Det kan alle lære af Curly Girl

30.09.19
Udtørrende produkter

Udtørrende produkter

Curly Girl metoden bliver aldrig for mig. Hvis jeg vasker mit hår i balsam, dropper føntørreren og kun reder mit hår med fingrene – ja så kommer jeg til at ligne Johnny Madsen på en dårlig hårdag.

Curly Girl taler da også typisk kun om hårtyperne 2-4: bølget hår 2, krøllet 3, coily 4. Hårtype 1, som er glat, er ikke med, og der må jeg og mange andre skandinaver siges at befindes os.

Men selvom vi aldrig bliver curly girls, så er der alligevel mange gode råd, vi kan tage med os fra Curly Girl metoden. Curly Girl handler om ikke at udtørre håret men i stedet bevare dets naturlige fugt.

1. Vask håret blidere
Sodium laureth sulfat og sodium lauryl sulfat er i langt hovedparten af alle shampoo på markedet, og de er også blandt de mest udtørrende sulfater. Der findes både mildere sulfater og helt sulfatfrie shampoo. Der findes vaskebalsam helt uden sulfater for en helt blød hårvask, og er du hardcore curly girl, så vasker du bare hår i balsam. Hvad du end vælger så er mildere altid godt.

2. Skru ned for varmen
Enhver form for styling med varme ødelægger håret. Punktum. Mange kvinder med krøller har ødelagt dem gennem mange års slid med glattejernet og finder det befriende at springe ud med krøller igen, selvom skiftet også er hårdt arbejde. Jeg selv er afhængig af varme for at få bare lidt form på mit baby-glatte hår, men det er også denne varmestyling, der udtørrer og slider på mine spidser. Jeg kommer aldrig til helt at droppe føntørrer og stylingredskaber, men jeg øver mig i at skrue lidt ned for mængden og styrken, for det er virkelig hård kost for mit skrøbelige hår.

3. Vær forsigtig når du reder dit hår
Enhver form for hiven og trækken slider på håret. Curly girl-bevægelsen har helt smidt børste og kam på porten. Det samme kommer der ikke noget godt ud af, hvis man har helt glat hår, men vi har alle godt af at være blide, når vi reder vores hår. Især når det er vådt, hvor håret er ekstra skrøbeligt. En bredtandet kam er ofte et bedre valg end en børste.

4. Pas på udtørrende styling
Stylingprodukter med alkohol er et tveægget sværd. På den ene side er der intet som en god tørshampoo eller hårspray med pudder, der kan rede en dårlig hårdag. Og på den anden side så udtørrer de allesammen håret. Vådt hår er ekstra følsomt, så hvis du starter med at undgå alkoholbaserede stylingprodukter til vådt hår, er du nået langt. Og så prøv at spare lidt på den tørshampoo….

5. Undgå parfume
Hårprodukter er meget parfumeret, og det er meget svært at finde parfumerede produkter.  Hvis du endda ønsker at følge de øvrige punkter, undgå sulfater osv, så er det endnu sværere at undgå parfume. Alle oversigter, jeg har set over “curly girl approved”-produkter ignorerer da også parfume-delen.

Hvis du vil læse mere om Curly Girl, så er det Lorraine Masseys bog “The Curly Girl Handbook”, der er den originale kilde. Du kan også se denne guide på NaturallyCurly.com. Derudover er internettet fuld af mere eller mindre loyale versioner af Lorraine Masseys originale Curly Girl metode.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
venterpaavin

Jeg nyder også godt af flere af deres principper, men kan ikke undgå at rede mit hår ind imellem. Derudover har mit hår ikke så meget gavn af diverse produkter. Til gengæld er balsamvask rigtigt godt for mit hår (:

Katja Moikjær

Hvilken balsam bruger du?

Kirstine

Men man må jo gerne bruge hårtørrer, med diffuser og helst lav eller middel varme.
Er selv på Curly Girl metoden, med mine bølger. Balsamvasker, men bruger low poo et par gange om måneden.
Når man starter vil de fleste opleve en overgangsperiode hvor håret er helt umuligt, og bliver mere fedtet. Men samtidig er der ikke noget der taler imod at man vasker hår hver dag fx. Man kan også opleve kløende hovedbund, det kan der være flere årsager til, en af dem kan være de såkaldte Itchy M’s, eller at man simpelthen skal skifte vaskebalsam.
Kendskab til porøsitet og behovet for enten protein eller fugt, gør også en kæmpe forskel.

Sanne

Matas baby shampoo og matas baby alt i en vask (Som har samme ingrediensliste – sidst jeg tjekkede – men koster 10 kr mindre for 150 ml mere), er både curlygirl godkendt og uden parfume. 😊 Det er en lidt anden pris end mange andre sulfatfrie shampooer jeg har fundet.

Helene Randløv

Hej Sanne
Tak for tippet 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *