Perioral dermatit – røde bumselignede knopper på hage, kæbe og omkring munden

18.04.21
Jeg har fundet dette meget gamle billede helt uden makeup, hvor I kan se lidt gamle udbrud af perioral dermatit på min hage. Billedet er cirka 8 år gammelt.

Har du også bumser på kæben, hagen eller omkring munden, som du bare ikke kan komme af med? Ikke sådan rigtige gule bumser. Nej, det er røde, irriterede bumser, der ligger under huden og som du højest kan presse lidt vand ud af. De sidder kun på hagen, kæben og under munden – men ikke i resten af ansigtet.

Så har du sandsynligvis ikke bumser, men derimod perioral dermatit.

Hvis du har forsøgt dig med diverse bumsemidler, renseprodukter og ansigtsmasker, så har du sikkert blot gjort det værre. Det er nemlig blandt andet produkter som disse, at din hud er irriteret over og reagerer på.

Vi ved meget lidt om, hvad perioral dermatit egentlig er, og derfor også meget lidt om, hvordan det skal behandles. Men der kommer hele tiden ny viden frem, og derfor opdaterer vi fra tid til anden dette indlæg.

Din hud siger stop
Perioral dermatit er meget almindeligt blandt yngre kvinder. Det sidder omkring munden og på hagen, men kan også findes omkring øjnene. Når du først har fået det, så er det ofte en fast følgesvend, men hvis du lærer at lytte til den, så kan de fleste tilfælde blive helt fri for symptomer.

Perioral dermatit er ofte huden, der reagerer på irritation på grund af hudplejeprodukter, tandpasta, madvarer, kortisonbehandling eller lign. Men langt de fleste tror fejlagtigt, at de har fået bumser og prøver derfor med endnu mere aggressive metoder, hvorefter huden bliver endnu mere irriteret. Jeg har set det så mange gange – også blandt skønhedskolleger. Der finder man jo de største overforbrugere af cremer.

Typiske udløsere
Jeg har selv perioral dermatit og har lavet en liste over de produkter, der efter min egen personlige og helt uvidenskabelige erfaring udløser episoder med perioral dermatit hos mig selv:

  • Alkoholbaseret og udtørrende hudpleje
  • Sulfatbaserede og udtørrende renseprodukter
  • Primere
  • Ansigtsmasker, skrubbecremer og lignende
  • Produkter med æteriske olier
  • Havreekstrakt 
  • Tandpasta – især tandpasta med laurylsulfat som for eksempel Colgate. Skift til Zendium!
  • Læbepomade
  • Håndcreme eller lignende som du bruger på hænderne, hvis du ofte piller dig selv i ansigtet
  • Mad – som barn blev jeg helt rød om munden, når jeg spiste tomat. Jeg tror noget lignende er på spil nogle gange her.

Den klassiske udløser er behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator. Hvis du er i behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator og får perioral dermatit, skal du tale med din læge.

Tænder, tandpasta og fluor i tandpasta
Både tandhygiejne generelt og fluor i tandpasta er koblet til perioral dermatit. Colgate anbefaler temmeligt uansvarligt på deres hjemmeside at droppe fluorholdig tandpasta. Jeg vil selv trods alt hellere have perioral dermatit end huller i tænderne, og jeg kunne aldrig selv drømme om at anbefale noget i den stil, men det er værd at værre opmærksom på, at irritationen kan komme indefra munden. Både i form af skummemidler i tandpastaen, fluor samt bakterier.

Pas godt på din hud, når du børster tænder eller overvej altid at vaske ansigt efter tandbørstning. Jeg gør selv det sidst – jeg evner åbenbart ikke børste tænder uden at sprøjte og savle imens.

Hudbarrieren har brug for hjælp
I ren angst for at komme til at udløse anfald kan jeg nemt komme til at undlade at bruge noget som helst omkring min mund. Derfor var det også med stor interesse, jeg læste denne forskningsartikel om sammenhængen mellem hudbarrieren og perioral dermatit. Perioral dermatit er mere i familie med tør eksemhud end med fedtet aknehud. Problemet skyldes end nedbrudt hudbarriere og mangel på lipider. Forskerne bag denne artikel kalder patienter med perioral dermatit for “hyperreactors” og understreger vigtigheden af behandle ved at genopbygge hudens barriere. Min hage har ikke haft det godt i flere måneder nu – jeg antager det skyldes brug af mundbind.

Desuden var jeg – uvist af hvilken tåbelig årsag – stoppet med at bruge Cremen til tør hud frem, hvilket vist var en rigtig dårlig idé. Den indeholder nemlig alt det, der skal til at styrke hudbarrieren. Så nu har jeg sat den frem forrest på hylden, hvor den hører hjemme, og efter et par dage går det faktisk bedre igen.

Morgenfrue
Calendula har et ry for at kunne hjælpe, og mange er glade for cremer med morgenfrue, for eksempel Purely Professional Repair Cream. Morgenfrue har en beroligende funktion generelt men er desværre aldrig undersøgt specifikt på perioral dermatit. Repair Cream kan  også hjælpe på førnævnte barrierefunktion.

4-t-Butylcyclohexanol
Eucerin har udført et enkelt interessant studie af et stof, der hedder 4-t-Butylcyclohexanol. Studiet, der desværre ikke var placebokontrolleret, viser en effekt af 4-t-Butylcyclohexanol efter både 4 og 8 uger. 4-t-Butylcyclohexanol finder du i Eucerin UltraSensitive, der er et virkelig godt bud på en plejende creme til dig med perioral dermatit. Du finder den også i vores egen CREMEN til tør hud. 4-t-Butylcyclohexanol er veldokumenteret til behandling af mange typer følsom hud, men desværre blander de ofte flere ingredienser, når de laver undersøgelser.

Gå til lægen
Hvis det er slemt, så gå til lægen. Lægen har medicin, der virker.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)
Purely Professional kan du købe her.

Eucerin kan du ikke længere købe på de danske apoteker, men Lyko sender heldigvis til Danmark. Med24 forhandler også.

Pudderdåserne CREMEN til tør hud kan du købe her*, i Matas* eller hos en af vores andre forhandlere.

Zendium tandpasta kan du købe i supermarkedet.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
99 kommentarer
Mette

Tusind tak for jeres opdatering. Set i bakspejlet har jeg døjet med det her i flere år, men først rigtig slemt sidste år hvor jeg kom i fast behandling med astmainhalator, og fik det behandlet med metronidazol via min læge. I år er det helt tosset – hudlægen siger det er pga. mundbind :-I Er på 6-ugers pillekur – det ser ud til at virke, men jeg “hygger” mig også med bivirkningerne. Bruger Miild-produkter, men synes ikke helt cremen er nok. Jeg må prøve jeres creme mod tør hud! Hvad med ansigts-solcreme? For Rudolph Care går heller ikke lige nu ved jegw fra sidste år. Youblush.dk har tidligere anbefalet Sulfactil creme fra Elixir til behandling, evt. kombineret med jeres Niacemid – er det noget I har erfaringer med? Kan se man kan købe Elixir online nu. Og til sidst: Tusind tak for jeres skønne blog og fantastiske produkter!!

Helene Randløv

Hej Mette
Der er slet ingen tvivl om at svovl kan noget i behandling af rødme og irritation, men den der pasta du kan købe på apoteket er lidt mere budgetvenlig 😉 i kombination med T-Zone Peeling og Cremen har du en ret god kombination.

Kh. Helene

Marie Valther Jensen

Tak for opdateret indlæg.
Ift hudbarriere: har I nogen erfaring eller biden omkring produkter med probiotika og PD? Min søn bruger netop nu BAK’s serum i forsøget på at opbygge hans hud efter årevis med eksem og deraf hormoncremer. Har overvejet at prøve den selv.
På forhånd tak.

Helene Randløv

Hej Marie
Bak er godt, og grundlaget er i hvert fald godt. Du kan læse mere her: https://pudderdaaserne.dk/2020/02/09/probiotisk-hudpleje-de-levende-vs-de-doede/
I forhold til at opbygge barrieren vil jeg gerne slå et slag for vores egen Cremen, der er helt uundværlig for mig i den sammenhæng.
Kh. Helene

Marie Valther Jensen

Tusind tak for svar. Jeres cremen og purelys repair er fast inventar og en stor hjælp

Helene Randløv

Hvor er det dejligt at høre Marie <3

Nanna

Kære Pudderdaaser,
Kender i Razspa produkterne og i så fald, kan I anbefale dem? Han har en pakke man kan købe med produkter netop mod PD?

Jo Nielsen

Okay, jeg fik det sidste efterår og vidste ikke hvad jeg skulle gøre. Brugte min søns aderma creme og hans mildison da han har tendens til atomisk dermatitis.
Ok meget meget tilfældigt ude af forstanden brugt jeg min egen zovir creme og alt blev pist væk! På 1-2 uger var der intet.
Fisk, jeg ved ikke om acyclovir er vejen men hjælp mig.

Helene Randløv Hansson

Hej Jo
Det var da heldigt, at du ikke oplevede forværring med ADerma… Det er der nemlig mange der gør.

Kh. Helene

Jill

Jeg har haft PD siden 2013. Ingen af de remedier lægen har givet hjalp, til sidst blev jeg henvist til en hudlæge der ville have mig på isotretinoin, hvilket jeg afslog. Efterfølgende fandt jeg en støttegruppe på facebook, hvor flere tusinder delte deres erfaringer. Det var her jeg fandt ud af hvad der virkede for mig, svovl eller sulfur som det også kaldes. Svovlsæbe og creme holder mit nede.

Helene Randløv Hansson

Kære Jill
Hvor er det dejligt, du fandt noget, der virker!

Kh. Helene

Malene Lillebæk Clausen

Hejsa!
Tak for jeres skønne blog. Jeg tror nok jeg lider af Perioral dermatit… Skal til lægen om en uge. Hvad vil i anbefale at vaske/rense ansigtet i og hvilken makeup fjerner? Jeg bruger kun lidt mascara, nilens jord, og lidt Foundation en gang imellem…
Mit eksem er nemlig værst rundt om især venstre øje. Ved i om der er sammenhæng mellem eksemen og hormonubalancer i kroppen? Jeg er 43 år.

Kærlig hilsen Malene

Helene Randløv Hansson

Hej Malene
Ja, perioral (periocular/periorbital i dit tilfælde) dermatit er ret meget påvirket af særligt stresshormon. Vi anbefaler en mild rens, for eksempel micellar water, Matas Mild Micellar Water (kun den, der hedder mild!), Bioderma Sensibio og selvfølgelig vores egen Alt i en Makeupfjerner. De kan alle fjerne makeup også.

Kh. Helene

Helle Maigaard

Hejsa
Jeg fik at vide i tirsdags, at jeg har perioral dermatit. Jeg har døjet med det i 6 måneder, og hvor er det trælst. Jeg har været ved lægen flere gange. Først fik jeg at vide det var helvedsild, pga herpes i podningssvar. Men behandlingen hjalp ikke, fik piller mod herpes og begyndte at smøre med zovir, hvilket slet ikke hjalp. Så nu har jeg fået noget antibiotikacreme til at smøre med.
Jeg har læst på lidt forskellige hjemmesider, bl.a. sundhed.dk – og det er jo ikke helt til at forstå – Heldigvis fandt jeg jeres side 😀
Jeg har dog lige et spørgsmål eller to. Jeg er læbepadoman, har været stor forbruger at læpormade i mange år. Og kan læse her at det kan være en udløser, men er der en læbepomade jeg kan bruge? Jeg bruger lidt forskellige mærker.
Jeg bruger Colgate, men den er jeg ikke villig til at skifte, elsker skummet!
Af ansigtscreme bruger jeg en antiagecreme fra apoteket. Du anbefaler jeres creme til tør hud, kan jeg bruge den også selvom jeg ikke ellers har tør hud i ansigtet?
Mvh Helle

Helene Randløv Hansson

Hej Helle
Forskellige mennesker reagerer forskelligt på produkter. Det der virker for nogen er skidt for andre, så der er desværre kun at prøve sig frem med læbepomaderne.
Hvis ikke du er villig til at ændre tandpasta, så kan det være, at du vænne dig til fast brug af medicin og en drillehud. For en del kan skift af tandpasta faktisk gøre den største forskel.
Ja, man kan sagtens bruge Cremen, selv om man ikke har tør hud.
Kh. Helene

Anna

Hej, jeg står og vil købe en creme som kan hjælpe med at opbygge min hud mod PD, da det er en smule på vej tilbage – selv efter behandling ved lægen. Vil i anbefale jeres egen “Cremen til tør hud” eller “Repair Cream 1”? Jeg føler min hud har brug for hjælp for at finde tilbage til sig selv igen 🙂

Helene Randløv Hansson

Hej Anna
Selv ville jeg nok vælge den letteste af de to og det er Cremen.

Kh. Helene

Mathilde

Hej
Jeg er så glad for at have fundet denne side og kan nærmest diagnosticere mig selv med dette, som jeg har døjet med i flere år..
jeg har prøvet flere former for medicin (tetracyklin mm. ) men min hudlæge har aldrig anbefalet mig at jeg skulle stoppe med produkter i ansigtet – som
Jo formegentligt bare har gjort det værre.
Jeg har er slemt udbrud lige nu – selv på tetracyklin, som ikke virker til at have gjort det bedre denne gang. Jeg har en request:
Hvis jeg skal stoppe med alle mine produkter fra i dag – HVAD skal jeg så bruge nu? Til at fjerne makeup og som creme?

Ville det være fint at rense mascara og hud med biodermas micellar water? Og så bruge en creme (hvilken kan i anbefale? Og både morgen og aften?)

Jeg har lige købt en cleansing gel fra Miild som jeg bruger til at fjerne makeup – skal jeg stoppe med den? Åh jeg håber der er nogle rås for mig at hente her. Vil gerne skære med i mine hudpleje produkter, men har brug for lidt guidance 🙏 Kan se at I har lavet en liste i et senere indlæg over produkter som er gode at bruge mod dette, men jeg er i udbrud lige nu og vil gerne bruge så lidt som muligt…

Bedste hilsner Mathilde

Helene Randløv

Hej Mathilde
En opvredet klud/vatrondel eller hvad du nu bruger med en mild micellar water kan gå an, det afhænger også af, hvad du bruger af makeup. Og så vil jeg anbefale Cremen: https://pudderdaaserne.dk/produkter/cremen-100-ml/
Kh. Helene

Benedicte

Jeg har haft dermatitis i flere måneder og uden effekt af antibiotika cremen som jeg ikke kan huske navnet på nu. Jeg prøvede for sjov at starte på mælkesyre bakterier igen – Vita Biosa og det er altså et mirakel middel!!🙏😀
Allerede efter en dag hvor jeg startede på vita biosa, var det faktisk væk! Så fantastisk. Så kan helt klart anbefale det.

Helene Randløv

Kære Benedicte
Mange tak for tip, jeg er fuld af respekt over, at du kan få Vita Biosa ned, det er jeg ikke sej nok til.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *