Dove Self Esteem Fund: 35 kilo tur/retur og selvværdet der holdt ved

30.10.11
Dove Self Esteem Fund

Sponsoreret indlæg

Pudderdåserne er blevet valgt til at være blogger-ambassadører for Dove Self Esteem Fund. Hvert år donerer Dove en sum penge til forskellige velgørende organisationer, der arbejder med at øge selvværdet og det positive kropsbillede hos unge piger. I Danmark samarbejder Dove med LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. For hvert solgt Dove produkt går der en krone til LMS.

Det er et emne, både Helene og jeg tager yderst seriøst, og for mig har det stor betydning personligt. Som nogle af jer måske har lagt mærke til i enkelte kommentarer, har jeg en vægt-historie bag mig, som jeg aldrig har fortalt om her på bloggen. Men jeg har besluttet, at dette gode formål er en passende lejlighed at gøre det.

Jeg har siden nytår 2008 tabt til dags dato 35,9 kilo and counting.

Ensom teenager med modelmål
Dårligt selvværd kommer med mange ansigter. Jeg var temmelig tynd som teenager. Det er nok den periode i mit liv, hvor jeg har haft det dårligste selvværd. Jeg var en på mange måder ulykkelig teenager – uden at det i øvrigt på nogen måde var relateret til min vægt.

Men mit generelle dårlige selvværd gjorde også, at selvom jeg faktisk med mine 182 cm. og dengang lave vægt faktisk havde modelmål, var jeg ikke tilfreds. Jeg var konstant utilfreds og mente, jeg vejede for meget, burde tabe mig fem kilo osv.

Plus 40 kilo på fire år
Jeg beholdt min slanke skikkelse, indtil jeg som 25-årig kom på forskellige former for medicin, fik udløst min latente PCO, et rygestop og en graviditet. Og bare at være virkelig sulten.

Resultat: Plus 40 kilo på fire år. Mit BMI steg fra normalvægtig til 37,7.

Pludselig er vægt ikke længere et spørgsmål om udseende. Det handler om sundhed.

Det paradoksale er, at i samme periode steg mit selvværd. For det var i den samme periode, at jeg fandt min plads her i livet. Jeg begyndte at arbejde, jeg gik fra min daværende kæreste og fandt min nye mand, opbyggede en bred vennekreds, som jeg i det hele taget har opbygget siden de sorte teenage-år, jeg blev mor, og i takt med at jeg voksede, så voksede mit selvværd også.

Så paradoxet er, at den tyndeste periode af mit liv var den mest ensomme, og den periode, jeg vejede mest, var den, hvor jeg opbyggede mit nuværende liv.

Minus 35 kilo på 3 år
For 3 år siden, efter jeg fødte min søn, begyndte min vej ned af vægtstigen igen. Og nej, jeg har ikke tænkt mig at spille kostguru og snakke om madplaner og motion, for det skal det i den grad ikke handle om her.

I dag: Minus 35 kilo og et BMI på lige omkring 27. Vægten falder stadig, langsomt. Men egentlig betyder det ikke ret meget for mig at tabe mig mere. Jeg er mere end tilfreds der, hvor jeg er nu, selvom jeg ud fra en medicinsk BMI-definition stadig er let overvægtig.

Mit selvværd er større end nogensinde. Hvorfor? Det er en kombination af mange ting, men jeg tror faktisk, at vægten er det mindste af det. Det handler mest af alt om, at jeg de sidste par år har opbygget mit eget firma, sammen med Helene har opbygget en succesfuld blog og nu kan forsørge mig selv uden at være afhængig af andre.

Ja da, jeg ser godt ud, men det er da det mindste af det hele!

Min meget gode veninde kæmper med en spiseforstyrrelse i den anden ende af spektret end min, og hun har bedt mig være sin støtteperson i den proces. Selvom jeg stadig vejer omtrent det dobbelte af hende, så tror jeg, at jeg forstår hende på mange måder bedre end en normalvægtig. For mekanismerne er de samme.

Og så blev jeg skønhedsblogger
Og fra denne vægthistorie er der faktisk en sammenhæng til, hvordan jeg endte som skønhedsblogger. Som jeg har skrevet på siden “Om Pudderdåserne”:

“Har en forkærlighed for lækker make-up og dyre tasker. Efter eget udsagn fordi med de to ting skal man ikke frygte ydmygelsen ved at stå i et prøverum og konstatere, at den lækre designerkjole ikke findes i en størrelse, der er stor nok. Makeup og tasker kan nydes af alle, uden at man behøver bekymre sig om, at man ikke er en str. 38.”

Derfor har jeg altid elsket makeup. Der er ikke noget med at være en størrelse dit, dut eller dat. Alle kan passe en rød læbestift, uanset størrelse. Makeup blev mit statement, da jeg ikke kunne passe det lækre designertøj. Og er det stadig, nu hvor jeg – nogle gange – kan.

Så giv den gas derude, hvad enten I er en størrelse 34 eller 54 (jeg har været begge størrelser i mit liv). For lækre skønhedsprodukter kan alle bruge, vi behøver ikke kunne passe dem. Modebranchen kan beholde deres små størrelser for sig selv.

Og gå ind på Doves hjemmeside om Campaign for Real Beauty og læs mere. På Doves danske Facebookside kommer der også fra næste uge til at foregå en masse på aktiviteter om unge og selvværd, som I kan følge med i.

Dove Self Esteem Fund

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Josefine

SÅ sejt. Du ser godt ud!

Sofie Jørgensen

mine første tanker var WOW – og det siger vel egentlig det også meget godt

Lis T

Inspirerende histore Katja og jeg er fuld af beundring for dig og din indstilling. Dove har valgt den helt rigtige ambassadør!

Shila

Katja du er så super sej og hold da op hvor er det bare vild, så meget du har tabt dig. Du er virkelig en inspiration!
Super billede af dig i den lille røde *pifter*

Tanja

Virkelig inspirerende at læse din historie – især når man selv er på vej ned af stigen – et trin ad gangen 🙂

Conni Nørskov

Superinspirerende indlæg Katja, og hvor ser du hamrende godt ud! Er selv i gang med livsstilsændring og vægttab, og jeg har også fundet ud af, at det egentlig mest handler om at finde “sig selv”, hvorved vægttabet nærmest bliver en (omend superdejlig) sidegevinst! Virkelig godt gået! 😉

Malsen

Du er jo helt forbilledlig at lytte til – jeg tror du har så ret i at selvværd ikke hænger sammen med vægt, men at der er en hulans masse andre faktorer/værdier ind over. Især for teens, men også for ældre tøser.
Det er en fantastisk positiv historie du fortæller og jeg håber at du kan være alt det din veninde har brug for i en støtteperson.
Sejt indlæg, Katja!

Tina T

Hold fast jeg fik helt tåre i øjnene fordi jeg kan nikke genkendende til det med selværdet. Og tillykke Katja så sejt. Det sjove er at selvom jeg overhovedet kender jer 2 dåser privat er jeg kommet til at holde af jer fordi i forstår at være så nærværende overfor jeres læser hvilken i skal have en kæmpe ros for og i skal være så stolte over jeres gode arbejde i gøre her på bloggen. Stort knus fra en tmeget rofast læser 🙂

Tina T

sgu’da ikke rofast HI HI men trofast, men vi skal også have noget at grine af.

Pudderdåse Katja

TAK søde Tina. Og vi har det jo på samme måde med jer 🙂

Kat

Katja; du er en inspiration for os alle!!! Tak fordi du så åbent deler din historie med os!! Har selv været turen igennem, fra str 34- 42-38 ( pga af pcos og dårligt selvværd i teenageårene) og det er ikke mit vægt tab der har gjort mig glad igen, det er min kæreste, min lille ny datter og anerkendelsen af at jeg er god nok lige meget hvad! Håber andre vil dele deres historier så kvinder kan indse hvor skønne de er uanset vægt!!

Tina- beautyandbig

Hvor er det bare en god tekst du har skrevet… Bliver rigtig rørt af den og den udvikling du har været igennem 🙂
Du er sku sej…

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *