Fredagsfavorit: Mineralsk olie og vaseline – en hudhelt

Kløver vaseline
04.06.21
Kløver vaseline

Kløver vaseline

Mineralsk olie, petrolatum, vaseline. Vaseline er egentlig et brandnavn, men er blevet synomym for petrolatum. Et af de bedste, mest sikre og gennemtestede produkter, vi har til huden.

En søgning på PubMed giver 1194 resultater på “vaseline skin”. Så mange gange har videnskabsfolk gjort sig den ulejlighed at skrive videnskabelig publikationer om emnet.

En af de nyeste omhandler den positive effekt, vaseline har på atopisk huds mikrobiom, eget immunforsvar og tykkelse.

Vaseline har mange fordele:

Minimal risiko for tilstoppede porer
I modsætning til, hvad mange tror, så har petrolatum en meget lille risiko for tilstoppede porer. Det er blevet undersøgt, læs mere her.

Minimal risiko for irritation og allergi
Allergi overfor petrolatum er så sjælden, at hvert gang det sker, så bliver det beskrevet grundigt. Det er en almindelig ingrediens i både lægemidler og allergimærkede produkter af samme årsag.

Okklusion
Ja, vaseline lægger et beskyttende lag ovenpå huden. Det er meningen. Denne okklusion beskytter huden og forhinder yderligere udtørring. Det hjælper også huden med at reparere sig selv. Det er den samme effekt vi prøver at opnå med andre former for voks og olie også. Det svarer til at smøre træbeskyttelse på gammelt træværk. Det virker.

MOAH og MOSH
Alle fødevarer kan være forurenet med MOSH og MOAH, der stammer fra udstødningsgasser – vi har for eksempel set det i olivenolie og ris. Det er ekstremt kompliceret og som forbruger har vi ikke en chance for selv at gennemskue indholdet. MOAH og MOSH findes også som rester i mineralsk olie. Det meste bliver raffineret væk, men mineralsk olie findes i forskellige renheder. Du kan ikke se på din ingrediensliste, hvor ren en kvalitet din mineralske olie er. EU har skrappere regler end USA, og den europæiske brancheforening for kosmetik har lavet en vejledning til sine medlemmer, der går endnu længere.

MOSH og MOAH er en bekymring for fødevarer, og i forhold til kosmetik altså kun i forhold til produkter, som du kan spise. Du skal spise hvad der svare til fire læbestifter om året, før det er et problem, og der er mange fødevare-kilder til MOSH og MOAH.

Et bi-produkt af råolieindustrien

Oil fracking

Vaseline blev opfundet og patenteret af Robert Chesebrough. Navnet Chesebrough står stadig på de gule dåser med kløver-vaseline, selvom der også i dag står Unilever på dem – Unilever har opkøbt Chesebrough.

Robert Chesebrough besøgte i 1859 en lille olieboring i Pennsylvania. Her så han selv hvordan voks fra olieboringerne satte sig i maskinerne. Arbejdsmændene brugte selv voksen til sår og hud.

Robert Chesebrough udviklede dernæst en metode til at raffinere denne voks, som han patenterede og kaldte Vaseline.

Vaseline erstattede faktisk fedt fra hvaler, som indtil da havde udfyldt en tilsvarende rolle.

Vi hører ikke til dem, der anser mineralsk olie som noget ondt blot fordi det stammer fra undergrunden. Tværtimod. Mineralsk olie er et biprodukt fra olieindustrien. Det svarer til at bruge hele grisen, når man nu alligevel slagter den.

Der er ingen, der borer olie op af undergrunden alene for at udvikle vaseline. Den dag, vi er lykkedes med at afskaffe fossilt brændstof, så skal vi naturligvis ikke hive olie op af undergrunden for at lave cremer af den. Men så længe vi er tossede nok til at bruge fossilt brændstof, så kan vi lige så godt udnytte hele råvaren. Ligesom vi ikke skal lade noget af grisen gå til spilde, hvis vi vælger at slagte den.

 

 

 

 

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
3 kommentarer
Annette

Det er ret simpelt. Jeg kan kun elske jer, og at i (ofte) også henviser til Pubmed gør at i får den sidste, og altid, uopnåelige stjerne i min verden. Og hvordan man kan mene at vaseline er no-go er uforståeligt i min verden. Tak til jer, og jeres altid saglige indlæg

Nanna

Ej hvor er det sjovt at læse den gode artikel af jer. Jeg er seriøst blevet fodret med, at den er SÅ usund. Jeg har lyst til at gå ned og købe en i morgen. Kan man smøre den i hovedet uden den fedter og bumser?
Ifølg. jeres beskrivelse, så ja.

Helene Randløv Hansson

Hej Nanna
Hvis din hud er fedtet, er mere fedt sjældent en ret god idé.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *