Grøntsager skal i maven – ikke på huden

25.02.19
Hudpleje med grøntsager

Hudpleje med grøntsager

Grøntsager og frugter er sunde. 6 om dagen. Og hvis det er sundt for maven, må det vel også være sundt for vores hud, ikke sandt?

Vores hud og vores mave kan ikke tåle de samme ting. Vores mave indeholder stærk syre, som er skabt til at nedbryde netop frugt, grønt og andre madvarer, som vores hud slet ikke kan klare. På den anden side er det næppe nogen særlige god idé at spise de ting, vi putter på vores hud.

Men det lyder godt og sundt med grønt, og derfor dukker grøntsager op i stor stil i hudpleje. I værste fald med en negativ effekt på huden, i bedste fald med en meget beskeden effekt.

Før vi fik moderne hudpleje og moderne frugtsyre, blev citron brugt til at peele og lysne huden med. Kan I huske hvordan Anne fra Grønnebakken bruger citronsaft til sine fregner? Men det er 100 år siden, og vi har gjort mange teknologiske fremskridt siden. Der er meget, som vores tipoldemødre gjorde, som der er god grund til ikke at fortsætte med i dag. Citronsaft er en stærk syre. Den kan vores hud ikke tåle – selvom vores noget mere hårdføre mavesæk sagtens kan. Citron er også fototoksisk, hvilket betyder at den kan udløse en giftig reaktion ved kontakt med solen.

Der har også længe verseret internetvideoer, hvor man tager en halv tomat og smører den i ansigtet. Man kan faktisk godt producere et gavnligt ekstrakt af tomat, og lycopene, som kan bruges i kosttilskud, stammer fra tomat. Men der er meget langt fra den hele frugt og til disse gavnlige ekstrakter. Der findes også primært to slag syre i tomat: Citric acid og malic acid i et lavere indhold. Malic acid er den gavnlige for huden af de to – men der er ingen grund til at leve med risikoen for irritation fra resten af tomaten, når man kan købe den rene version.

Agurk indeholder 95% vand, og den beroligende og kølende effekt, man oplever fra at bruge en agurkeskive, kommer alene fra det kølende i en kold agurk. 

Fiberrig og kaloriefattig grønkål
Grønkål er blevet moderne igen og tak for det. Det er sundt – at spise. Det har et højt indhold af fiber og er lavt på kalorier. Så spis grønkålen og find noget andet til din hud. Som alle andre frugter og grøntsager indeholder den også vitaminer og antioxidanter, men jeg kan ikke finde dokumentation for, at den har en effekt på huden. Hverken positiv eller negativ.

Broccoli derimod kan jeg faktisk finde et par enkelte studier af, men næppe noget, der ryster verden. Det er især frøene fra broccoli, som vi har set i hudpleje. Broccoli-frø olie er en god olie.

Gulerod er også interessant, men i praksis umulig at anvende. Gulerodekstrakter farver huden så kraftigt, at man ikke kan bruge det i store nok doser. Så spis dem i stedet.

Vi har kigget på nogle af produkterne, der markedsfører sig med at de indeholder grøntsager:

Skin Food – Koreanske skinfood bliver solgt i Sephora. Man kan mene, hvad man vil om at holde sig til planteekstrakter, men Skin Food er da i det mindste gennemførte. De bruger faktisk stort set udelukkende aktive ingredienser, som er hentet fra fødevarer. Det virker langt fra hver gang – men de skal have point for at afprøve nye aktive ingredienser i høje koncentrationer. Produkter som scrub masks af sukker og ris er oplagte og jo også ingredienser, som konventionelle producenter bruger med stor fornøjelse. Deres Tomato Soup Sleeping Pack er en maske med førnævnte tomat ekstrakt (det har heldigvis ikke meget med tomatsuppe at gøre), som overraskede mig positivt. Din hud vil dog takke dig for at springe over produkterne med højt indhold af citrusfrugt, alkohol og farvestoffer.

Youth to the People er også et mærke, som du finder i Sephora. Deres påstand er – ligesom de andre i samme kategori af producenter – at vi ikke skal bruge noget på vores hud, som ikke er lige så rent som det, vi vil spise. Hvilket selvfølgelig er noget vrøvl, fordi der er stor forskel på, hvilke ingredienser der er egnede til saltsyren i vores mave og til overfladen på vores hud. Derfor indeholder Youth to the People selvfølgelig også masser af helt almindelige hudplejeingredienser, som jeg meget nødig vil spise til morgenmad.

Youth to the People bruger ekstrakt af spinat og grønkål flere produkter. Blandt andet deres ansigtsvask, hvor det naturligvis bliver vasket væk, før det når at have nogen effekt overhovedet. Derudover bruger de lidt grønkålekstrakt i deres Superfood Firm and Brigten Serum, som indeholder en masse effektiv frugtsyre samt peptider og andre gode hudplejeingredienser med dokumenteret effekt. Jeg er sikker på at produktet virker, men det er næppe på grund af de to grøntsager.

Også i Normal finder du nu hudpleje med grønkål. Serien Green Nordic har tilsat et pulver af grønkål i stedet for et ekstrakt. Og du skal meget langt ned på ingredienslisten før du finder det. I Green Nordic Face Serum kommer grønkåls-pulveret først på plads nummer 8 efter både hyaluronsyre og gluconolactone. Hyaluronsyre binder fugt og gluconolactone eren eksfolierende syre (men i lille mængde her). Green Nordic Face Oil er en blanding af en række forskellige planteolier herunder olie fra grønkålsfrø og pulveret fra grønkål. Men det er den, der er mindst af, der står fire andre olier først (vindruekerne, solsikke, en emulgator og jojoba).

Virker grønkål? Det ved vi ikke. Ud af de 2243 publicerede studier om grønkål kan jeg ikke finde nogen relevante undersøgelser af dets effekt på menneskehud. Det udelukker selvfølgelig ikke, at det har nogen, men her foretrækker vi ingredienser, som vi ved har en effekt.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
Skinfood* og Youth to the People* finder du i Sephora og på Sephora.dk*. Green Nordic kan du købe i Normal.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
1 kommentarer
Lise Goth Fischer

Tak, fordi I tager jer tid til at kigge på nye og spændende produkter på det danske marked.
Som udgangspunkt har I ret i, at hudpleje og fødevarer er vidt forskellige ting, men alligevel er der en god grund til, at hudplejeingredienserne stammer fra noget velkendt, som vi plejer at spise med god samvittighed. Grønkål er bl.a. rig på vitamin A, C, K, B6, jern og antioxidanter (flavonoider/sulforaphane). Ved at anvende ekstraktet fra grønkål tilsætter man en kombination af hudnyttige indholdsstoffer og antioxidanter fra en vegetabilsk kilde i grønkålens naturlige sammensætning. Ikke at selve vitaminerne er anderledes end dem, som stammer andre steder fra, men her kender vi oprindelsen. Der er god dokumentation for, at antioxidanter og andre stoffer fra frysetørret grønkål ikke nedbrydes og overføres fra pulveret til produktet. Ligeledes god dokumentation for at antioxidanter er gavnlige for huden. Og råvaren er dansk – og ikke transporteret langvejs fra – en miljømæssig fordel.
Mht. INCI-pladsen så er det korrekt, at jo længere nede desto lavere koncentration, men man kan sagtens have effekt ved lave koncentrationer – det afhænger af råvaren. Lige præcis hyaluronsyre har dokumenteret effekt ved meget lave koncentrationer afhængigt af dens molekylestørrelse. Høj koncentration er ikke altid nødvendigt for at opnå effekt. Mht. gluconolactone så er den ikke tilsat for at eksfoliere, den er tilsat for at regulere pH. Sig endelig til, hvis I har lyst til at få mere information om grønkål som ingrediens i hudpleje.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *