Azelainsyre vs salicylsyre

Azelainsyre vs salicylsyre
22.03.23
Azelainsyre vs salicylsyre

Azelainsyre vs salicylsyreNår azelainsyre kan forebygge røde knopper og bumser, og salicylsyre virker eksfolierende på hudens porer, så kan det være svært at vælge.

Begge syrer kan hjælpe på nogle af de samme problemer, men azelainsyre og salicylsyre virker forskelligt, og det kan være godt at kende denne forskel. Det er også denne forskel, der gør, at nogle hudtyper med fordel kan kombinere salicylsyre og azelainsyre.

Salicylsyre eksfolierer

Salicylsyre tilhører de klassiske eksfolierende syrer. Den fjerner døde hudceller og som den eneste type eksfolierende syre på markedet, så har den en særlig evne til at eksfoliere ned i hudens porer og opløse tilstoppede porer.

Samtidig virker salicylsyre mildt beroligende på huden, men det er altså primært denne pore-opløsende effekt, som er grunden til at bruge salicylsyre.

Dette giver færre hudorme, pænere porer og forebygger at bumser opstår.

Produkter med 2% salicylsyre (indeholder reklamelink*):

Pudderdåserne T-Zone Peeling med 2% Salicylsyre

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA*

Azelainsyre renser

Azelainsyre har en meget overfladisk, mild eksfolierende effekt, som slet ikke kan sammenlignes med salicylsyre eller de øvrige eksfolierende syrer. Du får altså ikke fjernet ret mange døde hudceller eller opløst ret mange tilstoppede porer med azelainsyre. Til gengæld kan den to andre ting. Den virker rensende (antibakterielt) og beroligende (antiinflammatorisk).  Salicylsyre kan faktisk også disse to ting, men kun meget lidt sammenlignet med azelainsyre.

Azelainsyre findes også som lægemiddel i højere koncentrationer, men i lavere koncentrationer på for eksempel 10 procent må vi bruge det i kosmetik. I lægemidlet Finacea beskrives effekten af 20 procent:

“Virker antibakterielt over for bl.a. Cutibacterium acnes og har tillige en let komedolytisk effekt. Virkemåden ved rosacea er ikke klarlagt, men antiinflammatoriske egenskaber kan spille en rolle.”

Komedolytisk betyder, at det opløser dannelsen af hudorme.

Du kan få azelainsyre på recept hos lægen i koncentrationer på 15-20 procent, eller du kan købe det som kosmetik i koncentrationer på op til 10 procent.

Azelainsyre er også vores pt. bedste bud på hjælp til perioral dermatit. Læs mere i dette indlæg.

Azelainsyre har også den heldige bivirkning at det hjælper på misfarvninger af huden, både de røde og de ældre, brune. Det bruges derfor også som middel mod hyperpigmentering og har du farvede ar efter for eksempel bumser er det et oplagt forsøg.

Produkter med 10% azelainsyre (indeholder reklamlink*):

The Ordinary Azelaic Acid Suspension*

Pudderdåserne Azelainsyre 10%

Paula’s Choice 10% Azelaic Acid*

Effektiv kombination

Har du bumser, så kan kombinationen af salicylsyre og azelainsyre være hensigtsmæssig. Det kan også være et alternativ til at kombinere salicylsyre og benzoylperoxid, som ellers er en klassisk og effektiv kombination, som vi har skrevet meget om.

Ved at kombinere den eksfolierende effekt af salicylsyre med den rensende effekt af azelainsyre, får du det bedste af to verdener.

Fordi azelainsyre ikke i sig selv er en kraftigt eksfolierende syre, kan du også vælge at kombinere azelainsyre med en anden eksfolierende syre. Hvis du for eksempel bruger en glykolsyre (som der er i vores egen AHA-Peeling), en mælkesyre, en PHA eller en helt fjerde, så kan du godt vælge at kombinere den med azelainsyre. Hvorimod vi altid fraråder at blande andre produkter med eksfolierende syre i.

Har du meget sart hud, så er det måske fornuftigt at prøve med azelainsyre alene. Og det er under alle omstændigheder vigtigt ALDRIG at starte med mere end et nyt produkt ad gangen, når de er så aktive som denne type produkter her er. Ellers risikerer du en masse bivirkninger på samme tid uden at have overblik over, hvad der har startet hvad.

Så uanset hvad du starter på, så start med en ad gang og trap langsomt op – jo langsommere jo bedre.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
15 kommentarer
Janni

Hvilken af de to produkter vil I anbefale mod røde knopper efter barbering og voks?

Helene Randløv

Hej Janni
Det er stadig T-Zone Peeling 🙂
Kh. Helene

Frk.fregne

Jeg ef simpelthen så glad for azelainsyren – jeg har sart nordisk hud med fregner, som altid mangler fedt og fugt – her midt i mine 30’ere var jeg begyndt at døje med uren hud på hagen og rundt om munden – noget jeg ellers aldrig har haft, og inter har virket – heller ikke t zone peelingen, som jeg ellers er glad for og min hud tåler. Nu har jeg brugt azelainsyren dagligt i 6-7 uger, og jeg har INGEN, som i ingen bumser længere og har ikke haft det i flere uger, heller ikke under menstruation hvor det plejer at blomstre op.

Helene Randløv

Hej med dig
Hvor er det bare dejligt at høre.

Kh. Helene

Emma

Hej.

Min veninde har anbefalet azelainsyre, men jeg er splittet mellem den, niacinamide eller salicylsyre.

Jeg døjer med bumser, knopper, cyster, ar og generelt meget rødme omkring bumser. Cyster lokaliseret på kinder, mens knopper og bumser i panden og hagen. Hvilke af de tre ingredienser vil så hjælpe mig bedst med mit problem? Jeg kan næsten læse mig til, at jeg faktisk kan have gavn af dem alle. Men hvordan er det i forhold til sensitiv hud?

Helene Randløv

Hej Emma
Jeg vil anbefale, at du skriver en besked til os enten på Instagram eller Facebook, så vi kan vejlede dig ordentligt. Du kan fint bruge alle tre, også selvom din hud er sart. Det kræver selvfølgelig et ordentligt og ikke mindst mildt ritual, lang optrapning og så videre.
Kh. Helene

Astrid

Hvis jeg bruger jeres azelainsyre sammen med jeres A-vitamin serum – hvilken skal først? Eller er rækkefælgen ligemeget? På forhånd tak.

Helene Randløv

Hej Astrid
I den du foretrækker. Selv bruger jeg A-serum til sidst.

Kh. Helene

Emilie

Ville det give mening at skifte mellem at bruge salicylsyre og azelainsyre, eller bliver effekten formindsket for meget? Altså at skifter hver aften med enten at bruge rens, salicylsyre og creme eller rens, azelainsyre og creme? Hvis man nu har sart hud med tendens til bumser og røde mærker.

Helene Randløv

Hej Emilie
Hvorfor ikke bare bruge begge? Start med at læse her: https://pudderdaaserne.dk/2022/10/25/tirsdagstip-hold-det-enkelt-eller-basispakken-fra-pudderdaaserne/

Kh. Helene

Laura

Hej med jer. Hvad vil være mest hensigtsmæssigt til Keratosis Pilatis på overarme? Har brugt jeres AHA peeling i en måned cirka med nogen effekt.
På forhånd tak – mvh Laura

Helene Randløv

Hej Laura
Kosttilskud med kollagen har ofte en rigtig god effekt. Koldere og kortere bade, en god creme ovenpå AHA-Peeling efter bad burde også kunne gøre en forskel. Ellers er det måske tid til at gå til lægen?

Kh. Helene

W

Kære Pudderdåser,
Jeg påskønner virkelig jeres blog og produkter, og har brugt dem dagligt i flere år. På Instagram ser jeg mange reels om hvordan den rigtige mængde og udsmørings’metode’ af forskellige produkter kan gøre en stor forskel for hvilken effekt, man får ud af dem (og de er ikke altid enige haha). Hvis I en dag mangler inspiration til et indlæg, vil det være super spændende at høre noget om, hvilken mængde af jeres respektive produkter, der giver den optimale effekt. Hvis ikke I allerede har et? Har ledt. Kh.

Helene Randløv

Kære W
Det er et indlæg, der har stået på min to-do i ÅREVIS! Faktisk har jeg af mange omgange bedst vores fotografer om at få taget sådan et billede… Det er desværre ikke blevet til noget endnu… Jeg skal nok tage mig lidt mere sammen end sædvanligt.

Kh. Helene

W

Dejligt at høre, at det er allerede er på listen. Hvis det er besværligt med et billede, synes jeg også at man lærer rigtig meget af at se en video med nogen, som demonstrerer anvendelsen. Det ville jeg elske at se fra jer!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *