Bumser? Drop mælken

07.06.23

Katja, hver morgen når jeg vågner ser jeg forbedring i min hud fordi jeg har droppet mælkeprodukterne. Hvorfor snakker man ikke mere om det ift. til uren hud?

Sådan skrev Caroline til mig her til morgen. Hendes hud er blevet meget pænere, efter hun har droppet skyr, A38 og hytteost.

Hvis det ikke nu er almen viden, at der er en sammenhæng mellem mælk og akne, så er den altså ikke på vores kappe. Vi har skrevet om det i mindst et årti. Og det er bestemt ikke ny viden, at det er en god idé at droppe mælken, hvis du kæmper med bumser.

American Academy of Dermatology har samlet alt, hvad vi ved her:

  • Et studie viser, at kvinder, der drak to glas skummemælk om dagen eller mere, havde 44% større sandsynlighed for akne.
  • Et andet studie af piger i alderen 9-15 viser, at jo mere mælk de drak (uanset type), jo større risiko for akne.
  • Et tilsvarende studie af drenge i alderen 9-15 viser, at jo mere skummemælk de drak, jo større risiko for akne.
  • Et italiensk studie af patienter, der opsøgte en dermatolog pga acne, viste, at de drak mere mælk, end patienter uden akne.
  • Et malaysisk studie af 88 patienter i alderen 18-30 viste, at patienter med akne drak mere mælk og spiste en mere høj-glykæmisk kost end patienter uden akne.

American Academy of Dermatology ser ikke belæg for at konkludere, at der er forskel på hvilken type komælk du drikker – om det er skummet-, let-  eller sødmælk. Nogle af disse studier finder, at fedtfattig mælk er problemet, mens sødmælk er ok. Andre finder at det ikke gør nogen forskel. Der findes ikke nogen studier af yoghurtprodukter, så det kan vi ikke konkludere på ud fra disse undersøgelser.

Men hvis du er plaget af akne, så er der rigtig god grund til at prøve at droppe mælken. Og vores erfaring herfra (inklusive Carolines) siger, at det også kan være en god idé at prøve at droppe den daglige skålfuld fedtfattige syrnede mælkeprodukt til morgenmaden.

PS. Effekten af den lavglykæmiske kost er der også dokumentation for, men det er helt andet emne. Den kan du også læse mere om her på AAD’s hjemmeside.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Maja

Hej. Altså – måske skal jeg bare have det skåret ud i pap, har også læst jeres opslag på Instagram – men federe mælkeprodukter burde ikke påvirke huden i den retning (fx piskefløde)? Når jeres erfaring så siger, at man bør undgå de fedtfattige morgenmadsprodukter, hvor på skalaen befinder ymer (3,5 %) sig så?
Hilsen en, der elsker ymer, skyr og minimælk (og har det virkelig svært med planteprodukterne)

Helene Randløv

Hej Maja
Sødmælk burde være okay, det burde Ymer derfor også være… Skyr og minimælk er ikke på okay-listen.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *