Fup eller fakta: Mineralsk olie – skadeligt kemikalie eller god hudpleje?

22.03.11
Kløver Vaseline

Kløver Vaseline

Mineralsk olie er blevet lagt for had i de seneste år. At petrolatum eller mineralsk olie i virkeligheden er skadelig for huden er en af de mest udbredte myter indenfor moderne hudpleje. Godt skubbet på vej af de økologiske kosmetikproducenter er det blevet en udbredt opfattelse, at mineralsk olie skulle være skadeligt for huden.

Det er lidt pudsigt, for det er de selvsamme firmaer, der prædiker brugen af mineralsk makeup, så hvordan mineralsk makeup er godt, mens mineralsk olie er skidt, det har altid undret mig.

Jeg har med inspiration i denne side på Pureshop, som advarer mod brugen af mineralsk olie sat mig for at skille fup fra fakta, når det kommer til mineralsk olie, petrolatum eller god gammeldags vaseline, som det jo i virkeligheden er.

Påstand: De mest brugte fedtstoffer i de fleste cremer er mineralske olier, som er billige spildprodukter fra råolie.
Fakta Det er fuldstændig korrekt. Mineralsk olie er en af de mest udbredte ingrediens i kosmetik, fordi det er en af de mildeste og sikreste fugtgivende ingredienser, vi kender, og der er meget lille risiko for allergi forbundet med det (se for eksempel Cosmetics & Toiletries, januar 2001 og Cosmetic Dermatology, september 2000.)

Det er samtidig kendt som rigtig godt til at hele huden og en af de mest effektive fugtgivende ingredienser, vi kender. Stoffet har været brugt i hudpleje, siden det blev opdaget i 1870 i USA, og det er siden belyst i utallige og atter utallige undersøgelser, men hvis jeg skal nævne en henvisning kunne det være Cosmetics & Toiletries i februar 1998.

Det er også fuldstændig korrekt, at det er et biprodukt fra råolieindustrien. Men der er ingen som helst lighed mellem petrolatum og råolie. Overhovedet. Det svarer til at sammenligne planteolie med naturgas. Og man skal for guds skyld heller ikke forveksle ordene petrolatum og petroleum, det er ikke det samme, det er to forskellige ord.

Påstand: De tilstopper porerne i huden
Fup Faktisk kan petrolatum ikke blive helt fast og dermed ikke blive solidt og danne propper i porerne. Så det er en af de typer fedtstoffer, der har mindre chance for at tilstoppe porerne. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig aldrig en god idé at bruge fedtstoffer og olier på fedtet hud, men det gælder, hvad enten det er planteolier eller mineralske olier.

Påstand: De forhindrer huden i at ånde
Både og Dette er til en vis grad korrekt, men det er en god ting. Mineralsk olie har evnen til at beskytte huden mod luftens påvirkninger, men det er derfor, den er så god til at beskytte huden, hele huden og beskytte eksem og sart hud. Men det er ikke det samme, som at de kvæler huden, det har ikke nogen negativ effekt på huden, kun positiv og beskyttende.

Påstand: Din hud bliver afhængig af olierne og begynder at skalle, når du stopper med at bruge dem
Fup Dette er der intet videnskabeligt belæg for at sige. Huden kan ikke blive afhængig af nogen fugtstoffer, og der er ingen af de utallige undersøgelser, der er lavet af petrolatum, der tyder på, at der skulle være nogen bivirkninger. Tværtimod er det som sagt et af de bedste midler mod tør hud, vi kender til.

Påstand: Når du skifter fra produkter med mineralske olier til hudplejeprodukter baseret på naturlige planteolier, laver huden en mini-detox for at rense de tidligere giftstoffer ud.
Fup Altså hold da op. Hvad skal man sige til sådan en? For det første er der ikke nogen giftstoffer at rense ud, for det andet kan man ikke detoxe huden, for det tredje kan planteolier ikke lave nogen detox, og for det fjerde er der ikke noget belæg for at sige, at der er noget som helst sundt ved en detox. Faktisk tværtimod.

Og til sidst en lille personlig erfaring. Jeg er vokset op hårdt plaget af børneeksem gennem hele min barndom. Hvis ikke jeg havde haft en god solid uparfumeret fedtcreme fra apoteket med masser af mineralsk olie, tør jeg slet ikke tænke på, hvor min hud ville være i dag. Min søn fik som helt lille, cirka 3 måneder gammel tegn på samme børneeksem, det lader desværre til at være gået i arv. Men intensiv smøring på lægens anbefaling med fedtcreme med MASSER af mineralsk olie har 7-9-13 holdt det nede indtil videre.

Hvad er jeres holdning til mineralsk olie?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
81 kommentarer
Pudderdåse Katja

Tak for de pæne ord Karen.
Kh. Katja

Jørgen Ravn Juncher

Kære Pudderdåser…
Må blot lige pointere at mineralske olier og mineral makeup ikke tåler sammenligning…
Mineraler er vigtige for kroppen og for huden – Præcis som en kæden er for cyklen!
Når det er sagt så er mineralske olier en helt anden snak, som man ikke kan indblande når talen falder på mineral makeup…
Som makeup artist på 6. år kan jeg skrive blankt og rungende under på at alle (ALLE) mine modeller er yderst veltilfredse med at jeg har skiftet mine gamle mærker ud til nu kun at bruge Jane Iredale…
Synes det er en skam hvis mineralsk olie og mineral makeup på nogen måde nogensinde bliver kædet sammen…
Kh Jørgen R. Juncher

Pudderdåse Katja

Tak for dit input Jørgen 🙂 Men min pointe er jo netop, at mineralsk olie er en fantastisk ting. Faktisk er jeg langt hen ad vejen gladere for mineralsk olie end mineralsk makeup. Jeg har i hvert fald et højere forbrug af førstnævnte 🙂 Min pointe er: Der er ikke noget galt med nogle af delene og derfor heller ikke nogen grund til, at det skulle være problematisk for nogle af delene at blive kædet sammen med hinanden.
Og stort tillykke med dit nye job 🙂
Kh. Katja

Snezana

Da jeg er løbet tør for mandelolie, vælger jeg at bruge en babyoile fra netto til mine skal-tørre ben. Men en stemme indeni siger jeg skal google ingredienserne på bagsiden.
paraffinum liquidum ; http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20060910194903AADjNkn
hmmm jeg er godt nok ikke meget begejstret for at læse svarene, især da jeg har anvendt babyolien direkte på min hud. Dagen efter kan jeg konstatere at jeg sveder mere og på underlige steder som skinneben 🙁
Det kan godt være mmineral olie har gode egenskaber til hudpleje, men hvorfor er der ingen der snakker om at det er kræft fremkaldene ?

Pudderdåse Katja

Fordi det IKKE er kræftfremkaldende. Det er absolut endnu en internet-skrøne og urban myth. Brug du den med absolut sindsro.

Snezana

Jeg håber du har ret, synes også det vare et ret skræmmende svar jeg fandt på linket, og især hvis det bliver brugt i 98% af kosmetik produkter, incl. creme fra apoteket 🙂
Tak for svar 🙂

Pernille Larsen

Jeg har konsekvent undgået mineralske olier (og fedtstoffer) længe, netop fordi jeg har tendens til uren hud. Min kosmetolog anbefalede det, og ud fra jeres indlæg kan jeg forstå, at det har været det rigtige at gøre med min hudtype? 🙂

Pudderdåse Katja

Ja, det lyder fornuftigt, hvis din hud er fedtet? Så giver det god mening. Fedt på fedtet hud er der ingen grund til 🙂

Solveiga

Jeg er en smule forvirret..er mineralske olier godt for fedet hud eller det er ikke godt for fedet hud?

Katja Moikjær

Ingen af delene. Du kan bestemt ikke behandle uren eller fedtet hud med mineralsk olie. En fed creme vil også være skidt. Alle fede produkter og olier er en meget dårlig ide til fed hud.
Men mineralsk olie tilstoppet faktisk porene mindre end mange planteolier.

Mads Timmermann

Hej Katja
Meget flot artikel, og som jeg selv skriver i min artikel ( http://www.danishskincare.dk/artikler_gode_raad/hudpleje/generelt/er_mineralsk_olie_forfaerdeligt/ ):
“Den mineralske olie, der anvendes i hudplejeprodukter er certificeret og det er helt sikkert og potentielt beroligende og sundt for huden.”
… så er jeg fortaler for mineralsk olie.
Vi skal passe på med og tro, at “naturligt” er lig med godt for huden. Vi kan sagtens spise og drikke en citron, men putter vi citron på huden (hvem har ikke prøvet det, når man laver mad), så gør det voldsomt ondt og giver rød hud = ikke godt.
Velskrevet flot artikel, som jeg støtter 100 %! 🙂
Kh fra Mads,
Danish Skin Care

Pudderdåse Katja

Hej Mads
Mange tak skal du have. Vi er absolut helt enige 🙂
Kh. Katja

Jens-Christian

Hej 🙂
Jeg kunne godt ønske mig en kildehenvisning til dine fup omkring planteolier. Jeg er på min uddannelse, selv blevet tudet ørerne fulde omkring det faktum, at man som menneske, bør holde sig LANGT fra kemisk fremstillede stoffer som petrolatum, paraffinum osv.
Hvor er dine referencelister????
Og vil du ha’ min meget klare holdning til mineralske olier, så kommer den her:
Alt er relativt – men naturen har altid ret.

Pudderdåse Katja

Hej Jens-Christian
Hvilke kildehenvisninger helt præcis? Jeg vil meget gerne finde dem til dig, men der er adskillige kildehenvisninger gennem mit indlæg, så jeg er lidt i tvivl om, hvad det helt præcis er, du mangler henvisning på?
Kh. Katja

Mette

Jeg har en lidt sensitiv og irriteret teenage hud. Men mineralsk olie har aldrig på nogen måde skadet eller irriteret min hud – tvært i mod.
ca. 1-2 aftener om ugen lægger jeg et tyndt lag helt almindelig vaseline i ansigtet. Ligesom en slags fugtgivende ansigtsmaske. Næste morgen er min hud klar og blødt (:

Felix

Hvor bliver man dog træt af at læse det der evindelige pladder, at noget skulle være bedre fordi det er ‘naturligt’ hvad det så end betyder.
Botulinum toksin er så naturligt som noget bliver, det er et protein produceret af en fin lille bakterie ved navn Clostridium Botulinum. Toksinet er verdens dødeligste gift. Militær nervegas, 100% kunstigt fremstillet, er intet til sammenligning.
Solarier giver på 12 minutter samme bruning af huden som solen gør på 60 minutter – men på 12 minutter en langt mindre dosis af den kræftfremkaldende UVB end den tilsvarende time i solen.
Og hvad er det vi er allergiske overfor? Parfume, nikkel? Ja, men det er langt nede på listen i forhold til de to værste: pollen og dyr!
Ja, jeg beklager tonen, men jeg bliver bare lidt frustreret over gang på gang i sådanne debatter at læse ting som det Raz-Spa skriver. Og nu jeg er ved det: det er også noget vrøvl det der med at sammenligne indtagelse med påsmøring. Det er den tro der får teenagere til at fylde gummistøvler med vodka i den tro at de bliver fulde af det – og det gør de naturligvis ikke.

Pudderdåse Katja

Tak Felix 😀 Jeg er ‘naturligvis’ helt enig

Jannie

Det er UVA strålerne som er kræftfremkaldende, men UVB strålerne som giver forbrændinger i huden.
Jeg har hørt at i starten af solcremens historie havde de fleste produkter kun beskyttelse overfor UVB strålerne. Resultatet var at nogle år senere steg forekomsten af hudkræft, fordi folk blev liggende og solede sig i timevis uden at blive forbrændte, og de troede at de havde beskyttet deres hud. Derefter kom der også beskyttelse mod UVA stråling i alle solcremer.
Jeg ville i øvrigt ønske at man ikke stadigvæk er nødt til at nærstudere ingredienserne på ny solcremer man gerne vil afprøve, for at finde ud af om de nu også beskytter mod det fulde spektrum:
https://pudderdaaserne.dk/2010/06/04/solcremer-uden-beskyttelse-en-trussel-mod-din-hud/

