pudderdåse Katja

Det synes jeg også

Isabella Hindkjær

Kære Pudderdåse, Hvor er det skønt, at du som medieforbruger forholder dig kritisk og nuanceret til de artikler, du læser. Og hvor ville det dog være pragfuldt, hvis du gjorde det samme, når det drejer sig om den efterhånden temmelig komplekse og fragmenterede del af mediebilledet, der hører under magasin- og ugebladsstof. For temmelig unuanceret og bedrevidende mener jeg det er, når du skriver om “damebladsvås” og “omnibusavisernes dygtige journalister” for ikke at tale om din temmeligt ensidede udlægning af, hvad der er “damebladenes standard”. Alene ordet “dameblade” er jo at skære en gruppe af medier med en enormt stor diversitet over en kam. Der findes vås i kvindeugeblade, nicheaviser, modemagasiner, mandeblade, tabloidaviser, netaviser osv. osv. – ligesom der findes dygtige journalister og velskrevet, kvalificeret stof inden for de forskellige genrer og til alle målgrupper på samtlige medieplatforme. Generaliseringer som dine højner bestemt ikke niveauet i debatten om vores medieudbud og forbrug. Desværre, kan man tilføje, for samtidig viser indlægget her, at der tydeligvis stadig er brug for netop den debat. Bedste hilsner En kommende journalist og flittig forfatter af “damebladsvås”

Pudderdåse Katja

Hej Isabella Du har absolut ret, jeg kender heldigvis rigtig rigtig mange suverænt dygtige dameblads journalister, som jeg nærer den dybeste respekt for. Jeg beklager absolut, hvis det fremstår anderledes. Jeg deler fx. kontor til hverdag med et par af slagsen, som jeg sætter usandsynlig stor faglig (og personlig) pris på.
Mit udestående er ikke med damebladene, men med måden man dækker skønhedsområdet på – i samtlige danske medier http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/realistisk-skoenhedsjournalistik-fra-dameblad-til-pudderdaase
Kh. Katja

Julie Andersen

Relevant opsang. Jeg kan afsløre at Politiken også i høj grad dyrker overfladisk skønhedsråd. Suk!

Pudderdåse Katja

Tak 🙂 Jeg ved det! Jeg har også skældt dem ud, dog under mere private former 😉

Kristina D

Lige et spørgsmål om Ross – han taler om setting sprays, hvad er det, og kan I anbefale nogle? 🙂
Tak for god inspiration, der er en del Pudderdåse produkter på mine hylder efterhånden!

Pudderdåse Katja

Kan du linke til der hvor han taler om det?
Jeg har skrevet lidt her, men det er bare om vandspray: https://pudderdaaserne.dk/2012/05/24/la-roche-posay-eau-thermale-et-koldt-pust-i-en-varm-tid/

Svenskofilia

Heja Pudderdåserne!
Godt indlæg. Og som Goss siger i linket “We don’t wanna drag the bloody thing down!”, det udsagn gælder i den grad også for skønhedsjournalistikken, og generelt journalistik rettet mod kvinder!

Pudderdåse Katja

Hahaha! God placering af citat i anden sammenhæng der 😀

Ea

Hej! 🙂 Nu skal jeg altså lige være helt med, mht. De vitaminer der bliver omtalt 😉 jeg har set en creme i bodyshop, som jeg er fuldstændig forelsket i. Den tager de tørre områder i ansigtet, uden at fedte, og dufter samtidig fantastisk. Cremen hedder så E-vitamin creme. Bør man holde sig fra den? – Ea.

Pudderdåse Katja

Nej nej! I en creme udvendig er det noget HELT andet! Der er E-vitamin godt. Hvad man spiser og smører på huden er to helt forskellige ting 🙂 Brug du trygt E-vitamin (og A-vitamin) creme. Det gør jeg selv! Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *