Guide: Ar efter bumser

11.09.23

Har du ar i ansigtet efter for eksempel bumser og akne, så er der gode behandlingsmuligheder derude. Men behandlingen afhænger meget af, hvilken type ar vi taler om. For nemhedens skyld vil vi her inddele dem i tre typer:

  1. Dybe eller forhøjede ar
  2. Røde mærker
  3. Mørke, ældre misfarvede ar

Hvis du gerne vil springe direkte til, hvordan du kan få dine mørke ar til at se mindre synlige ud, så er det her det foregår. Men jeg synes virkelig, du skal læse hele dette indlæg først.

Dybe eller forhøjede ar

Hvis dine ar er mærkbare fordybninger eller forhøjninger i huden, så skal du tale med en hudlæge eller plastikkirurg. Cremer kan ikke rigtig hjælpe dig, men der findes mange andre muligheder, for eksempel laser, microneedling, filler eller kirurgi. Der er en god guide på de amerikanske dermatologers hjemmeside her.

Røde mærker

Røde mærker er slet ikke ar, men mange kalder dem det, så jeg har taget dem med her alligevel. Rødme efter en bums hedder postinflammatorisk erytem (PIE). Det er helt normalt og det forsvinder med tiden af sig selv. Selvom det kan føles som meget længe.

PIE er inflammation og irritation i huden. Den bedste behandling er tålmodighed og at sørge for at forhindre nye udbrud. Hvis du stadig har røde mærker efter bumser, så skal dit fokus stadig være på at behandle bumser – ikke ar.

Dette kan du gøre:

  1. Pas din behandling. Hvis du bruger din medicin eller passer din hudplejerutine vil de røde mærker også forsvinde over tid.
  2. Pas på solen! Det er nu du skal forebygge at rødmen bliver til permante ar, og det kan den blive, hvis du udsættes for ubeskyttet sol.
  3. Brug eventuelt et produkt med for ekempel azelainsyre, niacinamid eller C-vitamin til at mindske rødmen – men husk at gå forsigtigt frem.

Mørke ældre misfarvede ar

Post-inflammatorisk hyperpigmentering opstår blandt andet, når de røde mærker fra før bliver udsat for sollys. Så bliver de med tiden gråblå, brune eller mørkelilla, og så bliver de hængende. Det hedder post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH). Det kan opstå efter enhver form for skade og sår i huden og er altså ikke forbeholdt akne. Alle former for ældre, mørke ar er postinflammatorisk hyperpigmentering.

Det betyder også, at du kan behandle dem på samme måde som andre typer hyperpigmentering som for eksempel de pigmentpletter jeg har i panden efter at have født 3 børn. Målet er det samme: Sætte en stopper for den lille melanin-producerende maskinen, der er gået amok i huden og forebygge, at den går i gang igen. Den gode nyhed er, at det er muligt. Den dårlige nyhed er, at det kræver en indsats. Der er to afgørende skridt:

  1. Bruge flere gode aktiver, som kan angribe processen fra flere sider
  2. Beskytte sig mod solen

Det har stor betydning, hvilken solcreme du bruger, så du skal læse dette indlæg, hvor vi har skrevet om solcreme og hyperpigmentering.

Og så når vi til sidst frem til dine muligheder for at gøre noget ved problemet. Der er flere gode produkter på markedet. Vi synes, du skal overveje at bruge:

Salicylsyre:

Daglig mild peeling med salicylsyre er vores grundpille til al hud med tendens til bumser. Find den her.

Azelainsyre:

Virker rensende på huden og mindsker udseendet af både de røde mærker og af de senere mørkere misfarvninger, som opstår efter bumser. Find den her.

Vitamin C + TXA:

Vores nyeste produkt indeholder en blanding af tre nye ingredienser, som alle forbedrer pigmenteringen fra forskellige angrebsvinkler: tranexamsyre, resorcinol og en modificeret form for C-vitamin. Kombineret med gode, gamle niacinamid synes vi i al beskedenhed, at det er et rigtig godt bud på et serum til at forbedre pigmenteringen og udseendet af ældre ar. Find vores nye Vitamin C + TXA her.

Du kan også overveje:

Anden kemisk peeling

At udskifte salicylsyre med anden type kemisk peeling – bare du ikke bruger begge samtidig. Salicylsyre er bedst til dig med aktive udbrud. Hvis det er mange år siden, og du kun har ældre ar tilbage, så kan glykolsyre være et bedre valg, fordi den arbejder dybere.

A-vitamin

Alle typer A-vitamin kan bidrage til at forbedre hudens udseende, herunder også udseendet af ar og hyperpigmentering. Du finder vores bud på et produkt med A-vitamin her.

Niacinamid

Der er 1 procent niacinamid i Vitamin C+TXA. Hvis du vil prøve hvad mere niacinamid kan gøre, så kan du med fordel prøve med 10 %.

Find Vitamin C+TXA her

OG HUSK SOLCREME!

 

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Birgitte Forsingdal

Takker for altid spændende læsning.
Hvilken solcreme vil i anbefale, når man døjer med akne, ar, rødme, og ikke kan tåle olie…hudlægen anbefaler faktor 50. Hvad foreslår i?

Helene Randløv

Hej Birgitte
Hvilke olier er det, du ikke kan tåle? Langt de fleste UV-filtre bliver opløst i olie, så det bliver mere end almindelig svært at finde. Søg eventuelt i søgefeltet. Der er masser af forslag til gode SPF.

Kh. Helene

Thea Pedersen

Hvis ens (ufarvede) acnear ikke er mærkbare, men alligevel synlige som lette fordybninger, kan hudpleje så hjælpe?

Helene Randløv

Kære Thea
Ja, men det er ofte den lidt mere invasive art så som hyaluroninjektioner. Niveauforskelle kan godt blive udjævnet noget af peeling, men generelt er det rigtig svært at behandle.

Kh. Helene

Eva

Kæreste pudderdåser,
Først og fremmest TAK for jeres altid dybdegående og ærlige artikler og svar! En ren fornøjelse at læse med og derfor også fulgt jer siden i pippede frem 🙂
Og fordi jeg nu ved I er så skarpe i jeres fag, så tillader jeg mig altså liii at forhøre jer ad om jeres produkter. FOR selvom jeg læser jeres forklaringer og anb. så står jeg stadig m lidt blanke øjne og ved ikke hvad jeg skal gå med..
Jeg vil gerne behandle særligt ar og nye “bumser”(jeg får ikke længere de klassiske bumser, men istedet væskekugler, som, hvis jeg er god og holder nallerne væk, går i sig selv. Men jeg er ikke altid god 🙈)
Altså tænker jeg her pkt 2 og 3 i denne artikel.
Bruger pt jeres Alt i en makeupfjerner og så alt i en creme OG så en spf om dagen, men føler min hud bliver lige lovlig fedtet af dobbelt creme :/
Har I nogle gode råd til hvorvidt jeg skal tilføje enten AHA eller Tzone eller jeres nyere m C -“something”..?!
Åh jeg håber I kan og vil, hjælpe mig lidt på vej 🙂
Beklager den laaaaaaange besked😅

Ellers er der bare at sige “Keep up the good work”💪
Knus herfra

Helene Randløv

Kære Eva
De der væskekugler… det lyder overhovedet ikke som bumser, så dem skal du da i særdeleshed holde nallerne fra!
I ALLE indlæg vi har skrevet om rækkefølge, ritualer eller hvad vi ellers har kaldt det gennem tiden, kan du læse, at basis for et godt ritual er:

Mild rens
Peeling
Pleje (og SPF i dagtimerne selvfølgelig)

For at starte helt omvendt… lyder det ikke som om Alt i en Creme er det rigtige valg. Cremen er lettere men mere plejende, Anti-age Ansigtscreme er den letteste, men måske skal du slet ikke bruge nogen af dem under din SPF?
Hvis din hud fedter, bruger du måske en meget udtørrende SPF? Det er meget nemt at gå i den fælde, da mange SPF netop indeholder ekstremt meget alkohol, udfordringen er så at få huden på ret køl igen.
Min nyeste SPF-favorit har jeg ikke nået at skrive om endnu, men det er Vichy UV-Age Daily.

Der er noget galt, hvis ikke du kan have creme under din SPF, uden at din hud fedter. Det bliver ualmindelig omfattende og tungt at have dialogen her, derfor beder jeg dig skrive til mig på Messenger på FB eller i Direct på Instagram.
Helt kort tænker jeg umiddelbart, du får for meget vand i ansigtet, du bruger udtørrende SPF og mangler eksfoliering og fugt.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *