Pudderdåserne Julekalender 2014: Glædelig 8. december

Tirsdagstip: Vælg den rigtige creme

Uparfumerede cremer med højt fedtindhold

Hvilken creme, du vælger, er helt op til dig! Der kan være mange gode grunde til at vælge den ene frem for den anden, og det er kun en beslutning, du kan tage. Det er derfor ikke særlige mærker, det skal handle om… Cremerne på billedet er blot brugt som illustration for en særlig kategori af cremer, og det kan du snart læse mere om.
Når jeg taler om den ”rigtige” creme, handler det om de overvejelser, du skal gøre dig i forbindelse med konsistensen på cremen. Og hvornår det er bedst at bruge den ene frem for den anden.

Barrieren
Når huden er tør, er det som bekendt, fordi lipidbarrieren ikke er intakt. Det betyder at væsken fra huden fordamper, og så bliver barrieren bare endnu mere slidt og ødelagt. Løsningen på problemet er at give huden en håndsrækning i form af en fed creme. Lipidbarrieren består, som navnet antyder af forskellige fedtstoffer, og det er netop derfor, at den creme, som skal rette op på problemet, skal indeholde en høj mængde fedt.
Beskyt den lipide barriere ved at spare på sæbe og vand. Er barrieren først beskadiget er infektioner og eksem lige om hjørnet, og derfor er det altid en god idé at reagere, når huden er tør eller begynder at blive det!

Vand og fedt
Som jeg efterhånden har skrevet en masse gange, har vi altid mange forskellige typer cremer med varierende fedtindhold her hjemme. Langt de fleste cremer er en blanding af fedt og vand. Forskellen på blandingsforholdet er det, der afgør konsistensen på cremen. Er der meget vand i, er cremen tyndere i konsistensen, mens en højere procent af fedt gør cremen sejere.
Helt generelt er tommelfingerreglen med hensyn til fedtindhold i de forskellige typer creme, som følger:

 • En lotion har et højt indhold af vand og et lavt indhold af fedt. De fleste ligger på et indhold mellem 15-20 procent fedt.
 • En creme har et lavere indhold af vand og et højere indhold af fedt. De fleste ligger på et indhold mellem 25-50 procent fedt.
 • En fedtcreme eller balm har et lavt indhold af vand og et højt indhold af fedt. De fleste ligger på et indhold mellem 60-70 procent fedt.
 • En salve har et meget lavt eller ingen vandindhold og et meget højt indhold af fedt. De fleste salver ligger på et indhold omkring 100 procent fedt.

Vandindholdet er altså mest afgørende for konsistensen og frekvensen for indsmøringen. Om fedtet i din creme er vegetabilsk eller ej, er igen noget, som er værd at undersøge. Her vil jeg ikke tale for eller i mod det ene eller det andet. Min egen holdning er nemlig, at det helt afhænger af, det behov huden nu har. For eksempel taler jeg altid varmt om sheasmør, men vaseline er bestemt ikke uden evner. De kan bare hver især noget forskelligt.

Fordampning
Ligesom vandet fordamper fra huden, fordamper det naturligvis også fra cremen. Du har sikkert hørt eller læst, at blodkarrene i huden kan springe, hvis du ikke bruger en fed creme om vinteren. Her er det værd at huske, at vandet i cremen er helt fordampet efter ti til tredive minutter igen afhængigt af indholdet af vand. Så selvfølgelig skal du overveje fedtprocenten, når du vælger creme om vinteren, eller også skal du overveje at smøre den på huden tids nok til, at vandet kan nå at fordampe, inden du skal ud.

Tag tøj på
Du kender helt sikkert det ældgamle råd om at tage en fed creme på hænder eller fødder og derefter sove med handsker eller strømper på. Du kan med stor fordel gøre præcis det samme med resten af kroppen. Er det benene, der er tørre, kan du smøre med en fed creme og tage gamacher på, er det ryggen eller armene kan en tætsiddende bluse gøre det.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk - Feelunique - Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

12 kommentarer

 • Louise

  Har I haft fingrene i Plush Balm fra &Other Stories? Jeg købte den for et par uger siden, og har siden da været konstant indsmurt. Den er desværre i krukke, men den er også så fed, at jeg næsten ikke vil kunne forestille mig den komme ud af en tube. Ingredienslisten er rimeligt nem og lækker: sheasmør og andre gode fedtsager.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina Paulsen

  Tror jeg har prøvet det meste gennem årerne.
  Jeg har nået en alder ( blevet voksen ) hvor jeg ikke laver flere ‘sidespring’ og prøver nye cremer ( til kroppen ) Jeg bruger kun den fuldfede klassiske Nivea og Bodybutter med Sheasmør.
  Det bedste er faktisk at gå i bad og smøre sig ind inden man går i seng, for kroppen er bare fantastisk lækker om morgenen :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har i flere år forsøgt at finde den ‘perfekte’ creme for mig og det er endnu ikke lykkes. Jeg er en ret stor fan af Embryolisse, men den fugter simpelthen ikke nok om vinteren, hvor min hud bliver mere tør…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Apropos at pakke huden ind: Har man tør hud på benene, er det et hit at smøre dem ind i noget ret fedtet, vikle vita wrap (husholdningsfilm) uden om, et par benvarmere eller lange strømper udenpåog så sove med det.

  Det hjælper også på skinnebensbetændelse, hvis man fx har danset lidt for meget i høje hæle ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilia

  Mit spørgsmål er en smule udenfor kontekst, men kan i anbefale en billig ansigtsrens med godt indhold? ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Cecilia

   Ja… det vil jeg gerne, men jeg ved ikke, hvad dine kriterier er?

   Og når du skriver godt indhold… hvad mener du så? Helt generelt, er ansigtsrensen ret ligegyldig, så længe den ikke er udtørrende. Det er det, som bliver på huden, der er vigtigt!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilia

   Hej Helene.

   Jeg er på en pillekur mod uren hud og den skal renses inden jeg kommer basiron og creme på. Har nemlig ikke så meget tilbage af den rensemælk jeg har nu. Vil gerne have én der ikke indeholder udtørrende ingredienser (basiron gør min hud lidt tør) og ikke koster ret meget.
   Tak for det rådet. Det giver jo god mening at det vigtigste er det der bliver på huden ;)

   Kh. Cecilia

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg ser mange gode produkter på dette billede. Men der mangler en vigtig spiller… La Roche Posay Lipikar Balm AP – den er FAB til mine arme der lider af atopisk dermatitis, og har givet dem en længe ventet ro. Et råd givet videre – tak for en fantastisk blog! x

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej!

  Jeg kunne godt tænkte mig at komme mine porer i t-zonen til livs. Jeg har indtil videre haft succes med en gel fra Murad, som jeg påfører dagligt. Herefter anvender jeg exorderma cremen. Sidsnævnte føles en anelse for fedtet på min hud – især i t-zonen – kan I anbefale en lettere creme, som kunne være bedre og som befinder sig i den billigere ende?
  (http://production.shop.magasin.demandware.net/s/mdn/t-zone-pore-refining-gel-50-ml./VA01322799-00000001_061.html?utm_source=affiliate&utm_medium=displaytd&utm_campaign=tradedoubler&utm_content=displaytd)

  Tak for en fin blog :-)
  KH Astrid!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Astrid

   Det er helt sikkert at Exomega fra A-Derma er for fed, især hvis du har problemer med store porer. Vores egen T-zone Peeling kan sagtens stå alene, og hvis det ikke helt er nok i resten af ansigtet kan du med fordel nøjes med en creme, som du kun bruger der pg altså undgår T-zonen. Som en god og billig creme kan jeg varmt anbefale vores egen Alt i en creme, som jeg selv bruger, fordi den er let og rar.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camillaw

  Har du et godt bud på en vintercreme til tør og lidt sensitiv hud. Den er tør, trist og kedelig – og er begyndt at skabe sig med bumser i en alder af mange og tredive. Eller skal der bare olie under den “normale” creme?
  Mvh Camilla.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise BE

  Jeg er afhængig af Decubal lipid creme 70% til mine eksem ramte hænder, den er ikke svær at smøre ud og så er den er uden parfume og parabener. Anbefaler til alle med ekstrem tørre hænder eller der har eksem som jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pudderdåserne Julekalender 2014: Glædelig 8. december