Farvel til bind og tampax: Længe leve Mooncup

05.05.12

img_5526

Foto: Meluna

Nej, dette handler ikke om skønhed. Eller jo, måske en form for indre skønhed? Men det handler om noget, som alle kvinder burde vide – nemlig at der er en chance for at slippe for bind og tampax og få et helt nyt forhold til sin menstruation.

Det kan godt være, det lyder lidt frelst, men jeg har det virkelig som en, der har set lyset. At slippe for bøvlet og ubehaget med tampax og i stedet gå over til Mooncup har gjort så stor en forskel for mig og mit liv, at jeg fortæller det til alle, der gider høre på det – og også alle, der ikke gider. Helene gjorde det for mange mange år siden. Jeg har aldrig forstået hende – det gør jeg nu.

Mooncup’en, som i virkeligheden er et varemærke, det rigtige navn må være en menstruationskop, har haft følgende fordele for mig:

  • Holder totalt tæt – ingen lækage
  • Kan indeholde meget mere end tampax og bind (tre gange så meget som en super size tampax)
  • Forkortet menstruation (noget med det vakuum den laver)
  • Langt langt færre menstruationssmerter
  • Mindre ubehag generelt – kan slet ikke mærke, jeg har den på
  • Plads i badeværelsesskabet og håndtasken, hvor der før var fyldt op med bind og tampax
  • Meget meget skånsom i en periode, hvor jeg havde nogle særlige underlivssmerter

Jeg har virkelig kun fordele at nævne ved Mooncup’en. Jeg savner absolut intet ved det gamle. Det eneste er, at det tager noget tid at lære at bruge den. Ja, jeg har også siddet og tænkt “Får jeg nogensinde denne ud igen, eller skal jeg en tur på skadestuen, hvor de kan grine af mig?” Der er rigtig mange gode ressourcer på nettet, blandt andet Mooncups advice centre og deres kundeservice, hvor man gerne må stille dumme spørgsmål. Og der er en hel Livejournal gruppe kun til emnet. Regn med at der går et par cyklus, hvor du lige skal lære den at kende.

Jeg har selv brugt de sidste par år på at ryste på hovedet af Helene og alle mindre andre veninder der brugte den og tænke kæft, nogle spelthippier, og nej, tak det er lidt for naturligt til mig. Jeg kan kun sige, at det er mig, der tog fejl. Meget fejl.

Jeg kender mange, der har prøvet den. Jeg kender ingen, der er vendt tilbage.

Her kan du købe det
Mooncup er et engelsk mærke, som både Helene og jeg bruger. Der findes også Divacup, Ladycup og mange andre. At begynde at diskutere, hvilken der er bedst, er som at forsøge at blive enige om mørk eller lys chokolade smager bedst. Det komme helt an på din krop. Prøv dig frem.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
45 kommentarer
Louise

Hehe, mange af mine veninder har også en, og jeg har villet købe en i lang tid. Også lidt fordi jeg så kan få lov til at have en “kusserolle” at koge den i efter hver periode ;P
En af mine bekendte forsker desuden i menstruationsblod, og blogger her om mooncups og en ekstra lille sidegevinst 🙂 :
http://moistsomoist.org/2012/05/03/why-everyone-should-use-a-menstrual-cup/

Pudderdåse Helene

Hej Louise!
Tsk Tsk…en Kusserolle…ROFL!
Min ryger ind sammen med håndklæderne.
Mvh. Helene

Cecilie

Kanon indlæg, skal helt klart undersøges nærmere. Og tusind tak for, at I aldrig er bange for at tage anderledes emner op:-)

Pudderdåse Katja

Tak Cecilie 🙂 Dejligt det kan bruges 🙂

Sara

Jeg købte også en og har indtil videre fået brugt den ved min sidste menstruation. Jeg mærkede helt klart en stor fordel og har ingen planer om at gå tilbage.
Lige 2 ekstra råd:
1) Stilken på koppen kan godt genere. Man kan sagtens få koppen ud hvis man klipper den helt af (det gjorde jeg), for den sidder jo meget lavere end en tampon.
2) Hvis den gør ondt at tage ud, er det fordi vakuumet stadig er på plads. Klem om bunden af koppen indtil den løsner i en af siderne og så skulle den ikke gøre ondt at tage ud længere. Man skal ikke hive i stilken (specielt svært hvis man jo har klippet den ud).
Derudover er det fedt at flere danske kvinder hører om menstruationskopper, for de er virkelig smart!

Karin Sørensen

Hvor er det altså bare godt I to Pudderdåser tager sådan nogle emner op!
Tak for det 🙂
god aften til jer alle
Karin

Pudderdåse Katja

Tak Karin 🙂

Sheila

Hej pudderdåser
Ved godt jeres indlæg efterhånden er lidt gammelt, men håber stadig i kan hjælpe mig.
Jeg har nemlig en menstruationskop, men jeg har simpelthen så mange problemer med at få den ud. Derfor er jeg desværre gået tilbage til bind og tamponer 🙁 men vil selvfølgelig helst bruge min kop, men tør simpelthen ikke fordi jeg er bange for jeg ikke kan få den ud igen :S
Så har i nogle gode råd til hvordan jeg nemmest får den ud og ‘genvinder’ min tillid til den? 😀 Jeg kan se på jeres billede at der også findes modeller med en ring eller en bold forneden så men har noget at tage fat i, hvor kan disse købes?

Pudderdåse Katja

Hej Sheila
Jeg har ikke prøvet nogen af dem med ring eller lignende på, men nogen er glade for dem. Jeg har haft helt samme problem som dig med cuppen, der føles som om den skal forsvinde. Og man begynder at overveje, hvad de mon siger på skadestuen, når man kommer ind for at få den fjernet… Har også helt alvorligt siddet og spekuleret på, om min mand mon ville kunne tage den ud for mig. Er der ikke et afsnit af Sex and the City hvor Samantha fjerne Carries pessar=
Jeg har bare en meget dyb og bagudvendt livmoderhals. Sådan er det – det behøver ikke forhindre brugen af en menstruationscup. Men det er lykkes mig at blive gode venner med den på følgende måde. Følgende tips har hjulpet mig (sarte sjæle må stoppe her, jeg giver kun den brugbare forklaring):
1. Slap af! Hvis du er anspændt (og det bliver man hurtigt, når man panikker over ikke at kunne få den ud), så spænder du i bækkenet, og så bliver den siddende. Hvis ikke det virker, så stop, slap af og kom tilbage 10 minutter senere.
2. Sørg for at du HAR været på toilettet, før du prøver – hvis der er noget i blæren eller i endetarmen, der trykker, så gør det meget sværere.
3. Brug din bækkenmuskulatur til at presse cuppen ned mod udgangen af skeden, så du kan nå den (hvis dit problem også er at den er uden for rækkevidde). Du skal kort sagt føde den. Når du lærer at mærke efter, hvordan det føles, så er det et eller to små knib, og så er den fremme, så du kan nå)
4. Få en finger op langs kanten (det kan jeg ikke), eller alternativt knib sammen om bunden og vrid let i den (det er det, jeg gør), så du kan mærke vakuumet slipper. Så skulle den være lige til at tage ud.
Det VIGTIGSTE er at du ikke forsøger at stikke en halv arm op og hive den ud med vold og magt (pardon my french). Det kommer aldrig til at lykkes. Stille og roligt presse den ned med bækkenet og så vrikke lidt i den.
Hvis du bare hiver i den, så er det ikke bare umuligt – det gør også temmelig ondt. Vakuumet er ret stærkt.
Jeg håber det hjalp – og ellers så spørg endelig igen. Jeg kan også varmt anbefale dette forum til den slags spørgsmål. Jeg ved intet sammenlignet med de damer: http://menstrual-cups.livejournal.com/
Og så var producenten af min cup også rigtig søde til at svare på spørgsmål. Prøv at spørge dem, du har købt din fra.
Kh. Katja

mm

Det er nu næsten et år siden, jeg læste dette indlæg og tænkte, at jeg måtte have fat i sådan en menstruationskop. Der skulle dog gå flere måneder inden jeg besluttede mig for at købe en – og jeg har netop prøvet den for første gang! Indtil videre må jeg sige, at jeg er meget positivt overrasket.
Jeg har ikke oplevet menstruationssmerter (det plejer jeg at have, når jeg bruger tamponer), der er ingen lækage OVERHOVEDET, ikke engang om natten (hurra), på trods af det er første cyklus, jeg anvender den, og så er det bare generelt rart, at man ikke skal tømme den konstant. Jeg er derfor rigtig tilfreds med mit køb, og jeg tror ikke, jeg vil komme til at bruge tamponer igen. 🙂

Pudderdåse Katja

Ej hvor er det en dejlig kommentar at få. Det er jeg glad for at høre – jeg håber, at det vil bliver ved med at gå så godt 🙂

Trine

Jeg tænker… skal man ikke bruge bind alligevel til sidst, for man opdager jo ikke ellers hvornår man er færdig med at bløde?
For mit eget vedkommende ændrer blodet sig da den sidste 1-2 dage inden det stopper 100%, og det ville jeg jo ikke rigtigt lægge mærke til, hvis jeg havde koppen i 4-8 timer, tænker jeg.
Det kan godt være at alt dette giver sig selv, når man kommer igang.
Det var bare noget jeg lige kom til at tænke på…

Pudderdåse Katja

Nej, det behøver du ikke – men jeg forstår godt dit spørgsmål. Der sker ikke noget ved at have en cup siddende uden at du menstruerer imens. Den udtørrer jo ikke. Så det gør ingen forskel, at du er stoppet med at bløde.

Madeleine

Ih, hvor er det smart! Derfor gik jeg straks i gang med research og fandt frem til at jeg gerne ville have en Fleurcup. Sådan en købte jeg også, og er i gang med at bruge den:) Mit spørgsmål er bare hvilken sæbe de mener man skal bruge til at rengøre den med? Altså lugtfri mild sæbe, ville baby-shampoo så være helt forkert? Eller måske intimsæbe?

Helene Randløv

Hej Madeleine
Mine ryger ind med håndklæderne på 90 grader. Udover det bliver de vasket med helt almindelig uparfumeret håndsæbe.
Kh. Helene

Madeleine

Ah, OK! Tusind tak!:)
Jeg har også lige et andet spørgsmål: Jeg ved godt at som førstegangs bruger, kan det være lidt tricky at bruge den, men er det meningen at man mærker den hele tiden?:/

Helene Randløv

Hej Madeleine
Hvis du kan mærke den, sidder den forkert! Simpelthen… ÆÆÆhhh altså det bliver jo sådan lidt personligt…
Den skal foldes så den nærmest er kvart, op med den og slip. Derefter drejer du den en halv eller hel omgang rundt og derefter skubber du på spidsen med fingeren.
Hvis den har sådan en gummipind for enden af spidsen, så kan du roligt klippe/skære den HELT af, det løste i hvert fald problemet fuldstændig for mig.
Kh. Helene

Madeleine

Nååååååååh! Jeg har ladet “pinden” blive siddende fordi jeg var mega bange for at jeg så ikke ville kunne få koppen ud igen:D Det har faktisk også været ret svært at få den ud uden pinden, men det må jeg da lige prøve så.
Fleurcup’en er ret svær at folde fordi den er så stiv i det, så det er nok fordi jeg også kommer til at slippe den for tidligt. Men jeg håber at det kun er grundet begyndervanskeligheder:)
Tusind tak for svar, det hele giver lidt bedre mening nu:D

Jane

Ved godt denne tråd er gammel, men er lige begyndt at bruge menstruationskop, og har virkelig problemer med at få den til at sidde rigtigt og at få den til at folde sig ud. Har læst, at den skal kunne dreje rundt, men det kan den slet ikke, og når jeg hiver den ud kan jeg mærke, når den er næsten ude, at den for at komme ud folder sig tilbage til den måde som jeg foldede den for at få den ind, så må den da ikke have foldet dig ordentlig ud? jeg er lidt nervøse for f.eks. for at tage ud at bade med den i hvis den ikke sidder ordentlig fast, for hvad hvis der kommer vand op og fylder den, som der slet ikke er plads til i den? Jeg har nu mens og den folder sig stadig ikke helt ud tror jeg, kan i hvert fald SLET IKKE dreje på den!! kan den godt sidde rigtigt selvom jeg ikke kan dreje på den og kan jeg godt tage ud og bade med den så selvom den også “folder sig tilbage” når jeg tager den ud??

Helene Randløv

Hej Jane
Jeg håber, det stadig fungerer for dig efter vejledningen i går :-*
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *