Ingredienser der virker på hovedbunden

08.09.20

Din hovedbund kan være en kilde til mange problemer: Hårtab, skæl, svamp, kløe, knopper, svie og smerte. Alligevel er de gode løsninger og produkter på markedet overraskende få.

Der findes en fantasilion fantastiske ingredienser at vælge mellem til huden i ansigtet. Til hovedbunden har vi kun en håndfuld eller to, og hvis du ligesom os gerne vil have placebokontrollerede publicerede studier til at belyse deres effektivitet, så er der kun et par stykker tilbage og det er ikke nødvendigvis dem, der er bedst længere. Det er stadig et uudforsket område, men forhåbentlig begynder det at ændre sig.

Piroctone olamine til skæl, tør hovedbund og kløe
Hvis du har skæl, tør hovedbund, kløe eller anden ballade i hovedbunden, så bør piroctone olamine være førstevalget. Her har vi en ingrediens, der er undersøgt på kryds og tværs. Piroctone olamine virker mod svamp, skæl og tørhovedbund. Den er den aktive ingrediens i de bedste skælshampoo, som du kan købe i håndkøb, blandt andet Head & Shoulders. Vi bruger den også i Peelingshampoo.

Vi tænker måske ofte på piroctone olamine som noget, der bare findes i skælshampoo, men selv sådan nogle som mig med bøvlet hovedbund uden skæl kan have gavn af den. Den hjælper mod både tør hovedbund og fedtet hovedbund. Den mindsker kløe og kan endda i visse tilfælde afhjælpe hårtab (kilde).

Nye ingredienser til hovedbunden
Der er begyndt at dukke andre aktiver op til hovedbunden. Men for at sige det som det er så synes jeg, det er sk… svært at finde gode produkter af flere årsager:

  • Dokumentationen er sjældent ret god sammenlignet med hvad vi er vant til fra hudpleje
  • Det er svært at finde et produkt der er velegnet til at komme i nærkontakt med hovedbunden

Defensscalp, som vi selv bruger i Alt i en KUR er en af disse helt nye ingredienser til hovedbunden, som vi ganske vist er meget imponerede af, men som vi udelukkende har producentens egne data at læne os op af. Vores sædvanlige standard om uafhængige publicerede studier kommer vi ingen vegne med, når det handler om hår og hovedbund.

Ifølge producenten Lucas Meyers egne data, så virker defensscalp stabiliserende på hovedbunden ved blandt andet at regulere fedtproduktionen og berolige huden. Vi har desværre ikke mulighed for at efterprøve det på andre måder end på egen krop, men det har vi til gengæld også gjort til overflod.

Peptider mod hårtab og tyndt hår (indeholder reklamelinks*)
Hvis du vil prøve, om peptider kan afhjælpe hårtab, så synes jeg, at The Ordinary Multi Peptide Serum* er et godt bud. Den indeholder flere af de peptider, som der findes på markedet pt.

Det gør Inkey Lists nye Peptide Volumizing Hair Treatment også.

Hvilken er bedst? Virker de? Igen har vi kun et meget tyndt grundlag at vurdere det på. Beklager. Det er problemet med disse helt nye ingredienser. Men vi vil enormt gerne høre fra jer, hvis I har prøvet.

Ingredienser der ikke virker
Hovedbunden kommer vi heldigvis til at se, høre og mærke meget til fremover og heldigvis for det, for den trænger virkelig til nogle flere gode produkter. Den har dog IKKE brug for mere:

Menthol – stop nu…. Den der følelse af “kølende” er i virkeligheden en mild lokalirritation og den hjælper ikke på noget som helst. Tværtimod.

Alkohol – sprit er et nødvendigt onde for at kunne lave en velfungerende tørshampoo eller hårlak. Men den hører ikke hjemme i “plejeprodukter” til en i forvejen udfordret hovedbund.

Voldsomme mængder parfume – hvorfor skal hårprodukter lugte sådan? Jeg er i gang med at teste Garnier Fructis Hair Food, og det er en virkelig dejlig hårkur, men der hænger jo en permanent stank af banan-parfume over mit badeværelse.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
20 kommentarer
Rikke

Åh, jeg ville så gerne, at jeres peelingshampoo løste mine hårbundsproblemer, der inkluderer tør, irriteret hårbund med en form for psoriasis. Modsat alle jeres andre produkter, jeg har prøvet hidtil, har shampooen desværre slet ingen effekt haft på mig her tre måneder senere (den gør dog arbejdet i form af at vaske mit hår, så jeg fortsætter brugen!).
Til gengæld er den eneste shampoo, der bare nogenlunde kan lindre kløen hos mig og mindske forekomst af skæl og opblomstringen af nye psoriasis-lignende plamager altså Philip B’s Anti-Flake relief shampoo. Den indeholder bl.a. stenkulstjære – hvad er jeres erfaring med denne ingrediens?

Katja Moikjær

Kære Rikke. Øv, hvor er jeg ked af at den ikke har fungeret! Jeg ved ikke andet end at tjære jo også bliver udskrevet af hudlæger, men ofte i en form, der er ulidelig at bruge. Fedt at du har fundet noget der virker! Fortæl lidt mege om den, det lyder spændende – føles den som min ungdoms grufulde tjæreshampoo fra lægen eller føles den som en “normal” shampoo?

Maria L

Jeg har prøvet The Ordinarys og har genkøbt den. Men desværre må jeg så også tilføje at jeg ikke med sikkerhed kan vide om det er dén der har gjort udslaget, eller massagen jeg giver mit hovedbund sammen med den eller om det er kosttilskuddet. Eller en kombination af dem alle. Berthelsens silica i et par år efterfulgt af Hair Volume alene hjalp ikke. Det var først da jeg startede med The Ordinary + massage + Priorin der har gjort udslaget og i så høj grad, at jeg er holdt op med at massere mine bakkenbarter for at undgå at der kommer mere hår dér. Nu er Priorin så udskiftet med Hair Volume.

Katja Moikjær

Fedt at du resultater. Hvilken effekt har du? Massage kan faktisk i sig selv gøre noget. Jeg har lige læst et publiceret studie – hvis jeg dog bare havde linket lige her…

Maria L

Hej Katja. Håret begynder at vende tilbage specielt ved tindinger, bakkenbarter og ved nakken. Jeg har efter to graviditeter haft et større hårtab end normalt og i mine 20’ere (det er så 20 år siden 🙂 ) trak jeg rigtig mange begyndende hår ud for at undgå hårfarve. Så det må være noget af det der er ved at vende tilbage, for det kan vel ikke være noget nyt der vokser ud.

Helene Randløv

Hej Maria
Det giver god mening, at det er hår, du ellers har hevet ud. Jeg håber, at du ender med en fin hårpragt igen. Det med eftergraviditets skaldethed, kan jeg tale med om… Mine tindinger blev så høje og mit hår så tyndt, at jeg var bange for at det hele røg… Det var en skrækkelig tid. Derfor blev jeg klippet korthåret, og da det så voksede ud igen, var der meget mere af det.
Kh. Helene

Heidi

Tak for oplistning af gode ingredienser. Det er rart at få lidt baggrund på, hvad der kan være godt at kigge efter.
Og er SÅ enig i forhold til Hair Food Banana. I mit hår (tykt med fald/krøl) er det en fantastisk conditioner/hårkur. Mit hår fungerede virkelig godt med den. Men bananlugten… Den kunne jeg sgu ikke med i længden.

Katja Moikjær

Tak, jeg er glad for, at du kan bruge den. Nej, den er helt vild ikke? Jeg har overvejet om nogle af de andre varianter måske lugter lidt mindre.

helle

Hej – jeg har som Rikke ovenfor også en blanding af psoriasiseksem og noget mere alm skæl. Har forsøgt med jeres shampoo og Ali i en kur, og desværre uden resultat. Er der nogen her i kommentarfeltet, der vil dele ud af deres erfaringer? Har prøvet utallige forskellige shampooer og efter-behandling til at komme i hovedbunden, og flere af tingene ser ud til at virke en uge eller to…og så stopper virkningen og jeg er tilbage til start igen. Diverse læger og hudlæger har ikke kunnet komme med et præcist svar på, om det er psoriasiseksem, skæleksem eller blot alm skældannelse..

Helene Randløv

Hej Helle
Hvordan bruger du produkterne?
Kh. Helene

Mette

Jeg har lidt af hårtab og irriteret hovedbund de sidste 2 år hvoraf de sidste 2 måneder har været ekstreme mht. hårtab. Jeg har prøvet shampoer uden sulfat (Vichy), uden parfume, mod hårtab bl.a. (iD Hair Solutions og Australien bodycare) og hovedbundsserum mod hårtab (iD Hair Solutions, Australien bodycare og Davines) alt sammen uden effekt eftersom jeg har mere hårtab nu end tidligere.
Jeg har desuden også prøvet diverse kosttilskud som skulle styrke håret. Ved snart ikke hvad der vil virke, men vil prøve jeres peelingshampoo og Alt-i-en-kur.
Synes også der mangler fokus på forskning indenfor dette felt, så tak for at skrive om det og dele jeres viden om dette emne.

Katja Moikjær

Tak Mette. Jeg håber, du vil fortælle os, hvordan det går

Mette

Hej Katja,
Jeg har nu brugt peelingshampoen og alt-i-en-kuren siden i lørdags (vasket med den 3 gange) og umiddelbart har jeg mindre irriteret hovedbund og føler den er mere “frisk”. Jeg har brugt alt-i-en-kuren hver dag – også på dage hvor jeg ikke har vasket håret. Synes det har dulmet hovedbunden. Så det lover godt 🙂 Jeg fortsætter ihvertfald.
Hilsen Mette

helle

Hej Helene. Først bruger jeg shampooen og masserer hovedbunden i den angivne tid. Så skylles shampooen ud og håret tørres. Herefter sprayes alt i en kur på. Det føles umiddelbart som om, at hovedbunden er renset for alle plamagerne, men allerede efter en times tid mærker jeg igen, at køen er igang og at plamagerne af både de fedtede skæl men også de mere tørre af slagsen, er tilbage. Er ved at blive vanvittig…!

Helene Randløv

Uha, det forstår jeg virkelig godt. Hvor tit vasker du håret?
Kh. Helene

helle

Hej Helene. Jeg har tidligere kunnet klare det med 2 x pr uge. Men efter disse voldsomme udbrud i hovedbund (og ører), så er det hver anden dag. Jeg har aller mest lyst til at vaske det hver dag pga følelsen af, at hovedbunden er fyldt med disse store plamager af fedtede skæl, som føles som forhøjninger i hovedbunden, Derudover drysser det med de tørre skæl, og hovedbunden klør som sagt så jeg ofte ender med store sår. Det er som om, at jeg kan vaske hovedbunden ren, men ganske kort til efter hårvasken, så kan jeg mærke, at plamagerne begynder at dannes igen, og så har man jo bare lyst til at vaske igen…Kh Helle

Julie

Jeg har tykt hår med meget fedtet skæl jeg har prøvet alt men intet virker på det nogle tips ?

Helene Randløv Hansson

Hej Julie
Det er rigtig svært at svare og hjælpe, når du ikke nævner noget af det, du har prøvet. Ingen har prøvet alt… ikke engang os og vi har dælme prøvet meget 😉 Hvis produkterne ikke virker, er det oftest metoden, den er gal med.
Kh. Helene

Skye

Hej Helle. Det lyder som seborrheic dermatitis, det har jeg nemlig også. Man ved meget lidt om tilstanden, men det har noget med svampevækst (yes, lækkert) at gøre. Det er muligvis genetisk, og det er kronisk. Én ting er sikkert: Svampe eeeelsker fugt og varme. Du skal vaske dit hår ofte. For mig er det hveranden dag. Nogle gange, hvor jeg f.eks. har været syg, har jeg gået 4-5 dage, og SÅ bryder helvede for alvor løs! Og så skal du føntørre det, så du ikke går med fugtig hovedbund. Og hvis det er rigtig slemt, så få Nizoral shampo på recept. Det udtørrer håret helt vildt, men det virker på hovedbunden. Jeg har dog ikke brugt det længe og er generelt ikke særligt generet af det længere. Nu bruger jeg Pudderdaasernes Vaskebalsam, og den lader til at være god for min hovedbund (tørshampo, silikone, gelé og kemi – hårfarve! – er ikke så godt). Good luck! 🙂

Helene Randløv Hansson

Hej Skye
Vi har skrevet rigtig mange indlæg om dette emne 🙂 Vaskebalsam indeholder aktiver til at mindske svamp, kløe og ubehag.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *