Sleek i-Divine palette

Fup eller fakta: Mineralsk olie – skadeligt kemikalie eller god hudpleje?

Kløver Vaseline

Mineralsk olie er blevet lagt for had i de seneste år. At petrolatum eller mineralsk olie i virkeligheden er skadelig for huden er en af de mest udbredte myter indenfor moderne hudpleje. Godt skubbet på vej af de økologiske kosmetikproducenter er det blevet en udbredt opfattelse, at mineralsk olie skulle være skadeligt for huden.

Det er lidt pudsigt, for det er de selvsamme firmaer, der prædiker brugen af mineralsk makeup, så hvordan mineralsk makeup er godt, mens mineralsk olie er skidt, det har altid undret mig.

Jeg har med inspiration i denne side på Pureshop, som advarer mod brugen af mineralsk olie sat mig for at skille fup fra fakta, når det kommer til mineralsk olie, petrolatum eller god gammeldags vaseline, som det jo i virkeligheden er.

Påstand: De mest brugte fedtstoffer i de fleste cremer er mineralske olier, som er billige spildprodukter fra råolie.
Fakta Det er fuldstændig korrekt. Mineralsk olie er en af de mest udbredte ingrediens i kosmetik, fordi det er en af de mildeste og sikreste fugtgivende ingredienser, vi kender, og der er meget lille risiko for allergi forbundet med det (se for eksempel Cosmetics & Toiletries, januar 2001 og Cosmetic Dermatology, september 2000.)

Det er samtidig kendt som rigtig godt til at hele huden og en af de mest effektive fugtgivende ingredienser, vi kender. Stoffet har været brugt i hudpleje, siden det blev opdaget i 1870 i USA, og det er siden belyst i utallige og atter utallige undersøgelser, men hvis jeg skal nævne en henvisning kunne det være Cosmetics & Toiletries i februar 1998.

Det er også fuldstændig korrekt, at det er et biprodukt fra råolieindustrien. Men der er ingen som helst lighed mellem petrolatum og råolie. Overhovedet. Det svarer til at sammenligne planteolie med naturgas. Og man skal for guds skyld heller ikke forveksle ordene petrolatum og petroleum, det er ikke det samme, det er to forskellige ord.

Påstand: De tilstopper porerne i huden
Fup Faktisk kan petrolatum ikke blive helt fast og dermed ikke blive solidt og danne propper i porerne. Så det er en af de typer fedtstoffer, der har mindre chance for at tilstoppe porerne. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig aldrig en god idé at bruge fedtstoffer og olier på fedtet hud, men det gælder, hvad enten det er planteolier eller mineralske olier.

Påstand: De forhindrer huden i at ånde
Både og Dette er til en vis grad korrekt, men det er en god ting. Mineralsk olie har evnen til at beskytte huden mod luftens påvirkninger, men det er derfor, den er så god til at beskytte huden, hele huden og beskytte eksem og sart hud. Men det er ikke det samme, som at de kvæler huden, det har ikke nogen negativ effekt på huden, kun positiv og beskyttende.

Påstand: Din hud bliver afhængig af olierne og begynder at skalle, når du stopper med at bruge dem
Fup Dette er der intet videnskabeligt belæg for at sige. Huden kan ikke blive afhængig af nogen fugtstoffer, og der er ingen af de utallige undersøgelser, der er lavet af petrolatum, der tyder på, at der skulle være nogen bivirkninger. Tværtimod er det som sagt et af de bedste midler mod tør hud, vi kender til.

Påstand: Når du skifter fra produkter med mineralske olier til hudplejeprodukter baseret på naturlige planteolier, laver huden en mini-detox for at rense de tidligere giftstoffer ud.
Fup Altså hold da op. Hvad skal man sige til sådan en? For det første er der ikke nogen giftstoffer at rense ud, for det andet kan man ikke detoxe huden, for det tredje kan planteolier ikke lave nogen detox, og for det fjerde er der ikke noget belæg for at sige, at der er noget som helst sundt ved en detox. Faktisk tværtimod.

Og til sidst en lille personlig erfaring. Jeg er vokset op hårdt plaget af børneeksem gennem hele min barndom. Hvis ikke jeg havde haft en god solid uparfumeret fedtcreme fra apoteket med masser af mineralsk olie, tør jeg slet ikke tænke på, hvor min hud ville være i dag. Min søn fik som helt lille, cirka 3 måneder gammel tegn på samme børneeksem, det lader desværre til at være gået i arv. Men intensiv smøring på lægens anbefaling med fedtcreme med MASSER af mineralsk olie har 7-9-13 holdt det nede indtil videre.

Hvad er jeres holdning til mineralsk olie?

76 kommentarer

 • jannie

  tak det rart at vide :)

  iøvrigt bruger jeg E-vitamin salve og kan varmt anbefale det som læbesalve og natcrem + på sår og ar

  det et gammelt vidundemiddel, som jeg synes fortjener at blive fremhævet :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Helt enig Jannie. Tak for tippet. Og ja E-vitamin og petrolatum er også en gammel kendt kombi. Det er jo faktisk hovedingredienserne i den hypede Eight Hour Cream fra Elizabeth Arden, til en noget anden pris.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • God artikel!

  Jeg har selv rigtig tør hud og ville gå i spåner, hvis jeg ikke måtte bruge en god fed creme, med masser af mineralsk olie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg fik engang noget eksemlignende, tør hud omkring læberne. Og der sagde min hudlæge altså, at det kunne være fordi jeg havde brugt vaseline. Tror nok, at hun sagde noget med, at det tilstoppede porerne/ikke lod huden ånde. Aner ikke om hun havde ret, men det lyder lidt underligt at hun sagde det hvis det ikke var sandt :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Jeg har altid sværget til at bruge vaseline på huden inden jeg går i svømmehallen. Jeg har eksem, så det afviser chlorens effekt på huden i sådan en grad, at jeg kan holde ud at gå i svømmehallen. Delte dette råd med nogle hudlæger og en masse bekymrede eksem-forældre på en get-2-gether for atopikerforældre på Bispebjerg engang, og hudlægernes reaktion var “jamen selvfølgelig – det var da et godt tip”. De havde absolut ingen invendinger ift brugen af vaseline på eksemhud.

  Og så er vaseline jo et must på numsetermometeret inden brug på ungerne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Måske er der intet videnskabeligt bevis på, at huden bliver “afhængig” af produkter med petrolatum i, men det er min personlige erfarring at min gør. Mest mine læber! Når jeg har brugt produkter som vaseline og andre læbepomader med petrolatum i (bla. de super populære Rosebud), så fucker min læber helt op og bliver knasttørre lige så snart jeg ikke har noget på dem. Så det er min personlige erfarring at mine læber ihvert fald ikke bryder sig om petrolatum. Tilgengæld elsker de Ole Henriksens “Fresh lips” :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Oooh læbepomade. Jeg er selv dybt afhængig af læbepomade, så det er et emne, der altid har fascineret mig. Der er ingen entydig forklaring på, hvorfor man bliver afhængig af læbepomade, men det har efter min bedste overbevisning ikke noget med petrolatum at gøre. Er i øvrigt lige faldet over denne side, meget underholdende, tror jeg skriver om læbepomade afhængighed snart. http://www.kevdo.com/lipbalm/addict.html

   Men læbepomade er et mysterium uden logik. For tiden elsker mine læber Decubal og haaaader Neutral, som virker som du beskriver. Spørg mig ikke, hvorfor. Jeg har ingen fornuftig forklaring. Der er i øvrigt mineralsk olie i begge.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fie

   Må erkende at jeg aldrig har følt mig afhængig af læbepomade.

   Dog var der engang en der sagde at du faktisk ikke blev afhængig af læbepomade som sådan, men at du vænnede dig til følelsen af at have noget på dine læber og derfor fandt det ubehageligt ikke at have noget på. Og at den såkaldte afhængighed opstod ligeså meget i vanen som i følelsen af at have fugtede læber.

   Andre igen har så sagt at firmaerne der producerer læbepomade, med vilje kommer et eller andet stof i som gør dig afhængig af det hvilket gør at de sælger mere.

   Har dog aldrig fundet beviser for noget af det, men det er da en sjov tanke :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Fie
   Det er lige præcis følelsen af læbepomade, man bliver “afhængig” af! I virkeligheden er det jo en vane lige som med mange andre ting.

   Jeg ved ikke, hvad det skulle være, firmaerne hælder i, som skulle gøre en afhængig… Det virker bare langt ude og så er vi tilbage til artiklen… fordi dem der skælder petrolatum ud har ofte denne holdning :-D

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lækker artikel. Jeg er forarget over hvor langt kosmetikvirksomhederne går for at sælge Den Hellige Gral, og derfor får nogle til at gå fra de produkter, der virker. Vaselinen er altid lige ved min hånd og er helt fri for tilsætningsstoffer og den virker for mig, så derfor er det en “keeper”!! :) Jeg elsker jeres blog, det er skide godt arbejde!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Huden er kroppens største organ, den hænger sammen med resten af kroppen med blodåre og lymfekirtler. Hvad du propper på huden vil under alle omstændighed trænge ind og blande sig med resten af kroppen. Ellers ville visse ingredienser i hårfarver ikke være forbudt da de kan give brystkræft. Det er jo ikke brysterne du kommer farven på vel?

  Prøv evt. at knuse et fed hvidløg i hånden, efter 20 min. vil du smage hvidløg i munden og desværre også lugte af det.

  De mineralske olier kan kun i meget lille omfang trænge ind i huden, men ligger sig mest af alt oven på huden, lidt som som vitawap. Men det der trænger ind vil altså også være at finde i blodomløb og på denne vis i alle dine organer, og nej der er ingen vitaminer eller aminosyre i mineralske olier.

  Hos Raz-Spa siger vi altid lad være med at smøre dig ind i nogen du ikke ville komme i munden, det havner samme sted.

  Mit spørgsmål er så blot, ville du spise petroliumsrester, lige meget hvor rent det er?
  Hvorfor så bruge dyre olivenolier til stegning, hvis fedtstof fra råolie industrien er uskadelig?
  Hvis det nu er så uskadelig hvorfor har moder jord gemt det nede på 4 km dybte?

  Til sammenligning kan det fortælles at i England må Vaseline ikke kalde sig andet end Petrolatum, da engelsk svar på vores Miljøministerium ikke ser det som et egnet kosmetisk produkt længere.

  Baby Oil indeholder i dag ikke længere mineralsk olie som det ellers var normalt i 80érne. Det er da noget at tænke over, den var ellers før i tiden rent fra olierafinaderierne, parafinum liquidium.

  Så når der spørges hvad min holdning er; så er den klar, put ikke noget på huden du ikke ville komme i munden, og jeg nægter at putte rester af råolie i munden, når jeg ved at en tidselolie indeholder både A, B5 og D vitamin og vil trænge ind og samtidig smager godt på min salat.

  Hilsen Raz-Spa

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Raz-Spa

   Tak for dit input.

   Først og fremmest må jeg gentage at der intet sundhedsskadeligt er ved mineralsk olie hverken invortes eller udvortes. Du kan uden problemer spise det, det smager bare virkelig ikke spor godt, hvilket er grunden til man ikke gør. Men steg du roligt din bøf i det, det sker der ikke spor ved, for smagens skyld vil jeg dog vælge en olie.

   Desuden passer det ikke at det engelske miljøministerium har erklæret det for uegnet. Det er i så fald helt nyt for mig og også meget mærkeligt. Hvor har du det fra? Kan du give mig et link?

   Det med at man skal spise det samme som man smører på kroppen… Ingen tvivl om at man optager stoffer gennem huden. Men jeg vil faktisk i mange tilfælde være mere forsigtig med hvad man putter på huden. Mavesækken er et hårdført organ fyldt med syre til at nedbryde mad. Huden kan ikke det samme. Jeg elsker alkohol, citrusfrugter og tomat, men kunne ikke drømme om at smøre nogle af tingene på huden. Av siger jeg bare! Stryknin er jo også naturligt og oven i købet at finde lige på overfladen og ikke 4 km nede.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja, det er virkelig noget underligt noget med læbepomade. Men jeg har ihvert fald opdaget, at alle de produkter mine læber ikke kunne lide var der petrolatum i. Om det så er et random tilfælde ved jeg ikke. Men der er ikke det i Ole Henriksens “Fresh lips”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pudderdåse Katja

  Skidtpyt, bare det virker for dig. :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Det er med stor glæde jeg har læst dette indlæg! For katten da – det er så rart, at der er nogle der stiller sig kritiske overfor de gældende dogmer inden for kosmetik. Spændende og med meget rationelle pointer. Se det er noget jeg holder af :-)
  – og vasiline dur ikke til mine læber – men decubal derimod er et hit. Så jeg giver jer helt ret i, at læbepomade er noget mærkeligt noget ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pudderdåse Katja

  Tak for de pæne ord Karen.

  Kh. Katja

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Pudderdåser…

  Må blot lige pointere at mineralske olier og mineral makeup ikke tåler sammenligning…

  Mineraler er vigtige for kroppen og for huden – Præcis som en kæden er for cyklen!

  Når det er sagt så er mineralske olier en helt anden snak, som man ikke kan indblande når talen falder på mineral makeup…

  Som makeup artist på 6. år kan jeg skrive blankt og rungende under på at alle (ALLE) mine modeller er yderst veltilfredse med at jeg har skiftet mine gamle mærker ud til nu kun at bruge Jane Iredale…

  Synes det er en skam hvis mineralsk olie og mineral makeup på nogen måde nogensinde bliver kædet sammen…

  Kh Jørgen R. Juncher

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak for dit input Jørgen :-) Men min pointe er jo netop, at mineralsk olie er en fantastisk ting. Faktisk er jeg langt hen ad vejen gladere for mineralsk olie end mineralsk makeup. Jeg har i hvert fald et højere forbrug af førstnævnte :-) Min pointe er: Der er ikke noget galt med nogle af delene og derfor heller ikke nogen grund til, at det skulle være problematisk for nogle af delene at blive kædet sammen med hinanden.

   Og stort tillykke med dit nye job :-)

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Snezana

  Da jeg er løbet tør for mandelolie, vælger jeg at bruge en babyoile fra netto til mine skal-tørre ben. Men en stemme indeni siger jeg skal google ingredienserne på bagsiden.
  paraffinum liquidum ; http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20060910194903AADjNkn
  hmmm jeg er godt nok ikke meget begejstret for at læse svarene, især da jeg har anvendt babyolien direkte på min hud. Dagen efter kan jeg konstatere at jeg sveder mere og på underlige steder som skinneben :(
  Det kan godt være mmineral olie har gode egenskaber til hudpleje, men hvorfor er der ingen der snakker om at det er kræft fremkaldene ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Fordi det IKKE er kræftfremkaldende. Det er absolut endnu en internet-skrøne og urban myth. Brug du den med absolut sindsro.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Snezana

   Jeg håber du har ret, synes også det vare et ret skræmmende svar jeg fandt på linket, og især hvis det bliver brugt i 98% af kosmetik produkter, incl. creme fra apoteket :)
   Tak for svar :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har konsekvent undgået mineralske olier (og fedtstoffer) længe, netop fordi jeg har tendens til uren hud. Min kosmetolog anbefalede det, og ud fra jeres indlæg kan jeg forstå, at det har været det rigtige at gøre med min hudtype? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ja, det lyder fornuftigt, hvis din hud er fedtet? Så giver det god mening. Fedt på fedtet hud er der ingen grund til :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Solveiga

   Jeg er en smule forvirret..er mineralske olier godt for fedet hud eller det er ikke godt for fedet hud?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Ingen af delene. Du kan bestemt ikke behandle uren eller fedtet hud med mineralsk olie. En fed creme vil også være skidt. Alle fede produkter og olier er en meget dårlig ide til fed hud.

   Men mineralsk olie tilstoppet faktisk porene mindre end mange planteolier.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Katja

  Meget flot artikel, og som jeg selv skriver i min artikel ( http://www.danishskincare.dk/artikler_gode_raad/hudpleje/generelt/er_mineralsk_olie_forfaerdeligt/ ):

  “Den mineralske olie, der anvendes i hudplejeprodukter er certificeret og det er helt sikkert og potentielt beroligende og sundt for huden.”

  … så er jeg fortaler for mineralsk olie.

  Vi skal passe på med og tro, at “naturligt” er lig med godt for huden. Vi kan sagtens spise og drikke en citron, men putter vi citron på huden (hvem har ikke prøvet det, når man laver mad), så gør det voldsomt ondt og giver rød hud = ikke godt.

  Velskrevet flot artikel, som jeg støtter 100 %! :-)

  Kh fra Mads,
  Danish Skin Care

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Mads
   Mange tak skal du have. Vi er absolut helt enige :-)
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jens-Christian

  Hej :-)

  Jeg kunne godt ønske mig en kildehenvisning til dine fup omkring planteolier. Jeg er på min uddannelse, selv blevet tudet ørerne fulde omkring det faktum, at man som menneske, bør holde sig LANGT fra kemisk fremstillede stoffer som petrolatum, paraffinum osv.

  Hvor er dine referencelister????

  Og vil du ha’ min meget klare holdning til mineralske olier, så kommer den her:

  Alt er relativt – men naturen har altid ret.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Jens-Christian

   Hvilke kildehenvisninger helt præcis? Jeg vil meget gerne finde dem til dig, men der er adskillige kildehenvisninger gennem mit indlæg, så jeg er lidt i tvivl om, hvad det helt præcis er, du mangler henvisning på?

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har en lidt sensitiv og irriteret teenage hud. Men mineralsk olie har aldrig på nogen måde skadet eller irriteret min hud – tvært i mod.
  ca. 1-2 aftener om ugen lægger jeg et tyndt lag helt almindelig vaseline i ansigtet. Ligesom en slags fugtgivende ansigtsmaske. Næste morgen er min hud klar og blødt (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Felix

  Hvor bliver man dog træt af at læse det der evindelige pladder, at noget skulle være bedre fordi det er ‘naturligt’ hvad det så end betyder.

  Botulinum toksin er så naturligt som noget bliver, det er et protein produceret af en fin lille bakterie ved navn Clostridium Botulinum. Toksinet er verdens dødeligste gift. Militær nervegas, 100% kunstigt fremstillet, er intet til sammenligning.

  Solarier giver på 12 minutter samme bruning af huden som solen gør på 60 minutter – men på 12 minutter en langt mindre dosis af den kræftfremkaldende UVB end den tilsvarende time i solen.

  Og hvad er det vi er allergiske overfor? Parfume, nikkel? Ja, men det er langt nede på listen i forhold til de to værste: pollen og dyr!

  Ja, jeg beklager tonen, men jeg bliver bare lidt frustreret over gang på gang i sådanne debatter at læse ting som det Raz-Spa skriver. Og nu jeg er ved det: det er også noget vrøvl det der med at sammenligne indtagelse med påsmøring. Det er den tro der får teenagere til at fylde gummistøvler med vodka i den tro at de bliver fulde af det – og det gør de naturligvis ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak Felix :-D Jeg er ‘naturligvis’ helt enig

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jannie

   Det er UVA strålerne som er kræftfremkaldende, men UVB strålerne som giver forbrændinger i huden.
   Jeg har hørt at i starten af solcremens historie havde de fleste produkter kun beskyttelse overfor UVB strålerne. Resultatet var at nogle år senere steg forekomsten af hudkræft, fordi folk blev liggende og solede sig i timevis uden at blive forbrændte, og de troede at de havde beskyttet deres hud. Derefter kom der også beskyttelse mod UVA stråling i alle solcremer.
   Jeg ville i øvrigt ønske at man ikke stadigvæk er nødt til at nærstudere ingredienserne på ny solcremer man gerne vil afprøve, for at finde ud af om de nu også beskytter mod det fulde spektrum:

   http://pudderdaaserne.dk/2010/06/04/solcremer-uden-beskyttelse-en-trussel-mod-din-hud/

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] you put it like that… Petroleumsrester er et virkelig, ubehageligt ord, synes jeg. Pudderdåserne kalder  det for mineralsk olie. Det lyder meget bedre. På engelsk hedder det Petroleum Jelly. Petrolatum er dog et biprodukt fra […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • MissBalou

  Hej dåser :)

  Dette er mit første indlæg.. Derfor først og fremmest – Jeg er gentagne gange faldet over siden gennem diverse google søgninger og må konkludere at denne her side er fab! ;) (Den har nu fået en plads i min boglinie ;)

  Nu til Vaselinen.. jeg kan se det er et års tid siden at debatten kørte, men ville lige komme med et input alligevel :)
  -Min morfars søster er stædigheden selv og har nægtet at ofre penge på cremer (krigens tid i ved ;) Hun har heeele livet igennem KUN brugt vaseline! Hendes hun har alle dage været fantastisk..glat, bød, nærmest rynkefri og let “skinnende” som silke! Hun er nu 75 år ung med smuk hud.. Jeg er klar over at alt er forskelligt for hvad der virker på hvem osv. Men ville lige dele dette :)

  Da hun afslørede “hemmeligheden” hoppede jeg på vognen og har siden brugt vaseline i hele ansigtet indimellem og kun med positiv effekt. Da jeg så denne debat ville jeg derfor lige tilføje det, men hold da op med delte meninger og jeg må ærligt indrømme at jeg kun er blevet mere forvirret…Men igen,- alt er relativt.

  Dog er der nogle ting jeg ikke helt kan hitte ud af.. (beklager på forhånd hvis jeg spørger dumt) Hvad er kort fortalt forskellen mellem planteolie og mineralolie?? Er planteolien den naturlige olie der er levende og er mineral den kemiske (?) olie der er død?
  Og er vaseline = petrolatum? -til trods for at der findes den hvide og den gule variant? Jeg læste et sted at det er den hvide vaseline der er den “gode” men hvad er da forskellen på den gule (som kløvervaseline jo er) og den hvide?
  I og med at det er en olieart, så har jeg stadig svært ved at forbinde det med fugtgivende, men mere blødgørende og indelukkende, som jo netop har en effekt som beskyttende og at kroppens egen fugt indefra bliver i huden..eller?

  Jeg tænker at jeg klart vil bruge den et par gange om ugen, om natten, som en ansigtskur… og til alle de andre ting den kan :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Kære Missbalou

   Hun lyder som et smukt eksempel til efterfølgelse.

   Vaseline er et gammelt brand navn (den findes faktisk også i en transparent udgave). Mineralsk olie findes både i en transparent udgave og i en gul udgave, og så vidt jeg kan læse mig frem til er den gule lidt mere klistret i det, men de har samme egenskaber for huden. På ingredienslisten kan de hedde lidt forskellige ting.

   Ingen olie er hverken levende eller død. Du kan heller ikke opdele olier i naturlige eller kemiske. I øvrigt er “naturligt” bestemt ikke sundere end “kemisk” pr. definition. Mange ingredienser vi finder i naturen er giftige og mange kemisk udvundendede ingredienser er enormt gavnlige for huden.

   Men mineralsk olie er faktisk naturlig. Den stammer fra undergrunden og er et biprodukt ved olieudvinding. Råolie er absolut naturlig, benzin er naturlig – som sagt er naturlig ikke et kvalitetsstempel i sig selv :)

   Men tilbage til mineralsk olie. Det er bare en af mange typer olier – vi har også alle planteolierne. Alle olier kan lægge sig på huden og beskytte huden. Mineralsk olie gør dette særligt effektivt. Den skaber en barriere mellem huden og skader udefra, og det er en god ting. Den afgiver bestemt også fedt til huden – det er hovedingrediensen i de fleste fedtcremer. Men det er korrekt at den har en større tendens til at lægge sig udenpå huden – det er en rigtig god ting, hvis man har tør og sart hud, der skal beskyttes – netop som du beskriver.

   Og så er den billig! Så god fornøjelse med den. Jeg bruger altså selv apotekets vaseline, der har fast plads på mit natbord. Den er på tube og noget mere praktisk :)

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Rigtig spændende artikel – der er jo et skattekammer af information når man begynder at lede jeres gamle artikler igennem. Inspireret af denne artikel er jeg gået på jagt efter ren mineralsk olie. Bliver dog bremset af at babyolie (som tidligere altid er nævnt som det oplagte valg) i dag herhjemme næsten altid består af ren planteolier. Har i et forslag til en rigtig god og ren mineralsk olie?

  Samtidig snakkes der jo så meget omkring vigtigheden af god UV beskyttelse, så her er endnu en udfordring. Kunne LRP’s ANTHELIOS SPF 50+ Transparent og plejende olie være svaret herpå? Vil den kunne bruges dagligt i ansigtet selvom alkohol er en del af ingredienslisten?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   La Roche-Posay er absolut mine favorit-solcremer :)

   100 procent mineralsk olie er jo ikke flydende, men fast. Ren mineralsk olie er god gammeldags vaseline.

   Ceridal Lipolotion er et af mine favorit allround produkter. Det er en sprayolie med 3 slags olier og ikke andet. Blandt andet mineralsk olie mener jeg helt bestemt, men jeg har ikke lige kunnet finde ingredienslisten lige nu for at dobbelttjekke.

   http://www.webapoteket.dk/personlig-pleje/kropspleje/ceridal-lipolotion-p-200827

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej,
  Interessant læsning. Dejligt at se at der er nogen, der kan tænke selv og er nysgerrig nok til at finde saglige , dokumenterbare facts.

  @ Raz-Spa – du har de mest underlige argumenter. De giver jo ingen. Det er bedre, at reelt vide noget om emnet, end bare at lukke følelsesgas ud, og kalde det viden.

  Ps: kunne være sjovt at høre hvad du kunne finde ud af mht kokosolie. Hele striben fra palmin til øko jomfru olie. Der er så meget fokus på dette , og masser af selvudråbte profeter kalder det gudeføde, mens div amerikanske sundhedsorganisationer råber vagt i gevær. Plus næringsværdier fra den helt basale palmin til øko kokosolie er faktisk den samme. DTU har lavet analyse. Det er ret interessant. Dvs hvis prisen ikke skal afspejle Kejserens Nye Klæder, så skal forskellen ligge i evt kemikalier brugt i udvindingen af olien??? Og spørgsmålet er om der overhovedet bliver brugt nogle. Det er jo alle sammen produkter godkendt som fødevarer og almen brugt. Det er værd at tjekke og interessant.

  Glæder mig til at læse hvad du finder ud af, hvis du tager emnet op.

  Vh
  Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Christina
   Vi har skrevet om kokosolie flere gange, men eftersom vi skriver om skønhed, er det i den funktion vi bruger olien ;-)
   Vi skriver kun meget sjældent om sundhed, men vi er blevet spurgt om lighederne mellem netop den dyre øko version og palmin mange gange. Det eneste, jeg har fundet som forskel, er de praktiske beholdere, som øko olien er i. Det er jo ikke sindssygt nemt at få fordelt en skive hårkur :-D
   Tak for link og ros :-*

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er virkelig interessant – tusind tak for links Christina!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Solveiga

  Hej:) Efter jeg har læst alle kommentar,forstå jeg det sådan at mineralske olier er ikke godt for fedet/ uren hud. Jeg har købt en mineralpudder fra Le Roche Posay specielt lavet til fedet hud, og der er mineralske olier i…….??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Mineralsk olie og mineralsk pudder er to forskellige ting :)

   Men det er nu ikke helt rigtigt at mineralsk olie er skidt for akne. Det er ikke værre end andre olier, tværtimod faktisk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussie

   Åh gud, det ender jo helt galt det her😑
   Acne/uren/fedtet hud har da ikke godt af vaseline…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Sussie
   Du har tydeligvis ikke læst indlægget :-) Der står netop:
   “Når det så er sagt, så er det selvfølgelig aldrig en god idé at bruge fedtstoffer og olier på fedtet hud…”

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Jeg tror dybest set bare, at det er forskelligt, hvad der virker til den enkeltes hud. Og det glemmer I måske lidt i artiklen ovenover.

  Jeg er som sådan ikke imod nogen af de to slags olier. Nogen er gode til visse personer, ligesom mineralsk olie er godt til andre. Jeg vil ikke stille mig som dommer, bare sige, at siden jeg i 10. klasse selv lavede en miniudgave af det de laver på olieraffinaderier, har jeg bemærket, hvordan mine læber bliver mere tørre af Kløver Vaseline, når de ikke har salven på – fremfor hvor bløde mine læber er, når jeg har brugt læbepomader med plantebaserede ingredienser.

  Jeg synes dog det fortjener en blogpost, at snakke om silikone… For i mange cremer til “tør hud” er silikone (dimethicone-stoffer) en langt større synder end jeg tror mineralske olier (der oftest også er i produktet) er. Og igen ja – så er der nogen der har en fest med silikone, mens jeg personligt bare ikke kan døje det L… fordi det spærrer min hud inde, da det ikke er særlig vandopløseligt. Så efter noget tid bliver hud og hår virkelig irriterede.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia

  Hej artiklen er rigtig god, men har du overvejet at din søns børneeksem kan være kommet pga. Allergi? Jeg har selv haft slem børneeksem, indtil jeg opdagede mine allergier herunder: glutenallergi, mælkeallergi og æggeallergi. Du kan spørge din læge om allergiprøver, hvis du tror du har noget :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Det var overalt over there. Jeg boede i Texas. Der var det meget populært. (Jvf råolie-snak her). Herhjemme i Danmark har jeg ikke brugt Vaseline Intensive Care. Nu fik jeg nogle af nyhederne fra […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Jeg bruger den samme kløvervaseline til mine læber som på billedet, og har fået vildt meget kritik for det. Det skal siges, at jeg har prøvet et utal af læbepomader – fra dyre til billige – og denne er stort set lige så god som den dyreste jeg har prøvet til 400 kr.
  Så det er vildt rart at blive bekræftet i, at alt den kritik ikke passer, og at det ikke er noget skidt man smøre på læberne :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Sandra
   Ja, det er i sandhed en sejlivet myte. Hvis nu vaseline og petrolatum, var så helt utrolig skidt, så er det da sært at så mange firmaer bruger det ;-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Helene & Sandra.

   Kosmetik industrien tænker ikke på helbredet, eller om det er noget skidt de laver. De tænker på de store grønne tal på bundlinien af deres regnskab.

   Der er en grund til at EWG har lavet en guide til frasortere farligt kosmetik: http://www.ewg.org/skindeep/

   Og at Forbrugerrådet Tænk har lavet kemi luppen: http://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/kemiluppen-tjek-din-personlige-pleje-uoensket-kemi

   Desværre er kravende hos forbrugerrådet ikke lige så høje som EWG, men det er et skridt i den rigtige retning.

   Venligst,

   Hudterapeuten – Mikkel Støve

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Mikkel

   Vi er i tæt kontakt med mange repræsentanter fra hudplejeindustrien og har en helt anden oplevelse end dig. Tværtimod går de ofte meget langt for at tænke på forbrugernes sikkerhed.

   Forbrugerrådet TÆNK er vi sjældent enige med, men det kan du finde meget mere om, hvis du søger herinde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melvin

  Jeg ku aldrig drømme om at bruge mineralske olier. molekylestrukturen er for stor til at trænge ned igennem huden, og vil bare ligge ovenpå huden som en hinde. Jeg kan forstå at folk med ekstrem sart og sensitiv hud vælger at bruge det da det giver en følelse af at have en god lipidbarriere…. MEN man kan ik få fuldt udbytte af sin cremes ingredienser. Hvorfor ik vælge produkter uden når man kan få glæde af alle de lækre indholdsstoffer der bliver puttet i. MVH Produkt kemikeren

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Fordi det er en fordel med en beskyttende hinde udenpå huden. Hvorfor skulle det forhinde de øvrige ingredienser i at trænge ned i huden? De kan trods alt aldrig trænge ned igennem huden alligevel ;) Det bør du vel også vide, hvis du er kemiker.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

   Hvilken creme vil du så mene er god til ekstremt tør fiskehud og børneeksem?
   Vi har prøvet: locobase, helo fra Faaborg, decubal og mange flere….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Edinger Nielsen

  Hej Katja Moikjær
  Din analyse her på siden virker ikke troværdig. De fem påstande får “karakteren” Fup eller Fakta – bortset fra påstand nr. 3, som lyder: ” De forhindre huden i at ånde” (altså de mineralske olier). Du giver karakteren “Både og..” -idet du konkluderer citat: ” Dette er til en vis grad korrekt, men det er en god ting”. Altså hvordan kan det være en god ting, at huden, vores største organ, forhindres i at ånde? Påstand nr. 2, som lyder: “De tilstopper porerne i huden” – får din vurdering “FUP”. Men hvordan kan påstand nr. 2 være fup, hvis påstand nr. 3 er “Både og… (fakta/fup)? Påstand nr. 2 og 3 forudsætter hinanden idet tilstoppede porer bevirker, at huden forhindres i at ånde? Hvad bygger din vurdering på, er du hudlæge eller kosmetolog?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Hanne
   Huden bliver forsynet med ilt fra blodet og bliver derfor ikke forhindret i at ånde, når man smører creme på mineralsk olie eller ej.
   Du kan læse vores baggrund under “Om Pudderdåserne” ovenfor.

   Mvh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Edinger Nielsen

  Hej Helene

  Alle organer bliver forsynet med ilt fra blodet – dermed også huden, som er menneskets største organ. Når man taler om, at huden “ånder” betyder det, at huden konstant deltager i varmereguleringen – bemærk ånder står i citationstegn. Huden sørger for afkøling via porerne, hvis det bliver for varmt, og holder på varmen, hvis det bliver for koldt. Produkter med mineralske olier lægger sig som en hinde på huden og hæmmer varmereguleringen. Gode lette hudplejeprodukter,
  der let optages i overhuden er at foretrække.

  Mvh.
  Hanne Edinger Nielsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Hanne
   Om vinteren og når huden er tør, er jeg godt nok glad for, at der findes cremer med petrolatum, som kan beskytte min hud mod yderligere fugttab. Dem bruger jeg netop, fordi jeg ved præcis, hvor effektive de er og fordi jeg ved, hvordan huden virker.
   Heldigvis er det tilladt at foretrække noget forskelligt.
   Halleluja for forskellighed!
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Edinger Nielsen

  Hej Helene

  Det står alle frit for hvad de vil bruge – så fortsæt du endelig. Min hudlæge, som er kvinde, siger at mineralsk olie bruges i så mange cremer, fordi det er meget, meget billigt – men det gavner ikke, da det tilstopper porerne. Det er sundere med andre fugtgivende ingredienser.
  Halleluja for ytringsfriheden!

  Vh
  Hanne Edinger Nielsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • rikke

  Vaseline som det jo også er hjælper! Har prøvet ALT mod min eksem, også de dyreste “hudcremer”- det eneste de hjælper på er at tømme min konto. Har prøvet pacefique, derma og en fransk jeg ikke lige kan huske ingen af dem hjalp. En veninde fortalte om det gamle husgeråd: vaseline og DET hjalp!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanett

  Hej.

  Jeg har en vaseline der står “pure petroleum jelly” på og ikke petrolatum.
  Hvad skal jeg så tænke her??? Er bare lidt forvirret om den så er “farlig” eller hvad???
  Håber nogen kan svare mig på dette.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Katja

  Hvor er jeg glad for at jeg faldt over dette indlæg fra jer! Jeg var selv ved at researche lidt på dokumentatioenen omkring mineralske olier. Da jeg skal lave et facebookopslag til vores følger – Netop fordi at vi tit møder skepsis overfor vores produkter med mineralolier.

  Jeg håber at det er i orden at vi linker til dette indlæg, da det jo som altid når det kommer fra jer super godt skrevet og veldokumenteres.

  Med Venlig Hilsen
  Stine Colosé Danamark

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heldigvis er jeg oplyst nok til at være uenig med det meste af artiklen og de fleste af kommentarerne. Den viden giver jeg til jer:

  Overordnet set skal du holde dig fra ALLE former for kosmetik, der indeholder råolie og eller syntetisk kemi – Simpelthen fordi de fleste ingredienser i hudpleje og makeup er skadelige.

  For at færdiggøre denne gamle debat om petrolatum, så er det endeligt bevist at stoffet udgør en fare for vores forplantningsevne.

  Cosmeticdatabase har svaret på over 64.000 produkter og endnu flere ingredienser.

  Følg linket for at se skadeligheden af petrolatum: http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704786/PETROLATUM/

  og dette link for skadeligheden af mineralsk olie: http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/703977/MINERAL_OIL/

  Venligst,

  Hudterapeuten – Mikkel Støve

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Mikkel

   Jeg kender godt EWG og for at bruge den kræver det, at man kan sortere i kilderne. De samler alt fra alle kilder, og at noget optræder på en liste såsom den canadiske, du nævner, er ikke det samme som at det er farligt. Problematikken svarer til denne fra det nu hedengangne forbrugerkemi: http://pudderdaaserne.dk/2012/03/07/forbrugerkemi-dk-vildledning-eller-vejledning/

   Den efterhånden gamle canadiske liste er en teoretisk risikoberegning. En teoretisk metode til at vurderer hvilke stoffer, man skal gå videre med at forske empirisk i. Det kan ikke forveksles med reel viden som man kan bruge i forbrugeroplysningens tegn. Tværtimod.

   Du må meget gerne sende mig et originalt link til skadelighed af mineralsk olie. Hvis du kan finde et? Men det kræver at vi har den originale kilde (og jeg lover dig, at den ikke findes – jeg søger også jævnligt).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Katja, kommentarlæsere og bloggere.

   Selvfølgelig er det en god idé at være kildekritisk, for der vil altid være argumenter for og i mod uanset, hvilket emner der diskuteres.

   Overordnet set på er petroleum (mineral olie) udvundet af råolie og består af Carbon & Hydrogen. Disse to elementer er der umiddelbart ingen farer i, da de er elementer i vores periodiske system, og med til at skabe Jorden og dets liv. Dog er den menneskeskabe kombination problemet: C10H22.

   Hydrocarbonaterne bliver nu til Petroleum Hydrogencarbonater (TPH), som udgør risiko for vores helbred.

   Som det kan læses i artiklen herunder bliver vi mere eller mindre udsat for TPH hver dag, b.la. gennem kosmetik (medmindre vi selv gør noget for at undgå det). Det er medvirkede til at vores blod, immunsystem, lunger, hud og øjne … påvirkes i en negativ retning.

   Linket er fra ATSDR som samarbejder med USA.gov.

   https://www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/tf.asp?id=423&tid=75

   Venligst, Hudterapeuten – Mikkel Støve

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Phillip

   Hej Mikkel :-)

   Jeg læste lige artiklen, som du linkede nederst i din sidste kommentar. Jeg er godt nok hverken kemiker eller hudterapeut, men jeg håber at du vil tage mit indlæg i betragtning.

   For mig fremgår det at “Some chemicals that may be found in TPH are hexane, jet fuels, mineral oils, benzene, toluene, xylenes, naphthalene, and fluorene,” samt andre petroleum og benzin elementer. Nedenunder sidstnævnte står der yderligere, at det dog er muligt at ikke alle af de komponenter fremgår i hver/forskellige typer af TPH.

   På ligefod står der at de bivirkninger, der kan forekomme ved kontakt med TPH, kan skyldes af nogle af de nævnte, mulige komponenter (desværre ikke hvilke), hvorfor det er muligt at mineralolien ikke er én af de komponenter, der giver bivirkninger – såfremt det er en TPH-masse, der ikke består af andet end mineralolie.

   Mineralolie bliver heller ikke nævnt i afsnittet om kraftfremkaldende stoffer. Der bliver ikke forklaret hvordan man kan kendetegne mineralolie “forgiftning,” ligesom med kerosine og benzen. Det fremgår ligeledes at den federale regering (formentlig USA) ikke har lavet nogle regulationer mod nogle af TPH elementerne – kun anbefalinger, der tilmed kun er rettet imod miljøfarer af benzendumpning og antallet af petrolium destillerier.

   Godaften og venlig hilsen vaselinebrugeren, Phillip ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Phillip,

   Tak for din konstruktive kommentar.

   Jeg forstår din indvending i forhold til artiklen som jeg linkede, da det er korrekt at dokumentet er en generelasering af Total Petroleum Hydrocarbons (TPH), som er beksrevet i en termalogi af ”Can” & ”May”.
   I min optik er det dog et fortolkningsspørgsmål, hvordan vi læser og opfatter undersøgeslen – Vi kan enten tage forbehold for, eller se imellem fingre med de risici der er – Dog forstår jeg ikke, hvorfor man som invivid ønsker at lade sin krop påvirke af noget, som har både kendte og ukendte bivirkninger…
   Nyere undersøgelser end tigligere nævnte viser at petrolium, som bruges i kosmetik kan måles i MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons) og MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons)
   MOSH kan ophåbe sig i kroppen ligesom Alminium, som vi finder i mange deodoratner, og MOAH ”kan” være kræftfkaldende.
   Dog er det i min mening underforstået, at råolie ikke kan være sund for hverken hud eller krop, når jeg tænker på oprindelsen af olien, og at ricici kan påvises.
   Afslutnignsvis så håber jeg, at du har fået dig et større indblik i den økologiske verden, og hvis ikke, så må din fortolkning være en anden.

   Venligst,,

   Mikkel S.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Hej Katja.
  Din artikel viser altså at du ikke har helt styr på detaljerne og at du bruger nogle kilder som kan skrive hvad som helst – hvad med nogle kilder der faktisk ved hvad de taler om?

  Med hensyn til at bruge fedtstoffer til fedtet hud, har jeg længe haft samme opfattelse som dig, men via min uddannelse, hvor vi lærer om bl.a. fedtstoffer – helt ned på molekyleniveau – og hvad de kan gøre for hele kroppen, må jeg sige at jeg nu er dybt uenig med dig. Huden bliver fedtet fordi den får tilført noget forkert, eller fordi vi renser den med for krasse produkter. Det er nærmest som om talgkirtlerne siger – hjælp, der er ingen fedt på huden, så nu skal jeg dælme i gang med at producere noget. Jo skrappere midler du renser huden med, jo mere talg producerer dine talgkirtler!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Hanne

   Jeg vil meget gerne se de kilder? Vil du dele dem med os?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Hej Katja. Super interessant artikel. Jeg vil rigtig gerne læse videre, men du har ikke en eneste kilde på dine ‘fup’-afsnit – hvor får du dine informationer fra? Mvh Jane

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Jane. Der er da flere kilder i mit indlæg? Til blandt andet et par publicerede videnskabelige undersøgelser? Hvad er det helt præcis du mangler kilde på, så skal jeg forsøge at uddybe?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sleek i-Divine palette