Sandheden om vaseline? | Sart hud

[…] you put it like that… Petroleumsrester er et virkelig, ubehageligt ord, synes jeg. Pudderdåserne kalder  det for mineralsk olie. Det lyder meget bedre. På engelsk hedder det Petroleum Jelly. Petrolatum er dog et biprodukt fra […]

MissBalou

Hej dåser 🙂
Dette er mit første indlæg.. Derfor først og fremmest – Jeg er gentagne gange faldet over siden gennem diverse google søgninger og må konkludere at denne her side er fab! 😉 (Den har nu fået en plads i min boglinie 😉
Nu til Vaselinen.. jeg kan se det er et års tid siden at debatten kørte, men ville lige komme med et input alligevel 🙂
-Min morfars søster er stædigheden selv og har nægtet at ofre penge på cremer (krigens tid i ved 😉 Hun har heeele livet igennem KUN brugt vaseline! Hendes hun har alle dage været fantastisk..glat, bød, nærmest rynkefri og let “skinnende” som silke! Hun er nu 75 år ung med smuk hud.. Jeg er klar over at alt er forskelligt for hvad der virker på hvem osv. Men ville lige dele dette 🙂
Da hun afslørede “hemmeligheden” hoppede jeg på vognen og har siden brugt vaseline i hele ansigtet indimellem og kun med positiv effekt. Da jeg så denne debat ville jeg derfor lige tilføje det, men hold da op med delte meninger og jeg må ærligt indrømme at jeg kun er blevet mere forvirret…Men igen,- alt er relativt.
Dog er der nogle ting jeg ikke helt kan hitte ud af.. (beklager på forhånd hvis jeg spørger dumt) Hvad er kort fortalt forskellen mellem planteolie og mineralolie?? Er planteolien den naturlige olie der er levende og er mineral den kemiske (?) olie der er død?
Og er vaseline = petrolatum? -til trods for at der findes den hvide og den gule variant? Jeg læste et sted at det er den hvide vaseline der er den “gode” men hvad er da forskellen på den gule (som kløvervaseline jo er) og den hvide?
I og med at det er en olieart, så har jeg stadig svært ved at forbinde det med fugtgivende, men mere blødgørende og indelukkende, som jo netop har en effekt som beskyttende og at kroppens egen fugt indefra bliver i huden..eller?
Jeg tænker at jeg klart vil bruge den et par gange om ugen, om natten, som en ansigtskur… og til alle de andre ting den kan 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Missbalou
Hun lyder som et smukt eksempel til efterfølgelse.
Vaseline er et gammelt brand navn (den findes faktisk også i en transparent udgave). Mineralsk olie findes både i en transparent udgave og i en gul udgave, og så vidt jeg kan læse mig frem til er den gule lidt mere klistret i det, men de har samme egenskaber for huden. På ingredienslisten kan de hedde lidt forskellige ting.
Ingen olie er hverken levende eller død. Du kan heller ikke opdele olier i naturlige eller kemiske. I øvrigt er “naturligt” bestemt ikke sundere end “kemisk” pr. definition. Mange ingredienser vi finder i naturen er giftige og mange kemisk udvundendede ingredienser er enormt gavnlige for huden.
Men mineralsk olie er faktisk naturlig. Den stammer fra undergrunden og er et biprodukt ved olieudvinding. Råolie er absolut naturlig, benzin er naturlig – som sagt er naturlig ikke et kvalitetsstempel i sig selv 🙂
Men tilbage til mineralsk olie. Det er bare en af mange typer olier – vi har også alle planteolierne. Alle olier kan lægge sig på huden og beskytte huden. Mineralsk olie gør dette særligt effektivt. Den skaber en barriere mellem huden og skader udefra, og det er en god ting. Den afgiver bestemt også fedt til huden – det er hovedingrediensen i de fleste fedtcremer. Men det er korrekt at den har en større tendens til at lægge sig udenpå huden – det er en rigtig god ting, hvis man har tør og sart hud, der skal beskyttes – netop som du beskriver.
Og så er den billig! Så god fornøjelse med den. Jeg bruger altså selv apotekets vaseline, der har fast plads på mit natbord. Den er på tube og noget mere praktisk 🙂
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *