Det lyder så godt: “Once a day sun protection”. Solcreme, du kun behøver at smøre på en gang om dagen, og så er du beskyttet resten af dagen, næsten lige gyldigt hvad du gør. Og det er netop, hvad den umådeligt populære P20 fra Riemanns lover.
Men alt stritter på mig, jo mere jeg studerer P20. Og jeg skal komme nærmere ind på hvorfor.
Slipper UVA stråler igennem
Først og fremmest så er det et must i en enhver solcreme, at den beskytter bredspektret mod UVA og UVB stråler. Det vil sige at den som minimum skal indeholde en af følgende ingredienser: Titanium dioxid, zinc oxid, avobenzone(kan også hedde butyl methoxydibenzyl methan), ecamsule (Mexoryl) eller tinosorb (som kan hedde en frygtelig masse andre ting). Det gør P20 ikke, den baserer sin UVA beskyttelse på Octycrylene, og den beskytter dermed langt fra mod hele spektret af UVA stråling. Læs mere om UVA og UVB beskyttelse her.
Faktisk reklamerer P20 flere steder for det. Jeg har på webshops set flere formuleringer så som “Den giver høj beskyttelse mod solens farlige UVB stråler, der brænder, men den mængde UVA stråler, der gør dig brun, kommer igennem.”
Hudkræft og rynker
Det er her, det begynder at blive farligt. For ja, det er UVB strålerne, vi bliver forbrændte af, men det er også UVA-strålerne, der er med til at give os hudkræft, som er i eksplosiv stigning herhjemme. UVA strålerne er også dem, der hovedsageligt er ansvarlig for ældning af huden. Så det kan godt være, du med en solcreme som P20 beskytter din hud mod forbrænding, men du giver dele af UVA strålerne mere eller mindre frit spil, og det har du bestemt ikke lyst til. Og der er farlige, for du kan ikke mærke dem, du bliver ikke forbrændt af dem, så de skader din hud, uden du opdager det mindste, før det er for sent.
I Danmark har vi desværre ikke noget ratingsystem af UVA beskyttelse, men det har de i England, og der får P20 kun 3 ud af 5 stjerner.
Jeg har ikke den tekniske mulighed for at bevise det, men jeg vil ud fra ingredienserne alene vædde min venstre fod på, at en La Roche-Posay Anthelios XL SPF 50 smurt på om morgenen beskytter dig bedre resten af dagen end P20, også selvom La Roche-Posay har en mere realistisk markedsføringsstrategi.
Hold dig til de kloge hoveder
Hvad så med P20’s påstand om, at man kun behøver at smøre sig en gang om dagen trods gentagne svømmeture? Det er endnu en ting, der gør, at jeg bliver super skeptisk. Jeg vil bare minde ihærdigt om, at Kræftens Bekæmpelse og alle andre kloge hoveder på det kraftigste anbefaler, at man smører sig ind efter hver tur i vandet, eller hvis man sveder meget, selvom solcremen er vandfast, og jeg synes, det er uansvarligt at råde til det modsatte, som de gør på P20’s hjemmeside.
Og når man læser videre på P20’s hjemmeside, står der så også, at det vandfaste kun gælder, indtil du har brugt et håndklæde. Og hvor mange er det, der ikke gør det, når de har været i vandet?
Faktor 10? Har I spist søm?
Dernæst er der det faktum, at man laver en serie solbeskyttelse, som består af en faktor 10 og en faktor 20. Et absolut minimum er faktor 15, så faktor 10 vil jeg ikke anbefale til nogen på noget tidspunkt, og faktor 20 er slet ikke højt nok til en ferie sydpå, så jeg er ikke imponeret.
Og så har jeg ikke engang skrevet om de store mængder alkohol, der er i P20, som kan udtørre huden…
Her kan du købe det
P20 Solfilter koster 139.95 for 100 ml og kan købes i Matas og på nettet bland andet.
Bruger du P20, og hvad synes du om den?
OBS: Dette produkt er blevet ændret. Ny anmeldelse kan findes her.
Jeg har brugt P20 i flere år, og været meget glad for det, fordi det virker godt (beskytter mød forbrændinger), og huden føles ikke fedtet når det er smurt på. Men øv, så skal jeg til at lede efter en ny yndlings-solcreme.
Jeg er ked af at ødelægge det for dig Anne 🙁 Men ja, hvis du vil beskytte dig mod UVA stråler også, så ja, så vil jeg anbefale dig at finde noget andet.
Jeg kan supplere med at i TÆNK måler de UVA faktoren til 10, som godt nok er godkendt der, men det er det næstlaveste i hele testen. Og jeg kan yderligere citere:
“At cremen lover beskyttelse i ti timer og samtidig bærer navnet ’Once a Day’ er problematisk, fordi det nemt kan give det indtryk, at man med sådan en creme kan blive i solen i meget lang tid uden problemer. Men også ved brug af denne creme gælder de almindelige solråd, om at begrænse børnenes udsættelse for sol på andre måder end ved solcreme.”
La Roche-Posay vinder i øvrigt den test.
Hmm, interessant læsning. Jeg og kæresten har været meget glade for den på ferier til sydens sol, og selvom vi “kun” har brugt faktor 20 og kun har smurt os ind en gang om dagen, er vi ALDRIG blevet forbrændte – heller ikke af en hel dag på stranden (og jeg ved ikke med jer andre, men jeg tørrer mig ikke med et håndklæde på stranden – glæden, den helt uovertrufne luksus og nydelse er jo netop at ligge der i lufttørre og nyde varmen, måske med en bog i hånden. Du godeste, jeg bliver helt salig nu….)
Anyway, er stærkt nedslået over din info om UVA-strålerne. Jeg gad virkelig godt læse noget mere (kritisk) om den solcreme. For som sagt er jeg en STOR fan. (Børnene får dog ikke lov til at bruge den – de bliver tvunget i det der hæslige børnesolcreme med fysisk filter, som man bliver hvid over det hele af. Adr!)
Mvh
Mette
Jamen som sagt bliver man heller ikke forbrændt af UVA strålerne 🙂 Du får “kun” rynker af dem og de medvirker til cancer og andre solskader.
Du kan få den tekniske forklaring her. UVB-stråler er den stråling, der er 290-320nm. Det er den, der bliver målt ved faktortal. UVA-beskyttelse har vi desværre ingen præcis angivelse på solcremer af, men i forhold til huden skal den beskytte mod stråling i området 320-400 nm. Stråler i hele det område er blevet påvist at kunne skade huden og blevet knyttet til ældning af huden, rynker og hud cancer.
P20 indeholder to ingredienser der beskytter mod solen, nemlig Ethylhexyl Methoxycinnamate og Octocrylene.
Ethylhexyl Methoxycinnamate beskytter mod UVB-stråler og altså i spektret 290-320 nm (og er i øvrigt mistænkt for at være hormonsforstyrrende ser jeg lige http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-info/stoffer/e/ethylhexyl-methoxycinnamate )
Octocrylene beskytter mod UVA stråling men kun fra 250-360. Der er altså en stor del af UVA-strålerne, som ikke bliver beskyttet imod.
Jeg har disse to blandt andet, som er enige med mig i min vurdering af, hvilke ingredienser der skal være i en solcreme, for at den beskytter tilstrækkeligt mod solens UVA stråler: http://www.dermweb.com/skintherapy/stl0205.html
og
http://www.cosmeticscop.com/sun-care-essentials.aspx
bare for at nævne nogle stykker. Cosmeticscop.com er skabt af Paula Begoun, som er kendt som en forbrugerrettighedsforkæmper i USA på kosmetikområdet, og jeg bruger hende tit som kilde.
Jeg kan ikke finde nogen, der har beskæftiget sig specifikt med P20, men jeg skal nok lede videre.
Øv, jeg har også været glad for den, men den bliver smidt ud nu. Jeg går over til La roche posay i stedet. Er træt af at man kan regne med så få gode produkter som man kan og er endnu mere træt af, at jeg ikke ved sådan noget, men takker for god info fra jer. Du kan ikke henvise til nogle videnskabelige undersøgelser omkring dette vel – bare sådan af ren interesse?
Jeg har fundet lidt mere info i England. I England har de nemlig et UVA rating system baseret på stjerner, og der får P20 kun 3 stjerner ud af 5, hvor en solcreme optimalt skal have 5. Så der får den også ret dårlig UVA rating.
Den solcreme ansvarlige i Boots (som er Englands svar på Matas) svarer her på spørgsmål om solcreme og han svarer på spørgsmål om P20:
Once-a-day suncreams
Letter QZam72: I’ve been using the Boots Once for Kids range to protect my son all day at infant school. I read somewhere that the P20 once application sun cream wasn’t all that great as it didn’t offer the right UVA (or B?) protection. Is this right and does the Boots Once give good UVA and UVB protection? Why is it that there’s only star ratings for UVA rather than UVB?
Letter AMike Brown: P20 now contains some UVA protection. It has a 3-star UVA rating and therefore offers some protection against UVA light but not the maximum protection that a 5 star rated product has. Soltan Once, as with every product in the Soltan range, has been awarded the maximum 5 out of 5 stars on the UVA star rating system, so it offers the best protection against UVA rays available and lasts on the skin for up to six hours.
UVB rays are responsible for the majority of burning so protection against UVB damage is measured by the SPF, rather than a star rating. For children, you should be looking out for a high SPF to protect against burning and 5-star UVA rating to guard against the long-term effects of sun damage.
http://www.mumsnet.com/qanda/mike-brown
Dvs at denne her: http://www.boots.com/en/Soltan-Once-8-Hour-Sun-Protection-Moisturising-Suncare-Spray-SPF30-200ml_1207156/ har samme princip og burde være ok? For så må jeg da heller få svigermor til at hamstre og medbringe, næste gang hun kommer fra UK….
Mvh
Mette
Ja det tror jeg roligt du kan gå ud fra 🙂 Det engelske stjernesystem er godt, lad os få det herhjemme også tak!
Det er bare ikke godt nok P20, kan vi så konkludere. Nu har I, Katja, lavet flere anmeldelser af solcremer – hvad for en er din favorit?
Jeg havde faktisk tænkt mig at lave en opsamling på et tidspunkt, men jeg er ikke helt færdig endnu.
Men jeg kan sige, hvad jeg selv vil bruge til sommer. Min søn og jeg kommer til at være smurt ind i La Roche-Posay. Fordi de har en suveræn beskyttelse og en rigtig fin konsistens. På dage, hvor jeg bare skal have en solfaktor under min makeup er jeg blevet meget begejstret for Cliniderms nye matifying. Den er matterende, let og fedter slet ikke, tværtimod.
Jeg kan godt huske anmeldelserne og vil helt sikkert følge dine råd. Tak for svar 🙂
Selvtak. Jeg er glad for, at du kan bruge dem.
Æv for pokker. Det er den eneste solcreme, der indtil nu har kunnet forhindre at datteren får soleksem………
Nu har jeg selv været meget plaget af soleksem, og det skal man dælme ikke tage let på. Hvad har du ellers prøvet Dorthe?
Kan snart ikke huske navnet på alle dem der er prøvet…… Men Piz Buin, Dr. Murrad, Clinique, Matas og Derma er lige dem jeg kan huske……. og de hjalp desværre slet ikke.
Hvad bruger du selv i dag Katja ? og er du sluppet af med din soleksem ?
Jeg er 7-9-13 og bank under bordet vokset fra det og får det kun nu, hvis jeg er i tropisk klima. Har du prøvet La Roche-Posay? De er altså meget overbevisende, når det kommer til solcreme, og vandt også TÆNKs målinger af både UVA og UVB stråling: http://www.pudderdaaserne.dk/2011/03/13/test-af-solcreme-la-roche-posay-anthelios-xl/
Ellers ville jeg helt ærligt prioritere soleksemen højest. Det er en plage uden lige, jeg kender det alt alt for godt. Alternativt kan du jo bruge både P20 og en solspray med god UVA beskyttelse sammen, så er du i hvert fald på den sikre side? Selvom det selvfølgelig er noget omstændigt.
Hvis du ikke kan finde noget som helst andet, der virker, så ville jeg ud fra min helt egen personlige og aldeles uvidenskabelige erfaring med soleksem vælge at prioritere at holde den væk for fy for den…
Den må prøves, og så krydser vi fingre for at den virker. Tusind tak for fiffet 🙂
Har lige købt den på en tur til Thailand – Og nøjh hvor blev jeg skuffet! Den klistrer og er ikke til at “ånde” igennem.Desuden stinker den som om man har taget bad i benzin….Godt du nu har givet mig en grund til at kyle den ad pommern til og benytte mig af den lækre “økologiske” fra Greenpeople 🙂
Jamen selvtak Mille 😀 Det var så lidt. Jeg kender ikke den fra Greenpeople. Er den god?
Ja,jeg er ret vild med den..den føles lidt tyk og drøj når man tager den på men efter ca.30 sek. er den “væk” og huden er fugtet og klar til makeup.Jeg bruger en faktor 25 i ansigtet og 15 på kroppen.Det er 95% økologiske ingredienser (håber jeg, efter din artikel kan man jo ikke være sikker 😉 )
Jeg kender den ikke, så jeg bliver dig svar skyldig 🙂
Hej Katja
Jeg er blevet kontaktet af en P20-kunde, som har været inde og læse på jeres hjemmeside omkring UVA-beskyttelse, og jeg synes lige, at jeg vil dele vores svar med jer:
Anmeldelsen af P20 henviser til en canadisk og en amerikansk hjemmeside, og reglerne for solbeskyttelse er forskellige i USA/Canada og i Europa. Listen over anvendte UV-filtre er f.eks. kortere i USA. For EU-lovgivning se fx https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=12915#B6.
P20 indeholder ud over de 2 UV-filtre, som nævnes, også UVB-filtret Homosalate samt UVA-filtret Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate. Sidst nævnte UVA-filter beskytter mod strålerne op til 400nm.
Venlig hilsen
Anne Damgaard / Marketing / Riemann A/S
Hej Anne
Tak for dit indlæg. Det er altid dejligt at komme i dialog med producenterne.
jeg er slet ikke enig med dig i, at Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate beskytter mod UVA stråling. Listen er ganske rigtigt kortere i USA, men det er Tinosorb, der er interessant i denne sammenhæng, da det er BASF’s filter, der beskytter mod UVA op mod 400 nm, og som ikke er godkendt i USA, og dette filter indeholder P20 ikke, efter min bedste overbevisning. Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate beskytter kun op mod 350 nm. Hvor har du fra at det skulle beskytte op til 400?
Gode gamle wikipedia siger også 354 nm om Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate: http://en.wikipedia.org/wiki/Diethylamino_hydroxybenzoyl_hexyl_benzoate
Hvis du har undersøgelser, der viser, at Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate skulle beskytte på til 400 nm vil jeg meget gerne se det, så skal jeg selvfølgelig nok tage min vurdering op igen, men dette er i så fald helt nyt for mig.
Kh. Katja
Hej Katja
I BASF’s brochure kan man se, hvordan Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (også kaldet Uvinul A Plus) beskytter i hele UVA-spektret, og at den giver den maksimale beskyttelse omkring 354nm, som også er det Wikipedia siger. UVB-spektret går fra ca. 290-320nm, mens UVA-spektret går fra ca. 320-400nm.
http://www.basf-chemtrade.de/images/stories/broschueren/PCI/090324_uvinul_a_plus-final.pdf
I EU forventes det, at et solbeskyttelsesprodukt ud over UVB-beskyttelse indeholder min. 1/3 UVA ift. UVB-beskyttelsen. At et produkt overholder dette krav angives ved at mærke produktet med en cirkel med “UVA” indeni.
Venlig hilsen
Anne Damgaard
Så konklusionen er vel at der en ganske fornuftig UVA beskyttelse i P20? Jeg synes dog stadig artiklen fremstår som om der ikke er nogen beskyttelse?
Mvh
John
Nej? Konklusionen er netop at der ikke er en ordentlig UVA beskyttelse. Den indeholder ikke nogen ingredienser, der kan beskytte mod UVA-stråling.
Jo, den indeholder vel Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
Og så har den jo også (UVA) mærket, og det kan den vel ikke få hvis cremen ikke “indeholder nogen ingredienser, der kan beskytte mod UVA-stråling.”
Nu må I livsforskrækkede øko-høns lige klappe hesten en gang.
Mit hår er rødt, min hud er bleg og fregnet. Jeg har brugt Riemann i 12 år, først P20, men siden stort set kun P10, også selv om jeg er syd på. Den har aldrig svigtet mig. Hvad angår ældning af huden er der i mine øjne heller ikke noget at komme efter. Jeg bliver stadig vurderet til at være 26-7, selv om jeg er 32.
I øvrigt er der flere mennesker i norden, der dør er D-vitamin relaterede sygdomme end af hudkræft. Og din hud laver ikke meget D-vitamin, hvis du smører dig ind i SPF 30 og opefter.
Gnub I bare løs med jeres solbandager, mens jeg nyder solen og vandet, uden at spille min tid på at gøre mig endnu mere hvid.
Venlig hilsen,
Martin
D-vitamin dannes når huden kommer i kontakt med UVB stråling og ikke UVA stråling. Der er altså ingen sammenhæng mellem at beskytte sig mod UVA stråling og få nok D-vitamin. Tværtimod. UVA stråling har heller ikke noget med faktor tal at gøre. Det er alene UVB stråling, du kan se her. Så faktortallet har ingen betydning i denne diskussion. Og det er uden for enhver tvivl, at det er ekstremt vigtigt at beskytte sig mod UVA stråling. Men det siger faktortallet intet om, det handler alene om UVB stråling. UVA stråling har heller ikke noget med bruning at gøre. Det er hele pointen med denne diskussion.
Danmark er det land i verden med 4. flest tilfælde af hudkræft, kun overgået af lande som Australien hvor der bor hvide mennesker i lande tæt på ækvator. Og det er den hurtigst stigende kræftform herhjemme.
Kh. Katja
Fra P20s hjemmeside:
UVA and UVB Protection
Offering UVA and UVB protection through highly photostable filters, P20 retains its effectiveness even on extended exposure to the sun
Det er i hvert fald en sandhed med modifikationer 😉