Alle vil udskifte plastik – men med hvad?

20.09.19
Rådden banan

Rådden banan

Onsdag aften så jeg et sælsomt syn på TV2. Puk Elgård stod for åben skærm og fortalte, hvordan hun alligevel bare fjernede den fuldstændig ligegyldige plastik fra bananerne, når hun kom hjem fra supermarkedet.

Kære Puk, det er en virkelig dårlig idé. Der er faktisk en god grund til, at den plastik er der. Den forlænger nemlig holdbarheden på dine bananer til det dobbelte. Emballage-ekspert Søren Rahbek Østergaard udtaler til Samvirke i denne fremragende artikel om emballage:

“Bananer er et af de oplagte eksempler på en vare, hvor mere emballage ville være en fordel for miljøet. Den rigtige emballage kan øge holdbarheden. Jeg har set bananer, der kan holde sig i op til 4 uger, hvis de er rigtigt pakket ind.”

Når vi dyrker bananer og derefter transporterer dem hele vejen til Danmark, så udgør den plastik en meget lille del af den samlede miljøbelastning. Til gengæld spiller den plastik en helt afgørende rolle for at minimere spild – og derfor er emballagen om bananerne godt for miljøet.

Og netop nu, som jeg skriver dette, sidder Bo Øksnebjerg fra WWF på TV2 News og klager over, at vasketabs til opvaskemaskinen er pakket ind enkeltvis i plastik. Som mor til tre små drenge, der piller i alting, vil jeg gerne sige TAK, fordi producenterne tænker på mine drenges sikkerhed og pakker et så giftigt produkt som maskinopvaskemiddel forsvarligt ind.

Mennesket har et affaldsproblem
Plastik har fået et dårligt ry, fordi vi mennesker ikke kan finde ud af ramme en affaldsspand. Men for miljøets skyld vil jeg gerne opfordre til, at vi prøver at skille de to problemstillinger ad.

Ja, det er et kæmpe problem, at vi i Danmark bare smider vores affald på jorden i stedet for i skraldespanden. Og ja, det er et endnu større problem at man i andre lande bruger floder som lossepladser. Det skal løses. Men det er ikke en god løsning at udskifte plastik med ringere materialer – eller at slække på sikkerheden i hjemmet for den sags skyld.

Plastik er på mange måder det mest klimavenlige materiale vi har. Som jeg har skrevet om i denne historie, så vinder det over alle andre materialer, når det kommer til klimavenlighed. Jeg har endnu ikke set et regnestykke, hvor klimaet vandt ved at udskifte plastik med et alternativ. Jeg vil meget gerne se det, hvis nogen har et!

Hver gang vi udskifter en plastikflaske med glas eller en plastikpose med en papirspose, så koster det på CO2-regnskabet. Der er flere historier fra udlandet, som jeg gerne vil minde om i den nuværende plastik-debat:

Da McDonalds udskiftede deres plastiksugerør med pap-sugerør, fandt de ud af, at de ikke længere kunne sorteres til genbrug. Det kunne de gamle af plastik – plastik er i øvrigt et udemærket genanvendeligt materiale.

I Tyskland er der netop nu debat om service og engangsservice af bambus. Den tyske Stiftung Wahrentest (minder lidt om danske TÆNK) advarer mod bambus-kopper, da de afgiver skadelige stoffer ved kontakt med væsker på 70 grader (kaffe…). Læs mere her. Bambus-produkterne består reelt ikke af bambus men af en kombination af bambus, melamin og formaldehyd.

Hvad er den samlede miljøbelastning?
Hver eneste gang, jeg har set et supermarked eller lignende reklamere med, at de har udskiftet et stykke engangsplastik med noget andet, har jeg spurgt dem, hvad CO2-belastningen ved det nye produkt er sammenlignet med det gamle. Jeg har endnu ikke fået et konkret svar. Og jeg har spurgt mange. Pudderdåserne har også fået 1000-vis af henvendelser fra sælgere af “bionedbrydelig” emballage. De har heller aldrig et svar på, hvad CO2-belastningen er ved deres emballage kontra konventionel emballage.

Det gør mig bekymret. Det gør mig rigtig bekymret for, at vi udskifter plastik med en masse mere miljøbelastende alternativer, som måske ser mere “bionedbrydelige” ud på overfladen, men som både kræver mere CO2 at producere, og som måske i virkeligheden slet ikke er så grønne, når man kradser lidt i overfladen.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
25 kommentarer
Bettina Vestergaard

Tusinde tak for dit opslag. Jeg har selv tænk det samme og ærgrer mig over, at debatten om plastik i mange tilfælde er blevet afsporet og bliver baseret på følelser frem for fakta.

Helene Randløv

Enig!

Eva B

Intelligent indspark i debatten. Vi har det med at vælge noget ud – parabener, plastik, – og escalere det til det ondeste på jord. En balanceret tilgang er vigtig!

Helene Randløv

Enig!

Anne

Åh hvor er jeg glad for dette indlæg. Det er så ærgerligt, at debatten er så ensporet – det er the plastic way or the good way.
Jeg er generelt meget uforstående over for, hvorfor folk kan ikke kan se, at der må være en grund til, at plastik er så populært – det kan jo for sørensen noget.
Der er desværre bare et generelt problem i samfundet, og det er, at de ting, TV2 og DR bringer, er de endegyldigt rigtige – og sådan er det i mange henseender. De får lov til at diktere, hvem og hvad, der er the bad guys, og hvem og hvad man skal kunne lide.

Helene Randløv

Tak <3

K. Stender

Tak! Det er derfor jeg stadig læser med: I er den første blog, jeg nogensinde fandt og begyndte at følge.
Det er denne slags indlæg, der burde være på forsiden af dr.dk og lignende steder. Indsigt og omtanke. Tak og god weekend.

Helene Randløv

Tak <3

Camilla

Lige så dygtige er i til make-up, lige så meget ødelægger i det når i blander jer i en klimsdiskussion. I læner jer simpelthen op af de forkerte kilder. Præcis ligesom i gjorde da debatten med plastikposer vs stofposer rasede. Man begynder næsten at tænke om man nu også kan stole på de mange kloge ting i siger om hudpleje, hvis jeres kildekritik er lige så elendig. Når i kigger på en rapport husker i så at kigge på hvem der har betalt for den? Plastik er et super godt materiale hvis det bliver genanvendt. Jeres eksempel på plastik på bananer er direkte elendigt, som argument for at plastik er det mest klimavenlige materiale. Det er simpelthen uvidenhed og snæversynet af jer. Hvorfor konkluderer i straks at alternativet til plastik er ringere kvalitet? Følger i overhovedet en smule med i hvor enorm en udvikling og hvilke mange alternativer der allerede er skabt? Plastik er bedst hvis det bliver genanvendt, men det kræver stadig olie, når det genanvendes. I forhold til vasketabs. Fjern plastikken inden den kommer i opvaskeren. Og saml det bløde plast til og kør på genbrugen med det

Katja Moikjær

Kære Camilla. Tusind tak for din kommentar. Vi sætter pris på, at du tager dig tid til at kommentere. Jeg bliver bare nødt til at holde fast i de data vi har: Målt på CO2 udledning inklusive forbrug af råolie og hele pivtøjet, så udleder alternativerne mere CO2. Fuldkommen ligesom hvis vi udskifter en plastikpose med papir eller bomuld. Så udleder vi også mere CO2. Der er ingen nemme løsninger. Beklager. Kh. Katja

Jannie

Tak! Bare tak!🙏🏽

Helene Randløv

Selv tak <3

Emma

Mange tak for dette indlæg. ALLE burde læse det.

Helene Randløv

Tak <3

Christina

Dejligt at I igen bringer det her på bane! Tak for et godt stykke arbejde.

Helene Randløv

Tak <3

Heidi Myrup.

Super godt skrevet. Har tænkt det samme. Nu ryger der en regn skov med alt det papir som vi bruger i stedet.

Helene Randløv

Sørgeligt 🙁

Birgitte

Jeg synes, der er et virkelig godt og vigtigt budskab i det, du skriver. Alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke, at der netop også ligger en anden gren i dit indlæg. Som eksempel nævner du opvasketabs’ene, hvor jeg tænker, kunne de tabs opbevares et sted, hvor at de ikke er så tilgængelige for børn?

Katja Moikjær

Jeg kan love dig for at de står utilgængeligt for børn! Men noget der er så giftigt må gerne have flere lag beskyttelse så at sige.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *