Brug syrepeeling sammen med C-vitamin, niacinamid, A-vitamin og alt det andet gode

Syrepeeling og andre aktive ingredienser
26.04.21
Syrepeeling og andre aktive ingredienser

Syrepeeling og andre aktive ingredienser

Internettet er fyldt med misinformation om hudplejeingredienser, og det er ikke nemt at sortere myter fra fakta.

En af de mest hårdhudede myter er, at du ikke må bruge din syrepeeling (AHA, BHA, PHA osv) sammen med for eksempel C-vitamin, niacinamid eller A-vitamin. Det passer simpelthen ikke.

Har du særlig sart hud kan det godt være du ikke lige skal give den gas med 10% AHA, højdosis ascorbinsyre og 1 procent retinol, men der absolut ingen grund til ikke at kombinere en mild syrepeeling med enten C-vitamin, niacinamid eller A-vitamin.  Tværtimod vil det forøge og forbedre effekten.

Forbedret effekt
Hvis du for eksempel kombinerer A-vitamin med AHA, så kan du opnå en forbedret effekt på hudens kollagenniveau, som vi tidligere har beskrevet her.

Både AHA, C-vitamin og niacinamid er hjørnestens-ingredienser i at forbedre udseendet af hyperpigmentering. Så hvorfor ikke kombinere dem? Det gør producenterne også, og studier laves ofte af mange blandede ingredienser. Her for eksempel af en kombination af transexamsyre, EGF, arbutin, niacinamid mm. til behandling af melasma.

Produkterne ødelægger ikke hinanden
Forklaringerne i disse myter er ofte lidt slørede. Nogle handler om, at ph-værdierne er uforenelige. Og der er et vist gran af sandhed i det, forstået på den måde, at hvis du er en kemiker, der vil blande et produkt med alle disse ingredienser i, så kommer du på overarbejde. Men det kan du og jeg som forbruger være ligeglad med – for der er intet problem i at blande dem på huden, når du har produkter med hver sin ingrediens i.

På huden giver det nemlig ikke længere mening at tale om at produkternes ph-værdi forhindrer hinanden i at virke. Det er simpelthen noget pjat.

Vores T-Zone Peeling har en lav ph-værdi på cirka 4-4,25. AHA Peeling har en lidt lavere endnu. Vores Niacinamid har en lidt højere ph-værdi på cirka 5,5-6,0. Både T-Zone Peeling og AHA har den lave ph-værdi for at syren skal kunne virke eksfolierende.

Men 5,5-6,0 er ikke en høj ph. Det er faktisk det samme som alle vores øvrige cremer og serum og det er en helt normalt ph-værdi for et hudplejeprodukt. Vores Alt i en Creme og Anti-Age Ansigtscreme har også en ph-værdi på 5,5-6,0.

Kan niacinamid så stoppe med at virke, fordi vi har brugt den ovenpå et syreprodukt? Nej. Hudens egen ph-værdi er sur i forvejen. Hvis niacinamid ikke virkede på en sur hud, så virkede den aldrig.

Paula’s Choice går dybere ned i forklaringen bag misforståelsen om niacinanimids påståede ødelæggende effekt på C-vitamin her. Misforståelsen stammer fra forsøg udført i miljø, der intet har med de forhold, vi finder på huden.

Hvis du vil have den lange forklaring, så læs Kind of Stephens her.

Pas godt på din hud
Som tidligere skrevet så betyder dette ikke, at du skal løbe ud og købe alle produkter på en gang. Der er tale om meget aktive ingredienser, som kan have bivirkninger og som ikke nødvendigvis er for alle.

Det er denne type ingredienser, som man starter med en ad gangen og langsomt, så du kan se, hvad du reagerer på og hvordan.

Det er også vigtigt, at vide hvad man gøre. Har du styr på, hvad der er dine produkter? Ved du med sikkerhed, hvor mange produkter med eksfolierende syre, du bruger i ansigtet hver dag? Kunne der måske være noget syre i både den “skin lightening” creme, du bruger ovenpå din AHA Peeling og i din overnight mask, så du faktisk ender med overeksfoliering? Det skal du selvfølgelig tjekke.

Husk solcreme
Lige meget om du bruger syrepeeling eller A-vitamin (eller ingen af delene) så husk at beskytte dig mod solen. Det er særligt vigtigt, hvis du bruger syrepeeling eller A-vitamin, der begge gør huden mere solfølsomme. Det gør C-vitamin ikke – i modsætning til, hvad internetmyter ofte siger, så beskytter C-vitamin mod solens stråler.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
17 kommentarer
Dorrit

Vil I skrive lidt om hvad man med fordel kan kombinere og i hvilken rækkefølge? Eller er rækkefølgen lige meget?

Amalie

Tak for dette opslag 🙌 Jeg var starteren på den diskussion på Surisuris Instagram (som jeg gætter er årsagen til dette opslag) og synes det var nogen underlige forklaringer, der blev givet derinde fra forskellige kilder.
Jeg har i hvert fald tænkt mig, at forsætte med at blande mine forskellige produkter, når min hud nu kun tager godt imod det 👍

Pernille

Heeej. Jeg har rosacea og er i pencillinbehandling for det. Jeg bruger også receptpligtig creme + en god serum. Jeg kunne godt tænke mig at bruge en peeling engang imellem. Synes jeg kan læse, at PHA er bedst, men hvor finder jeg sådan en, der er god til rosacea? Kan I anbefale en bestemt?

Katja Moikjær

Kære Pernille. Nej, jeg har ikke noget grundlag for at anbefale en fremfor andet. Jeg mener at Inkey list har en PHA toner, hvis ud gerne vil prøve en billig løsning først.

Mikkel

Jeg har lige købt jeres t-zone peeling og glæder mig til at prøve den. Hvor meget skal man bruge ad gangen? Et sprøjt? To? 🙂

Katja Moikjær

Kun lige nok til at dække dit ansigt med et meget tyndt lag. Less is more 🙂

Gitte

Jeg er netop idag blevet advaret mod brug af c-vitamin og niacinamid sammen af en Magasin-dame med ansigtet i meget alvorlige folder. 🙃
Om morgenen bruger jeg rent vand og frotteklud til “exfoliering” af ansigtet. Herefter jeres T-zone, c-vitamin fra Pestle & Mortar niacinamid og slutteligt solcreme. Aftenritual – mild ansigtsvask, jeres T-zone + A-vitamin og slutteligt hyaluronsyre (jeres eller P&M). Maga-damen mente at jeg overbehandlede, og at jeg istedet skulle bruge en god dag- og natcreme – jeg føler at min hud er fint fugtet, kan jeg så ikke nøjes med serum? Har tidligere brugt jeres Cremen, men følte at jeg fedtede. Nu forsøger jeg – efter jeres råd – med “The Ordinary’s” Natural Moisturizing Factors som barriere. Skal den på både morgen og aften?
Det blev langt, beklager.

Helene Randløv Hansson

Hej Gitte
Hvis huden nogensinde føles slidt, så er det din vand om morgenen, jeg ville kigge på… og vælge en micellar water af en art, for eksempel vores egen Alt i en Makeupfjerner. Du kan ellers fint “nøjes” med sera. Jeg forestiller mig ikke at To’s NMF vil gøre en stor forskel, men prøv du bare det.
Kh. Helene

Camilla Juul Olesen

Jeg er 46 år gammel og Jeg har brugt jeres produkter i halvandet års tid,og jeg er meget begejstret.
Jeg har lige købt Niacinamid 10% og A serum 5%.
jeg har nemlig snart brugt min A serum 2%.
Jeg skal bare lige være sikker på at jeg har forstået det her rigtigt.
Min daglige rutine er som følger
Morgen: Hyaluron og slutter med Alt i en creme(kan jeg godt bruge Niacinamid om morgen også eller er det fint nok med om aftenen.
Aften:AHA peeling,Niacinamid,A serum 5%,Hyaluron slutter at med Alt i en creme
Lyder det rigtigt eller er jeg helt gal på den.
ps jeg bruger ansigts solcreme hver eneste dag,året rundt.

Venligst Camilla,,en yderst tilfreds kunde:)

Katja Moikjær

Kære Camilla

Det ser helt fint ud 🙂 Du må gerne bruge Hyaluron, AHA og Niacinamid både morgen og aften – men du behøver ikke. Mærk efter og gå forsigtigt frem.

Tak, Katja

Caja Malling Beck

Jeg følger en rutine der minder om det Camilla beskriver. Hvordan/hvornår kan man supplere med en C Vitaminserum?
Venligst Caja

Helene Randløv Hansson

Hej Caja
Det kan man, når ens hud er med på ideen og ved at trappe langsomt op.
Kh. Helene

Helle Herdel Hansen

Hej.Er kommet i tvivl om jeg må bruge A-vitamin serum og Niacinamid sammen om aftenen?Venlig hilsen Helle

Helene Randløv

Hej Helle
Yep, det kan du roligt gøre, de eneste af vores produkter, du ikke må bruge sammen er peelingerne.
Kh. Helene

Louise

Hej pudderdåserne. Anbefaler I at man både bruger A-vitamin og vitamin C +TXA? Eller holder sig til en af produkterne? Bruger i forvejen t-zone peeling, hyaladronsyre, niacinamid, creme og (selvfølgelig) SPF.

Helene Randløv

Kære Louise
Du kan roligt bruge begge, A-Serum til natten og Vitamin C +TXA til dagen.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *