Den mest miljøvenlige indkøbspose er en plastikpose

14.03.18
Plastikposer
Plastikposer
Gode gamle plastikposer. Miljøvenlige og misforståede.

Forskere fra DTU har undersøgt indkøbsposers livscyklus fra vugge til grav i et stort forskningsprojekt bestilt af Miljøstyrelsen. Og resultatet er helt klart: Gammeldags plastikposer (uden hårdt håndtag) er de mest miljøvenlige.

Og på forhånd undskyld for at træde udenfor vores stofområde. Vi synes bare det er så vigtigt at aflive de her myter.

Studiet har taget højde for hele posens livscyklus, muligheden for genbrug og ikke mindst for miljøpåvirkningen, når den fremstilles.

Helt almindelige plastikindkøbsposer har den laveste miljøpåvirkning af alle de mange typer poser. DTU Miljøs anbefaling til det mest miljøvenlige valg af indkøbspose er:

“LDPE-pose, simpel: Kan genbruges direkte som skraldepose i forhold til klimaforandringer, skal genbruges mindst 1 gang til indkøb når der tages højde for alle andre indikatorer. Genbrug som skraldepose, forbrænding.”

For alle typer poser gælder, at de selvfølgelig skal genbruges så mange gange som muligt. I denne tabel kan du se, hvor mange gange du skal genbruge din pose for at opveje de miljømæssige konsekvenser, der er forbundet med alternativerne til den helt almindelige plastikpose. Skemaet indeholder kun et lillebitte udvalg af alle de typer, der er undersøgt i den meget omfattende rapport.

Rapporten tager selvfølgelig udgangspunkt i danske forhold.

Plastikposer

Læs hele rapporten her

PS. Er det i øvrigt kun mig og min Rema, eller er det blevet svært at finde “små” indkøbsposer uden hårde håndtag i supermarkedet?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
13 kommentarer
Michelle

Hallo! I skal overhovedet ikke undskylde! Til gengæld siger jeg tak! Jeg havde aldrig opdaget det her uden jer. Fantastisk viden! Jeg er dog ikke helt med på hvad hårdt håndtag er? Jeg hedder michellemedkroeller på Instagram hvis I vil sende billede? Vil jo gerne købe de rigtige plastikposer 😉

Elena

Jeg går ud fra, at bløde håndtag er i de små poser, hvor håndtaget er “klippet” i selve posen, og hårde håndtag er, når der er sat et ekstra håndtag på posen i kraftigere plastik ☺️

Katja Moikjær

Ja præcis. Desværre har mit supermarked kun de “store”.

Birgitte

Tak for dette indlæg 🙂
Det er nemlig helt rigtigt, at det klimabelastningen afhænger af, hvor meget produktet bliver brugt, det er jo fx det sammen med engangskopper og termokopper.
Dog vil jeg indvende, at det kunne ha’ været interessant at følge “cradle-to-cradle” princippet i stedet for “cradle-to-grave”, altså om noget kan anvendes i produktionen af nye poser, i stedet for, det bare bliver sendt til forbrænding. Her vil jeg vove at påstå, at fibrene fra bomuldsposerne vil være mere brugbare end plastikken – uden dog at ha’ stået med en bomuldspose, der har været brugt 7100-20000 gange 🙂

Katja Moikjær

Det er så vidt jeg ved meget meget svært at genbruge bomuld. Men jeg har ikke gravet i det.

Jeanne

Hej.
Desværre havner ikke alle plastposer forsvarligt i skraldespanden. Mange havner i havet og i naturen, og her gør de meget mere skade på miljøet end en stofpose.
Dette er nok ikke medtaget i studiet (har dog ikke læst det i gennem)

Kathrine

I “min” Netto “gemmer” de de små poser (dem med integreret hank i posen – ikke påsat) bag kassen, så man skal spørge efter dem.
Det er rigtig snedigt. Så køber folk nemlig de dyre poser.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, hvor stor miljøbelastningen er, i produktionen af de større poser – dem der minder lidt om Ikeas ikoniske, blå poser. De er nemlig rigtig gode. Går de mon under “biobaseret plast”? Hvilket misvisende navn, i øvrigt…
Tak fordi I deler nogle vigtige informationer. Jeg har troligt slæbt mine (stof)muleposer med mig, når jeg skulle ud at handle – i den tro at jeg skånede miljøet. Dét må jeg hellere fortsætte med, nu jeg hár jeg dem 🙂

Katja Moikjær

De er godt nok smarte…. Jeg spørger næste gang. Jeg TROR det er dem, de kalder poser med hård hank?
Nej, biobaseret plast er sådan nogle her: http://www.maistic.com/blog/2017/02/23/ja-komposterbare-baereposer-holder-til-indkoebene/

Regine

Jeg ærger mig over, at undersøgelsen ikke nævner indkøbsnet lavet af kunstmateriale. Det må være en del mindre miljøbelastende end bomuld, men det kunne være interessant at vide, om det er bedre eller være end den traditionelle plastikpose.

Kia

Spændende information! Men alt andet lige, må det vel stadig være bedre at genbruge hvad man allerede har derhjemme, end at købe nyt? Fx har jeg en del net liggende derhjemme, efter tøj- og skokøb, og dem prøver jeg at huske hver gang jeg handler, så jeg ikke skal købe nye plastikposer.

Katja Moikjær

JA! Det bedste er altid at bruge det, man har i forvejen!

Mette

Uh det er altså en lidt interessant diskussion. Mit problem med plastik er at det ikke er nedbrydeligt og så skræmmende at være ude og rejse og se strande hvor der skyller vanvittige mængder af plastik op hele døgnet. Det er bare svært at navigere i hvad der skader miljøet mindst.
Har I læst denne artikel?
https://www.information.dk/indland/2018/03/dtu-erkender-lidt-kaek-konklusion-rapport-plastikposer#comment-1287762

Nicoline

Det er et meget omdiskuteret emne og jeg vil henvise til den her artikel https://videnskab.dk/naturvidenskab/skal-stofposen-bruges-7100-gange-for-at-vaere-mere-miljoevenlig-end-plastikposen
Mere pålidelig kilde end DTU hvis du spørg mig

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *