Ammoniak-fri hårfarve: Bedre for dit hår?

31.08.12

Det er nærmest umuligt at finde et mærke eller en frisørsalon, der ikke sælger hårfarve, der praler af at være fri for ammoniak, og dermed bedre og sundere for dit hår. Men i virkeligheden er det ikke helt så enkelt.

Ammoniak har været brugt i årtier til alle permante hårfarve. Ikke-permanent hårfarver, som du langsomt vasker ud af håret over tid er noget andet, og vil ikke indeholde ammoniak eller lignende stoffer.

En base er en base
Men for permanent at ændre farven på dit hår har vi brug for ammoniak eller et lignende kemikalie. Ammoniak eller dens familiemedlemmer sørger for at åbne hårstrået, peroxid og hårfarven sammen kan fjerne den gamle farve og bringe den nye farve ind i håret. Hvis ikke disse processer er til stede, så kan du ikke lave en permanent hårfarve.

Det vil sige, at alle produkter, der praler af at være fri for ammoniak, indeholder stoffer, der ligner… Meget! Det mest udbredte er MEA – monoethanolamine. Den er ligesom ammoniak en kraftig base, og formålet er det samme, nemlig at åbne hårstrået.

Forskellen er, at MEA ikke lugter på samme måde som den kraftige lugt af ammoniak. Så hvis det er lugten, der skræmmer dig, så gå efter MEA. Men lugt og helbred hænger ikke nødvendigvis sammen. Dernæst virker MEA ganske rigtigt mindre dramatisk. Til gengæld betyder det så, at der ofte er højere koncentrationer af det i produktet. Så potatoe-potato.

Koncentrationen har også betydning
Pointen er, at de to ingredienser virker ens på håret – nemlig ved at åbne hårets yderste lag, så hårfarven kan trænge ind. I nogle koncentrationer kan det godt være, at der er så lidt MEA i, at det er mindre skånsomt. Men gælder også den anden vej.

Hvis du vil ændre hårfarven permanent på dit hår, så er det nødvendigt med en kraftig base, som kan åbne håret, og det vil skade dit hår – ligegyldig om basen hedder ammoniak, MEA eller…

Hår vs. hovedbund
Jeg har spurgt en meget dygtig tekniker til råds, som arbejder med begge sags farver til hverdag, og hendes personlige erfaring var, at MEA farver er mere skånsomme mod håret, mens ammoniak farver er mere skånsomme mod hovedbunden.

Et dyrestudie viser også at MEA og Hydrogen Peroxid er de hyppigste årsager til hårtab og eksem efter hårfarvning – ikke ammoniak.

Jeg siger på ingen måde, at MEA og ammoniak-fri hårfarve er skidt, slet ikke. Tværtimod har jeg lige selv fået en dejlig farvning med en af slagsen. Men lad være med at falde for, at det skulle være bedre eller sundere per automatik end ammoniak.

Hvilken slags hårfarvning får du?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
29 kommentarer
Gita

Wauw, sikke en smuk hårfarve! Er det farvet hos en frisør eller har du selv gjort det? Hvis du selv har gjort det, hvilket mærke er det så fra? 🙂

Helene Randløv

Hej Gita
Det er farvet hos frisør:
https://pudderdaaserne.dk/2011/10/18/fra-afbleget-til-morkeblond/
Kh. Helene

Barbara

Tak for et godt indlæg! Jeg overvejer også at gå over til ammoniak-fri hårfarve, men er utrolig bange for, at den nye blonde farve bliver for rød eller gul. Iøvrigt vil jeg også prioritere min hovedbund end tørre spidser, så bliver nok hos den ammoniak farve jeg godt kender og har brugt i årevis… Eller måske prøver striber et stykke tid i stedet for at farve hele hovedbunden…

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *