K-Beauty: En kritisk guide til de 10 trin

31.07.19
Bubble mask

Bubble mask

K-Beauty er hudpleje fra Korea. De 10 hudplejetrin er grundstenen i K-Beauty og forestillingen er, at koreanske kvinder bruger alle 10 trin både morgen og aften – hvilket selvfølgelig er grunden til deres smukke hud.

Ifølge min koreanske svigerinde er det faktisk ret normalt at bruge mange produkter, og udføre enten alle eller næsten alle 10 trin. Hun gør det også selv. Så bør vi andre også gøre det?

1. Oliebaseret renseprodukt
Olie er rigtig godt til at fjerne stædig makeup med, og et oliebaseret renseprodukt kan derfor være et godt valg. Det er også ofte mildere mod huden end traditionelle ansigtsvaske.

De koreanske renseolier og rensebalm er lækre men ofte heftigt parfumerede med æteriske olier. Gode alternativer er Clinique Take The Day Off Balm, Urban Decay Meltdown Makeup Remover Spray eller en hvilken som helst god gammeldags rensemælk.

2. Vandbaseret renseprodukt
Hvis du udfører alle ti trin morgen og aften og dermed også bruger et vandbaseret renseprodukt som for eksempel en ansigtsvask morgen og aften, så ender du med at vaske dit ansigt alt for meget. “Double cleansing” kan være brugbart, hvis du har en meget solid gang makeup på, men ellers er det afgjort unødvendigt. Tværtimod kan vask to gange dagligt genere og udtørre huden unødigt. For megen rens er oftere et problem end for lidt rens.

Der findes flere gode renseprodukter blandt de koreanske mærker, der ofte er opmærksomme på både ph-niveau og sulfater – parfume er dog standard.

3. Eksfoliering/peeling
Den typiske guide til K-beauty anbefaler at bruge en skrubbemaske 2-3 gange om ugen. Gør du bare det – men det har næppe nogen dramatisk effekt på huden. Ansigtsmasker og skrubbemasker har ikke nogen betydelig effekt, fordi de bruges for sjældent, bliver vasket af igen, og fordi traditionelle skrubbemasker ikke kan påvirke problemer som for eksempel hudorme eller bumser.

Taler vi her om kemisk peeling, så har du mere gavn af at bruge dem dagligt i leave-on produkter. Læs mere om hvorfor masker ikke virker her.Heldigvis findes der også flere gode koreanske produkter med kemisk peeling. Brug dem i stedet for skrubbecremer og brug dem dagligt.

4. Toner
Skintonic kan – ligesom enhver serum eller creme – indeholde gode ingredienser for din hud. Men den har ikke nogle særlige egenskaber bare fordi den er flydende. En skintonic er bare nogle ingredienser opløst i et tyndflydende vandbaseret produkt. Det har ingen særlige unikke egenskaber, fordi det er flydende.

5. Essens
En essens er en meget tyndtflydende creme, som flere asiatiske mærker bruger.  Japanske Shiseido er også meget glade for dem, og også vestlige mærker som for eksempel Estée Lauder er begyndt at lave dem. Det samme gælder her som for skintonic: En essens er en meget tyndtflydende serum. Ingredienserne i den har præcis de samme egenskaber, som hvis de kom i en skintonic, i en serum eller i en creme. En tyndtflydende essens kan ikke andet end de ingredienser, den indeholder.

6. Serum/Ampul
Ligesom i vestlig hudpleje så skal en serum lyde som noget særlig koncentreret. Hvilket er noget vås. En serum er bare en anden konsistens end en creme. Hvis en serum indeholder 5% af en aktiv ingrediens har den præcis samme effekt som en creme med 5% af samme ingrediens. Men det lyder  ekstra “aktivt” med en serum. Og en ampul lyder endnu bedre. En ampul er bare en engangs-indpakning med et serum i. Det er praktisk til rejsebrug.

Gå efter de gode ingredienser og vælg den konsistens, du kan lide. Om det er en essens, serum, creme eller toner har ingen betydning for effekten, det handler kun om følelsen hos dig. Ofte har producenter dog en tendens til at bruge en større koncentration af aktive ingredienser i deres serum end i deres cremer – så det er en selvforstærkende profeti at serum er mere effektive end cremer.

7. Sheet mask
Sheet masks er nok det produkt, vi om forbinder mest med K-Beauty, og det er vel også det mest unødvendige af dem alle. Man tager et stykke papir formet som et ansigt, vrider det op i en ansigtsserum og lader det sidde på ansigtet i 10-20-30 minutter.

Gør det nogen forskel med den papirsmaske? Kunne man ikke bare smøre samme serum på ansigtet uden besværet med papirsmasken og opnå samme resultat?

Tanken bag en sheet mask er (udover at det ser sjovt ud på Instagram) at opnå en øget effekt gennem okklusion. Dette kan (teoretisk) give mening i forhold til tør hud, der har godt af at blive lukket inde. På samme måde som en fed creme kan.

Men forvent ikke at en papirsmaske kan løse andre hudproblemer. Den serum, den ligger i, kan måske – men så skal du bruge den dagligt. Og det får du jo ikke gjort, når den der maske ligger i blød i den.

Og så er der lige alle historierne om, hvordan de bliver fremstillet…. Så mister jeg helt lysten… De er i hvert fald aldrig blevet en fast del af mit hudplejeritual.

8. Øjencreme
Ja, det er vigtigt at pleje huden omkring øjnene. Men der findes ingen cremer i verden, der er bedre til det, end den creme, du alligevel bruger i ansigtet. Der findes (desværre) ikke en øjencreme, der kan fjerne sorte rande eller poser under øjnene. Jeg lover, at I bliver de første, der får besked, den dag den bliver opfundet. Rynkecremer til øjnene virker – men ikke bedre end dem til ansigtet. Og så er de billigere.

9. Fugtighedscreme
Det er svært at være uenig i – har du tør hud, så brug ekstra fugtighedscreme ovenpå alt det andet.

10. Solcreme/natmaske
Ja, selvfølgelig skal du bruge solcreme til sidst om dagen. Deri kan ingen være uenig.

Og så er der den der natmaske. Jeg synes, der er nogle fine natmasker derude, hvis man er til den slags, og det er langt mere meningsfuldt at bruge en “maske” hver nat og lade den sidde på natten over, end at bruge en maske to gange om ugen, hvor man vasker den af igen. Her får man da noget ud af produktet. Fuldkommen som hvis det havde heddet en natcreme.

PS. Og nej, jeg ved godt, at man ikke partout skal bruge alle 10 trin. Man må meget gerne nøjes med færre. Den overordnede konklusion herfra er dog, at nogle af trinene bestemt må frarådes på daglig basis, mens andre blot er overflødige og spild af penge. Andre igen giver fin mening i en Pudderdåse-fortolkning.

Gode råd når du købe koreansk hudpleje:

  • Gå efter de gode aktive ingredienser. De er mange gode produkter med aktive ingredienser at finde, som ellers kan være svære at opstøve. (Og ja – snegleslim har faktisk en – i hvert fald teoretisk – effekt.)
  • Spring over alle show-produkterne. Korea laver de pt. mest fjollede produkter og vildeste masker. Det ser måske sjovt ud på instagram, men din hud vil næppe takke dig for mængden af farvestoffer, glitter og special effects.
  • Pas på parfume! Der er ofte æterisk olie i, der ikke er deklareret som parfume. Endda også æterisk olie i produkter, der reklamerer med at være “uparfumerede”. Så hvis du har allergi eller vil undgå parfume, så gå udenom K-Beauty. Jeg købte for eksempel en “hypoallergenic” og “no fragrance” Cica Care Balm fra Rovectin med æterisk olie fra lavendel. Det er faktisk ikke lovligt at sælge i Danmark, og det er langt fra det eneste K-Beauty mærke, jeg har oplevet det problem med.
  • Vær skeptisk overfor overdrevne claims. Der er mange produkter med absurde påstande. For eksempel en alkoholbaseret sheetmask med lidt rosenvand og kålekstrakt, som lover at kunne neutralisere den effekt, en druktur har på huden. Somom….
  • Kig efter lækre fede renseolier, rensebalms og renseprodukter med en lav ph-værdi. Dem kan du finde blandt de koreanske mærker.
  • Husk BB- og CC-cream – det første K-Beauty produkt, der for alvor ramte vores himmelstrøg. Den lette farvede dagcreme, der giver en fin hud uden at være en maske af makeup og samtidig giver en solbeskyttelse. Det her er stadig den bedste, jeg har prøvet.
  • Brug de 10 trin som en hjælp til en rækkefølge. Det er det, de kan.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Katrine

Apropos natmaske: det kunne være genialt med en oversigt over de bedste på markedet pt 😊

Ditte H

Fedt!! Og tusind tak fordi I lyttede! I er sgu fantastiske 🙂 Er rigtig glad for jeres gennemgang af de 10 trin samt anbefalinger og fraråd. Tak. For mig et virkelig brugbart indslag og god info. Tak igen.

Randi

Hej! Jeg overvejer at købe cliniques ‘take the day off cleansing oil’. Men er den lige så god som deres TTDO balm?

Helene Randløv

Hej Randi
I forhold til hvad? Det afhænger jo af om man er til olie eller balm. Er den ligeså effektiv? JA, det er den 🙂
Kh. Helene

Kristina morgen

I har slet ingen forstand på koreansk hudpleje. I burde tie stille, når I ikke ved bedre

Helene Randløv

Tak, for den konstruktive kommentar <3

Kirstine

Tak for en god gennemgang! Kan jeres t-zone peeling bruges som trin 3?

Helene Randløv

Ja 🙂

Sofie

Hej! Super godt indlæg samt mange af jeres andre – har lært virkelig meget!
Jeg har læst mig til at jeg skal double cleanse, da jeg bruger solcreme hver dag. Jeg vil gerne holde min hudplejerutine så simpel så muligt, med få gode produkter. Min hud er meget sensitiv. Kan en renseolie være en almindelig olie, fx jojoba-olie eller mandelolie? Hvad skal en renseolie kunne? Jeg har læst et andet indlæg fra jer omkring sæbe, der både virker til krop og ansigt. Jeg har allerede ‘Baby alt-i-en-vask’ fra matas stående herhjemme. Den har en pH-værdi på 4,8 og så vidt jeg kan se er den uden SLS. Kan den fungere som vandbaseret rens?

Helene Randløv

Hej Sofie
Det er noget sludder, du kan roligt “nøjes” med micellar water/rensevand, også selvom du bruger solcreme.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *