Når Jyllands-Posten skriver damebladsvås

09.06.12

Jeg ved godt, at man ikke skal tro på alt, hvad man læser i avisen. Men når de store omnibusaviser som Jyllands- Posten ukritisk overtager damebladenes måde at skrive på, så bliver jeg træt på mit fag (journalistikkens) vegne. For hvorfor er det, at skønhed ikke har fortjent en ordentlig journalistisk behandling i de danske medier? Hvorfor køber dagbladene bare skønhedstof fra damebladene i stedet for at sætte deres dygtige journalister på opgaven? (Jeg ved det – barter aftaler er billigere i drift)

Som nu fx. Jyllands-Postens artikel i dag, som er skrevet via Eurowoman. Det er en typisk damebladsartikel – fint nok, den er skrevet ud fra den standard, der nu engang er på de danske dameblade. Men er det virkelig den standard, som de danske dagblade ønsker på deres livstilsstof? Emnet er 17 tips til at se yngre ud og vi tager dem lige fra en ende af:

Punkt 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 16 og 17 er standard dameblads-råd, som vi altid ser, og som er harmløse og fine nok. (PS. Jeg kan dog bedre lide Goss’ version her.)

Men…

2. Te indeholder plantestoffet catechiner, som er kraftfulde antioxidanter, der sætter gang i forbrændingen og konserverer cellerne i kroppen, så den ældes langsommere. Kaffe derimod er syredannende og kan give sure opstød.

Kaffe indeholder faktisk flere antioxidanter end almindelig sort te. Et amerikansk studie har vist at kaffe er den vigtigste kilde til amerikanernes indtag af antioxidanter. Er det så det samme som at kaffe er sundere – nej. Ved vi at te er sundere end kaffe? Nej. Der er ikke belæg for at sige nogle af delene.

3. Få antioxidanter i din kost
Din krop har brug for masser af antioxidanter til at stå imod med i en stresset hverdag og for at få en sund udstråling. Mangel på dette kan føre til sygdom og leversvigt. Husk derfor at få masser af grønne grøntsager og mørke bær.

Det ved vi faktisk ikke noget om. Selvom de første studier på området viste at antioxidanter i kosten var enormt vigtige, så viser nyere studier at det måske ikke er så vigtigt endda – med andre ord, vi ved det endnu ikke.

4 Argan-olie
Noget af det nyeste inden for skønhedshypen er argan-olien, som er udvundet af det sjældne argantræ, der nærmest kun vokser i Marokko. Den eksklusive olie har et særlig højt indhold af E-vitamin, er rig på fedtstoffer og antioxidanter og har både helende og fugtgivende egenskaber. Findes både som olie til krop, ansigt og hår og som madlavningsolie.

Arganolie er en god olie – men det er vindurekerneolie, olivenolie og rapsolie også. Og meget billigere. Hvad med lidt forbrugeroplysning måske?

12 Cool down

Sæt dine cremer og øvrige hudplejeprodukter i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Varme kan ødelægge en creme hurtigt, og kulden fra køleskabet giver din creme en kølende effekt på huden, der kan mindske puffede øjne.

Det kommer meget an på, hvilke ingredienser der er i dine cremer. Små molekyler som fx. C-vitamin vil have godt af det, hvorimod proteiner næppe kan tåle det. Så pas på!

13 De rigtige kosttilskud
For at bevare en ungdommelig og smuk hud er det vigtigt, at du sørger for at få dine vitaminer: A er god mod rynker, B genopbygger og styrker din hud, hår og negle, C vedligeholder fundamentet under huden, og E-vitamin sørger for, at cellerne holder sig friske og fungerer som kroppens konserveringsmiddel.

Kosttilskud med A og E vitamin øger dødeligheden betydeligt ifølge den seneste forskning. Der har været en del debat, om Fødevarestyrelsen skal ændre sine anbefalinger. Jeg kan anbefale jer at læse jeres egen udmærkede dækning af sagen.

Resultaterne af den undersøgelse er ikke færdigdebatterede, men under alle omstændigheder er A- og E-Vitamin fedtopløseligelige, farlige at overdosere, og nogle af de typer, man skal omgås med omtanke.

15 Skær ned på sukker og alkohol
Alkohol er propfyldt med sukker, og vi får generelt alt for meget sukker gennem kosten. Sukker nedbryder dine celler og de vigtigste proteiner i din hud som kollagen og elastin, der giver din hud sin elasticitet og fasthed.

NEJ! Der er ikke sukker i alkohol… Der er kalorier i alkohol, men det er noget andet, det er biologividen på folkeskoleniveau. Og nedbryder cellerne? Den forstår jeg ikke… Celler lever af glukose, de er afhængige af dem.

Kære Jyllands-Posten. Vil I ikke godt være søde at have styr på facts, når I giver råd om kost, sundhed og ernæring? Det er ikke ret heldigt at komme med udsagn af den slags om A-vitamin, E-vitamin, alkohol og glukose mm. uden at have styr på fakta. Fint nok med concealer, blush og cykle til arbejde, men at råde folk til at tage tilskud af E- og A-vitamin?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
35 kommentarer
LoquaciousLily

Dejligt at I reagerer på problematikken! Jeg læste en artikel på Alt for damernes hjemmeside forleden, og dagen efter var den på JP.dk. Det fungerer bare slet ikke, for damebladsjournalistik er jo sjældent særligt kritisk, og kritisk journalistik er jo det aviserne lever af (efter deres eget udsagn). Så lad os håbe at dagbladene tager jeres ord til sig, for det er tåkrummende læsning på, en ellers seriøs avis, som Jyllands Posten.

Pudderdåse Katja

Tak 🙂

Pudderdåse Katja

Tak 🙂 Jeg er helt enig – det er håbløst. Politiken havde også en barteraftale med Cover for noget tid siden – den droppede de heldigvis hurtigt igen.

Carina Jørgensen

Hej Pudderdåser
Jeg har en kommentar til dette:
12 Cool down
Sæt dine cremer og øvrige hudplejeprodukter i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Varme kan ødelægge en creme hurtigt, og kulden fra køleskabet giver din creme en kølende effekt på huden, der kan mindske puffede øjne.
Det kommer meget an på, hvilke ingredienser der er i dine cremer. Små molekyler som fx. C-vitamin vil have godt af det, hvorimod proteiner næppe kan tåle det. Så pas på!
Jeg er en biomedicinsk phd-studerende der til daglig arbejder i laboratoriet netop med proteiner. Proteiner denaturerer (dvs. går i stykker) hvis ikke de opbevares koldt. Faktisk opbevarer vi helst vores proteinopløsninger ved -20 grader for at undgå at proteinerne bliver nedbrudt. De nedbrydes faktisk hurtigere ved stuetemp end ved køleskabstemp.
Desuden en bibemærkning som ikke har noget direkte at gøre med ordlyden i nævnte indlæg: selvom man ikke stikker fingrene ned i sin creme, så vil det ikke kunne undgåes at der kommer en smule bakterier ned i den. Opbevaring af cremen ved køleskabstemperatur hæmmer bakteriernes vækst, som vil føre til nedbrydning af cremens indholdsstoffer, så det kan være en yderligere grund til at opbevare på køl. I det hele taget hæmmes de fleste kemiske reaktioner ved kulde.
Bare til oplysning 🙂

Pudderdåse Katja

Hej Carina
Tusind tak for info – det er meget interessant. Kan godt være, jeg skriver til dig, hvis det er ok.
Kh. Katja

Carina Jørgensen

Det er helt ok

Inge H.

Fedt indlæg! Nogle burde seriøst klage til Jyllands-posten, også fordi mange kvinder sikkert tager det for gode varer når det, som du selv siger, kommer fra en landsdækkende omnibus-avis, men i virkeligheden er det jo bare plain Eurowoman copycat. Anyway, tænker lidt når der siger “alkohol er fyldt med sukker” tror du så ikke at de mener: vin, cider, drinks osv. som jo indeholder sukker. Og så et nyt spørgsmål, selvom vin måske ikke indeholder sukker på samme måde som cider måske gør, så er det vel bare masser af kulhydrater som kroppen jo i sidste ende nedbryder til glukose, altså sukker?
Bare et spørgsmål 😛

Pudderdåse Katja

Nej det er ikke kulhydrater. Der findes fire slags kalorier:
Fedt, protein, kulhydrater og alkohol.
Og der er kun alkohol i vin 🙂
Kh. Katja

Stine

Du aner ikke hvad der ligger til grund for artiklen rent research-mæssigt eller lægeligt, og at tro, at du fordi du er journalist sidder med den endegyldige sandhed er ikke bare arrogant, det er decideret dumt. Og så er jeg ikke engang kommet ind på, hvor snigskytte-agtigt det er, at du hænger en anden person ud på den her måde. Din “artikel” og punktopdeling er hverken sympatisk eller særlig professionel. Hverken i dine arbejdsmetoder eller i din research. Det er sgu nok derfor du sidder og skriver om sponsorprodukter og behandlinger på en lille ubetydelig blog, i stedet for at have et rigtig job i skønhedsbranchen. Just food for thought!

Pernille

Et perfekt eksempel på man ikke skal tro på alt hvad man læser! 🙂 Det giver virkelig stof til eftertanke, når jeg personligt sluger alt hvad skønhedsredaktørerne skriver.
Virkelig godt skrevet på en stor og betydelig blog! 🙂

Pudderdåse Katja

Tak Pernille 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *