Undskyld vi skriver om uren hud

Akne lessioner illustration
10.08.22
Akne lessioner illustration

Akne lessioner illustrationVi har taget os selv i at skrive “uren hud” flere gange, efter vi selv er blevet producenter og ikke længere kun skriver. Noget der egentlig er os inderligt imod.

Bumser har nemlig intet med at være “uren” at gøre. Akne er en hudsygdom, der har en bred vifte af årsager – genetik er en af hovedårsagerne. At huden skulle være snavset eller beskidt er noget vrøvl. “Uren hud” er derfor en frygtelig betegnelse, der også resulterer i mange misforståelser. En af de hyppigste er, at man kan vaske akne væk ved at rense sin urene hud ekstra grundigt. Det kan man ikke, tværtimod risikerer du at ødelægge huden yderligere.

Hvorfor skriver vi så den slags ævl? Det er ofte i mangel af bedre ord. “Uren hud” kan dække over en lang række hudproblemer, især akne. Og så snart man sælger hudpleje, må man ikke bruge rigtige diagnoser som for eksempel “akne”, “rosacea” eller “perioral dermatit”. Hvis man sælger et produkt med sådan en medicinsk diagnose på, så er det ikke længere kosmetik men et lægemiddel, og så falder der brænde ned.

Derfor skriver kosmetikproducenter “urenheder” – det er også dejligt upræcist og kan dække over nærmest enhver form for uønsket rød knop eller hudorm i ansigtet. Men det er stadig både ukorrekt og ikke mindst upræcist. For “uren hud” kan netop dække over mange forskellige hudlidelser:

  • Akne. Der i sig selv kan dække over alt fra helt milde udbrud med få bumser og hudorme til alvorlig akne
  • Hudorme som rigtig mange af os har.
  • Rosacea, som også giver et bumselignende udslæt.
  • Perioral dermatit, som også kan ligne bumser, men som sidder omkring munden og på hagen.

Bumser er ikke bare bumser

Når vi taler om bumser, akne eller “uren hud”, så dækker det også over mange ting. På billedet ovenfor kan du se seks forskellige slags lessioner som man forbinder med akne.

Komedoner

Komedoner kaldes også hudorme i dagligt tale. Er de hvide, er det “lukkede komedoner”. Er de sorte, er de “åbne komedoner”. De er bittesmå, der er ingen betændelse eller rødme. De kan eksfolieres væk med for eksempel salicylsyre. Niacinamid kan også hjælpe med at normalisere porerne.

Jeg synes vores ydmyge stock-foto her er misvisende i størrelsesforholdet – det er nogle meget store komedoner i forhold til resten.

Papler og pustler

Når der opstår betændelse/inflammation, så kommer der en bums i form af enten papler eller en pustler. Er bumserne velafgrænsede runde røde knopper er det papler. Er der hvid betændelse i toppen af dem, er det pustler.

Papler og pustler er klassiske bumser. Her er der opstået betændelse. Ovenstående midler mod komedoner kan stadig hjælpe, men ofte skal der også noget, der slår bakterier ihjel til. Det gør for eksempel Basiron, der er et håndkøbslægemiddel, og som med fordel kan kombineres med den eksfolierende salicylsyre, hvis du har papler og pustler.

Også azelainsyre virker antibakterielt på akne. Det har også en antiinflammatorisk effekt. Det kan du få på recept i højere koncentrationer samt i lavere koncentrationer som hudpleje.

Cyster og noduli

Papler og pustler kan også udvikle sig til betændte røde cyster, der ligger lige under hudens overflade. Noduli ligger som hårde knuder dybt under huden. Det er en smertefuld og alvorlig hudlidelse, der bør behandles af en læge.

Masser af forvekslingsmuligheder

Andre hudlidelser giver også papler og pustler. Især rosacea og perioral dermatit forvekles ofte med akne. Men det er ikke det samme, og behandlingen især ikke den samme.

Nogle produkter har dog effekt på tværs af alle disse problemer – blandt andet azelainsyre kan have en positiv effekt på både akne, rosacea og perioral dermatit. Salicylsyre kan have en positiv effekt på både akne og rosacea. Men det må man ikke skrive på flasken. Og så skriver man “uren hud”.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)

Mild daglig peeling med 2 procent salicylsyre kan du købe hos Pudderdåserne eller hos Paula’s Choice*.

Niacinamid i højere koncentrationer finder du også hos både The Inkey List*Pudderdåserne,  Paula’s Choice*,  eller The Ordinary*. Vær opmærksom på, at The Ordinary også indeholder zink, som har en let udtørrende effekt.

Basiron er et håndkøbslægemiddel, der indeholder benzoylperoxid. Du kan købe det på apoteket og på onlineapotekerne, blandt andet Apopro*.

Azelainsyre findes i høje koncentrationer som et receptpligtigt lægemiddel. Du kan købe det i koncentration på 10 procent fra The Ordinary* eller Paula’s Choice*.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Louise

Spændende læsning! Jeg har før døjet med de dybere og smertefulde bumser som har efterladt røde ar. Og pt reagere min hud med et skønt lille minde (🙄) efter hver evig eneste bums jeg får – også de helt små. Har i et bud på hvilken ingrediens som kan komme dette til livs?
Jeg oplever også ofte, at de grumme bumser vender retur næsten præcis det samme sted, gang på gang. Har i noget viden om, om der kan være en særlig grund til det? 🤔

Helene Randløv

Hej Louise
Forklaringen bag de dybe og cystelignende bumser skyldes oftest en tørhed og tilstopning, der forhindrer talg i at komme ud af porerne. For voldsomme og udtørrende produkter, for meget vand og lignende gør ondt værre. AHA er virkelig godt til at behandle denne tørhed, samtidig med at det har effekt på den posttraumatiske hyperpigmentering du oplever. Bumserne vender sandsynligvis tilbage samme sted, fordi der er blevet klemt eller pillet så meget, at huden simpelthen er blevet skadet. Har du brug for hjælp til en guide til produkter, må jeg bede dig skrive en besked i Direct på Instagram eller i Messenger på facebook.
Kh. Helene

A

Louise, jeg har præcis samme oplevelse som dig. Jeg har døjet med dybe/cystelignende bumser på siden af mine kinder de sidste 10 år, og de vender altid tilbage næsten præcis det samme sted – og danner ar. Jeg er også meget nysgerrig på at kende forklaringen på dette, og evt en løsning. Trods forskellige hudplejerutiner, fx brug af AHA-syre, der har hjulpet, vender de alligevel tilbage i ny og næ.

Helene Randløv

Hej A
Håber farklaringen til Louise kan bruges. Ellers er du naturligvis også velkommen til at skrive en besked.

Kh. Helene

Jeanette Bak

Jeg er 44 år gammel og har haft nogle virkelig trælse og for mig helt ukendte udbrud af nogle genstridige bumser på kinderne – et sted jeg aldrig før har døjet med uren hud (ja undskyld jeg bliver i terminologien)

Jeg har ivrigt skiftet pudebetræk, drukket masser af vand og fulgt min sædvanlige hudplejerutine til min hud som er sensitiv og med lidt udbrud af bumser på hagen og i panden. Særligt ifm cyklus.

Jeg er 99% sikker på at min super trælse hud de sidste måneder skyldes stress over stor eksamensopgave.
Nu er den afleveret og huden er faldet mere til ro. Der er ingen nye udbrud.
Men. Min hud på kinderne bærer tydeligt præg af de hedengangne bumser med store røde pletter.
Ved godt at tiden er min ven men jeg er en utålmodig type 🙂
Hvordan hjælper jeg bedst den gode heling af min hud på vej? (Bruger spf både sommer og vinter. 20 her om vinteren og 30 om sommeren)

Har brugt nok de fleste af jeres produkter i perioder. Lige nu er kun t-zone-peelingen på hylden. Den bruger mine teenagere primært nu hvor jeg ikke har udbrud.
Men jeg er klar på råd af sen lyserøde slags 🙂

På forhånd tak

/Jeanette

Helene Randløv

Kære Jeanette
Du skal følge godt med på bloggen i morgen 😉 Der er virkelig gode nyheder på bloggen, har du brug for hjælp til et helt ritual, skriver du bare en besked til os på Messenger (FB) eller i Direct (IG), så hjælper vi rigtig gerne.

Kh. Helene

Josefine

Hej. Jeg skriver da jeg i altid har døjet med uren hud, og dette er blevet forstærket gennem min graviditet. Jeg har nu født og ammer, hvad anbefaler i af produkter som jeg kan bruge mod min urene hus, og som jeg kan bruge imens jeg ammer. Min hud er plaget af mindre bumser og hudorme, og disse efterlader desværre mange ar… hvad anbefaler i jeg bruger?

Helene Randløv

Hej Josefine
Som udgangspunkt anbefaler vi at alle starter her: https://pudderdaaserne.dk/2022/10/25/tirsdagstip-hold-det-enkelt-eller-basispakken-fra-pudderdaaserne/

Kh. Helene

Anne

Hej.
Jeg har i mange år døjet med uren hud og hver gang jeg får bumser er det som dybe cyster. De sidste 2 års tid er min hud blevet voldsomt slemmere end de små udbrud med bumser jeg havde førhen, og har nu fået akne. Jeg har været på diverse akne mediciner men det vender altid tilbage, og sågar har jeg været på akne piller som slet ikke havde virkning men kun gjorde min hud værere.
Jeg undrer mig over at mine bumse “udbrud”, hver 2. uge ca skifter side i ansigtet. Jeg får bumserne mest på kinderne også rundt om munden og på hagen, resten af min hud er urørt af bumser. Derudover reagerer jeg meget med rødme også.
Jeg kan ikke finde noget om andre hvor deres udbrud skifter side i ansigtet kontinuerligt. Det har været sådan igennem de sidste 2 år, og min hud kan være rigtig voldsom på den ene side af ansigtet, mens den anden side er virkelig flot, den ene uge, og ugen efter kan de vende 180 grader og den side som ugen før var betændt, er nu virkelig flot.
Jeg vil egenligt bare høre om det er noget i har hørt om før, og hvis det er om i så kan hjælpe med nogle produkter eller råd? Har også overvejet om det måske kunne være en form for Rosacea (den hudsygdom har min farmor nemlig også)

På forhånd tak, Mvh Anne, 19-årig pige

Helene Randløv

Kære Anne
Jeg vil meget gerne svare dig, men der er en masse info, jeg mangler. Kan jeg ikke lokke dig til at skrive en besked til os på Instagram eller Messenger, så dialogen flyder lidt lettere.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *