Azelainsyre mod akne, rosacea og perioral dermatit

Azelainsyre
01.06.22
Azelainsyre

AzelainsyreAzelainzyre er en overset hjælper i kampen mod blandt andet akne, rosacea og perioral dermatit. Den er overraskende svær at få fat på, når man tænker på, hvor effektiv den er. Og så er den et lægemiddel i større koncentrationer.

Trods sit navn virker azelainsyre grundlæggende anderledes end den syre du finder i din syrepeeling som for eksempel salicylsyre eller glykolsyre. Med mindre du har ekstremt sart hud, kan du faktisk godt kombinere azelainsyre med andre syrer, selvom vi normalt fraråder at blande på grund af risikoen for overeksfoliering.

Dræber bakterier og dæmper inflammation

Azelainsyre er en naturligt forekommende syre, der findes i blandt andet hvede og rug. På huden kan den både dæmpe inflammation og slå bakterier ihjel. Det er to meget brugbare egenskaber, og har du enten akne, rosacea eller perioral dermatit har du brug for netop disse to egenskaber. Azelainsyre i store koncentration (15-20%) er da også godkendt som lægemiddel til behandling af både akne og rosacea.

Har du perioral dermatit er den også et forsøg værd, selvom vi ikke ved med sikkerhed om det virker. Nogle meget begrænsede forsøg tyder på det, men mere forskning er nødvendig (kilde). Jeg selv har meget positive erfaringer. Jeg har brugt azelainsyre i et par måneder nu og oplever en markant pænere hage med færre problemer end normalt.

Hæmmer tyrosinase

Azelainsyre virker også hæmmende på tyrosinase, hvilket er en proces, der er medvirkende til pigmentering af huden. Studier af azelainsyre dokumenterer da også en effekt på melasma MEN typisk i koncentrationer på cirka 20 procent. Altså mere end du kan købe i håndkøb. Min personlige erfaring er da også, at det kræver kombination af flere ingredienser at opnå en tydelig effekt.

Hvis du derimod har problemer i huden, som relaterer sig til bakterier og inflammation, som for eksempel rosacea, akne eller perioral dermatit, og som er svære at få bugt med, så synes jeg, at azelainsyre er et forsøg værd. Og husk du godt må bruge den sammen med den syrepeeling med for eksempel salicylsyre, du måske allerede bruger i forvejen.

Billig vs. dyr (indeholder reklamelink*)

Azelainsyre er svært for producenterne at arbejde med, fordi det kan give produktet en underlig konsistens. Jeg har prøvet to produkter med 10% azelainsyre. Indholdet af azelainsyre er det samme, men forskellen i konsistens er bemærkelsesværdig.

Den billigste fra The Ordinary har en ualmindeligt ubehagelig konsistens. Den efterlader en næsten plastik-agtig følelse på huden, der er virkelig svær at beskrive. Den virker, og til 99,95 kroner for 30 ml. er den et fint køb, hvis du er ligeglad med følelsen på huden. Den er virkelig funky! Du kan købe den i Matas*, Sephora* eller Magasin*.

Paula’s Choice indeholder også 30 ml. med 10% azelainsyre og koster 317 kroner. Men den er en drøm at få i ansigtet sammenlignet med den fra The Ordinary. Paula’s Choice 10% Azelaic Acid er også en lidt sej og tyk creme, der tydeligt viser, at det er svært at formulere et lækkert produkt med et højt indhold af azelainsyre, men den er meget mere behagelig end den billige fra The Ordinary og efterlader ingen ubehagelig følelse på huden. Den indeholder også 0,5% salicylsyre. Du kan købe den på Paulaschoice.dk* eller i Magasin*.

 

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Jetteseidlitz@gmail.com

Hej hej
Jeg er nysgerrig på om du bruger azelainsyre produkterne fra de to nævnte mærker sammen med din T zone peeling eller i stedet for ? Ift perioral dermatitis
Vh Jette

Helene Randløv Hansson

Hej Jette
De har jo ret forskellig virkning, så jeg ville i hvert fald fortsat bruge T-Zone Peeling til porerne på næsen.

Kh. Helene

Yasmin

Hej med jer. Bruger I cremen her som det eneste, eller smider I en dagcreme ovenpå?

Helene Randløv Hansson

Hej Yasmin
Det afhænger jo af din hud, men de fleste vil have glæde af at få creme på efterfølgende

Kh. Helene

Anne Nielsen

Hej pudderdåserne. Som altid, tak for godt indholdt! Kan man bruger Azelainsyre sammen med et A-vitamin-produkt, fx jeres egen A-serum? Og hvis ja, er det så ok i samme rutine eller skal man hellere vente og skifte morgen/aften, hver anden dag eller lignende? På forhånd tak 🙂

Helene Randløv Hansson

Hej Anne
Du kan godt bruge dem sammen.

Kh. Helene

Bettina

Må man bruge retinol og azelainsyre samtidig? Har fået recept på azelainsyre og jeg bruger normalt også retinol. Kan jeg mon stadig bruge det eller skal jeg holde med pause med retinolen?

Helene Randløv Hansson

Hej Bettina
Ja, det vil jeg mene 🙂

Kh. Helene

Camilla

Jeg er lige startet med Ducrays Melascreen Depigmenting, som indeholder 12 % azelainsyre og 3 % glykolsyre. Har I stiftet bekendtskab med den i sammenligning med TO og PC?

Helene Randløv Hansson

Hej Camilla
Mig bekendt har hverken TO eller PC kombinationsprodukter med de to ingredienser?

Kh. Helene

Alexandra

Jeg vil gerne slå et slag for Facetheory azelainsyre serum: Lumizela serum ( 15 % azelainsyre). Den har virket rigtigt fint på mig om end jeg stadigvæk er nød til at bruge noget mild benzylperoxid creme i hageområdet for at komme min hormonelle akne til livs. Jeg bruger Lumizela serum om dagen efter et salicylsyre produkt. Serumen er i håndkøb og virkelig behageligt/ irriterer ikke huden. Jeg venter lidt og så solcreme ovenpå .
Jeg bruger et retinal produkt om aftenen og så en fugtigedscreme.
Jeg kan generelt anbefale Facetheorys produkter.

Helene Randløv

Tak for anbefalingen <3

Marie Valther

Jeg beklager meget, hvis jeg sover i timen, men har forsøgt at læse flere blogindlæg og er i tvivl: Er der en ide i at kombinere denne med niacinamide? Må man det? Synes det er lidt en jungle, men vil rigtig gerne prøve azelaic Acid imod min hormonelle akne/perioral dermatit.

På forhånd tak.

Helene Randløv

Hej Marie
Ja, det kan du roligt gøre. Sørg endelig for at trappe langsomt op med én ting ad gangen!
https://pudderdaaserne.dk/2022/07/05/tirsdagstip-opnaa-god-effekt-fremfor-uheldig-reaktion/

Kh. Helene

Marie Valther

Tusind tak. Bør man bruge dem forskudt af hinanden så?

Helene Randløv

Næ, det er der ingen grund til. Personligt ville jeg nok have acelainsyre øverst med de konsistenser, der er på markedet, men rækkefølgen er ikke så afgørende.

Kh. Helene

Dea

Ved I, om det er OK at bruge azeleinsyre, når man er gravid? Jeg synes, jeg kan læse lidt forskelligt 🙂

Helene Randløv

Hej Dea
På medicin.dk siger de god for brugen af op til 20%, da den systemiske absorption er ringe. Så jeg ville roligt fortsætte… Hvilken en bruger du?

Kh. Helene

Nanna

Tak for indlæg.
Jeg døjer med hyperpigmentering i ansigtet og overvejer at købe jeres nye produkt “Azelainsyre 10%” (tak for den!). I indlægget skriver I, at der kræves en kombination af flere forskellige ingredienser for at opnå en effekt. Hvilke ingredienser skal jeg gå efter for at øge chancen for at få bugt med min hyperpigmentering? 🙂

Katja Moikjær

Kære Nanna
Det kræver næsten et helt indlæg. Men der er mange muligheder.
Blandt vores egne produkter vil jeg anbefale:
AHA Peeling
Azelainsyre
Niacinamid
A-Serum

Derudover:
C-vitamin
Produkter med resorcinol-lignende ingredienser. Især Eucerin og Niveas nyere produkter, fx denne: https://www.nivea.dk/produkter/luminous630-anti-dark-spot-serum-40059007869750036.html

Håber det hjalp 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *