Tirsdagtip: Vask dit hår, plej din hud og pas på dig selv

14.04.20
De fleste af os vasker huden for meget og håret for lidt. Foto: Bayer

Vask dit hår, plej din hud og pas på dig selv, så enkelt kunne jeg svare en del af spørgsmålene i vores inbox i øjeblikket. Det er klassiske temaer som huden og hovedbunden, der går igen. I forhold til huden er standardsvaret: stram op på dit ritual. Får du renset huden, smurt creme på og gør du, som du plejer? Er du god nok til at lufte ud? Får du bevæget dig? Jo, det spiller faktisk en rolle. Din hud har ikke ”brug for ro”, når det gælder almindelig pleje. Drikker du mere kaffe (med mælk), end du plejer at gøre… og mindre vand? Spiser du færre grøntsager og mindre frugt? De fleste af de ting, du fylder din hverdag med, har betydning for dit humør, din hud og din krop. Så det er altså ikke så sært, at det hele driller, når du ikke gør, som du plejer.

Den gode hårpleje
Hold nu op hvor er der mange, der har fået det der med hårpleje galt i halsen. Pænt og sundt hår er resultatet af en glad hovedbund. En glad hovedbund får man, når man vasker hår. Og ja, det skal helst være dagligt. Kløe, eksem, ubehag og hårtab kan faktisk føres tilbage til uhensigtsmæssig hårvask og styling. I disse tider er der mange, der ikke bruger samme mængde styling, som de plejer. Derfor undrer de sig naturligvis over, at problemerne opstår nu. Svaret er, at det sandsynligvis skyldes, at hårvasken bliver udskudt en eller to dage ekstra. På den måde giver du skælsvamp og andre ballademagere de bedst mulige vækstbetingelser. Så driller din hovedbund, skal du:

  • Vaske hår hver dag eventuelt med en skælshampoo (læs brugsanvisningen). Gør det som kur i fjorten dage, til du har svampen under kontrol igen.
  • Tørre håret med føntørrer hver gang, også selvom dit hår er kort.

Det betyder, at du aldrig skal gå i seng med halvvådt hår, og lufttørring bør du også undgå. Hovedbunden lider voldsomt under det. Hvis du er nervøs for at håret tager skade, så skru ned for varmen på din føntørrer.

Det gode plejeritual
Har du ikke læst det før? Jo, det har du med meget stor sandsynlighed. I hvert fald er det et tema, vi gentager i det uendelige. Så sent som sidste tirsdag, skrev jeg om det gode ritual i forhold til vores produkter. Dem behøver du naturligvis ikke bruge for at have et godt ritual. Det der derimod er sindssygt vigtigt, er at du faktisk får plejet huden. Når vaner og ritualer er skippet, fordi hverdagen er på hoved, er det ligeså vigtigt at holde fast i plejen. Min hud flipper helt ud de dage, hvor jeg agerer hulemenneske. Knasende tør og helt umulig bliver den, fordi jeg ikke lige får renset eller smurt creme på i det omfang, jeg plejer. Når det ene skrider, skrider resten nemlig også. Du behøver altså ikke opfinde et nyt liv og få stress over det, bare du passer på dig selv.

Hold fast!
Der behøver ikke at være pandemi, for at det går galt for mig. En helt almindelig weekend, hvor jeg nulrer rundt der hjemme, sover længe, læser i sofaen og får take away… Så har jeg ødelagt alle de gode intentioner, jeg havde med det gode ritual i løbet af ugen. Min hovedbund hader mig intenst, når jeg ikke vasker hår, og især når jeg ikke tørrer håret. Selvom jeg udmærket ved, at det hænger sådan sammen, så vinder min dovenskab, afmagt eller de dårlige undskyldninger. Derfor er det bedste tip til de ovennævnte udfordringer i virkeligheden at kigge lidt indad. Har du slækket på omsorgen og kærligheden til dig selv? Du er den i hele verden, der fortjener mest af din tid og mest af din omsorg. Pas på dig selv, især når du forsøger at overbevise dig selv om, at det rigtigste er at gøre ingenting.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Nanna

Lige et nysgerrigt spørgsmål. Er det relevant, om kaffen er med mælk??

Helene Randløv

Hej Nanna
Ja, det kan sagtens gøre en temmelig stor forskel: https://pudderdaaserne.dk/2013/08/06/tirsdagstip-sammenhaeng-mellem-maelk-og-akne/
Kh. Helene

Katrine

Vask hår hver dag? Det er jo Rasmus modsat af, hvad det er oppe i tiden. Må jeg spørge hvad I synes om “no poo” bevægelsen?

Helene Randløv

Hej Katrine
Modeluner er ikke nødvendigvis det mest fornuftige eller rigtige for den sags skyld. Du kan læse mere om, hvad vi mener om No Poo/Curly Girl her: https://pudderdaaserne.dk/2019/09/30/det-kan-alle-laere-af-curly-girl/
Kh. Helene

Annette

Har aldrig forstået det der med, at man skal vaske hår så sjældent som muligt. Eller i hvert fald ikke mere end hver 3-4 dag. Altså det bliver det jo ikke rent af?

Helene Randløv

Hej Annette
Det er der heller ingen med forstand på hår, der anbefaler. Vi forstår det heller ikke.
Kh. Helene

Maria

Nu er jeg nødt til at spørge.
SKAL man rense sin hud hver dag?

Katja Moikjær

Ja – fordi du bruger solcreme hver dag, og den skal fjernes hver aften 😉

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *