Plastik er klimavenlig emballage

20.08.18
Plastik har fået et ufortjent dårligt ry som miljøets fjende. Vi har holdt en lille spørgerunde i dag på Instagram, og et af spørgsmålene kræver altså et længere svar, end de 15 sekunder en Instagram Story tillader. Sabina skriver:

“Om I gør jer nogle tanke om en mere miljøvenlig emballage? (Elsker T-Zone Peelingen <3)”

Tak Sabina, det er dejligt at høre, at du er glad for T-Zone Peelingen. Jeg går ud fra, at du hentyder til vores plastikemballage?

Dyrt for klimaet at droppe plastik
Og svaret er, at vi allerede har valgt den mest klimavenlige emballage, der findes. Alle undersøgelser, jeg kender til, viser, at plastik er den mest klimavenlige emballage set i forhold til glas og aluminium. Denne amerikanske undersøgelse viste, at det vil øge klimapåvirkningen cirka 4 gange at udskifte plastik med et andet materiale. Og andre undersøgelser viser noget tilsvarende.

Jeg kan ikke finde nogen som helst dokumentation for, at glasflasker eller aluminium skulle være mere miljøvenligt. Tværtimod. En af forklaringerne på den større klimapåvirkning er helt enkelt, at glasflasker er markant tungere at flytte rundt på og derfor kræver mere brændstof mm.

Pæne brune glasflasker ser bare mere miljørigtige og venlige ud, og forbrugerne kan godt lide det. Derfor skifter virksomheder nu den mere klimavenlige plastikemballage ud med glasflasker og aluminiumstuber – fordi det ser mere miljøvenligt ud på overfladen.

Et menneskeskabt affaldsproblem
Det dårlige ry, som plastik har fået, er sådan set ikke plastikkens skyld. Det handler om, at menneskeheden ikke kan finde ud af at skaffe sig af med sit affald.

Ifølge engelske tal, så udgør emballage under 3% af vores samlede affald på disse kanter af verden. Og heraf er kosmetikemballage en meget lille del. Hvilken emballage vi vælger til kosmetik i Danmark gør ingen forskel for verdenshavene. Den plastikforurening kommer helt andre steder fra.

Men vores forbrug gør en forskel for vores klimapåvirkning, som vi i allerhøjeste grad er ansvarlige for i vores del af verden. Så derfor er plastikemballage efter vores mening det bedste valg, da det ud fra vores nuværende viden har den laveste klimapåvirkning.

Og ja, så skal vi selvfølgelig sortere vores affald og genbruge vores plastik. Læs mere i denne lille guide om affaldssortering af emballage.

Kilder:

Foodculture.dk
Americanchemistry.com
Washington Post
Ingeniøren
C&EN
Cosmetics & Toiletries association

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
3 kommentarer
Betina Berg Holm Andersen

Det er altid dejligt med et nuanceret syn på en sag der er meget oppe i tiden – og hvor trenden kun går i en retning. Som altid hyler I ikke bare med de ulve i er iblandt – tak for det!

Rikke

Jeg er HELT enig!! Plastikemballage har fået et helt ufortjent dårligt ry. Plastikemballage er kun dårligt, når det ender i naturen – så sørg for at smide dit skrald i skraldespanden, så det ender på forbrændingsstationer i stedet for i havet.
Plastik er ofte lavet af olieprodukter, og giver faktisk tilsvarende energi når det bliver forbrændt. I Danmark kan vi prise os lykkelige for at energien fra affaldsforbrænding rent faktisk udnyttes!
Så jeg brug plastikemballage med god samvittighed – hvis vi bare alle sørger for at skaffe os korrekt af med det 🙂

Peter Jacobsen

https://recyclenation.com/2017/08/plastic-vs-aluminum-vs-glass-which-packaging-should-you-choose/
Synes ikke helt at der er lavet et ordentlig forarbejde omkring plastik emballager. Evt sæt denne tekst ind i google translate.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *