Perioral dermatit – røde bumselignede knopper på hage, kæbe og omkring munden

18.04.21
Jeg har fundet dette meget gamle billede helt uden makeup, hvor I kan se lidt gamle udbrud af perioral dermatit på min hage. Billedet er cirka 8 år gammelt.

Har du også bumser på kæben, hagen eller omkring munden, som du bare ikke kan komme af med? Ikke sådan rigtige gule bumser. Nej, det er røde, irriterede bumser, der ligger under huden og som du højest kan presse lidt vand ud af. De sidder kun på hagen, kæben og under munden – men ikke i resten af ansigtet.

Så har du sandsynligvis ikke bumser, men derimod perioral dermatit.

Hvis du har forsøgt dig med diverse bumsemidler, renseprodukter og ansigtsmasker, så har du sikkert blot gjort det værre. Det er nemlig blandt andet produkter som disse, at din hud er irriteret over og reagerer på.

Vi ved meget lidt om, hvad perioral dermatit egentlig er, og derfor også meget lidt om, hvordan det skal behandles. Men der kommer hele tiden ny viden frem, og derfor opdaterer vi fra tid til anden dette indlæg.

Din hud siger stop
Perioral dermatit er meget almindeligt blandt yngre kvinder. Det sidder omkring munden og på hagen, men kan også findes omkring øjnene. Når du først har fået det, så er det ofte en fast følgesvend, men hvis du lærer at lytte til den, så kan de fleste tilfælde blive helt fri for symptomer.

Perioral dermatit er ofte huden, der reagerer på irritation på grund af hudplejeprodukter, tandpasta, madvarer, kortisonbehandling eller lign. Men langt de fleste tror fejlagtigt, at de har fået bumser og prøver derfor med endnu mere aggressive metoder, hvorefter huden bliver endnu mere irriteret. Jeg har set det så mange gange – også blandt skønhedskolleger. Der finder man jo de største overforbrugere af cremer.

Typiske udløsere
Jeg har selv perioral dermatit og har lavet en liste over de produkter, der efter min egen personlige og helt uvidenskabelige erfaring udløser episoder med perioral dermatit hos mig selv:

  • Alkoholbaseret og udtørrende hudpleje
  • Sulfatbaserede og udtørrende renseprodukter
  • Primere
  • Ansigtsmasker, skrubbecremer og lignende
  • Produkter med æteriske olier
  • Havreekstrakt 
  • Tandpasta – især tandpasta med laurylsulfat som for eksempel Colgate. Skift til Zendium!
  • Læbepomade
  • Håndcreme eller lignende som du bruger på hænderne, hvis du ofte piller dig selv i ansigtet
  • Mad – som barn blev jeg helt rød om munden, når jeg spiste tomat. Jeg tror noget lignende er på spil nogle gange her.

Den klassiske udløser er behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator. Hvis du er i behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator og får perioral dermatit, skal du tale med din læge.

Tænder, tandpasta og fluor i tandpasta
Både tandhygiejne generelt og fluor i tandpasta er koblet til perioral dermatit. Colgate anbefaler temmeligt uansvarligt på deres hjemmeside at droppe fluorholdig tandpasta. Jeg vil selv trods alt hellere have perioral dermatit end huller i tænderne, og jeg kunne aldrig selv drømme om at anbefale noget i den stil, men det er værd at værre opmærksom på, at irritationen kan komme indefra munden. Både i form af skummemidler i tandpastaen, fluor samt bakterier.

Pas godt på din hud, når du børster tænder eller overvej altid at vaske ansigt efter tandbørstning. Jeg gør selv det sidst – jeg evner åbenbart ikke børste tænder uden at sprøjte og savle imens.

Hudbarrieren har brug for hjælp
I ren angst for at komme til at udløse anfald kan jeg nemt komme til at undlade at bruge noget som helst omkring min mund. Derfor var det også med stor interesse, jeg læste denne forskningsartikel om sammenhængen mellem hudbarrieren og perioral dermatit. Perioral dermatit er mere i familie med tør eksemhud end med fedtet aknehud. Problemet skyldes end nedbrudt hudbarriere og mangel på lipider. Forskerne bag denne artikel kalder patienter med perioral dermatit for “hyperreactors” og understreger vigtigheden af behandle ved at genopbygge hudens barriere. Min hage har ikke haft det godt i flere måneder nu – jeg antager det skyldes brug af mundbind.

Desuden var jeg – uvist af hvilken tåbelig årsag – stoppet med at bruge Cremen til tør hud frem, hvilket vist var en rigtig dårlig idé. Den indeholder nemlig alt det, der skal til at styrke hudbarrieren. Så nu har jeg sat den frem forrest på hylden, hvor den hører hjemme, og efter et par dage går det faktisk bedre igen.

Morgenfrue
Calendula har et ry for at kunne hjælpe, og mange er glade for cremer med morgenfrue, for eksempel Purely Professional Repair Cream. Morgenfrue har en beroligende funktion generelt men er desværre aldrig undersøgt specifikt på perioral dermatit. Repair Cream kan  også hjælpe på førnævnte barrierefunktion.

4-t-Butylcyclohexanol
Eucerin har udført et enkelt interessant studie af et stof, der hedder 4-t-Butylcyclohexanol. Studiet, der desværre ikke var placebokontrolleret, viser en effekt af 4-t-Butylcyclohexanol efter både 4 og 8 uger. 4-t-Butylcyclohexanol finder du i Eucerin UltraSensitive, der er et virkelig godt bud på en plejende creme til dig med perioral dermatit. Du finder den også i vores egen CREMEN til tør hud. 4-t-Butylcyclohexanol er veldokumenteret til behandling af mange typer følsom hud, men desværre blander de ofte flere ingredienser, når de laver undersøgelser.

Gå til lægen
Hvis det er slemt, så gå til lægen. Lægen har medicin, der virker.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)
Purely Professional kan du købe her.

Eucerin kan du ikke længere købe på de danske apoteker, men Lyko sender heldigvis til Danmark. Med24 forhandler også.

Pudderdåserne CREMEN til tør hud kan du købe her*, i Matas* eller hos en af vores andre forhandlere.

Zendium tandpasta kan du købe i supermarkedet.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
97 kommentarer
Maria

Det er så interessant, det med hudtyper. Jeg havde perioral dermatit gennem længere tid, og prøvede en del forskelligt. Det som endelig virkede og fjernede udslættet, var netop et produkt med havreekstrakt – altså en af dine trickere. Kan man bruge jeres Azelainsyre forebyggende?

Helene Randløv

Hej Maria
Det afhænger selvfølgelig af, hvad du bruger sammen med Azelainsyre 10%… Som udgangspunkt kan den godt bruges forebyggende, men det hjælper selvfølgelig ikke meget, hvis du alligevel gør alt muligt andet, der provokerer PD’en.

Kh. Helene

Maria

Yes. Det har du ret i 🙂 Jeg bruger (og har i årevis brugt) jeres AHA, Niacinamid og HYALURONSYRE. Desuden alt i en creme eller ansigtsolien efter fugtbehov. Jeg er dog skiftet over til AHA fra Ren, fordi min hud ikke kunne suge alle jeres produkter til sig, og den fra Ren er en tonic.
Indimellem bruger jeg også jeres A-serum i ansigtet, men oftets kun på hals og decollete, så jeg tror ikke den har indflydelse på Perioral dermatit.

Helene Randløv

Hej Maria
Beklager meget langsommeligt svar. Det er generelt en dårlig idé at bruge AHA til PD, der er BHA bedre.

Kh. Helene

Misse

Ej hvor rart at læse det med menstruation. Måske det er derfor jeg får det nu!

Helene Randløv

Hej Misse
Det er altid rart med en forklaringsramme.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *