MAC har åbnet dansk webshop

Om krop, vægt og folk der skal passe deres egen næringsvej

Katja, nytår 2008

Jeg bliver lige nødt til at kaste lidt opmærksomhed i Katrines retning. For hendes indlæg i dag synes jeg er noget af det bedste, hun har skrevet.

Alle, der synes, at Katrine (eller Kia eller Ditte eller nogen af de andre labre siv, der får den slags tåbelige kommentarer) er blevet for tykke, kan komme her, så skal jeg sætte mig på dem. Jeg vejer nemlig 87 kilo, er 182 høj og har et BMI på 26 og er derfor pr definition stadig overvægtig (selvom jeg er en tredjedel mindre end på billedet fra 2008 ovenfor, hvor jeg sjovt nok OGSÅ havde det rigtig godt med mig selv). Helene sætter sig øverst, så vi kan mase til, hendes BMI er højere end mit (tror jeg nok, vi er ret ligeglade begge to).

Luk nu arret!
Og hvad sker der for folk, der kommenterer andres vægt? Efter jeg har tabt mig er jeg blevet spurgt et par gange af velmenende folk, hvad de skal gøre ved den og den ven eller kollega for at gøre dem opmærksomme på, at det nok er en god ide, at de tænker lidt på vægten.

Øh… Jeg tror nok, din gode ven er mere end pinligt klar over problemet selv. Du skal nok bare lukke arret, tie helt stille og vente på, at vedkommende selv beder om hjælp.

Et par stykker, hvis navn jeg ikke skal nævne, gjorde det også, da jeg vejede mest. “Søde Katja, jeg har tænkt over det her, og jeg synes, du skal vide, at du nok skal gøre noget ved din vægt”.

“Guuuud er det rigtigt? Jeg havde søreme slet ikke selv opdaget, at jeg har taget 35 kilo på! Ej hvor er jeg glad for, at du fortæller mig det, jeg havde slet ikke selv set det…” (Indsæt selv ironi).

Katrine, du er et smukt menneske både udenpå og indeni, og folk skal lære at lukke arret!

I øvrigt synes jeg, at det er et interessant fænomen, at ud af de mange hade-kommentarer vi får (det gør alle bloggere), så har vi aldrig fået en om, at vi er fede og grimme (selvom vi rent faktisk ER fede i modsætning til de andre lækre sild, der er omtalt her). Vi har aldrig fået en eneste grim kommentar på vores udseende. Til gengæld bliver vi ofte i anonyme kommentarer beskyldt for at være uvidende, dumme, ikke researche og ikke at have forstand på det, vi skriver om. Hvorimod de smukke kvinder bliver beskyldt for at være fede og grimme. Kan man heraf konkludere, at den slags hade-kommentarer måske handler mere om afsenderen selv?

 

 

30 kommentarer

 • NEMLIG JA!!!!

  :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Rigtig godt skrevet. Jeg er godt nok i den anden skala (eller var – der er en baby der pt. har bygget godt ud) og er udfra BMI-skalaen undervægtig. Til mit først besøg hos jordemoderen, var hun efter mig og mente at jeg havde en spiseforstyrrelse. Men nej, sådan ser jeg (og resten af min familie) ud, og jeg har det godt med mig selv. Det skar i hjertet at skulle blive fremstillet som en med spiseforstyrrelser. Som Katrine også skriver, er vægten bare et tal. Det vigtigste er at man hviler i sig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det er så frygteligt! Jeg har et par veninder, der er undervægtige. (Både med og uden spiseforstyrrelser) Og det er som om, at være undervægtig er en carte blanche til at folk må kommentere din vægt. Så er det ok at folk siger højlydt, at man skal spise noget mere, have noget sul på kroppen osv osv. Selvom det er fuldt ud lige så sårende som at sige til en overvægtig at hun er fed.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lonnie

   Den tendens har jeg også lagt mærke til, Katja! Og undret mig højlydt over.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt at se at diverse bloggere står bag hinanden, mod disse ondskabsfulde kommentarer! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak :-)

   Men det handler vel i bund og grund ikke om bloggere. Det er ligegyldigt at vi er bloggere. Det handler om kropssyn og hvordan vi behandler hinanden som mennesker.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Stor respekt til dette indlæg! det tager jeg virkelig hatten af for.
  Vi kvinder er pænest med former! Det er min personlige mening.
  og en lang række undersøgelser viser også at mænd bliver mere tiltrukket af kvinder med lidt ekstra på sidebenene, om det er bevidst eller ubevidst.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   How lovely that you are simply turning the problem around, saying that women without what you call “shape” isn’t as beautiful as women with “shapes”! (Although I’ve many times wondered what a person without shapes would look like, I have yet to find an answer…)

   What difference does it makes what men think of women or not? This is about women feeling good about themselves, no matter what size you’re in. It’s not about craving for men’s desire and approval.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Patricia

  Jeg ville egentlig bare sige, at jeg synes I er smukke og fantastiske :)
  Tak for en dejlig blog, der hjælper mig lidt på vej i junglen af produkter

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lækkert med et ordentligt indlæg fra nogle fornuftige kvinder! Netop nu er jeg faktisk på kur – ikke for at blive super slank, men for at få en bedre kondi (at blive forpustet fordi, man bor på anden sal, går jo bare ikke), og jeg må faktisk indrømme, at jeg tænkte: “Hey, jeg er jo også en babe så!”. Overvægtig eller ej, så er I dælme nogle skønne og smukke kvinder! SÅ inspirerende!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne J

  Jeg elsker jer begge for, at I altid får sagt tingene på den helt rigtige måde. Respekt!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Typisk kvinder!!!!!!

  Hvad blev der af søstersolidariteten og rummeligheden?
  Der er så uhyggeligt mange mennesker (især kvinder) derude med dårligt selvværd :-(

  Jeg er efterhånden blevet rigtig god til at navigere uden om den slags trunter, så jeg bliver helt paf, når jeg bliver mindet om, hvor infame de kan være!

  Tak for en blog der stråler langt væk af selvaccept og selvværd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du har et skarpt pen og skriver så det kan forstås uden at fornærme nogen. Godt gået, og godt sagt. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zainab

  I er smukke! ;) Men et rigtig godt indlæg :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh ja… pas eget fodertrug (ja, jeg er ikke helt så høflig) og lad mig spise min isvaffel med fire kugler i fred!

  Sådan havde jeg det, da min vægt på sit højeste også selvom jeg kun lige lå omkring de 30 i bmi.

  Begynder man at fortælle omkring sig, at man har gang i et vægttab, så kommer der gerne stikpillerne eller blikkende der siger: Må du virkelig godt spise det der, eller du skulle måske vælge vindruer i stedet for den der chokoladebar.

  Men okay, hvis folk ikke kommenterer på vægten, så er det noget andet.
  Her har det været hvorfor jeg ikke farvede øjenbryn eller hår… og det er sagt direkte til mit ansigt.

  Kvinde er kvinde værst – hvis man spørger mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Da jeg var teenager var jeg MEGET tynd. Måske fordi jeg skulle gro de 183 cm jeg er endt på. Min sundhedsplejerske beordrede mig til at drikke sødmælk – minimum 1L om dagen – og så skulle jeg have en alvorlig snak med min egen læge. Som sagt, så gjort. Min mor og jeg tog til lægen for at få en snak om hvordan jeg tog på. Lægen kiggede på mig 2 sekunder, derefter min (ganske almindelige og næsten lige så høj som mig) mor i 2 sekunder, og så sagde han “Hvordan så du ud da du var teenager” (henvendt til min mor), hvorefter vi blev enige om, at sundhedsplejersken da vist ikke var helt klar over, hvordan kroppen udvikler sig.

  Det jeg vil sige er, at selvfølgelig er det vigtigt, at man er opmærksom på både overvægt og undervægt i skoler, sundhedssystemer mv. Men det vigtigste er sgu da at tænke på sundhed og selvværd. Hvis min sundhedsplejerske havde brugt 5 min på at tale med mig i stedet for at problematisere min vægt, ville hun straks vide, at hele min familie er høj, og at vi altså voksede så hurtigt, at vi ikke kunne spise nok. Og at jeg havde et fint og normalt forhold til mad. Det har jeg heldigvis stadigvæk, selvom jeg da heldigvis er blevet et par kilo eller 10 større.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette

   Efter mit første besøg hos skolesundhedsplejersken, blev mine forældre hurtigt mistænkt at sulte mig. Fantastisk at de drager så hurtige konklusioner, i stedet for at sætte sig ind i hvert barn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg har stor respekt for, at du gør opmærksom på Katrines fremragende indlæg.
  Da jeg læste det tidligere i dag var jeg intet mindre en chokeret. – Hvilket jeg stadig er. Det er fuldstændigt forkert og sygeligt at folk har behov for at kommentere på hvordan andre folk ser ud – og i øvrigt er deres idealer helt hen i vejret når de mener, at en pige som Katrine er tyk. De skulle skamme sig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilia

  Ja, hadekommentare er noget lort, men vil ikke give jer ret i, at hvis ens ven/inde er skadeligt overvægtig, for ja, selvfølgelig ved personen det godt selv, men det kan være svært for nogen selv at bede at om hjælp, og det kan derfor være rart at vide at ens veninde hjælper en, også selvom det måske ikke altid er lige sjovt.

  Når jeg prøver at spise mindre slik, har jeg absolut intet imod at mine veninder siger til mig at jeg nok ikke skal spise chokolade – så ved jeg at de støtter mig og ikke siger det for at være ondskabsfulde!

  Hvis man tager sådan nogle kommentarer som en fornærmelse, så tror jeg ofte også at det er mere fordi at man har dårlig samvittighed over at spise en chokoladebar – og ikke vindruer.
  På samme måde som når man føler at alle kigger på en, fordi at man har fedtet hår ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Har så absolut ikke dårlig samvittighed over at spise chokoladen frem for vindruer, seriøst jeg har tabt mig 14-15kg til trods for at jeg også har spist chokolade, kage og andre “forbudte sager” – derfor hvis jeg ikke har bedt om folks mening, om jeg skulle vælge vindruerne fremfor chokoladen, så bedes de venligst, men bestem flette og nøjes med at tænke at den “tykke” trunte her måske burde overveje vindruerne.

   De velmenende råd bliver nemlig ind imellem lidt for velmendende – og har man hørt på dem de første 10 gange, så bliver det altså en anelse trættende i længden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  hørt, hørt!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Dejligt indlæg!

  Jeg blev egentlig ret chokeret, da jeg læste Kathrines indlæg. Hvorfor skal folk blande sig i hendes vægt?! Jeg er egentlig lidt træt af kvinder, der hele tiden skal kommentere på andres vægt. Folk ser forskellige ud og har forskellige idealer. Det en privatsag og nogle gange skal man ikke sig noget, hvis man ikke har noget positivt at sige.

  Tak for en helt igennem fantastisk blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Jeg kan kun tilslutte mig koret ovenfor – fantastisk indlæg!

  Det chokerede mig at læse Katrines indlæg. Hvor afstumpede er det nu lige folk har lov at være – har de sprunget en sikring?? Og hvad pokker bilder de sig egentlig ind??
  Jeg håber faktisk, de klaphatte læser med her, for det er da dem, der har nogle særdeles alvorlige problemer – ja, jeg tror, man kan søge læge til den slags.
  Som du skriver Katja, er man da selv udmærket godt klar over de ømme punkter, som man (alle) går rundt med – ingen er (heldigvis!) perfekte – men folk behøver da ikke at være ondskabsfulde og vade rundt i det.

  Jeg har oplevet at få mærkelige og irriterende kommentarer fra min svigermor!
  Af natur er jeg MEGET bleg (nærmest skummetmælks-blå), fregnet og lettere rødhåret. Efter en periode med farvet hår gik jeg langsomt over til min naturlige hårfarve, som i mellemtiden var falmet lidt til den grålige side… “Ihh, du er godt nok blevet tidligt gråhåret, hva’…” Ja, surprice… jeg er 40+, hvad havde du forventet.
  Eller denne her: “Hold da op, hvor er du bleg… Kan du ikke tåle solen?” Jo, i små doser – og så smører jeg mig altså også med et godt lag solcreme.

  Hvis jeg var ligesom gemen, som de spader, der kommenterede hos Katrine, kunne jeg have givet min svigermor igen af samme skuffe…”Du ligner en tør, gammel rynket rosin… nåh ja, du har jo heller aldrig nogensinde brugt solcreme”.
  Men sådan er jeg ikke… Det er jo hendes egen sag – jeg kan være – og er – så fløjtende ligeglad; det er heldigvis ikke min krop, det går ud over.

  Summa summarum – folk skal nemlig bare flette næbbet og passe sig selv, hvis de kun har noget negativt at sige!
  Gad i øvrigt godt vide, om det kun er her i Danmark, at folk (kvinder) er så “ærlige” overfor hinanden??

  Mange klem til alle Jer, der er blevet “overfaldet” af sårende bemærkninger fra “kloge og velmenende” personer…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ehm, what? De tre blogs du linker til flyder jo med slank skønhed?!
  Hvis du beslutter dig for at sætte dig på de tosser vil mig og min brede røv gerne hjælpe.

  I det hele taget forstår jeg ikke det skal være et issue, man følger vel bloggen for hendes stil, ikke hendes krop.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin Sørensen

  Hej Katja!

  Befriende ord du kommer med der!!

  Det er ren og skær ondskab at kommentere folks vægt direkte eller indirekte, den gammel velkendte ‘ud-mellem-sidebenene’!!

  Jeg er ligeglad med om folk kommer med kommentarer fordi de er ‘bekymrede’ – vel er de ej! De nyder bare at der er én som de synes er mindre perfekt end dem selv!

  Jeg er absolut ikke blandt de tyndeste – men det gik op for mig da jeg fyldte 40, at jeg slet ikke ønsker at blive tynd! Jeg har brug for lidt huld – og jeg er så glad og taknemmelig for at jeg er frisk og sund, og i god fodertilstand :-D

  God uge til jer alle!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thumbs up!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gigi

  Årh hvad. Skønhed er ikke lig med slank. Og der er også mange slanke mennesker som er smukke. Der er masser af smukke kvinder som har et BMI der er over 25. Det kan da være ligemeget med det BMI.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Katja
  Endelig bliver der taget hul på debatten om kropsidealer. Vi kvinder er ALT for fokuserede på vores udseende og vægt! Vi fylder vores liv med negative tanker om os selv, istedet for at nyde livet – vi har jo kun det ene!
  Her et citat fra verdens største sexsymbol der siger det hele

  “Imperfection is beauty, madness is genius and it’s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.
  When it comes down to it, I let them think what they want.
  If they care enough to bother with what I do, then I’m already better than them anyways.”
  ― Marilyn Monroe

  Jeg er selv den lykkelige ejer af en timeglasfigur og plus size modeblogger. Jeg har selv lagt hoved(hjertet) på bloggen og været hudløst ærlig omkring mig og min krop. Idet jeg ønsker en kroprevolution, for vi kvinder kommer i mange skønne størrelser og det er på tide vi alle indser dette istedet for at hade os selv eller andre!

  Kærligst
  Ditte
  http://marilynscloset.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for dig, Katja. Jeg insisterer i øvrigt på at kalde mig tyk frem for stor, plussize, buttet eller kurvet, fordi der er saft og kraft i det ord, men jeg vil stadig gerne have mig frabedt at få kommentarer om, at jeg er tyk. Jeg ved det jo godt, og i det hele taget er det en uskik at kommenterer hinandens udseende, om man så er giraf, flodhest, mus, myndehund eller løve. Derimod er det nok dejligt for de fleste af os at få et kompliment, hvis det går på, at et andet menneske har lagt mærke til vores outfit, udstråling, hår eller de smukke ankler. Søstersolidaritet er nemlig smukt..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tulle

  Respekt

  ..Intet mindre!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MAC har åbnet dansk webshop