Tirsdagstip: Justér dine plejeritualer

Kosttilskud med kollagen giver pænere hud

Kollagen som kapsler, pulver eller shots har fået en genopstandelse. Men virker de?

Kollagen er en vigtig byggesten i vores hud. Kollagenen gør vores hud fyldig og spændstig, og det er tabet af kollagen med alderen, der giver os rynker og slap ud.

Derfor er det et vigtigt spørgsmål i al hudpleje, hvordan man kan få huden til at danne mere kollagen. Udefra kan vi tilføre for eksempel peptider eller A-vitamin, der øger kollagenindholdet lokalt i huden. Men det er en oplagt tanke at spise sig til den ekstra kollagen.

Og der er faktisk videnskab bag, selvom forskningen stadig er ny og spæd. Dette store placebokontrollerede studie gav tilskud af kollagen til 100 kvinder i 8 uger. Tilskudet øgede tætheden af kollagen i huden og mindskede tørhed. Dette mindre studie viser en effekt af et bestemt kollagen på rynker.

Godt mod madspild – ikke for vegetarer
Kollagen i kosttilskud stammer udelukkende fra dyr og fisk. Det er faktisk ikke tilladt at sælge plantebaseret kollagen som kosttilskud, så det kan kun stamme fra animalske kilder.

Man bruger de kollagenholdige dele af dyr og fisk, som heldigvis er dem, man normalt ikke spiser eller bruge til andre ting og ellers bare ville smide ud: Dyrehud, fiskeskæl og lignende.

Vores egne erfaringer
Helene har prøvet collagen i form af både Imedeen og New Nordic, som hun også nævnte i går. Hun beskriver effekten, som at huden bliver tykkere, robust og fugtmættet. Læs mere i vores tidligere indlæg om Imedeen her og om New Nordic Hyaluron Shots her.

Imedeen indeholder blandt andet kollagen. Shots’ene fra New Nordic indeholder primært en masse hyaluronsyre, men jeg har linket til dem her, fordi det nu engang er dem, vi selv har prøvet. New Nordic har også et collagenprodukt, og der er MANGE andre på markedet.

Læs også Videnskab.dk om kollagen

Her kan du købe det (reklamelinks)
Imedeens kosttilskud indeholder alle kollagen fra fisk, find det her hos Matas. Matas sælger også New Nordic Collagen Filler og mange andre kosttilskud med kollagen.

PS. Den der med at koge suppe på ben og deraf opnå den samme effekt: Det giver teoretisk mening. Der er et indhold af collagen i en god hjemmelavet suppe kogt på ben. MEN virker det på samme måde som den kollagen, der er skabt til at fungere i et kosttilskud? Hvor meget suppe skal du koge og drikke hver dag? Ingen ved det, ingen har målt det, og ingen har studeret det. Det virker heller ikke nødvendigvis som den mest praktiske løsning til hverdag, men hvis du har lyst, så giv endelig et referat.

Redigeret 4. oktober: Vi havde skrevet, at man også laver kollagen af hanekam. Det passer ikke, derfor har vi også udskiftet billedet af en hane med et mere passende billede af en fisk. Man laver derimod hyaluronsyre til brug i kosttilskud af hanekamme.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

14 kommentarer

 • Pernille

  Hej Katja,
  Super fedt inlæg, jeg har netop siddet de sidste par dage og læst en masse om kollagen og besluttet mig for at det da skulle prøves. Jeg synes dog det er svært at finde ud af hvilket mærke man skal købe, da der er mange forskellige på markedet og med meget forskellig mængde kollagen. Hvad mener du minimum mg. skal være for at det har en effekt? Jeg har nemlig set helt fra 500mg og op 6000mg, så jeg synes det er svært at vælge. Jeg har også set på nogle som også indeholder 500mg kokosolie, hvad tænker du om det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Supergodt spørgsmål! Tak. Studierne er lavet på store doser helt op til 10 gram.

   Helenes egne erfaringer er med de meget lavere doser i de to nævnte produkter.

   Så mit svar bliver at jeg ikke har et videnskabeligt grundlag for at sige det men jeg tror bestemt at de lavere doser også virker

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Vil det have en effekt under graviditet? Jeg tænker i forhold til strækmærker og må man overhovedet mens man er gravid?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Mhtom gravide må tage kollagen så ved jeg det ikke. Beklager. Jeg ved heller ikke om det kan forebygge strækmærker.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hvilken af de to i nævner virker bedst?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Anne. Alle de nævnte virker. Vi har ikke noget grundlag for en ordentlig sammenligning. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Hej Pudderdåserne, jeg har et spm som godt nok ikke er relevant for dette indlæg men jeres tidligere indlæg omkring hårprodukter med lav PH-værdi. Her hvor jeg bor er der meget kalk i vandet og jeg tror det er grunden til at mit hår er så tørt og kedeligt. Vil det stadig være en god idé at bruge hårprodukter med lav PH-værdi eller har det ingen indflydelse at der er meget kalk i vandet? Eller kender i mon til en god shampoo/balsam til hårdt vand?
  På forhånd tak :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Tak for at tage dette emne op. Jeg tager et pulver og så bruger jeg meget ‘bone-broth’ synes det virker på negle ser man det først.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Hej!
  Jeg elsker virkelig de her typer af indlæg, hvor i refererer til både forskning, og jeres egne erfaringer!

  Jeg har i virkelig mange år haft en mild form for akne, og har både fået piller og creme af lægen men intet af det har virket i længere tid.
  Lige pt bruger jeg epiduo om aftenen, og et par gange om ugen jeres t-zone peeling, eller a-vitamin serum fra the ordinary, men urenhederne dukker stadig op med jævne mellemrum.

  Mit spørgsmål er, om i tror at kollagen tilskud vil kunne hjælpe mod uren hud? eller om i har andre anbefalinger?
  Det skal lige siges, at jeg også til tider har super tør hud, så måske ville kollagen relevant lige meget hvad?

  Håber i vil svare!!! :)
  De bedste hilsner fra Thea

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Thea
   Tak for ros!

   Vil du lige beskrive, hvordan du bruger T-Zone Peeling? Jeg bliver lidt forvirret, når du skriver, at du bruger den et par gange om ugen.
   Kollagen er godt mod tør hud og i det hele taget til huden. Zink kan have effekt på akne.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thea

   Hej Helene
   Tusind tak for dit svar! Jeg må prøve med noget zink kosttilskud :-)
   Jeg bruger egentlig mest t-zone peelingen i weekenderne, eller dage hvor jeg ikke har makeup på. Men jeg påfører den bare efter afrens, som jeg ville bruge en almindelig dagcreme, måske skulle jeg begynde at bruge den hver dag? Jeg har bare også meget sensitiv hud, som ofte bliver meget tør og skaller.
   Kh Thea

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Thea
   Du vil få bedre effekt af T-Zone Peeling, hvis du bruger den hver dag. Brug den om aftenen efter rens. Og sørg endelig for at bruge en god fugtcreme ovenpå. Hvad renser du huden med, og kunne det tænkes, at du har skæleksem.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej pudderdåser og glædelig jul!
  Jeg har taget kollagen tilskud i godt 1 måned nu og jeg er glad for at tage det.
  Jeg har dog fået rigtig mange bumser og urenheder. Er det noget der hænger sammen, og vil bumserne kun forsvinde hvis jeg stopper med det igen? Eller er det udrensning huden har gang i nu?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er et godt spørgsmål – jeg er i tvivl. Er der kun kollagen i det kosttilskud, du tager? Hvilket er det?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tirsdagstip: Justér dine plejeritualer