Trine's Wardrobe: Lækre hårprodukter fra en cool blogger

Konserveringsmidler: Parabenefri – men hvad er der så i stedet?

Matas fri for parabener

Det er stort set ikke til at opdrive en kosmetikserie længere, som ikke reklamerer med meget store bogstaver med at være 100 procent uden parabener. Det gælder hvad end det er makeup, hårpleje eller hudpleje, og om du er i Magasin, Matas eller på apoteket.

EU’s videnskabelige eksperter har forlængst slået fast at ethyl-, methyl, butyl- og probylparaben er sikkert at anvende. Påstandene om, at de skulle kunne fremme udviklingen af brystkræft er der simpelthen ikke dokumentation for. Det er korrekt, at parabener har vist en LILLEBITTE østrogen effekt.

“In an in vivo study, the effect of butylparaben was determined to be approximately 100,000 times weaker than that of estradioland was only observed at a dose level approximately 25,000 times higher than the level typically used to preserve products.” Edwin J. Routledge, et al. (1998). “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic”. Et andet godt eksempel på sådan en type stof er soya, der også virker som et estrogen.

Der er IKKE påvist nogen sammenhæng mellem parabener og udviklingen af brystkræft.  Som American Cancer Society skriver om parabener: “But so far, studies have not shown any direct link between parabens and any health problems, including breast cancer. There are also many other compounds in the environment that mimic naturally-produced estrogen.”

Tværtimod synes jeg, det er en yderst usympatisk tendens, at se hvordan enkelte kosmetikproducenter forsøger at sælge deres produkter på kundernes frygt for cancer.

Og så kommer vi frem til det spørgsmål, som alle, der forsøger at undgå parabener, glemmer at stille sig selv, når de går efter de parabenefri produkter: Hvad er der i produkterne i stedet?

For der er en grund til, at parabenerne har været så udbredte. De er sikre og effektive konserveringsmidler, som er yderst allergivenlige og kun kræver en meget lav koncentration for at virke. Man kan være allergisk overfor parabener, men det er en sjælden allergi – så skal man selvfølgelig undgå dem.

Så hvad er der i alle de parabenefriprodukter?

MCI/MI (Kathon)
De to konserveringsmidler METHYLCHLORISOTHIAZOLINONE og METHYLISOTHIAZOLINONE, som også går under navnet Kathon hører til de meget allergifremkaldende af slagsen. Kathon var langt mere udbredt før i tiden, men med den nu udbredte parabene-forskrækkelse har det fået et comeback. Methylchlorsothiazolinone og Methylsothiazolinone hører til de gamle formaldehydspaltende konserveringsmidler, og de kan give allergi. Det er en af de hyppigste årsager til kontakteksemallergi og ca. 2 procent af alle med kontakteksem er allergiske overfor MCI/MI. Udover at være et allergen kan det i højere koncentrationer også irritere huden. Det er dog kontrolleret af EU, hvor høje koncentrationer det må benyttes i, så vi ser det kun i lave doser herhjemme. Det er pt. et stort problem i maling.

Der er også en række andre formaldehydspaltende konserveringsmidler under andre navne.

Eksempler på serier, der har produkter med MCI/MI: Nivea, Decleor og Philip B.

Alkohol
Ren finsprit er også mere og mere udbredt. Det står oftest som alkohol denat. på ingredienslisten. I små koncentrationer er det fint, men hvis det skal have en konserverende effekt, så skal der større koncentrationer til. Og i de koncentrationer kan det udtørre og irritere huden (se for eksempel Contact Dermatitis oktober 2007).

Eksempler på serier, der konserverer med alkohol: Niveas solcremer, Vichy.

Æteriske olier
Flere æteriske olier kan have en konserverende effekt. Desværre kan de også være allergifremkaldende, øge solfølsomheden, nedbryde celler og andre sjove ting afhængig af typen af æterisk olie. Æteriske olier er kraftige parfumer og ikke noget at spøge med, faktisk er de den hyppigste årsag til parfumeallergi. Læs mere her på Forbrugerkemi.dk.

Eksempler på serier, der konserverer med æteriske olier: The Organic Pharmacy, Logona, Weleda og langt de fleste naturlige og økologiske serier.

Phenoxyethanol
Siden parabener blev lagt for had, har vi set en eksplosion i brugen af phenoxyethanol i kosmetik. Det ER også mit foretrukne alternativ til paraberne. Men problemet er, at vi nu alle bliver udsat for phenoxyethanol i massive mængder – og vi kender ikke langtidseffekterne. Phenoxyethanol kan også irritere huden, og der er også en masse mere eller mindre underlødige studier, der viser andre sjove effekter. Hvis du vil have sparket din indre paranoia, så kan du læse mere her på en af mine yndlingshjemmesider.

Eksempler på serier, der konserverer med Phenoxyethanol: Matas, A-Derma, Derma, Purely Professional og mange mange flere.

Produkter helt uden konservering
Vi ser også (oh gru!) produkter helt uden nogen som helst form for konservering. Når de kommer i kontakt med bakterierne på dine fingre, øjne eller hud… Jeg ved ikke, om du nogensinde har prøvet at have en hud- eller øjeinfektion forårsaget af et urent produkt? Jeg havde en øjeninfektion i sidste uge. Det er IKKE ønskværdigt på nogen måde. Overhovedet!

Eneste undtagelse er enkelte mærker hudpleje som har gjort et særligt nummer ud af helt steril indpakning. Det drejer sig om serien fra Neovita (der desværre er parfumeret alligevel) og så den innovative creme (eller rettere indpakning) Toleraine Ultra fra La Roche-Posay.

Min pointe er, at hvis vi nu havde et kæmpe udvalg af fantastiske alternativer til parabenerne, så gjorde det hele ikke så meget. Men hver gang jeg får en ny parabenefri serie ind af døren, så er det med stigende bekymring, jeg ser på ingredienslisten. Vi ser en markant stigning i brugen af allergifremkaldende og irriterende alternativer. Simpelthen fordi der ikke er andre alternativer til parabenerne i brug. Og så foretrækker jeg altså parabenerne.

Hvad ser du efter, når det kommer til konserveringsmidler?Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

61 kommentarer

 • Anonym

  Hej! Jeg bruger altid produkter uden parabener, og jeg tror på, at når mærket hedder REN og jeg giver 300 kroner for en rens, så er der ikke noget dårligt i. Det kan man selv læse bag på ;)
  Jeg kan forresten foreslå mærket PUREPACT, det er virkelig lækkert!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Jeg bruger både Decleor til min krop og mit ansigt – dagligt og philip b produkter til hår og i badet, burde jeg være bekymret?
  Har svært ved at forestille mig hvor stor en påvirkning de farlige eller, usunde stoffer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Nej, slet ikke. Jeg skal også understrege at det kun er NOGLE produkter fra de pågældende mærker, der indeholder dette konserveringsmiddel og kun i de af EU tilladte koncentrationer (du kan selv se på indholdsdeklarationen om det er i). Hvis du har allergi generelt, så ville jeg afholde mig fra det – men det lyder det ikke som om du har. Så ny du bare dine produkter :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda Simonsen

  Hej pudderdåser!
  Jeg har overvejet at købe den nye creme fra Vichy fra Normaderm-linjen. Den indeholder vist nogle stoffer, der skulle være godt som kemisk peeling af huden og det var primært derfor jeg var intresseret i cremen.
  men er det et problem at den bruger alkohol som konserveringsmiddel, og ville i anbefale cremen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Deres nyeste produkt er uden alkohol – men desværre har jeg målt ph-værdien til 5 (alt for høj til at være effektiv) og jeg kan derfor ikke anbefale den. Har også testet den personigt og på min akneplagede lillesøster med ringe resultat. Så kan ikke anbefale den.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda Simonsen

   Kan du anbefale et alternativ? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Parabener – jeg anbefaler altid folk at gå efter produkter med parabener. Der er som sagt ikke i mine øjne grund til at undgå dem.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Hvad med Sodium Benzoate? Er det ikke også et konserveringsmiddel?

  Jeg er helt klart mest til parabener. Jeg vil hellere have noget der er gennemtestet og har været brugt i mange år, end jeg vil have æteriske olier eller noget der ikke er gennemtestet. Det er frygteligt hvordan medierne har fået skabt en frygt i os om at parabener er roden til alt ondt. Synes hellere at man skulle fokusere på parfumestoffer, da der jo som sagt er meget større risiko for at udvilke parfumeallergi, end parabenallergi. Krummer især tæer over Weledas babyserie med æteriske olier i :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jo det er. Det er det samme som der er i atamon – det gode gamle middel til syltning med den sjove mand udenpå. Det bruges også nu i kosmetik. Ofte i kombination med phenoxyethano.

   Og jeg er helt enig mht. Weledas babyserie!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wauw – sikke en øjenåbner ;0) Tusind tak for den artikel og en fremragende blog :0)
  De bedste hilsner
  Pernille
  http://www.boernetoejsindkoeberen.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak Pernille for de pæne ord. Dejligt du kunne bruge den.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mona Rasmussen

  Hej

  Rigtig god artikel.

  Jeg forhandler og bruger Neovita i min klinik, og vil bare lige indskyde, at deres serie til sensitiv hud(Pure Natural Care, Sensitive Skin), er uden duftstoffer.
  At alle deres produkter er i mousse-form, og derfor ikke indeholder konsistens-regulerende ingredienser, som f.eks. peg-emulgatorer, synes jeg også er et plus.

  Jeg synes det er dejligt, at I graver dybere med denne artikel. Det er vigtigt at vide, hvad det er man køber og vælger/fravælger.

  I nævner kræft, men der er også alt for mange spædbørn, der bliver født med misdannede kønsorganer. Jeg har fået en hjerteskærende historie fortalt, af en frisør jeg blev klippet ved, og så kommer det lige pludselig tættere på, end en stastistik fra sundhedsstyrelsen.

  Så jeg tænker på ingredienserne, både for mine kunders skyld, men skam også for min egen og mine børns skyld. Jeg har det jo i hænderne hver dag.

  Tak for en informativ blog, som jeg i øvrigt følger på bloglovin. :-)

  Med venlig hilsen,
  Mona

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tusind tak for dit svar og de pæne ord Mona

   Jeg giver dig helt ret i at vi sandsynligvis kommer til at høre meget mere om hormonforstyrrende stoffer – der er mange af dem, vi ser det primært i blødgørere, plast-produkter og lignende, og konsekvenserne er grimme. Men min påstand er at parabener IKKE er et af dem.

   Tusind tak for din korrigeren om Neovita. Jeg har kun prøvet den parfumerede serie desværre. Jeg er glad for at der findes en helt uden parfume.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt og nuanceret!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tusind tak for indlæg som disse! Jeg plejer altid at købe alt hud+hårpleje parabenfri, men kan da godt se at jeg skal tjekke ingredienslisten en gang til. Jeg sørger dog også altid for at købe serier der er astma-allergimærket og svanemærket, kan jeg være mere sikker på “rene/sunde” produkter ved det?

  Knus!

  //john-a

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære john-a
   Det er en rigtig god ide at købe astma- og allergi mærket og svanemærket. Det er en af de bedste måder at sikre sig på.
   Astma- og allergimærket anbefaler i øvrigt også produkter med parabener.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tusind tak for et super godt og informativt indlæg!
  Det er rigtig godt I sætter fokus på problemet….!
  Allerede for et par år siden var der en rigtig sød apoteker der satte mig ind i problematikken da jeg stod og ikke kunne finde, hvad jeg fejlagtigt troede, en ordentlig solcreme til en ok pris uden parabener. Og sådan en fætter har jo især brug for konservering sådan som den tit ligger og koger.
  Dejlig dag Kh Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Selvtak Trine – og ja, hun har helt ret. Gammel solcreme – ewwww

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bodil

  Hvor er det godt at I gør opmærksom på problemerne med konservering og dejligt med en samlet oversigt over problematikken.

  Og gud hvor er jeg træt af de store mængder alkohol, som der kommes i alt fra ansigtscreme til bodylotion – og jo det udtører min hud ekstemt meget og gør absolut ikke noget godt for den.

  Dertil kommer at jeg er allergisk overfor de formaldehydspaltede konserveringsmidler og Sodium Benzonate, hvorimod jeg ikke har reaktioner overfor parabenerne, så jo jeg er også en af dem der holder af cremer med parabener, selv om jeg stadig går efter dem, som ikke regnes som særligt problematiske – bare for at være på den sikre side.

  Med hensyn til de æteriske olier, må man prøve sig frem og forsøge at variere dem, så man ikke bliver overeksponeret for nogle af olierne og derved kommer til at udvikle allergi. Jeg kan fx ikke med Weleda med har det godt med Logona undtagen deres anti ageing.

  Jeg har også prøvet at have en problematisk svampeinfektion af et grønt produkt uden konserveringsmidler – det var ikke kønt,det gjorde ondt og der gik måneder inden vi fandt ud af hvad grunden var.

  Måske man skulle overveje at få sit eget kosmetikmærke?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ja det skulle man overveje ;-)

   Åh dit stakkels menneske – du har det ikke nemt i dag. Mit bedste bud er at gå efter de “gamle” mærker. Olay fx. bruger stadig parabener (TAK!)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine Baker

   Hej Bodil , jeg har de samme allergier som dig plus nogle flere, og kunne godt tænke mig at udveksle erfaringer. Fandt lige dit lidt gamle indlæg idag! Hvis du vil må du meget gerne skrive til mig på cmfbaker@hotmail.com . Venlig hilsen Christine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt sagt!
  Jeg er hamrende træt af firmaer der sælger deres kosmetik ved at pleje folks (ubegrundet) frygt for parabener – og der bliver flere og flere af dem. Parabener er de mest gennemtestede og sikre konserveringsmidler der findes på markedet idag (har været frem i over 40 år), men lad os da hellere bruge noget der ikke har været underlagt skræmmekampagner. That makes sense- NOT!

  Tak for indslaget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frøken Jensen

  Det sætter faktisk virkelig tanker igang når jeg læser dit indlæg. Jeg har længe fokuseret rigtig meget på at undgå parabener men har faktisk aldrig skænket det en tanke at der så er puttet andet i produktet istedet for parabenerne.
  Nu er spørgsmålet så bare hvad man skal vælge for der er jo en grund til man prøver at undgå parabener..
  Jeg er splittet – det må jeg indrømme..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • henrik Boysen

  Super artikel.
  Vil bare lige tilføje at selvom man ikke kan mærke eller se nogen form for irritation når man bruges produkter med alkohol eller æteriske olier så kan der stadig ske irritation under huden som først viser sig meget senere.
  Kilde Paula begoun
  Bedre kendt som damen der i 30 år har levet af at afslører snyd i hud pleje verden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Luna

  Jeg forstår, forstår, forSTÅR det ikke!!! Jeg vil så meget hellere have produkter uden parfume, men med parabener – ikke omvendt. Når det så er sagt, hvad kan I så sige om Matas selvbruner til 50 kr.? Den er parabenfri (Matas, jeg er ligeglad), men der er naturligvis parfume i. Hvor slem er den parfume der er i?

  PS TAK for jer :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære Luna
   Selvtak <3 Matas bruger ikke de 26 allergene parfumestoffer, så det er kun almindelig parfume, der er i. Hvis du ikke har parfumeallergi kan du trygt bruge den.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Det er ikke nogen nyhed for mig da jeg tidligere har arb i kosmetik/hudpleje branchen. Men det med parabenerne er et tydeligt tegn på mediernes magt over forbrugerne. Jeg vil langt hellere anbefale et produkt med parabener som der er forskning bag end et produkt vi ikke kender den langsigtede virkning af. Forbrugerne burde have meget mere fokus på det vi stopper i munden, der er langt flere skadelige stoffer i vores mad.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] når et firma proklamerer, at en eller anden påstået skadelig ingrediens er 100% væk, for hvad propper de så i produktet i stedet for? Fx er Organic Care fri for parabener, mens phenoxyethanol figurerer på ingredienslisten for alle […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rebecca

  Virkelig fedt indlæg.. Jeg har længe spekuleret over det i her snakke om, så tak fordi i gjorde mig klogere!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Kære Pudderdåser

  Først og fremmest tak for en god og inspirerende blog!

  Vil bare lige gøre opmærksom på, at det franske hudplejemærke Avène fra apoteket nu også har lanceret sterile produkter. For som de selv skriver: ”Når man fravælger parabener, tilvælger man automatisk andre konserveringsmidler, som alle er mere allergene end parabenerne – og som man ikke kender langtidsvirkningen af. Idealet er helt at kunne undvære konserveringsmidler”.*

  I serien findes p.t. følgende sterile produkter:**

  – Avène Tolérance Extreme Cleansing Lotion / Steril renselotion
  Til hypersensitiv og allergisk hud.

  – Avène Tolérance Extreme Cream / Steril ansigtscreme
  Til hypersensitiv og allergisk hud.

  – Avène Skin Recovery Cream / Steril ansigtscreme (normal/kombineret hud)
  Til sensitiv og intolerant hud.

  – Avène Rich Skin Recovery Cream / Steril ansigtscreme (tør hud)
  Til sensitiv og intolerant hud.

  *http://www.apotekernes.dk/default.asp?Action=Details&Item=945
  **http://www.apotekernes.dk/default.asp?Action=List&CategoryID=158

  Mange pudderhilsener
  Tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære Tina

   Avene har nemlig også gjort mig opmærksom på det samme – og jeg er ved at prøve produkterne. Tusind tak for din besked.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bitten Bønnelykke Warming

  Tak Pudderdåse Katja for en ganske oplysende artikel, der har udvidet mit syn på de dér parabener ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig god artikel i har skrevet her. Kan især gode lide at i “bagger” jeres viden op med videnskaben. Rigtig fedt skrevet. Sætter mange tanker i gang!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Marie

  Avene har også en ukonserveret creme + rens i steril tube, de hedder Tolerance Extreme. Bare til info.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det har jeg også lige fundet ud af og er netop i gang med at prøve den. Tak skal du have :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • MM

  TAAAAK for oplysende, velresearchede indlæg som dette. I er seje!! Jeg havde allerede lyttet til jer i forhold til at skrue ned for parabeneforskrækkelsen, da jeg i sin tid fulgte jeres anbefaling og prøvede Paulas Choice serien, som jeg knuselsker. Desuden synes jeg, at man skal vende søgelyset mod parfume og især æteriske olier. Det eneste, jeg helt sikkert ikke kan tåle er økologiske ansigtscremer med æteriske olier.

  Tak endnu en gang for at nuancere tingene – især nu hvor firmaerne bruger mærkatet “parabenefri” som marketingsstrategi.

  Vh MM

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  dejligt oplysende indlæg, mange tak :) Hvad med Kalium sorbat? Vh Stine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Potassium sorbate/kaliumsorbat er ok, men det er typisk ikke et effektivt konserveringsmiddel i sig selv, så vidt jeg kan læse mig frem til det. Så du vil ofte se det kombineret med andre konserveringsmidler.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Mange tak for svaret :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henrik Boysen

  Hej når et produkt er Sterilt betyder det så at der slet ikke er nogle former for konserveringsmidler i ????????? TAK

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ordet steril betyder at noget er 100 procent fri for mikroorganismer.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] et minimum af ingredienser, hvilket altså betyder, at de er uden parfume, farver og konservering. (Pudderdåserne har skrevet et godt indlæg om at parabener ikke er “all bad”, men hvis … Så nu er jeg spændt på at se, om de er gode for min hud. Imellem cremerne er der også en […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej kære dåser
  Kunne I evt. lave et opdateret indlæg om parabener eller bare dette indlæg “revisited” med de nyeste opdateringer?

  Jeg ryster stadig på hovedet over den voldsomme parabeneforskrækkelse nogle (især kvinder) går rundt med, men har svært ved på stående fod at huske hvad jeg lige skal sige til dem som begrundelse for, at det er skørt at undgå produkter med parabener.

  MI har været meget udskældt men er ved at blive udfaset af de fleste mærker der har brugt dem så vidt jeg forstår?

  Gælder det stadig, at der IKKE er påvist nogen videnskabelig dokumentation for at parabener kan fremkalde brystkræft?

  Mange hilsner og TAK for jeres skønne blog, ærlige og kritiske tilgang til skønhedsindustrien!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hejsa. Jeg ved godt dette er et indlæg af ældre dato, men vil lige sende en tak for det, da jeg netop sad og googlede kemi i makeup og pleje produkter. Så her var virkelig noget jeg kunne tage til mig og bruge kh Bjørk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophia

  Hej Pudderdåserne.
  Jeg har netop fået at vide, at jeg er allergisk overfor parabener, og når jeg kigger på den liste, jeg har fået fra min hudlæge med navnene på nogle parabener, står der bla. en masse navne der hedder noget med “benzoate” til sidst – eksempelvis “methyl p-hydroxybenzoate”. I mange af de produkter jeg har kigget på, som reklamerer med at de er parabenefri, indeholder Sodium Benzoate. Er det et parabene – og skal jeg være bange for at bruge det, når jeg har allergi overfor parabener? Og kan jeg stole på, at produkterne er helt fri for parabener, når det står på forsiden af produktet? Det er jo en værre jungle at finde rundt i.

  Kan I anbefale nogle gode mærker eller produkter, der er uden parabener?

  Jeg håber, I kan hjælpe med og besvare mine mange spørgsmål.

  Kh. Sophia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Sophia
   Mig bekendt er det ikke, sodium benzoate er det samme som Atamon, og altså vældig populært i fødevareindustrien. Der er sikkert nogle grænseværdier og så er der nogle indholdsstoffer, som kan være konserveret, det ved jeg ærlig talt ikke så meget om, for gennemsigtigheden er desværre meget begrænset på dette område. Generelt vil jeg mene, at en mærkning med fri for parabener betyder, at der ikke er parabener i, jeg mindes ikke at være stødt på parabener (heller ikke under andre navne) i parabenefri produkter.
   Jeg vil anbefale Purely Professional, som har alle INCI online. Det er nogle virkelig skønne produkter efter min mening!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mona Rasmussen

   Hej Sophia
   Den liste du har fået, er ikke en liste over parabener, men over konserveringsmidler. Parabener er én slags konserveringsmiddel (der findes dog mange forskellige parabener) og benzoate er en anden slags.
   Derfor kan du kigge på ingredienslisten, af et parabenefri produkt og finde f.eks. Benzoate.

   Jeg ville kigge på listen og undgå de konserveringsmidler der står derpå, hvis jeg var dig.

   Produkter uden nogle former for konservering? Neovita.

   Med venlig hilsen Mona.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Mona
   Det kan sagtens være en liste over parabener, Sophia har fået.
   Sodium benzoate er mig bekendt ikke en af parabenerne, men når der er andre endelser med benzoate kan jeg godt forstå forvirringen, bare for at nævne en enkelt kan ethylparaben også hedde Ethyl p-hydroxybenzoate. Desværre er der nok ikke så meget andet at gøre, end at få lamineret listen og eventuelt skaleret ned, så den er lidt mere taskevenlig og så have den med rundt og gå igennem samtlige INCI på interessante produkter.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mona Rasmussen

   Hej igen.

   Du har ret Helene, de kan hedde forskelligt. Men i hudplejeprodukter skal der stå -paraben, hvis de indeholder parabener. http://www.videncenterforallergi.dk/patientinformation-parabener.html
   Jeg undskylder for mit delvist rigtige svar, men hører tit misforståelsen at konserveringsmidler (som gruppen) bliver omtalt som parabener.

   God dag. :-)
   Med venlig hilsen Mona.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Mona
   Tak for linket, jeg var lidt i tvivl, om det var lovpligtigt at skrive parabener, eller om et af de andre navne også gik an.
   Det er, som du siger en meget almindelig misforståelse at skære alle konserveringsmidler over en kam, men jeg håber da alligevel på, at en læge ikke udleverer en liste med samtlige konserveringsmidler. Hvordan i alverden skal vi klare os uden?

   God dag til dig også :-*

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Patricia

  Hej Pudderdåserne
  Jeg er i gang med at udvikle nye produkter, blandt andet shampoo og havde faktisk tænkt mig at bruge Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin og Sodium Benzoate i produkterne.
  Hvad vil i anbefale at jeg bruger i stedet for? vil gerne at produkterne er så allergivenlige som muligt.
  Mvh. Patricia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Patricia. Det lyder bestemt allergivenligt. Om det er effektivt i en shampoo ved jeg ikke nok om, der skal du have fat i en kemiker :) Held og lykke med det. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia Hansen

  jeg prøver at rørre lidt cremer til mig og børnene selv. cremer uden aloevera og vand bliver desværre ikke optaget godt af min hud og jeg prver derfor at finde de bedste alternativer indenfor konservering- hvad emd fx Natriumbenzoat? sodium benzoate? har du hørt noget skidt om det ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Sodium Benzoat og Natrium Benzoat er det samme og det bliver brugt i levnedsmidler. Vi bruger det også selv i vores produkter :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trine's Wardrobe: Lækre hårprodukter fra en cool blogger