To almindelige hudlidelser der giver træls hud

07.12.23

Vi har i halvandet årti hjulpet jer læsere med jeres hudproblemer, og det er overraskende ofte de samme problemer, der går igen. Især to helt almindelige hudlidelser ser vi ofte gemme sig i det skjulte – og det er ikke dem, du tror.

Hvis du har hudsygdomme som akne eller rosacea, er du som regel godt selv klar over det. Og det er ikke dem, jeg vil tale om her.

Det, jeg i stedet vil tale om er perioral dermatit og skæleksem. 9 ud af 10 gange, når vi skriver med læsere eller taler med jer ansigt til ansigt, og I klager over virkelig træls hud, der bare ikke vil noget som helst, så er det ret tydeligt at enten en af disse to meget almindelige lidelser – eller ofte begge – er på spil. Og de er nemme at genkende, hvis man ved, hvad man skal kigge efter,

Skæl

Du kender sikker skæl som noget, vi har i hovedbunden, men de samme skælsvampe lever i bedste velgående i vores ansigt, og her kan de også få overtaget. Synlige skæl i øjenbryn og/eller skæg er almindeligt, men du kan sagtens have problemer med skælsvamp uden at have synlige skæl.

Panden og fløjene omkring næsen er et godt sted at kigge. Er de røde og måske endda irriterede? Skæller huden lige netop der? Måske bliver det særligt synligt, når du prøver at tage makeup på?

Mange tror, at de har tør hud, fordi huden skæller, men det modsatte er faktisk tilfældet. Skælsvampene trives ekstra godt, jo mere fedtet creme, vi smører på.

Tør hud i ansigtet er som regel noget, du finder på kinderne. Så hvis det er dine kinder og din næse, der er skæller, så skal du blive mistænksom. Her er vores hud mest fedtet fra naturenshånd, og det er derfor langt mere sandsynligt, at det er en skælsvamp, der er på spil.

Den bedste måde at finde ud af det på, er ved at prøve at behandle det med et aktiv, der virker på skæl. Den samme ingrediens, som der er i din skælshampoo, virker selvfølgelig også i ansigtet.

La Roche Posay har været så venlige at putte den ingrediens i en praktisk creme.*

Det samme har Ducray i deres Kélual DS Cream.*

Du kan også bruge en skælshampoo til at vaske ansigt i – men sørg for at det er en skælshampoo, der er velegnet til formålet.

Perioral dermatit

Har du kun bumser på hagen og kæben? Og bliver de bare værre og værre uanset hvor mange skrappe akne-midler, du bruger? Så er det sandsynligt, at du ikke har bumser, men i stedet perioral dermatit.

Perioral dermatit er et bumse-lignende udslæt, der opstår omkring munden. Et lignende udslæt kan i øvrigt også opstå omkring øjne (periorbial dermatit) og omkring andre kropsåbninger (jep).

Det har absolut intet med bumser at gøre, selvom det ligner – det er ren irritation. Din hud er sur, fordi den er irriteret. Irriteret over noget, du har udsat den for.

Sandsynligvis er det noget, der skummer (renseprodukter og tandpasta), makeup eller bare alt for skrap hudpleje. Det kan også skyldes steroidcremer, astmabehandling eller fødevarer.

Den bedste behandling er at stoppe med alt, hvad der irriterer og provokerer huden. Perioral dermatit er kronisk forstået på den måde, at man altid vil have tendensen, men udbruddene kan forhindres ved at være uendeligt blid ved huden.

Din læge har medicin på hylderne, der hjælper, men pas på, at du ikke ved en fejl får noget mod akne eller endnu værre – steroidcreme.

Azelainsyre virker også, og det kan du både få i høje koncentrationer hos lægen eller i lavere koncentrationer som kosmetik. Vi har selv en version med 10%, og det samme har Paula’s Choice og The Ordinary*.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
33 kommentarer
Sarah

Hej,
Jeg har PD – konstateret af en hudlæge – samt mistanke om noget mild rosacea. Min hud er meget reaktiv og kan slå ud af selv milde produkter.
Men da jeg også er tør og rød omkring næsen, tænkte jeg, at jeg ville forsøge med Ducray Kélual DS Cream, som I skriver om her!
Den har ændret min hud markant på en uge. Den er roligere, lysere og mere jævn at se på.
Jeg ved, hvor fattig man kan købe sig i cremer, når huden bøvler, så ville lige skrive om min oplevelse her 🙂

Anne

Hej, tak for en vildt informativ side og tråd, som jeg lige har opdaget. Jeg har i mange år døjet med skæl i hovedbunden, særligt omkring tindingerne. I foråret begyndte jeg at smøre med t tree oil scalp serum, og det hjalp! Nu har jeg sandsynligvis fået skæleksem omkring næsen, og måske PD mellem kæberne og mundvigene,så jeg begyndte at smøre med samme produkt. Det har altså dæmpet det omkring munden meget, mens mine næsefløje stadig har noget, dog mindre end da jeg startede. Hvad tænker I om t-tree oil i forhold til skæleksem/Pd? Der er noget fugtgiver i den serum, men jeg aner ikke, om min samtidige kostomlægning mod antiinflammatorisk kost lige godt har kunnet gøre forskellen…

Helene Randløv

Hej Anne
Da TTO er en heftig og voldsomt allergen æterisk olie, er det bestemt ikke noget vi anbefaler til PD.

Kh. Helene

Camilla

Hej,
Jeg overvejer at prøve en af de to cremer i anbefaler til skæleksem. Jeg bruger i forvejen flere af jeres ansigtsprodukter heriblandt Cremen. Hvis jeg køber en af de to skælcremer, skal jeg så undlade at at bruge Cremen eller skal jeg bruge begge dele?

Helene Randløv

Kære Camilla
I starten især skal du nok lægge Cremen på hylden, men det kan være rigtig svært, hvis huden virker meget tør.

Kh. Helene

Helle

Jeg fik PD for første gang for 1 år siden (er 57 år) og der var jeg også lige begyndt at bruge Rosalique, hvilket jeg stoppede med. Og så kom der ro på min hud igen

Helene Randløv

Hej Helle
Det kan være den berømte dråbe… Godt at du fik ro på huden igen!

Kh. Helene

Cecilia

Nå, så fandt jeg da lige ud af at det er skæleksem jeg har i ansigtet. Hvilket jo er ret fedt efter et par år med div cremer mod tør hud. Så tak for det!
Kunne i overveje en artikel med en fremgangs måden helt præcist? Altså en anbefalet rens, syre (cremen har jeg set) osv osv. Jeg har aldrig været god til hudpleje. Sådan en artikel til jeg ihvertfald ELSKE.

Helene Randløv

Hej Cecilia
Søg på skæleksem i søgefeltet, så er der flere indlæg om dette og rækkefølgen er der også flere indlæg om. Ellers er det rens for eksempel Vaskebalsam, syre (T-Zone Peeling), korrigerende pleje, creme (nævnt her).

Kh. Helene

Line Vibov

Hej og tak for altid gode indlæg!

Jeg har brugt jeres produkter i mange år efterhånden og er virkelig glad for dem.
Jeg har været lidt on/off med det skæleksem, men må efterhånden konstatere, at det er dét jeg har.
Jeg har så:
1: Skæleksem mest på hage og næse
2: Store pigmentforandringer i panden og på kinderne
3: Store porer på næsen og hagen med tendens til urenheder på hagen/kæbe/hals

Pt gør jeg følgende:
1: Rens cerave smoothing cleanser for porerne og hudorme
2: BHA exfoliant fra Paula Choice, for at behandle porerne
3: t-zone peeling
4: niacinamid
5: anti-age

Om aftenen bytter jeg niacinamid ud med a-serum og to gange om ugen bruger jeg retinol creme fra Paulas choice ovenpå t-zone peeling og intet andet.
Jeg har også købt jeres vitamin-c creme, men ved ikke helt hvornår jeg skal bruge den, selvom det jo er godt for pigmentpletterne.

Mit spørgsmål er, at jeg godt kan blive i tvivl med alle de ting, hvad der er godt for skæleksemen, og om der er noget der gør det værre. Og hvad er ligesom den bedste løsning for de problematikker jeg har.

Håber I kan hjælpe.

Vh Line

Helene Randløv

Hej Line
Det vil vi altid, men kan jeg ikke lokke dig til at sende os en besked på messenger eller i direct på indtagram, det er meget lettere for mig at svare der, dialogen flyder bare lettere.

Kh. Helene

Spritt Schapiro

Jeg mangler at der også lige nævnes Rosacea, som desværre er meget udbredt. Mange ved ikke at de faktisk har det eller hvad det indebærer. 😊
Min personlige oplevelse med rosacea er at jeg skal have meget milde (og uparfumerede) produkter og gøre så lidt så muligt med min hud. Og at fugtende produkter skal være lette, tyndtflydende og hurtigt absoberet, min hud bliver meget hurtigt irriteret (med værre rødme).
Man kan købe sig fattig i produkter man tror vil fjerne rødmen, men jeg oplever det omvendte, jeg skal i høj grad undlade at overbehandle.

Helene Randløv

Hej Spritt
Vi skriver ganske sjældent om rosacea, fordi det præsenterer sig så forskelligt fra person til person. Det, der er perfekt til dig virker slet ikke for andre osv. For eksempel er der nogle af vores læsere, der til min store overraskelse bruger AHA-Peeling for at holde deres Rosacea nede… Det er jo direkte modsat af alt, jeg troede, jeg vidste (og har lært).
Sådan er det hverken PD eller skæleksem, derfor hører rosacea ikke til i denne kategori. Ligesom akne og vitiligo for eksempel heller ikke gør, det ændrer dog ikke på, at det er træls.

Kh. Helene

Mette

Har lige været forbi min nye læge, fordi jeg fik en opblussen omkring næsen. Hun reagerede med at ville udskrive hormoncreme! Jeg stoppede hende pænt og sagde, at det blot ville gøre det meget værre og måtte så selv nævne Metronidazol, som jeg tidligere har haft god effekt af. Gudhjælpemig om ikke damen udskrev begge dele?!?!

Helene Randløv

Hej Mette
Godt, at du selv ved, hvad der er bedst.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *