Det kan alle lære af Curly Girl

30.09.19
Udtørrende produkter

Udtørrende produkter

Curly Girl metoden bliver aldrig for mig. Hvis jeg vasker mit hår i balsam, dropper føntørreren og kun reder mit hår med fingrene – ja så kommer jeg til at ligne Johnny Madsen på en dårlig hårdag.

Curly Girl taler da også typisk kun om hårtyperne 2-4: bølget hår 2, krøllet 3, coily 4. Hårtype 1, som er glat, er ikke med, og der må jeg og mange andre skandinaver siges at befindes os.

Men selvom vi aldrig bliver curly girls, så er der alligevel mange gode råd, vi kan tage med os fra Curly Girl metoden. Curly Girl handler om ikke at udtørre håret men i stedet bevare dets naturlige fugt.

1. Vask håret blidere
Sodium laureth sulfat og sodium lauryl sulfat er i langt hovedparten af alle shampoo på markedet, og de er også blandt de mest udtørrende sulfater. Der findes både mildere sulfater og helt sulfatfrie shampoo. Der findes vaskebalsam helt uden sulfater for en helt blød hårvask, og er du hardcore curly girl, så vasker du bare hår i balsam. Hvad du end vælger så er mildere altid godt.

2. Skru ned for varmen
Enhver form for styling med varme ødelægger håret. Punktum. Mange kvinder med krøller har ødelagt dem gennem mange års slid med glattejernet og finder det befriende at springe ud med krøller igen, selvom skiftet også er hårdt arbejde. Jeg selv er afhængig af varme for at få bare lidt form på mit baby-glatte hår, men det er også denne varmestyling, der udtørrer og slider på mine spidser. Jeg kommer aldrig til helt at droppe føntørrer og stylingredskaber, men jeg øver mig i at skrue lidt ned for mængden og styrken, for det er virkelig hård kost for mit skrøbelige hår.

3. Vær forsigtig når du reder dit hår
Enhver form for hiven og trækken slider på håret. Curly girl-bevægelsen har helt smidt børste og kam på porten. Det samme kommer der ikke noget godt ud af, hvis man har helt glat hår, men vi har alle godt af at være blide, når vi reder vores hår. Især når det er vådt, hvor håret er ekstra skrøbeligt. En bredtandet kam er ofte et bedre valg end en børste.

4. Pas på udtørrende styling
Stylingprodukter med alkohol er et tveægget sværd. På den ene side er der intet som en god tørshampoo eller hårspray med pudder, der kan rede en dårlig hårdag. Og på den anden side så udtørrer de allesammen håret. Vådt hår er ekstra følsomt, så hvis du starter med at undgå alkoholbaserede stylingprodukter til vådt hår, er du nået langt. Og så prøv at spare lidt på den tørshampoo….

5. Undgå parfume
Hårprodukter er meget parfumeret, og det er meget svært at finde parfumerede produkter.  Hvis du endda ønsker at følge de øvrige punkter, undgå sulfater osv, så er det endnu sværere at undgå parfume. Alle oversigter, jeg har set over “curly girl approved”-produkter ignorerer da også parfume-delen.

Hvis du vil læse mere om Curly Girl, så er det Lorraine Masseys bog “The Curly Girl Handbook”, der er den originale kilde. Du kan også se denne guide på NaturallyCurly.com. Derudover er internettet fuld af mere eller mindre loyale versioner af Lorraine Masseys originale Curly Girl metode.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
11 kommentarer
venterpaavin

Jeg nyder også godt af flere af deres principper, men kan ikke undgå at rede mit hår ind imellem. Derudover har mit hår ikke så meget gavn af diverse produkter. Til gengæld er balsamvask rigtigt godt for mit hår (:

Katja Moikjær

Hvilken balsam bruger du?

Kirstine

Men man må jo gerne bruge hårtørrer, med diffuser og helst lav eller middel varme.
Er selv på Curly Girl metoden, med mine bølger. Balsamvasker, men bruger low poo et par gange om måneden.
Når man starter vil de fleste opleve en overgangsperiode hvor håret er helt umuligt, og bliver mere fedtet. Men samtidig er der ikke noget der taler imod at man vasker hår hver dag fx. Man kan også opleve kløende hovedbund, det kan der være flere årsager til, en af dem kan være de såkaldte Itchy M’s, eller at man simpelthen skal skifte vaskebalsam.
Kendskab til porøsitet og behovet for enten protein eller fugt, gør også en kæmpe forskel.

Sanne

Matas baby shampoo og matas baby alt i en vask (Som har samme ingrediensliste – sidst jeg tjekkede – men koster 10 kr mindre for 150 ml mere), er både curlygirl godkendt og uden parfume. 😊 Det er en lidt anden pris end mange andre sulfatfrie shampooer jeg har fundet.

Helene Randløv

Hej Sanne
Tak for tippet 🙂

My

Kære pudderdåser, tak for en rigtig god blog, hvor jeg tit har kunnet finde svar på mine spørgsmål. Nu har jeg dog et spørgsmål, som jeg synes er svært at finde et simpelt svar på – hvilken plejende shampoo uden sulfater (og uden for meget salt) vil I anbefale, hvis man er gravid? Altså en shampoo uden for meget kemi, f.eks. svanemærket eller økologisk. Jeg håber I kan hjælpe mig. Tak 🙂 Mange hilsner, My

Helene Randløv

Hej My
Taler vi HELT UDEN sulfater eller bare uden SLS og SLES? Der er afgjort flere af sidstnævnte. Selv har vi ikke valgt at betale for at få diverse mærkninger på vores produkter, men dem ville jeg selvfølgelig selv bruge… Ellers synes jeg du skal gå i Matas, hvor masser af striberne er mærkede.

Kh. Helene

My

Hej Helene, mange tak for svar. Jeg mener uden SLS og SLES. Er jeres shampoo uden SLS/SLES og sikker at bruge som gravid? Det gør mig ikke noget at den ikke er mærket, så længe den er lige så ‘sikker’ som en økologisk/svanemærket 🙂 Så vidt jeg ved er Matas produkter ikke uden SLS/SLES på nær den nye Curly Girl serie, men den er med parfume. Bedste hilsner My

Helene Randløv

Kære My
Yep, alle vores produkter er uden SLS og SLES og Vaskebalsam er helt uden sulfat. Helt ærligt har jeg ikke sat mig ind i de nye anbefalinger, og i forbindelse med at følge den slags regler, er jeg bare den helt forkerte at spørge… De er blevet meget strammere, siden jeg var gravid, og allerede dengang synes jeg, de nedgjorde min intelligens. Inden jeg farer ud af den tangent, stopper jeg…
Det var ikke lige gået op for mig, at et af kriterierne var uden parfume, det reducerer unægteligt mulighederne en del. Om der er en uparfumeret serie i Normal, er jeg lidt usikker på, men der er helt sikkert flere uden SLS og SLES. Så er der jo gode gamle Purely Professional, som vi har skrevet RIGTIG meget om. Falengreen, der er Allergy Certified, er også en mulighed… de fås både med og uden parfume.
Kh. Helene

My

Tusind tak Helene 😊

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *