Olfaktorisk onsdag: Hvor skal duften på?

Torsdags Top Ti: Sommerdufte 2022
07.09.22
Torsdags Top Ti: Sommerdufte 2022

Et overset spørgsmål i forhold til dufte, er: Hvor skal duften på? Har du reageret på parfumestoffer, har du med garanti ikke lyst til at gentage oplevelsen.
Da ældsten blev student, havde vi pludselig travlt med forberedelserne, inden vognen med de glade unge mennesker, kom dyttende forbi. Limebådene til deres Corona stod jeg for at skære ud, men jeg fik ikke lige vasket hænderne grundigt efterfølgende. Det viste sig at være en VIRKELIG dårlig kombination med junisolen. Efterfølgende boblede min hud op, og jeg fik en voldsom allergisk reaktion. Det er ikke overstået, for jeg kan mærke det, hver gang jeg er i nærkontakt med citrusfrugter.
Det er selvfølgelig særligt i de solrige måneder, at denne kombination kan være et problem. Er du hårdere ramt end mig, behøver du næppe solen, så reagerer du på parfumestofferne alligevel. Derfor er det ret relevant at overveje placeringen af din duft.

Juice
Ovennævnte historie er ret relevant for et indlæg om duftplacering. Måske har du glemt, hvad en duft består af? At undersøge koncentrationen af juice, når jeg køber dufte, er en vane. Både fordi holdbarheden på huden og intensiteten af selve duften kan afhænge af denne koncentration. Juicen er den blanding af æteriske olier og andre duft- og parfumestoffer, der er fortyndet med alkohol. Det er koncentrationen af juice, der afgør, om din duft for eksempel er en eau de toilette.
Limeskal indeholder en heftig mængde æterisk olie, og det er den, min hud reagerede på. Citrusolier generelt er kendte for at sensibilisere huden, hvilket altså kan have en rigtig ubehagelig bivirkning. Derfor er parfumestoffer og soleksponering bare en rigtig skidt kombination. Hvis din hud er sart, eller du bare ikke tåler duft ret godt, er det en god idé at undgå duft direkte på huden.

Hvor skal duften på?
Der er mange variationer over temaet, når det handler om at tage duft på.
Gode placeringer er:

  • Bag ørene øverst oppe: Fordi huden ganske ofte er fedtet her, altså holder duften længere.
  • Pulspunkterne: Det giver god mening at bruge duften, der hvor hvert eneste af dit hjertes slag kan fordele duften i luften omkring dig. Husk at forberede huden inden påføring, så holdbarheden af duften kan følge med. Det giver især mening at huske de lave pulspunkter som knæhaser og ankler, så du ikke har duften tæt på næsen hele dagen. Albueleddet og halsen er selvfølgelig også klassikere i den forbindelse. Tager du duft på håndleddet, skal der duft på begge håndled! Ikke noget med at gnide efter påføring.
  • På bagsiden af kroppen, så folk, du møder på din vej, ikke møder duften, før de har mødt dig.
  • Hvis du skal helt tæt på nogen, kan det også være effektivt at placere lidt duft under navlen og på barmen

Når jeg selv tager duft på til daglig, er det i nakken og i knæhaserne. Skal jeg ud, kan jeg godt finde på at tage mere på, men det er sjældent foran på kroppen. Det eneste tidspunkt, jeg har duft på armene er faktisk, når jeg tester eller skriver om dufte.

Når du ikke tåler duft
Det er ofte specifikke parfumestoffer, man er allergisk overfor. Allergitesten er desværre udformet, så det er en kombination af forskellige parfumestoffer, man tester for. Der kan være nogle parfumestoffer, du godt kan tåle, men reagerer du på ét stof, reagerer du på hele blandingen. De læger jeg har spurgt om testen, ryster generelt på hovedet over det. For det gør det unægtelig ret vanskeligt at finde frem til de rette allergener. Dermed også sværere at finde en duft, du potentielt godt kan tåle. Uanset om sådan en findes eller ej, er det stadig bedst at undgå at spraye direkte på huden. I flere gamle indlæg har jeg anbefalet at spraye duften i håret. Det anbefaler jeg stadig, men ligesom dufte kan misfarve tøj, hud og smykker, kan de altså også misfarve håret. Derfor skal det helst være et sted man ikke kan se.

Har du lyst til at læse om duftene på billedet, finder du indlægget Torsdags top ti: Sommerdufte 2022 lige her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *