Olfaktorisk onsdag: Hvornår er det for meget?

Mand i bad
09.11.22
Mand i bad

I forrige uge kom jeg ind på det her med at bade i en duft… Det er kun ganske sjældent, at jeg synes om at være i selskab med nogen, der lugter kraftigt. Og selvom det med garanti vil støde nogen, er jeg bedøvende ligeglad, hvad de lugter af. For mig er det invasionen af mit personlige rum, der er afgørende. Det er lige generende om det er sure tæer, Chanel No. 5, røg eller dårlig ånde. Der er slet ingen tvivl om, at jeg har en helt ekstrem lav tolerance over for lugte. Det er nok ikke MCS (multiple chemical sensitivity), men lugte kan gøre mig voldsomt utilpas med svimmelhed og kvalme. Det viste sig allerede i folkeskolen, hvor jeg blev dårlig nærmest hver eneste kemitime. Det er pænt svært at følge undervisningen, når man får blackout af de forsøg, man skal udføre.

”Pyyyh! Der er én, der lugter rigtig billigt”
For nylig testede jeg en ny duft, og vi var ikke just kompatible. Den dag skulle jeg se World Press Photo 2022 med min veninde. Efter køb af billetter og stop i garderoben gik vi ned til udstillingen. Der lænede hun sig ind til mig og sagde: ”pyyyh, der er en der lugter rigtig billigt”. Med det samme vidste jeg bare, at det var mig, hun kunne lugte. Den der fornemmelse af, at man bare hørmer af en eller anden duft, tiltaler mig virkelig ikke. Duften er også meget langt fra min smag, men jeg forsøger ihærdigt at vænne mig til den. Sjældent har jeg haft så stort ubehag ved en duft, jeg selv har båret. Og aldrig før har jeg haft så stor lyst til at stikke af.  Med til historien hører, at den pågældende duft på ingen måde er billig!

Hvornår er det for meget?
Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår det er for meget duft eller rettere sagt lugt. For mig er det klart mest grænseoverskridende at kommentere, hvis det er en kropslugt. Selvom jeg naturligvis bliver flov, hvis det er mig, der stinker, vil jeg da hellere vide det. Når det kommer til dufte, man påfører, er det lettere. Samtidig er der bare nogen, der bærer det langt bedre end andre.
Min veninde bader om aftenen, og så tager hun duft på i en mængde, så jeg næsten besvimer ved tanken. Om morgenen, når hun står op, dufter hun selvfølgelig stadig, dog ikke overvældende kraftigt. Hvis du gerne selv vil have glæde af duften uden at genere dine omgivelser, er det vejen frem!
Selvfølgelig skal du også overveje både duftens koncentration, holdbarhed på huden og placering, inden du sprayer løs.

Koncentration, holdbarhed og placering
Hvor meget duft, du skal have på, er altså afhængigt af flere ting.

  • Koncentration: Når jeg taler om en højere koncentration af parfume, er det selve duftens koncentration i flasken. En højere koncentration betyder oftest, men er dog ikke ensbetydende med, en bedre holdbarhed. Ligesom at den måske nok er kraftigere… i hvert fald lige når du har taget den på.
  • Hvis du godt kan lide at dufte dig selv i løbet af dagen, skal du sørge for at påføre duft tæt på næsen. Det kan være i håret (hvis dit hår kan tåle det), på underarmene og håndleddene (nu ikke noget med at gnide dem sammen!!!). Det kan også være i halsudskæringen eller på skulderen på din bluse. Dog skal du være opmærksom på, at duften kan plette tøjet.

Hvornår er det for meget? Afhænger selvfølgelig af dig men også i særdeleshed af dine omgivelser. Den sikre løsning er at finde en mængde, der glæder dig uden at genere andre. Holde dig derefter religiøst til det antal pift med duften, og ikke lade dig friste af at mere er bedre.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *