Tirsdagstip: Lad være med at rense dobbelt!

TirsTip230424LadVæreMedAtRenseDobbelt
23.04.24
TirsTip230424LadVæreMedAtRenseDobbelt

I dag skal det handle om at rense hud… IGEN?!? I den sidste måned er indbakken fuld af spørgsmål om at rense dobbelt. I dag havde jeg en dialog med en trofast læser om noget helt andet. Afslutningsvis spurgte hun, om det nu kan have sin rigtighed, at det er nødvendigt at rense dobbelt. Hun kender både svaret og vores holdning, og alligevel var hun blevet i tvivl, fordi ”SoMe” ikke taler om andet.
Der er selvfølgelig forskellige holdninger, og det er fint. Du er helt fri til at skure og skrubbe din hud, bruge skummende rens eller hvad ved jeg. Når du så før eller siden døjer med en ødelagt barriere, kan du bare skrive… Så skal vi nok hjælpe.
Ja, selvfølgelig er det skrevet med et glimt i øjet… men med rod i min helt personlige virkelighed. Udtørrende ritualer har bare aldrig gjort andet end skade.

Lad være med at rense dobbelt!

Argumentet for at rense dobbelt er, at der skal oliebaseret rens til at ”opløse SPF”. Nu er jeg så heldig, at jeg har adgang til sjove maskiner, uv-kameraer og den slags. Derfor ved jeg også, at denne påstand er fis i en hornlygte. Nu er jeg mildest talt ikke selv fan af vatrondeller, men selv en vatrondel med vand, kan fjerne din SPF. Faktisk har jeg stået bag sådan et kamera og set, hvordan min SPF forsvandt før min makeup. Selvom min makeup, der altså lå over min SPF, stadig var intakt, var min SPF væsentligt reduceret. Så nemt er det at fjerne SPF. Så jeg kan kun gentage mig selv, lad være med at rense dobbelt! Ulemperne er så mange flere end fordelene, hvis der altså er nogen fordele… INGEN får renere eller pænere hud af at rense for meget.

Undtagelser?

Er der slet ingen undtagelser, spørger du måske… Jo, det er der da sikkert. Selvfølgelig kan du rense dobbelt med nogle meget milde produkter. Når jeg læser produktanbefalingerne til sådan et ritual, er det bare aldrig tilfældet. Der er altid en eller anden ret ærgerlig skumrens, produkter med alt for høj pH-værdi eller andet, der ikke gør huden nogen tjenester. En rigtig grundig rens, hvor huden er lidt stram bagefter, er en sikker opskrift til rigtig mange udfordringer såsom:

  • Fedteri særligt i T-zonen
  • Bumser, der ofte er cystiske eller der ligger under huden
  • Perioral dermatit
  • Store porer

Ja, listen er desværre meget længere. Derfor kan det altid betale sig at vælge en mildere rens. Hvis du er i tvivl om, hvordan man egentlig renser huden, så har jeg skrevet om det i nogle af de senere indlæg.

Husk nu den SPF!

Dagene flyver afsted, først langt over midnat blev jeg klar over, at det er tirsdag og dermed tid til tirsdagstip… Så måtte jeg jo se at få skrevet sådan et… Da jeg skulle lægge indlægget på bloggen, opdagede jeg, at min Fredagsfavorit: The Ritual of Yozakura aldrig er blevet udgivet. Sådan kan det gå… jeg har stadig en hel del hængepartier men altså… det kommer der vel styr på. Det håber jeg i hvert fald. Lige om et øjeblik er det også tid til månedens favoritter… Dem er der dog nogenlunde styr på. Og så må man da gå ud fra, at det forår snart rammer landet? I hvert fald skal du ikke længere overveje din SPF, du skal også bruge den dagligt. Også de dage, hvor du slet ikke er ude… UVA-strålingen går gennem dine vinduer.

Hvis du er mere til skjold end hudpleje, kan man få dette flotte skjold i Brixen Steel.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Maria

Hej
Vil bare høre hvad der menes med dobbeltrens? Er det at bruge det samme rensprodukt igen med det samme på den nyrensede hud?

Og – at “overrens” kan give/forværre cystisk akne er ny info for mig. En af grundende til, at jeg læser bloggen. Spændende. Kan du skrive lidt om hvordan det kan være, eller sende mig videre 🙂

Helene Randløv

Hej Maria
Dobbeltrens dækker over alle afskygninger af at rense to gange efter hinanden, men det er afgjort produkter, der skal skylles af med vand, der er de værste. I stedet for at svare på dit spørgsmål, vil jeg spørge dig, om du kender nogen, der har fået ren hud af at rense?
Svaret står i øvrigt i det første afsnit, en ødelagt hudbarriere kan give sig til udtryk på mange måder. Jeg fik selv store bylder på næsen, der blev opereret væk, fordi huden var så knasende tør, at talget ikke havde fri passage til overfladen via porerne… ikke ret fedt som 13-14-årig kan jeg godt røbe. Allerede dengang fik jeg nok mellem linjerne at vide, at min praksis med udtørring ikke var hensigtsmæssig, men jeg var jo teenager og vidste naturligvis bedre selv.
10 år som hudplejeproducerende dåse har lært mig, at det oftest er uhensigtsmæssige renseritualer, der giver folk problemer. Når der bliver ved med at være problemer, eller “produkterne ikke virker”, er det stort set altid på grund af at folk ikke tror på, at den rens gør så meget skade, “ellers føler jeg ikke, at huden bliver ren”…
Huden er fuldstændig ligeglad med dine følelser, og du ender bare med at gøre ondt værre. Der skal af og til et par runder til før folk lytter, når de endelig gør, gør det en kæmpe forskel. Jeg kan ikke sende dig videre til videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer min påstand… eller det kunne jeg måske, hvis jeg ledte efter den. Det har jeg ikke tænkt mig, for dokumentationen er de mange kvinder (og mænd), der skriver og takker os. Hvis du bladrer lidt i vores feed på instagram, kan du se flere af dem. Det er mennesker, der har prøvet “det hele” også virkelig skrap medicin, der ved hjælp af mild afrensning, peeling og diverse behandlende produkter er blevet fri for bumser.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *